Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 21 lip 2025, o 00:33

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 mar 2016, o 21:27 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Seagrams napisał(a):
Jaromir napisał(a):
Wszak pozycja w spisie "technik nawigator morski" to zupełnie nie "zawód nawigator", prawda?

Jeszcze dzisiaj rano, robiąc badania do świadectwa zdrowia, na pytanie pielęgniarki o zawód odpowiedziałem: nawigator. Zaglądam na forum i dowiaduję się, że nie jestem nawigatorem. Zaniepokojony, odnajduję świadectwo ukończenia szkoły średniej, gdzie jest napisane, że złożyłem egzamin z przygotowania zawodowego z wynikiem bardzo dobry i uzyskałem prawo używania tytułu technik nawigator.
Weź Ty mnie Jaromir, prostemu marynarzowi, wytłumacz: jestem nawigatorem czy nie jestem?

Jesteś, wszak tytuł zobowiązuje!
Ale "zawodu nawigator" - ni ma.
I to dlatego na zawodowym świadectwie zdrowia ta sama pielęgniarka nie wpisała Ci "nawigator", prawda? :-P

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 mar 2016, o 21:53 

Podziękował : 56
Otrzymał podziękowań: 46
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz jachtowy
Jaromir napisał(a):
Jesteś, wszak tytuł zobowiązuje!
Ale "zawodu nawigator" - ni ma.
I to dlatego na zawodowym świadectwie zdrowia ta sama pielęgniarka nie wpisała Ci "nawigator", prawda?

Skoro zdawałem egzamin z przgotowania zawodowego, to znaczy, że taki zawód istnieje.

Pielęgniarka nie wystawia świadectwa zdrowia. Pytanie o zawód było jedną z rubryk w karcie pacjenta.

To co lekarz wpisał w wierszu position/occupation niczego nie zmienia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 mar 2016, o 21:59 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Seagrams napisał(a):
Skoro zdawałem egzamin z przgotowania zawodowego, to znaczy, że taki zawód istnieje.

OK - to napisz kiedy zatrudnisz się na statku na podstawie tego "egzaminu z przygotowania zawodowego" - ale bez dyplomu STCW. Rzecz jasna w "zawodzie nawigator" :-P

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 mar 2016, o 22:14 

Podziękował : 56
Otrzymał podziękowań: 46
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz jachtowy
Jaromir napisał(a):
OK - to napisz kiedy zatrudnisz się na statku na podstawie tego "egzaminu z przygotowania zawodowego" - ale bez dyplomu STCW. Rzecz jasna w "zawodzie nawigator"

W zasadzie, to już się zatrudniłem, zaraz po szkole, jakieś 30 lat temu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 mar 2016, o 08:20 

Podziękował : 357
Otrzymał podziękowań: 299
Uprawnienia żeglarskie: kpt. jacht.
Seagrams napisał(a):
Jaromir napisał(a):
OK - to napisz kiedy zatrudnisz się na statku na podstawie tego "egzaminu z przygotowania zawodowego" - ale bez dyplomu STCW. Rzecz jasna w "zawodzie nawigator"

W zasadzie, to już się zatrudniłem, zaraz po szkole, jakieś 30 lat temu.

No wiadomo, Jaromir czepialski jest....
To tak jak do mnie do firmy przyjdzie budowlaniec z zawodem Technik Budownictwa.
To co ja mu mam powiedzieć ??? Panie idź pan stąd, za zatrudniam murarzy a nie techników budownictwa. Co to jest ???
A chłop mi odpowiada, ale ja jestem murarzem też i zbrojarzem i nawet kierownikiem robót mogę być, kosztorysantem też.

To ja takim będę mówił spadaj leszczu Jaromir mówi że nie ma takiego zawodu to cię nie zatrudniam. ;) :roll:

Za ten post autor junak73 otrzymał podziękowanie od: krzychuAPIA
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 mar 2016, o 08:56 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Przypomnijmy sobie tez o zawodach wyuczonych i wykonywanych. Np. taki czlowiek, ktory skonczyl studia na kierunku "finanse i bankowosc" jest finansistą, a do pracy go biora na jakies durne stanowiska typu dyrektor oddzialu banku lub specjalista ds. sprzedazy. Najwyzej na specjaliste w dziale finansowym. I jak tu zyc....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 mar 2016, o 09:24 

Podziękował : 657
Otrzymał podziękowań: 613
Uprawnienia żeglarskie: szkutnik drewkarz,motorówkarz
plitkin napisał(a):
czlowiek, ktory skonczyl studia na kierunku "finanse i bankowosc" jest finansistą, a do pracy go biora na jakies durne stanowiska

Znasz moją córkę ? :rotfl:
junak73 napisał(a):
To ja takim będę mówił spadaj leszczu Jaromir mówi że nie ma takiego zawodu to cię nie zatrudniam.

Bywają też sytuacje odwrotne (serio); pracownik opowiada co może robić a pracodawca wymaga jakiegoś dziwnego papierka co by mu się zgodził z nazwą stanowiska. W efekcie mamy nieraz kompetentnych inaczej. Np. ja ciągle nie mogę się porozumieć ze sprzedawcą w hurtowni drzewnej a chłopina uczony, po studiach markecing i zarzondzanie ;) a o deskach i płytach wie tyle co zobaczy na ekranie komputera - wymiar i cena :roll:
Dziwne czasy....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 kwi 2016, o 00:33 

Podziękował : 137
Otrzymał podziękowań: 303
Uprawnienia żeglarskie: ActiveCaptain & more
junak73 napisał(a):
A TO DZIWNE ???? Co mam powiedzieć synowi który uczęszcza tu:

http://nowastrona.zsmors.pl/rekrutacja/ ... or-morski/

Ja bym powiedział, że jak na współczesne czasy to mało romantyczne zajecie sobie wybrał a czy będzie to się nazywało marynarz, oficer, nawigator czy operator to chyba wtórny problem i ewentualnie najmniejsze zmartwienie.

Pozdrawiam,
Krzysztof

Za ten post autor SIRK otrzymał podziękowanie od: Jaromir
Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2