Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 22 lip 2025, o 20:37

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 lut 2011, o 22:45 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Po pierwsze - do moderatorów. Nie mam pojęcia gdzie to wrzucić, jak macie lepszy pomysł to przerzućcie :) Dzięki

Zdradzę Wam jeden z powodów, dla których siedzę w Anglii. Lubię angielską telewizję. Nie, nie zwariowałam. Po prostu, rzadko jest tydzień gdy nie mogę znaleźć czegoś morskiego, mniej lub bardziej. Właśnie skończyłam oglądać (pierwszy z serii) film Cunliffa (tak, tego od książek) o łodziach które zbudowały Brytanię. Miło patrzeć na bristolskie kutry pilotowe, zwłaszcza będąc oprowadzanym przez fanatyka o takiej wiedzy*. Jak skończę pisać, włączam znowu pierwszy odcinek serii The secret life of waves. Zawsze warto się czegoś dowiedziećo tym, po czym się pływa. Potem kawa i włączam kolejny odcinek (4 dziś był) serii South Pacific. Obejrzałam już odcinki o migracji roślin i zwierząt (z człowiekiem włącznie) na pacyficzne wyspy, o różnych stworzeniach pływających tam i latających... wszystko na tle pięknych ujeć z południowego Pacyfiku, włącznie z pierwszymi zdjęciami hawajskiej fali "od spodu" - gdy się obejrzy te leje wirów tworzących się W załamującej się fali (3m), nabiera się znacznie większego respektu do przyboju.

To wszystko było tylko na jednym kanale (BBC4) w dwóch dniach - środa i dziś. Na innych kanałach zdarzają się (często) inne serie o podobnej tematyce, równie fachowo przygotowane i prowadzone. Muszę wpaść na to, jak moją nagrywarkę zmusić do oddania tych filmów...**

A teraz rada:
Zaopatrzcie się (w Anglii) w zestaw Freesat. Prawie setka kanałów angielskich, bezpłatnie, z satelity. Podłączcie nagrywarkę DVD. Po roku będziecie mieć wspaniałą kolekcję filmów okołożeglarsko-morskich

*Tom Cunliffe zaczynał swoje żeglowanie na gaflowych łodziach roboczych przerobionych na jachty, napisał też doskonałą książkę o żeglowaniu na jednostkach gaflowych (Hand, Reef, Steer), nadal posiada jednostkę gaflową
** znaczy, na płytkę. Ma niby USB, ale nie mam pojęcia jak ją zmusić do przegrania tego z dysku....

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Ostatnio edytowano 5 lut 2011, o 23:04 przez Moniia, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 lut 2011, o 23:01 

Podziękował : 3
Otrzymał podziękowań: 5
Uprawnienia żeglarskie: kornik - bez alergii na laminaty
Cóż... za to jak nasza TV coś pokaże to aż zapadnie w pamięć :wink:
Bo to te żeglarze to tylko one po pijaku pływają i kłopoty same z nimi .
Najlepiej sprzedaje się tragedia ludzka albo inne horrory

I dotyczy to nie tylko żeglarstwa - wszelkie pasje i hobby nadal są ukazywane w naszej TV jako "niegroźne dziwactwa" .

http://statichg.demotywatory.pl/uploads/201012/1293130719_by_TrUcIzNabezAnTiDoTuM_500.jpg

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 lut 2011, o 23:21 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 7
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz lodowy
utopia napisał(a):
I dotyczy to nie tylko żeglarstwa - wszelkie pasje i hobby nadal są ukazywane w naszej TV jako "niegroźne dziwactwa" .

Bo nasze telewizje (wszystkie) są wyłącznie dla siebie.Liczy się oglądalność.Aby ją zapewnić ,nadają seriale dla przygłupów, którzy nie potrafią zorganizować własnego życia,promują masową tępą rozrywkę albo masochistycznie pokazują naparzających się werbalnie polityków.

http://zagle.mazury.info

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 lut 2011, o 23:30 

Podziękował : 1335
Otrzymał podziękowań: 2622
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
pa20jb napisał(a):
utopia napisał(a):

Bo nasze telewizje (wszystkie) są wyłącznie dla siebie.Liczy się oglądalność.Aby ją zapewnić ,nadają seriale dla przygłupów, którzy nie potrafią zorganizować własnego życia,promują masową tępą rozrywkę albo masochistycznie pokazują naparzających się werbalnie polityków.

To tak jak nasi aktorzy: zapali taki papierosa, popatrzy... I kto za to placi???
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 lut 2011, o 23:57 

Podziękował : 3
Otrzymał podziękowań: 5
Uprawnienia żeglarskie: kornik - bez alergii na laminaty
Pan płaci pani płaci...
Raz udało mi się trafić wiele lat wstecz bodaj na kanale discovery program pt. "sam zbuduj łódź"
Proste to było łódka ze sklejki chyba budowana metodą szycia i klejenia .
Fascynujące było dla mnie podejście do tematu .Wszystko wytłumaczono tak że osoby niemające styczności ze szkutnictwem czy ogólnie pracą w drewnie po obejrzeniu całej serii mogły przystąpić do samodzielnej budowy .

pisałem już że raz w naszej telewizji widziałem fajny program?
podobno 40 lat już mam... niezła średnia do końca życia powinienem się jeszcze raz załapać :lol:

http://statichg.demotywatory.pl/uploads/201012/1293130719_by_TrUcIzNabezAnTiDoTuM_500.jpg

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 lut 2011, o 00:06 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Dzisiaj było na Planete (jak najbardziej naszej - całkowicie po polsku gadali) o historii programu Latający Holender.

ps. Pokazywali pewnego j.kpt.ż.w. bez którego nie było by programu (aj tam programu - żeglarstwo polskie by nie istniało!!!), co właśnie oderwał się od komputera i pomiędzy klawiaturę a ekranem miał stojaczek (w marketingu to się chyba stand nazywa?) pełen znanego miesięcznika o tematyce żeglarskiej. BP, NMSP. :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 lut 2011, o 00:23 

Podziękował : 1335
Otrzymał podziękowań: 2622
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
A papierosa zapalil? Popatrzyl???
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 lut 2011, o 00:49 

Podziękował : 656
Otrzymał podziękowań: 355
Uprawnienia żeglarskie: k.j., kpt.mt.
Moniia napisał(a):
Właśnie skończyłam oglądać (pierwszy z serii) film Cunliffa (tak, tego od książek) o łodziach które zbudowały Brytanię.

Poddałaś mi pewien pomysł - ale opisałem go w dziale 'Żeglarskie Wydarzenia'.
A przy okazji: kiedyś w Warszawie była fajna tawerna: '4 Szklanki'.
Wtedy, gdy nie było koncertu leciał non-stop na wielkim telewizorze jeden z kanałów żeglarskiej TV. Nie pamiętam jak się nazywał. Chyba 'Sailing'. Co szkodzi, aby 'Stary Port', 'Contrast Cafe', 'Lykend', 'Korsarz', 'Gniazdo Piratów', '10B' czy inne polskie tawerny nie skorzystały z tego pomysłu?

pzdr,
Andrzej Kurowski
http://strony.aster.pl/spelnij_marzenia/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 lut 2011, o 02:56 

Podziękował : 194
Otrzymał podziękowań: 214
Uprawnienia żeglarskie: zeglarz
Moniia napisał(a):
** znaczy, na płytkę. Ma niby USB, ale nie mam pojęcia jak ją zmusić do przegrania tego z dysku....

Musisz użyć coś takiego:
http://allegro.pl/video-audio-grabber-g ... 07999.html
Z nagrywarki kablem cinch lub s-video do grabbera.

Załączniki:
RTV-GRABERa.jpg
RTV-GRABERa.jpg [ 80.92 KiB | Przeglądane 3472 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 lut 2011, o 07:31 

Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 13
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz swobodny z Wyspy Orzechowej
Tu macie link do kanału żeglarskiego:
http://www.thesailingchannel.tv/
Faktem jest, że angole z BBC potrafią robić świetne filmy o tematyce morskiej i nie tylko. Fajny jest ich film o ziemi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 lut 2011, o 12:20 

mariaciuncia napisał(a):
Moniia napisał(a):

Musisz użyć coś takiego:
http://allegro.pl/video-audio-grabber-g ... 07999.html
Z nagrywarki kablem cinch lub s-video do grabbera.

Ja się tam nie znam :lol: ale to jakby działa w drugą stronę niż mi potrzeba. Mogę niby podłączyć toto przez composite i przepuścić tak, ale... ja jakby mam to w postaci cyfrowej (na dysku, z telewizji która też leci cyfrowo...) więc przekształcanie tego na analogową po to tylko coby przekształcić z powrotem na postać cyfrową* to się kłóci z moją komputerową mocno duszą.

I nie tylko komputerową. Owszem, na Podstawach algorytmów uczyli mnie, aby podążać do celu najprostszą skuteczną drogą. A JW Norie** mówił zaś, że nawigacja :

"(...)Navigation is that art which instructs the mariner in what manner to conduct a ship through the wide and trackless ocean, from one part to another, with the greatest safety and in shortest time possible (..)"

Jak widać, też o tym.

ps. nie wykluczam, że to okaże się najszybszą, najprostszą drogą... :)

*mniejsza o utratę jakości, większe straty mam jak oglądam to na moim zabytkowym telewizorze...
**JW Norie, Norie's Practical Navigation, połowa XIX wieku (cytat za T. Cunliffe)

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 lut 2011, o 17:03 

Podziękował : 36
Otrzymał podziękowań: 59
Uprawnienia żeglarskie: jak dla mnie wystarczające
Moniia napisał(a):
A teraz rada:
Zaopatrzcie się (w Anglii) w zestaw Freesat. Prawie setka kanałów angielskich, bezpłatnie, z satelity.

Czyli rozumiem, że ponieważ z satelity (czy jednego?), to u nasz w Polszcze też dałoby się pewnie odebrać.
A co wchodzi w zestaw Freesat? Jakiś talerz z konwerterem (to do kupienia na miejscu) i jakiś dekoder? Moniia, a cena jaka?

edit:
już znalazłem :)
http://www.extremesat.pl/freesat.html

Moniia, a jak nazywają się kanały nadające wspomniane filmy?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 lut 2011, o 21:56 

cena przeciętnego zestawu to od 60 funtów (SD, B&Q) przez 80 (HD, B&Q) i wszystko powyżej - bo jeśli chodzi o Freesat+ to będzie tuner z nagrywarką...
Oczywiście, że da się w Polsce, dlatego wspomniałam o freesat. To odpowiednik freeview - naziemnej telewizji cyfrowej tu w UK.

Co do kanałów - najczęściej można coś fajnego tego typu znaleźc na BBC4, BBC3 czy Quest. Ale często także na Channel 4 lub Five (obecnie Channel 5). Najlepiej po prostu przeglądac przewodnik po programach który standardowo występuje w tej usłudze (zwykle 8 dni)

Aha, tylko właśnie się dokształciłam na podanej przez Ciebie stronie, że akurat tego w Polsce się nie bardzo da... :(

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lut 2011, o 00:11 

Podziękował : 36
Otrzymał podziękowań: 59
Uprawnienia żeglarskie: jak dla mnie wystarczające
No właśnie, niestety te najciekawsze kanały nadawane są z Astry 2D kierunkowo wąską wiązką i są słabo odbieralne w PL. Trzeba by zainstalować czaszę przynajmniej 1,8 m i dobry konwerter :? Czyli generalnie kiepsko to wygląda :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sie 2011, o 10:18 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz jachtowy
Pracuję w jednej z prywatnych stacji tv i próbowałem wielokrotnie zainteresować kogoś decyzyjnego tematyką żeglarstwa, bez skutecznie. To tematyka niszowa i nie przyniesie zysków stacji, usłyszałem. Ponieważ jednak od wielu lat " robię " telewizję postanowiłem się tym prywatnie jakoś zająć. Zwłaszcza że sam żegluję czarterowanymi jachtami( na własny póki co mnie nie stać) i mocno jestem zakręcony tematami żeglarskimi. Prawdą się okazuje, że trzeba inwestować w same wyjazdy nad wodę i nagrania (posiadam własny sprzęt profesjonalny do rejestracji i montażu) a nie wielkie lub żadne pieniądze nie wracają. Jest wiele firm żyjących z czarterów, wielu producentów drogich jachtów i wszystkim szkoda pieniędzy na finansowanie takiej telewizji żeglarskiej w największym i coraz bardziej popularnym medium jakim jest internet. Właściciele tych firm prosperują nie źle lub bardzo dobrze i nie czują potrzeby wydawania pieniędzy na taką telewizję. Mimo to polecam obejrzenie moich filmików.(proszę ustawić sobie poziom jakości,opcja od 240Pdo 1080P HD na pasku pod filmami. Kwestia jak szybki macie państwo internet. dopasowana jakość odtwarzania do prędkości internetu pozwoli oglądać film bez zacinania.
http://www.youtube.com/user/Slawieckus?feature=mhee
Na razie mają one charakter filmików promocyjnych bardziej niż programów telewizyjnych ale może się to zmieni kiedy pojawią sie pieniądze i dobra wola jakiegoś przedsiębiorcy z branży żeglarskiej lub wielbiciela Jachtingu zarówno żeglarskiego jak i motorowodnego. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem