Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 23 lip 2025, o 17:09

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 106 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 sty 2014, o 10:11 

Podziękował : 4120
Otrzymał podziękowań: 1968
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Moj epizod trwal ok. miesieca tak gdzies 68-69 kiedy przez miesiac wraz z kolego pracowalismy na poczatku sezonu jako po instruktora. Sciagnal nas Czaplinski bo instruktorzy, ktorzy przyjechali nie bardzo sobie radzili a my wowczas scigalismy sie na Folkboatach.
Ja nikomu nie ujmuje zaslug w szkoleniu, ale to nigdy nie byl zakres moich zainteresowan.
Gdyby bylo inaczej na pewno bym Go pamietal. W komisji egzaminacyjnej w polowie lat 70-tych( szczecinskiej ) tez go chyba nie bylo.Ja startowalem w regatach i pamietam praktycznie wszystkich tych ktorzy w tych czasach na morzu sie scigali choc na pewno wielu bym dzis nie poznal. mojego doswiadczenia wynika ze niewielu jest znakomitych we wszystkich odmianach , Krzysztof moim zdaniem do nich nalezy i tu moze upatrywalbym powszechnej niecheci.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sty 2014, o 11:59 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
pierdupierdu napisał(a):
czy pamiętasz, jak tego typu "eliminacje" opisywał Kuba Jaworski w "11.40GMT Newport"

M@rek napisał(a):
No i znalazlem :) str 80. Tylko nie dotyczylo to regat w 72.../cut/...

Zauważ proszę - nie twierdzę, że Kuba Jaworski rozpisywał się na temat eliminacji do regat z 72 roku.
Po prostu chciałem przypomnieć, jak Kuba Jaworski opisywał tego typu "eliminacje".
Przypominam, bo sądzę, że udał mu się opis... hmmm...uniwersalny :roll:

Kuba Jaworski - j.w. str 81/82 napisał(a):
.... trzeba napisać do Polskiego Zwiazku Żeglarskiego. Tak, jak to zrobił parę lat temu Krzysztof. Odpowiedzą mi z pewnością, że sprawa jest "jak najbardziej aktualna", że Związek zwróci się do odpowiednich stoczni z ofertami, zafunduje pokrycie dziesięciu lub dwudziestu procent kosztów i jeżeli zainteresowana tym stocznia wyrazi gotowość finansowania i budowy, to do sprawy powrócimy.
Żeby jednak czasu nie tracić, trzeba rozpisać konkurs, dokonać eliminacji kandydatów do startu na tym jachcie. Kandydatów na pewno zgłosi się dwa razy tyle, co poprzednio, do OSTAR-72, a było ich wtedy piętnastu. Eliminacje to po pierwsze badania lekarskie. Zaglądną mi w zęby, policzą ubytki i braki. Zmierzą wzrost, wagę, obwód klatki, zobaczą, że brak mi jednego gruczołu chłonnego. Wykonam dwadzieścia przysiadów, zmierzą mi puls, ciśnienie. W wyniku tych szczegółowych badań zajmę dwudzieste piąte miejsce na trzydziestu kandydatów, bo czterech się przestraszy i nie przyjdzie, a u jednego stwierdzą krótkowzroczność. Później będziemy biegać na dystansie jednego kilometra i ja padnę w połowie drogi, bo jestem sprinterem i tramwaj doganiam, ale nigdy dalej nie biegałem.
Będziemy podnosić sztangę i pływać w basenie.
Zostanie pięciu najlepszych i nie mam co do tego najmniejszych złudzeń, że mnie w tej piątce nie będzie.
Piątka ta rozegra między sobą regaty eliminacyjne na "Finnach", bo pięciu jednakowych jachtów morskich nikt naraz nie zorganizuje, a ponieważ żaden z tych pięciu nigdy w regatach nie startował, więc wygra je ten, którego wujek był przed wojną sędzią na regatach bojerowych w Kłajpedzie. Później ten, co wygra, będzie do nas przyjeżdżał co dwa tygodnie pilnować, czy mu wkrętów nie wbijają w jacht młotkiem, będzie zabierał zapis z termografu, będzie wykłócał się z nami o ciężar kotwicy, średnicę dryfkotwy i kolor pokryć na materace...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowania - 3: skipbulba, Szaman3, zosta
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sty 2014, o 12:10 

Jaromirze, masz ksiazke, masz pewnie tez ksiazke Baranowskiego w ktorej opisuje przygotowania do OSTAR 72. Jedno z drugim jest spojne. Kuba powtorzyl to co napisal wczesniej Krzysztof. Dlatego kazdemu, kto tematem sie interesuje obie ksizki goraco polecam, to lepsze niz powielanie "urban legend".

Za ten post autor M@rek otrzymał podziękowanie od: Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sty 2014, o 12:14 

Oczywiscie nie wszystko w obu ksiazkach jest. Mialem to szczescie ze bylem blisko obu wydarzen i kilka sytuacji opisanych w obu ksiazkach widzialem na wlasne oczy.Do tej pory spotykam sie z uczestnikami tych wydarzen, jestesmy w kontakcie a nawet wspolnie zeglujemy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sty 2014, o 12:21 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
M@rek napisał(a):
Jaromirze, masz ksiazke, masz pewnie tez ksiazke Baranowskiego w ktorej opisuje przygotowania do OSTAR 72. Jedno z drugim jest spojne. Kuba powtorzyl to co napisal wczesniej Krzysztof. Dlatego kazdemu, kto tematem sie interesuje obie ksizki goraco polecam, to lepsze niz powielanie "urban legend".

Wiesz - ale ja na prawdę bardzo cenię uniwersalną obserwację, zawartą w cytacie z książki Kuby. I tylko dlatego chciało mi się jej odpowiedni fragment przepisać...
Ta obserwacja dotyczy moim zdaniem wszelkich tego typu "eliminacji". I to jest cyba zdecydowanie ciekawsze, niż jakieś Twoje skojarzenia - z jakimiś regatami, w których Kuba w ogóle nie startował i do których w ogóle nie nawiązywałem

PS. Niemniej może warto spytać Baranowskiego, co robił jego wujek - przed wojną, w Kłajpedzie :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sty 2014, o 13:07 

Widzisz obserwacja byla trafna ale jak Twoim zdaniem nalezaloby wybierac tego najlepszego ?
Eliminacje do OSTAR 72 opisal Baranowski w "Droga do Newport" . Sa jeszcze ludzie, ktorzy w nich brali udzial ( mialem kiedys namiary na Tomka Zydlera ).
Do nastepnych eliminacji nie bylo, namaszczenie dostal Kuba na podstawie sukcesow regatowych i konstruktorskich. To ze byl etatowym pracownikiem stoczni na pewno Mu nie zaszkodzilo.Jak widac to sie sprawdzilo :). 12 miejsce Krzysztofa w 72 uwazam za sukces, ktory sie przyczynil do kontynuacji. Czy gdyby eliminacje byly i wygralby je powiedzmy Jurek Siudy poplynalby lepiej, nigdy sie nie dowiemy :)
Teraz mamy inny swiat. W Polsce plywa ten kto jest najbardziej zdeterminowany i potrafi zorganizowac sponsoring. To niekoniecznie najlepsi w regatowym zeglowaniu. Dlatego wyniki sa takie, jakie sa, niestety.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sty 2014, o 13:12 

Pisalem juz kiedys, w reagtach "Poloneza" Asia Pajkowska( ktora znam i bardzo lubie) plynac na nowej Mantrze przegrala z Jola Długajczyk ktora plynela starym Carterem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sty 2014, o 13:30 

Podziękował : 353
Otrzymał podziękowań: 374
Uprawnienia żeglarskie: są, ale bez znaczenia
M@rek napisał(a):
Widzisz obserwacja byla trafna ale jak Twoim zdaniem nalezaloby wybierac tego najlepszego ?
...

Toć mogli ich (znaczy kandydatów) wysłać tam, gdzie trenowali i sprawdzali Hermaszewskiego... :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sty 2014, o 13:36 

A tak na powaznie ? bo moim zdaniem temat nie jest banalny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sty 2014, o 14:13 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
wtedy to chyba Jaworski i Siudy, potem długo nic, o ile mnie pamięć nie myli

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sty 2014, o 14:45 

Piotrze, zeglarzy startujacych wowczas o podobnej klasie w samym Szczecinie bylo jeszcze paru a do tego w Trojmiescie na pewno nie mniej. Moge sypnac nazwiskami z pamieci ale moglbym kogos pominac :)
Podobnie zreszta jest i teraz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sty 2014, o 14:56 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
Pewnie tak ale oni byli w absolutnym czubie, piszę z pamieci ale te nazwiska mi utkwiły

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sty 2014, o 15:50 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
M@rek napisał(a):
Czy gdyby eliminacje byly i wygralby je powiedzmy Jurek Siudy poplynalby lepiej, nigdy sie nie dowiemy

Załatwiając sprawy zaginięcia Zielińskiego ( viewtopic.php?f=18&t=17448 ) trafiłem na ten wątek...

Eliminacje były.
Nie pamiętam, by Siudy do nich się zgłosił.
Wyglądały podobnie jak to co opisuje hipotetycznie "Kuba".
Były na zaproszenie pisemne PZŻ wysłane do wielu ale nie wszystkich kapitanów. Na przykład w mojej rodzinie z dwóch kapitanów otrzymał zaproszenie jeden.
Ci co wysłali zgłoszenie (około 15 osób) byli poddawania badaniom lekarskim oraz sprawdzianowi sportowemu. O ile wiem, przebrnęło to pięć osób, w tym Baranowski. Regat (nawet na Omegach) nie było, cześć kandydatów starowała na własną ręke,na bardzo różnych jachtach z Morskich Mistrzostwach Polski i z bardzo "różnymi" wynikami.

Przy budowie "Poloneza" chodził" tylko Baranowski. Puchalski ogłosił, że startuje na prywatnej "Mirandzie", Remiszewskiej zaproponowano "Eurosa" (ostatecznie był to "Komodor". Dwóch pozostałych z piątki poniekąd "odpuściło".

Tyle moja pamięć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sty 2014, o 16:15 

Andrzeju, K.Baranowski "Droga do Newport" tam jest opis.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 sty 2014, o 16:22 

Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 1
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m & others
Przed podjęciem polemiki, dobrze jest sprawdzić w Kodeksie Boziewicza* czy stawiający zarzuty przypadkiem nie pozbawił się sam "zdolności honorowej" ... W takim przypadku nie ma powodów do dawania satysfakcji ;) * /niestety występuje tylko w wersji śródlądowej/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 sty 2014, o 19:19 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
lehor napisał(a):
Przed podjęciem polemiki, dobrze jest sprawdzić w Kodeksie Boziewicza* czy stawiający zarzuty przypadkiem nie pozbawił się sam "zdolności honorowej" ... W takim przypadku nie ma powodów do dawania satysfakcji ;) * /niestety występuje tylko w wersji śródlądowej/

hmm... a co to ma za znaczenie ?

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 106 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4