Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 20 lip 2025, o 13:55

Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 lip 2009, o 22:35 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
witam
pytanie moze troche dziwne ale jestem póki co zielony
jaka jest najwieksza\z najdalszym zasięgiem jednostka którą można 'prowadzic' w pojedynkę ew. 2 osoby ?
jest jakaś stronka z opisami jednostek ?
pozdrawiam
Adam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 30 lip 2009, o 22:57 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
adamof, każdy jacht z definicji jest dwuosobowy. Wówczas jest najwygodniej :-)

Natomiast największe jachty prowadzane przez jednego żeglarza na najdłuższych dystansach (dookoła świata) miewają powyżej 20 metrów długości. Filigranowa Ellan MacArthur płynęła na jachcie 75 stopowym (23,8 m.)
Jednocześnie trzeba pamiętać, że pierwsza kobieta, która opłynęła świat, polka Krystyna Chojnowska-Liskiewicz zrobiła to na jachcie niespełna 10 metrowym.
Było wiele rejsów dookołaziemskich na legendarnym typie jachtu Flicka 20 (6 metrów).

Jak widzisz, to nie wielkość jachtu odgrywa decydującą rolę w samotnym żeglowaniu, a zasięg dzięki odsalarkom i żywności liofilizowanej jest ograniczony jedynie fantazją skippera.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 30 lip 2009, o 23:18 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
no i już mnie uprzedził... eh

To ja dodam, że tacy wariaci jak ja (a jest ich całkiem sporo, klasa przekroczyła 600 jednostek) szykują 6,5 metrowe jachty na trasę w poprzek Atlantyku. Samotnie, w dwie sztuki byłoby już ciasno ;)

Maar napisał(a):
Jak widzisz, to nie wielkość jachtu odgrywa decydującą rolę w samotnym żeglowaniu, a zasięg dzięki odsalarkom i żywności liofilizowanej jest ograniczony jedynie fantazją skippera.

Ja dodam do tego z własnych doświadczeń - wielkość jachtu ma jedynie znaczenie pod względem rodzaju sprzętu który musisz na nim umieścić. Winda fałowa na wspomnianym przez Marka jachcie Dame MacArthur miała, na oko, ok 60-70 cm średnicy (bęben).

Tak więc patrz po prostu na to, jaki, przy wyposażeniu którym dysponujesz, jacht potrafisz (w ciężkich warunkach) obsłużyć... Przy dobrze rozmieszczonych windach fałowych, dobrych rolerach i dobrych kabestanach - osobiście poradziłabym sobie z jachtem rzędu 15 metrów. Przy braku tego wyposażenia wyzwaniem było obsłużenie 12 metrowego - w silnym wietrze nie dawałam rady fizycznie.

A co do tego :
Maar napisał(a):
Natomiast największe jachty prowadzane przez jednego żeglarza na najdłuższych dystansach (dookoła świata) miewają powyżej 20 metrów długości. Filigranowa Ellan MacArthur płynęła na jachcie 75 stopowym (23,8 m.)

to tylko dodam, że w 1976 roku w regatach OSTAR (to S to od Singlehanded) brał udział jacht "Club Méditerranée" Alaina Colasa, który miał 238 stóp długości (72 m, to nie pomyłka) Monstrum, ale faktem jest że płynął na tym jeden człowiek :respekt:

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 30 lip 2009, o 23:29 

6 metrów wydaje się bardzo mało i ciasno
czy na 12 metrowej jednostce mogły by życ 2 osoby bez deptania sobie po piętach?
ile mogła by kosztować taka jednostka używana na zachodzie ?

Moniia napisał(a):
to tylko dodam, że w 1976 roku w regatach OSTAR (to S to od Singlehanded) brał udział jacht "Club Méditerranée" Alaina Colasa, który miał 238 stóp długości (72 m, to nie pomyłka) Monstrum, ale faktem jest że płynął na tym jeden człowiek :respekt:

72 metry O.o

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 30 lip 2009, o 23:39 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
adamof napisał(a):
6 metrów wydaje się bardzo mało i ciasno

To jest ciasno. Akurat dla jednej bardzo niewymagającej osoby :razz:

adamof napisał(a):
czy na 12 metrowej jednostce mogły by życ 2 osoby bez deptania sobie po piętach?
ile mogła by kosztować taka jednostka używana na zachodzie ?

Osobiście widziałam bardzo ciekawy regatowy jachcik tej wielkości, dobrze wyposażony i z górą żagli za niecałe 20 tys. funtów (na Jersey). Jak poszukać, znajdzie się przyzwoity za 15 tys (funtów).

W mojej opinii od 12 metrów to wielkość optymalna - dość mały aby nie sprawiał problemów w obsłudze, dość duży aby wygodnie na nim mieszkać przez czas dłuższy.
Osobiście wybrałam sobie do zrobienia (choć realizacja jeszcze trochę poczeka) jachcik trochę mniejszy, 10,5 metra - ze względów prawie czysto finansowych* ;) I tak zanim zacznie pływać to jeszcze dużo nowych jachtów zdążę poznać.... :DD

*no, parę procent to było to, że to gaflowe - i 40 stopowy bałam się że będzie za skomplikowany w obsłudze dla jednej osoby, nawet przy przystosowaniu go do tego. Ale może jeszcze zmienię zdanie.. ;)

mój wymarzony jachcik - http://www.hartley-boats.com/norsk35.html

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 30 lip 2009, o 23:56 

duzo bardziej podoba mi sie Norsk 40 :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 31 lip 2009, o 07:58 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Moniia napisał(a):
W mojej opinii od 12 metrów to wielkość optymalna - dość mały aby nie sprawiał problemów w obsłudze, dość duży aby wygodnie na nim mieszkać przez czas dłuższy

Ja też tą długość uważam za optymalną. Dodatkowo te 12 m jest często granicą opłat portowych. Koszt takiego jachtu, w dobrym stanie i dobrze wyposażonego-ok 100 tys euro.

Odpowiedz z cytatem