Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 7 lip 2025, o 08:47

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 92 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 cze 2025, o 18:33 

Podziękował : 172
Otrzymał podziękowań: 470
Uprawnienia żeglarskie: jachtowy sternik morski, m.s.morski.
Niedawno napisałem jedenasty artykuł, oczywiście jest już nieaktualny bo dozbierałem trochę... Doszło kilka pozycji o spływie kajakowym na Dunajcu z 1969/70 roku. O książkach mało piszę bo Macie pewnie w domach też swoje zbiory, ale ta jest wyjątkowa: Żaglem Do Jogów Wacława Korabiewicza to opis wyprawy kajakiem z Polski do Indii z 1934 roku. Nawet dziś trudno sobie taką wyprawę wyobrazić. Cały nakład wraz z jedynym oryginałem maszynopisu niestety spłonął w drukarni w Warszawie w 1939 roku. Z pozostałości notatek i części artykułów z gazet została napisana powtórnie. Autor był kucharzem na Darze Pomorza. Foldery reklamujące rejsy do Ameryki to też ciekawa lektura. Jedna ma sympatyczne motto: pracujesz na lądzie wypoczywaj na morzu.

Załączniki:
Żaglem do Jogów.png
Żaglem do Jogów.png [ 1.01 MiB | Przeglądane 146 razy ]
Spływy na Dumajcu.png
Spływy na Dumajcu.png [ 898.46 KiB | Przeglądane 146 razy ]
pracujesz na lądzie, odpoczywaj na moru.jpeg
pracujesz na lądzie, odpoczywaj na moru.jpeg [ 263.13 KiB | Przeglądane 146 razy ]
foldery reklamowe.jpeg
foldery reklamowe.jpeg [ 291.69 KiB | Przeglądane 146 razy ]
dyplomy wioślarskie.png
dyplomy wioślarskie.png [ 1.73 MiB | Przeglądane 146 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 cze 2025, o 19:06 

Podziękował : 172
Otrzymał podziękowań: 470
Uprawnienia żeglarskie: jachtowy sternik morski, m.s.morski.
W poprzednim poście z autora książki przez pomyłkę zrobiłem kucharza a był lekarzem, przepraszam.
Kupiłem kolejne dwie gazetki Polska Na Morzu i dopiero po przeczytaniu dostrzegłem istotną różnicę. To dwie różne gazety o tym samym tytule. Wydanie B marzec 1938 to pierwszy numer gazety dla młodzieży, równolegle była wydawana wersja dla dorosłych.... Wpadła mi w ręce mapka szlaku Warszawa Mikołajki z 1986 roku i nie umiałem się oprzeć przed wydaniem kilku złotych. To nie zabytek, ale dla mnie to jak elementarz z młodości. W latach osiemdziesiątych podczas wakacji codziennie kilka jachtów ruszało na szlak. Pływałem dziesiątki razy na Mazury Narwią i Pisą i taka mapka zawsze była nieodzownym wyposażeniem. Dziś wydanie takiej pozycji było by marnotrawstwem pieniędzy a wtedy była rozchwytywaną mapą. Kupowałem na zapas bo stale otwierana nie wytrzymywała całego rejsu.
Zdobyłem chyba ciekawy dokument, niestety nie umiem znaleźć nigdzie informacji za co był skazany przez Sąd Marynarki Wojennej Andrzej Kraus. Może ktoś umie to rozwiązać?

Załączniki:
prośba o ułaskawienie.png
prośba o ułaskawienie.png [ 1.56 MiB | Przeglądane 143 razy ]
Warszawa Mikołajki.png
Warszawa Mikołajki.png [ 1.98 MiB | Przeglądane 143 razy ]
Polska Na Morzu.png
Polska Na Morzu.png [ 683.24 KiB | Przeglądane 143 razy ]

Za ten post autor Michal otrzymał podziękowania - 2: Maar, mariaciuncia
Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 92 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4