Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 21 lip 2025, o 00:06

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 mar 2010, o 23:46 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Mariusz Główka napisał(a):
Robert, nie rób sobie jaj. Ktoś wymyśłił, że taka "bandera" jest OK i zaczął ja drukować i sprzedawać. A "własciwy zwiazek sportowy" nie ma nic do tego. Podejrzewam, że jeszcze mógłby się przyczepić do producenta o to, że użył jego logo.

1. Szczegółowo - ciekawe czy Związek już zaprotestował przeciw wykorzystaniu jego logo zamiast godła państwowego - w tym konkretnym produkcie, zwanym banderą, dostępnym w sklepie internetowym?

2. Ogólnie - podnoszona "tradycyjnie" przez wiele jachtów bandera polska z mniejszym logo PZŻ umieszczonym w kantonie też nie jest zgodna z przywołaną na początku Ustawą USTAWA z dnia 31 stycznia 1980 r.o godle, barwach i hymnie Rzeczypospolitej Polskiej oraz o pieczęciach państwowych
Nieprawdaż?
Wg Statutu tej organizacji to coś to jest tzw. "Bandera Związku" (http://www.pya.org.pl/pzz/obrazki/dokum ... z_2007.doc).
Powstaje uzasadnione pytanie o to czy statut PZŻ nie jest przypadkiem W &5. sprzeczny z Ustawą? :wink:

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 mar 2010, o 06:56 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Jaromir napisał(a):
Powstaje uzasadnione pytanie o to czy statut PZŻ nie jest przypadkiem W &5. sprzeczny z Ustawą?

Być może. Ale:
1. Ten statut istnial zanim urodzil się ojciec autora tej ustawy.
2. Gdyby to był problem bandery SAJ to bym sie przejmował... badery innych organizacji srednio mnie zajmują.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 mar 2010, o 07:23 

Podziękował : 334
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: RYA/MCA Yachtmaster Ocean
Colonel napisał(a):
Gdyby to był problem bandery SAJ to bym sie przejmował... badery innych organizacji srednio mnie zajmują.

Też jestem tego zdania. Myślę, że nie ma sie co podniecać jakimś knotem przez kogoś wygenerowanym. Ustawy, Prokuratura i t.p to trochę przypomina strzelanie z armaty do wróbla.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 mar 2010, o 09:51 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 4
Co do miejsca noszenia bandery – banderę nosimy na flagsztoku. Na większości „wielopatyków”, wszystko jedno czy to szkuner, kecz, czy też jol bom tylnego żagla wystaje za rufę tak samo jak na niektórych jachtach jednomasztowych, szczególnie na starszych konstrukcjach i przy normalnej pracy żagli flagsztok zostałby złamany. Przy niekontrolowanej rufie mogłoby to być nawet dość spektakularne widowisko. Idąc na silniku możliwość połamania flagsztoka raczej nie istnieje. Na tych jachtach noszenie bandery w innych miejscach niż flagsztok ma niewiele wspólnego z tradycją, za to wiele z rozsądkiem.
Co do „samego” noszenia bandery, to żeby banderę podnosić statek musi mieć prawo noszenia bandery. W naszym kraju jachty uzyskują prawo noszenia bandery przez rejestrację i nie wynika z tego, że łodzie zwolnione z obowiązku rejestracji mogą podnosić banderę. Nie mogą bo nie posiadają Certyfikatu Flagowego. Co ciekawe: podniesienie bandery bez prawa do niej jest aktem piractwa a każdy okręt ma nie prawo lecz obowiązek zatrzymać statek podejrzany o piractwo a w razie niemożliwości zatrzymania zatopić. Może to i dobrze, że nie do końca na poważnie podchodzi się do przepisów związanych z podnoszeniem bandery na jachtach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 mar 2010, o 10:00 

Podziękował : 4528
Otrzymał podziękowań: 4281
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
wiatr napisał(a):
Co do „samego” noszenia bandery, to żeby banderę podnosić statek musi mieć prawo noszenia bandery. W naszym kraju jachty uzyskują prawo noszenia bandery przez rejestrację i nie wynika z tego, że łodzie zwolnione z obowiązku rejestracji mogą podnosić banderę. Nie mogą bo nie posiadają Certyfikatu Flagowego. Co ciekawe: podniesienie bandery bez prawa do niej jest aktem piractwa a każdy okręt ma nie prawo lecz obowiązek zatrzymać statek podejrzany o piractwo a w razie niemożliwości zatrzymania zatopić. Może to i dobrze, że nie do końca na poważnie podchodzi się do przepisów związanych z podnoszeniem bandery na jachtach.

Jachty nierejestrowane zawsze miały prawo noszenia, jako bandery i zgodnie z etykietą banderową, zamiast bandery z godłem - flagi narodowej, biało-czerwonej bez godła, którą to ma prawo używać każdy obywatel tegoż kraju.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 mar 2010, o 10:22 

robhosailor napisał(a):
wiatr napisał(a):

Jachty nierejestrowane zawsze miały prawo noszenia, jako bandery i zgodnie z etykietą banderową, zamiast bandery z godłem - flagi narodowej, biało-czerwonej bez godła, którą to ma prawo używać każdy obywatel tegoż kraju.

Etykieta to nie przepisy, flaga to nie bandera, wydmuszka to nie jajko.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 mar 2010, o 10:35 

wiatr napisał(a):
robhosailor napisał(a):

Sratytaty.

Każda flaga podniesiona na statku staje się banderą i podlega etykiecie. Każdy obywatel ma prawo używania flagi narodowej, jako bandery (nawet na kajaku) i jest to jego prawo niezbywalne - tzn. nikt nie ma prawa mu tego zabronić. Przepisy są od tego, aby je respektować, ale ponad nimi jest zdrowy rozsądek i samo życie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 mar 2010, o 11:02 

robhosailor napisał(a):
wiatr napisał(a):
robhosailor napisał(a):

Sratytaty.

Każda flaga podniesiona na statku staje się banderą i podlega etykiecie. Każdy obywatel ma prawo używania flagi narodowej, jako bandery (nawet na kajaku) i jest to jego prawo niezbywalne - tzn. nikt nie ma prawa mu tego zabronić. Przepisy są od tego, aby je respektować, ale ponad nimi jest zdrowy rozsądek i samo życie.

Przepraszam, widzę, że mam do czynienia z dobrym prawnikiem. Taka argumentacja w sądzie. Wszystkie sprawy wygrane w cuglach. Jeszcze raz do nóżek padam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 mar 2010, o 11:05 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
A niedobry prawnik, pojęcia o prawie niemający doda, że nie każda rejestracja jest tożsama z uzyskaniem certyfikatu flagowego (vide: rej. okręgowe)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 mar 2010, o 11:07 

wiatr napisał(a):
Przepraszam, widzę, że mam do czynienia z dobrym prawnikiem. Taka argumentacja w sądzie. Wszystkie sprawy wygrane w cuglach. Jeszcze raz do nóżek padam.
Nie wiedziałem, ze jesteśmy w sądzie... A może najpierw dowiem się o co jestem oskarżony??? O bezprawne używanie flagi narodowej, jako bandery??? Sąd się takimi bzdetami nie zajmuje. Ale jak chcesz wyślij zawiadomienie do prokuratury. Zobaczymy :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 mar 2010, o 11:26 

USTAWA z dnia 31 stycznia 1980 r. o godle, barwach i hymnie Rzeczypospolitej Polskiej oraz o pieczęciach państwowych (tekst jednolity)

Art. 1. 1. Orzeł biały, biało-czerwone barwy i "Mazurek Dąbrowskiego" są symbolami Rzeczypospolitej Polskiej.
2. Otaczanie tych symboli czcią i szacunkiem jest prawem i obowiązkiem każdego obywatela Rzeczypospolitej Polskiej oraz wszystkich organów państwowych, instytucji i organizacji.
3. Symbole Rzeczypospolitej Polskiej pozostają pod szczególną ochroną prawa, przewidzianą w odrębnych przepisach.
Art. 4. 1. Barwami Rzeczypospolitej Polskiej są kolory biały i czerwony, ułożone w dwóch poziomych, równoległych pasach tej samej szerokości, z których górny jest koloru białego, a dolny koloru czerwonego.
2. Przy umieszczaniu barw Rzeczypospolitej Polskiej w układzie pionowym kolor biały umieszcza się po lewej stronie płaszczyzny oglądanej z przodu.
Art. 5. 1. Barwy Rzeczypospolitej Polskiej stanowią składniki flagi państwowej Rzeczypospolitej Polskiej.
2. Każdy ma prawo używać barw Rzeczypospolitej Polskiej, w szczególności w celu podkreślenia znaczenia uroczystości, świąt lub innych wydarzeń, z uwzględnieniem art. 1 ust. 2.
Art. 6. 1. Flagą państwową Rzeczypospolitej Polskiej jest prostokątny płat tkaniny o barwach Rzeczypospolitej Polskiej, umieszczony na maszcie.
2. Flagą państwową Rzeczypospolitej Polskiej jest także flaga określona w ust. 1, z umieszczonym pośrodku białego pasa godłem Rzeczypospolitej Polskiej.
Art. 7. .
2. Flagę państwową Rzeczypospolitej Polskiej podnoszą również polskie statki żeglugi śródlądowej.
Art. 8. 1. Flagę państwową z godłem Rzeczypospolitej Polskiej podnoszą:
4) kapitanaty (bosmanaty) portów - na budynkach lub przed budynkami stanowiącymi ich siedziby urzędowe.
Art. 9. 1. Flagę państwową z godłem Rzeczypospolitej Polskiej podnoszą polskie statki morskie jako banderę, zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami szczególnymi; ponadto do bandery stosuje się prawo i zwyczaje międzynarodowe.
2. Statki morskie pełniące specjalną służbę państwową podnoszą także flagę oznaczającą pełnienie tej służby.
3. Minister właściwy do spraw gospodarki morskiej ustala wzory flag na oznaczenie pełnionej specjalnej służby państwowej oraz okoliczności i warunki ich podnoszenia.

Nie widzę tu żadnych zakazów, poczytałem też wszystkie akty wykonawcze. Brak też przepisów szczególnych. A tu zarejestrowany przez sąd statut PZŻ:

STATUT POLSKIEGO ZWIĄZKU ŻEGLARSKIEGO
utworzonego w 1924 r.
uchwalony na XXXVII Sejmiku w dniu 22 marca 1997 r.
ze zmianami wprowadzonymi przez Sąd Rejestrowy
oraz ze zmianami uchwalonymi na XXXVIII Sejmiku w dniu 29 maja 1999 r.
i XLII Sejmik w dniu 12 maja 2007 r.
§5
2. Banderę Związku stanowi flaga państwowa Rzeczypospolitej Polskiej z umieszczonymi, pośrodku białego pasa godłem państwowym, oraz w górnym rogu przy drzewcu, godłem Związku koloru szafirowego.
5. Posługiwanie się godłem, banderą, proporcem i odznaką jest zastrzeżone dla członków Związku i osób fizycznych w nim stowarzyszonych.

Za ten post autor Colonel otrzymał podziękowanie od: robhosailor
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 mar 2010, o 14:10 
Z tego co wiem flagę używamy na śródlądziu , na morzu tylko banderę , to jest tez flaga pilota.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 mar 2010, o 16:07 

Z tego, co przytoczył Colonel - pływając swoja "udką", czyli żaglową canoe, po wodach morskich - mam prawo do podniesienia bandery morskiej (flagi państwowej z godłem - w celu odróżnienia jej od statków pilotowych np.)*, a na śródlądziu bandery śródlądowej (flagi państwowej bez godła), chyba, że miałbym rejestrację jachtu morskiego, to zmiana bandery morskiej na śródlądową byłaby nieuzasadniona, bo statek morski podnosi banderę morską... Tak kiedyś też było... Dzisiaj często widzę statki wycieczkowe na Wiśle noszące banderę z godłem - kiedyś byłoby to uznane za naruszenie przepisu, ale dziś się nikt nie czepia (chyba dobrze - niech się czepiają kiboli za ich flagi "laktacyjne" ;) ...).

A banderą PZŻ jest (według ich statutu), podobnie, jak kiedyś - flaga państwowa z godłem państwowym i godłem związku w górnym rogu przy drzewcu (w kantonie).

_________
*) to może być dla mnie istotne, bo wybieram się na morze...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 mar 2010, o 17:00 
Jachty nie wychodzące na pełne morze,oraz śródlądowe które nie są w stanie sprostać etykiecie nie mają obowiązku jej podnoszenia . Wydaje mi się że lepiej pływać bez, niż przywiązywać kawałek flagi domowej do relingu (jak czasem widać na Youtube). Osobiście wolę i tu i tam Z.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 mar 2010, o 17:09 

marekkvk napisał(a):
Jachty nie wychodzące na pełne morze,oraz śródlądowe które nie są w stanie sprostać etykiecie nie mają obowiązku jej podnoszenia . Wydaje mi się że lepiej pływać bez, niż przywiązywać kawałek flagi domowej do relingu (jak czasem widać na Youtube). Osobiście wolę i tu i tam Z.
Zgadzam się całkowicie - dlatego przygotuję flaglinkę na bezanie i flagsztok (zamiennie od sytuacji). Łódka będzie głównie śródlądowa, ale nie tylko, poza tym może wybiorę się poza granice Najjaśniejszej? Znalazłem też już sklepik internetowy, gdzie mają małe bandery (24x15 cm). Zastanawiam się, jak zamocuję ewentualne flagi odwiedzanych państw, bo... nie mam salingu na grotmaszczcie :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 mar 2010, o 17:16 

A ja sie tylko zastanawiam, czy flaga pilotowa to nie flaga H z MKS,która ma pasy PIONOWE?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 mar 2010, o 17:21 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Colonel napisał(a):
A ja sie tylko zastanawiam, czy flaga pilotowa to nie flaga H z MKS,która ma pasy PIONOWE?

Z całą pewnością nie. Flaga pilotowa jest identyczna z flagą Polski.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 mar 2010, o 17:26 

Colonel napisał(a):
Może, ale bardzo często jest przez różnistych zagramanicznych pilotów noszona, jako biało-czerwona w układzie poziomym - na zaprzyjaźnionym forum była już o tym mowa i pokazano tam fotki z netu z takimi pilotami z różnych krajów. Dlatego kiedyś polskiej fladze na morze dodano godło, aby ją odróżnić...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 mar 2010, o 18:56 

Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 22
Uprawnienia żeglarskie: jsm
H
Hotel
HO-TEL
Mam pilota na statku
I have a pilot on board
Morse ....

Obrazek

Załączniki:
75px-Hotel_flag.svg.png
75px-Hotel_flag.svg.png [ 323 Bajtów | Przeglądane 3490 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 mar 2010, o 19:11 

Podziękował : 422
Otrzymał podziękowań: 1060
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
cape napisał(a):

Jesteś pewien?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 mar 2010, o 19:13 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Jurmak napisał(a):
cape napisał(a):

Jesteś pewien?

Po prostu takie w układzie poziomym flagi oglądałem na pilotówkach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 mar 2010, o 19:42 

Pacz pan, człek całe rzycie sie óczy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 mar 2010, o 19:54 
Flaga pilotowa jest identyczna z flagą Polski. Tak i ciach bajera w temacie :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 mar 2010, o 20:02 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2698
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Flaga "H" MKS nie jest flagą pilotową, lecz sygnałem "Mam pilota na pokładzie". Flaga służbowa statku pełniącego służbę pilotową jest (jak kilka osób już powiedziało) identyczna z flagą polską.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 kwi 2010, o 22:36 
Dowaliłeś waść -----

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2