Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 25 lip 2025, o 16:38

Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 sie 2012, o 21:03 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
W innym dziale ktoś napisał(a):
Jacht to sloop [...] Wyposażony dobrze (plotter GPS, echosonda, Kingston, Mesa z kuchenką gazową)

W moim "ulubionym" dziale - ogłoszeniowym, który przeglądam z obowiązku moderatorskiego oraz dlatego, że kurioza to moja ulubiona forma literacka, znalazłem takie coś jak powyżej.

I tak sobie myślę, że albo czasy się zmieniają, albo ja się stetryczałym malkontentem robię.

Zawsze myślałem, że jacht dobrze wyposażony, to taki co ma kilka kompletów żagli w dobrym stanie, ma żagle sztormowe, ma jakieś sztaksle na wypasione dwójki, do tego jest na nim sprzęt pozwalający wezwać pomoc i w godziwych warunkach poczekać na ratowników.

Poza tym, elementami determinującymi określenie dobre wyposażenie są urządzenia radiowe pozwalające na komunikację w zasięgu większym niż strefa żeglugi danego jachtu i umożliwiające odbiór MSI, i informacji pogodowych.

Natomiast kingston, kambuz z kuchenką gazową, echosonda i mapy to IMHO wyposażenie podstawowe - przynajmniej do niedawna tak było.

Może ktoś z Was był ostatnio na jakimś oceanie zegrzyńskim, Bałtyku czy Mazurach i mógłby coś na temat tryndów dobrowyposażeniowych choć słówko?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 sie 2012, o 21:21 

Podziękował : 127
Otrzymał podziękowań: 44
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Pytanie, co to za ogłoszenie. Na jeziorach echosonda to sprzęt czysto gadżeciarski ... nie mówiąc o kingstonie :)

Pozdrawiam,
Maciek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 sie 2012, o 21:24 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
echosonda jest przyżadem wędkarskim, na jeziora się nada :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 sie 2012, o 21:36 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Akurat wole miec echosonde na jeziorze niz na morzu, gdzie mam mapy. Oczywiscie najlepiej ja miec wszedzie.

Kingston i kambuz to podstawa, oczywiscie. Glupio zachwalac super wyposazenie jachtu reklamujac go, ze jest wyposazony np. w urzadzenie sterowe. Tak samo kambuz czy kibel na morzu w jachcie na wynajem.

Dla mnie dobre (ponadstandardowe) wyposazenie czarterowki morskiej to ploter w kokpicie, teak na pokladzie, spinaker, zagle sztormowe, dobry ponton z silnikiem, generator wiatrowy i niepotrzebne pierdoly typu telewizor czy ekspres do kawy. Chetnie bym widzial odwrocona osmoze, ale w czarterze nie spotkalem. Dobrze kirdy lodka ma dobrej jakosci zagle i liny. Ponadstandardowe sa elektryczne kabestany.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 sie 2012, o 22:57 

piotr6 napisał(a):
echosonda jest przyżadem wędkarskim, na jeziora się nada

plitkin napisał(a):
Akurat wole miec echosonde na jeziorze niz na morzu

Ja osobiście nigdy na mazurach echosondy nigdy nie miałem, siadłem na miel ze sto razy, i wciąż uważam to urządzenie za zbędne ... jakby nie ustawić alarmu - wciąż by wył.
Wracając do morza, gdzie żegluje się jachtami które ciężko z miela ściągnąć, płynąc wzdłuż naszego wybrzeża, echosonda jest dla mnie podstawowym instrumentem nawigacyjnym ... mając tylko mapy pływałbym zupełnie inaczej.

Pozdrawiam,
Maciek

Za ten post autor maciek.k otrzymał podziękowanie od: Jaromir
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 sie 2012, o 23:18 

Podziękował : 204
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: starczają na to, czym pływam
Mimo, że to kryptoreklama uważam, że przykładem dobrze wyposażonych jachtów z uwzględnieniem akwenu na jakim pływają są moje Delphie, ponad standard, maja AIS dwie klasy B jedna (na razie) tylko odbiornik, Nawtex, komputer nawigacyjny przy stoliku nawigacyjnym (chartploter jako standard przy kole sterowym) w tym roku wreszcie komplet i sprawnych pontonów z silnikami, pełnowartościowe tratwy, co na Adriatyku i pod innymi niż nasza banderami, już nie jest niestety standartem, powiększone zbiorniki na wodę, teek w kokpicie, dobre lornetki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2012, o 00:20 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
maciek.k napisał(a):
Wracając do morza, gdzie żegluje się jachtami które ciężko z miela ściągnąć, płynąc wzdłuż naszego wybrzeża, echosonda jest dla mnie podstawowym instrumentem nawigacyjnym ... mając tylko mapy pływałbym zupełnie inaczej.

Wielokrotnie używałem echosondy w nocnych, wymuszonych brakiem czasu powrotach z Łeby czy Władziewa na Zatokę. Prosi się grzecznie sternika by jechał trochę w lewo, jeżeli głębokość spadnie poniżej 10m albo trochę w prawo, jeżeli wzrasta powyżej 12m i tyle. Pojmie to nawet najbardziej blondynkowaty sternik a wyświetlacz echosondy jest sto razy bardziej czytelny od kompasu :roll:

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowanie od: M@rek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2012, o 09:20 

O, to, to ... dodatkowym plusem tej strategii, jest spokój jeżeli chodzi o statki idące wzdłuż wybrzeża.

Pozdrawiam,
Maciek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2012, o 13:51 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
maciek.k napisał(a):
O, to, to ... dodatkowym plusem tej strategii, jest spokój jeżeli chodzi o statki idące wzdłuż wybrzeża.

OT
Wydaje mi się, że w okolicach izobaty 10m jest też mniej siatek - w każdym razie na 15-20m jest ich całkiem sporo.
O tym, by nasi rybacy oznaczyli sprzęt jakimś światełkami - nie ma co marzyć...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2012, o 14:04 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
pierdupierdu napisał(a):
O tym, by nasi rybacy oznaczyli sprzęt jakimś światełkami - nie ma co marzyć...
Marzyć to można - ceny LEDów spadają, taki chiński zestaw ogrodowy (LED, bateria słoneczna i akumulator) to za 3 zł można w supermarkiecie znaleźć, więc jest pewna szansa, że rybacy, chcąc uniknąć strat w "oczkach" zainwestują w coś świecącego.

Zwróć uwagę na to, że dziś wiele tyczek ma odblaskowe paski ponaklejane a jeszcze kilka lat temu... sam wiesz jak było.

Odpowiedz z cytatem