Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 22 lip 2025, o 00:32

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 cze 2015, o 17:41 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
Witam
Od lat nurtuje mnie pewien dylemat - jaka banderę - zgodnie z prawem i dobrym lokalnym obyczajem - podnosić należy pod prawym salingiem wpływając na Archipelag Ertholmene czyli na wyspę Christiansø ?
Czy ma być to bandera duńska czy Bornholmu ?
Na maszcie flagowym Christiansø Gubernator wyspy podnosi codziennie o 8.00 flagę duńską ale taką samą flagę podnosi się oficjalnie na Bornholmie mimo, iż prawnie jest to prowincja posiadająca własną flagę.
Czy "obowiązywanie" flagi czerwonej z zielonym krzyżem rozciąga się także na Christiansø czy też tam podnosimy faktycznie tylko i wyłącznie flagę duńską ?
Czy ktoś umie rozwiązać ten dylemat?
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 cze 2015, o 18:03 

Podziękował : 8
Otrzymał podziękowań: 6
Uprawnienia żeglarskie: mam...
Wyspy Christiansø i Frederiksø nie należą administracyjnie do Bornholmu. Z tego, co pamiętam, podlegają bezpośrednio duńskiemu ministerstwu obrony - pewnie z uwagi na ich dawny militarny charakter. W związku z powyższym, odwiedzając Ertholmene, podnoszę pod prawym salingiem banderkę Danii.

Pozdrawiam

Wojtek

Za ten post autor aficionado otrzymał podziękowanie od: Colonel
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 cze 2015, o 18:45 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Czynię Podobnie jak Wojtek.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 cze 2015, o 20:54 

aficionado napisał(a):
Wyspy Christiansø i Frederiksø nie należą administracyjnie do Bornholmu.

Ano tego właśnie nie wiedziałem.
To, że podlegają ministerstwu wojny to wiem ale nie mogłem znaleźć zależności administracyjnej z Bornholmem.
Dzieki.
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 cze 2015, o 22:24 

Podziękował : 155
Otrzymał podziękowań: 369
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
aficionado napisał(a):

Zgadza się - pytałem o to kiedyś bosmana na Christiansø - zdecydowanie nie jest to Bornholm.

Tak wogóle, to wydaje mi się, że podnoszenie samej banderki bornholmskiej na Bornholmie jest nietaktem. To jednak jest Dania. Ja podnoszę dwie banderki: wyżej duńską, niżej bornholmską. Sądzę, że sama bornholmska banderka wygląda szczególnie źle na jachcie z banderą szwedzką na rufie - tak jak jacht niemiecki w Gdańsku z banderką Gdańska zamiast polskiej podoba się nam nieszczególnie.

Z moich obserwacji wynika też, że banderki bornholmskie pod salingiem zwykle podnoszą jachty duńskie. Obcokrajowcy, poza Polakami, najczęściej się nie wygłupiają i po prostu podnoszą banderki duńskie.

Marcin

Za ten post autor marcin_palacz otrzymał podziękowania - 2: Colonel, Kurczak
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 cze 2015, o 23:18 

marcin_palacz napisał(a):
wydaje mi się, że podnoszenie samej banderki bornholmskiej na Bornholmie jest nietaktem. To jednak jest Dania. Ja podnoszę dwie banderki: wyżej duńską, niżej bornholmską.

Myślę, że mieszkańcy Bornholmu nie powinni być raczej specjalnie zgorszeni podniesieniem wyłącznie zielono - czerwonej banderki. W końcu sam fakt istnienia takiej flagi jest sposobem na zaznaczenie odrębności ich wyspy.

Inna sprawa, że to nie jest oficjalna flaga, a ostatecznie Bornholm ma status gminy, więc oficjalnie to zdecydowanie jest Dania. Co innego terytoria zależne - np Grenlandia, która ma swoją formalną autonomię i oficjalną flagę. Tam raczej nietaktem byłoby podniesienie duńskiej bandery jako courtesy flag.

Myślę, że obie banderki razem to dobry kompromis, chociaż nie widziałem na żadnym z jachtów takiej konfiguracji. Przyznam, że sam podnosiłem zawsze tylko bornholmską.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2015, o 00:58 

Przy okazji tematu, anegdota ukazująca praktyczny wymiar stosowania courtesy flags. Z autopsji.

W zeszłym roku szedłem z Kopenhagi na Bornholm, skracając sobie drogę przez Kanał Falsterbo. Zawczasu dowiedziałem się przez UKF od kontrolera, kiedy będzie otwierał most i zadowolony zacumowałem po zewnętrznej stronie pomostu. Most miał się otworzyć za 10 min. Na 2 min przed czasem w pełnej gotowości dryfowałem nieopodal przejścia, czekając na zielone światło. Most poszedł w górę. Najpierw puszczono jachty z przeciwka, światło mam nadal czerwone. Jachty przeszły, ruszam powoli - nadal czerwone. Dodam, że po mojej stronie mostu czekałem tylko ja. W końcu pojawia się zielone światło. Ruszam! Po 2 sekundach(!) konsternacja - znowu czerwone. I dylemat: jechać, czekać? Czekam - może coś jeszcze zechce wyjść z przeciwnego kierunku? Nie będę się pchał przecież. Nagle słyszę cichy zgrzyt i most zaczyna się zamykać. Zakląłem pod nosem i jak niepyszny wróciłem na miejsce przy pomoście. Następne otwarcie - za godzinę.

Całe zdarzenie obserwował z sąsiedniego jachtu żeglarz z Niemiec. Zamieniliśmy kilka zdań, ja wyraziłem swoje szczere oburzenie w związku z zaistniałą sytuacją. Wtedy on bez słowa wskazał mój saling i roześmiał się. Przez moment nie miałem pojęcia, o co chodzi. Wreszcie załapałem. Pod salingiem radośnie łopotała bandera Królestwa Danii... Podziękowałem za zwrócenie uwagi i czym prędzej pobiegłem zmienić banderkę na szwedzką.

Drugie podejście zostało już uwieńczone pełnym sukcesem, a zielone światło paliło się aż do momentu mojego wejścia między filary mostu. Przypadek? Nie sądzę...

Tak, czy inaczej chyba na zawsze już zapamiętam, że Falsterbokanal to jednak Szwecja, a banderka podsalingowa może mieć znaczenie nie tylko symboliczne :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2015, o 07:07 

Podziękował : 1959
Otrzymał podziękowań: 2054
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Ponieważ mam flaglinkę tylko pod prawym salingiem będąc ostatnio w Niemcowie podniosłem na niej dwie banderki. Forumową niżej a nad nią Niemiecką.

Nie zauważyłem, żeby jakiś Niemiec zgrzytał zębami, pluł jadem albo wydawał inne dziwne i niemiłe dźwięki z tego powodu :D

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2015, o 07:26 

Ja podnoszę dwie banderki: wyżej duńską, niżej bornholmską. Sądzę, że sama bornholmska banderka wygląda szczególnie źle na jachcie z banderą szwedzką na rufie - tak jak jacht niemiecki w Gdańsku z banderką Gdańska zamiast polskiej podoba się nam nieszczególnie.

Hmm...
Widzisz Marcin - na podnoszenie dwóch banderek nie wpadłem.
Wychodziłem zawsze z założenia, że wyspa ma odrębność administracyjną (czego nie ma jednak Gdańsk), ma swoją odrębną flagę, jest to niejako jej oficjalna flaga i taką też podnosiłem.
Wątpliwość miałem tylko na Christiansø ale podnosiłem tam duńską i jak widzę czyniłem OK.
I szczerze mówiąc - mimo szwedzkiej bandery na rufie - nie odczułem przez lata jakiś zgrzytów ze strony administracji tamtejszych portów czy też innych żeglarzy.
Ale masz rację z jednym - pomiędzy szwedami a dunami nadal istnieją duże, niemówione, niesnaski - szczególnie w prowincji Skone.
Moja rodzina mieszka w prowincji Halland - po sąsiedzku ze Skone - i czasem słyszę rożne na ten temat ciekawostki.
Szwedzkich dowcipów o dunach jest tam chyba więcej niż u nas o blondynkach :rotfl:
Pzdr
Kocur
ps. nie odpowiedziałeś mi ( w innym wątku jak i dokąd płyniesz pod koniec czerwca)

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2015, o 07:31 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
aficionado napisał(a):

Zgadza się - pytałem o to kiedyś bosmana na Christiansø - zdecydowanie nie jest to Bornholm.

Tak wogóle, to wydaje mi się, że podnoszenie samej banderki bornholmskiej na Bornholmie jest nietaktem. To jednak jest Dania. Ja podnoszę dwie banderki: wyżej duńską, niżej bornholmską. Sądzę, że sama bornholmska banderka wygląda szczególnie źle na jachcie z banderą szwedzką na rufie - tak jak jacht niemiecki w Gdańsku z banderką Gdańska zamiast polskiej podoba się nam nieszczególnie.

Z moich obserwacji wynika też, że banderki bornholmskie pod salingiem zwykle podnoszą jachty duńskie. Obcokrajowcy, poza Polakami, najczęściej się nie wygłupiają i po prostu podnoszą banderki duńskie.

Marcin

Zawsze, jeśli chcę zrobić przyjemność lokalnym mieszkańcom podnoszę banderkę lokalnej prowincji - ALE zawsze POD banderką państwa. Jak mam wątpliwości, podnoszę tylko państwa, wychodząc z założenia, że w niewielu miejscach obrażą się na to, co najwyżej zwrócą uwagę i w ten sposob dowiem się wreszcie, jak ta lokalna banderka wygląda ;)

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2015, o 08:01 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 449
Uprawnienia żeglarskie: różne
Moniiu, a jakie banderki podnosisz w portach Szkocji?

Pokazanie miejscowej flagi pod flagą "rządu centralnego" może nie być najlepiej przyjmowane przez osoby o dużym poczuciu autonomiczności ich prowincji. Tradycyjnie taki pionowy układ flag odczytuje się jako "podporządkowanie" dolnej flagi tej górnej.

Nie jest to więc takie proste i oczywiste, jakie banderki powiesić, żeby nikogo nie urazić.

Na szczęście, zwykle mało kto zwraca na to uwagę :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2015, o 08:04 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
_jp_ napisał(a):
Na szczęście, zwykle mało kto zwraca na to uwagę

dokładnie przez dwa sezony nie nosiłem żadnej bandery (w ty polskiej)pływając po Niemczech wschodnich i było bardzo miło

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2015, o 08:58 

_jp_ napisał(a):
Pokazanie miejscowej flagi pod flagą "rządu centralnego" może nie być najlepiej przyjmowane przez osoby o dużym poczuciu autonomiczności ich prowincji. Tradycyjnie taki pionowy układ flag odczytuje się jako "podporządkowanie" dolnej flagi tej górnej.

Biorąc pod uwagę silne tendencje separatystyczne, w portach Szkocji podnosiłem tylko szkocką banderkę. Ale to flaga oficjalnie uznana.

Większy dylemat miałem w Irlandii Północnej, w której oficjalnie powinno się używać flagi brytyjskiej. Nieoficjalna flaga istnieje (podobna do angielskiej, z czerwoną dłonią na środku krzyża), ale zdziwiłem się lekko, gdy podchodząc do Ballycastle zobaczyłem na maszcie wielką flagę...Irlandii. Dopiero później, siedząc w pubie, dowiedziałem się, że część mieszkańców Irlandii Północnej (zwłaszcza katolicy), jako swoją traktują właśnie Irish Tricolour.

Sprawa właściwego wyboru courtesy flag nie zawsze jest dla mnie w takich przypadkach oczywista.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2015, o 09:22 

Podziękował : 389
Otrzymał podziękowań: 738
Uprawnienia żeglarskie: mam
Moniia napisał(a):
Zawsze, jeśli chcę zrobić przyjemność lokalnym mieszkańcom podnoszę banderkę lokalnej prowincji - ALE zawsze POD banderką państwa.

Na Kanarach przez cały okres pobytu miałem tylko kanaryjską banderkę pod salingiem.
Zdaję sobie sprawę, z etykiety, ale ...
Kanaryjczycy bardzo sobie cenią autonomię i swoją banderę pod hiszpańską traktują niewiele lepiej, niż jej brak. Zatem ponieważ wieszanie banderki kanaryjskiej nad hiszpańską ktoś mógłby uznać za znieważenie Hiszpanii, dla bezpieczeństwa zrezygnowałem z bandery państwowej.
Efekt był taki, że wielokrotnie znajdowało się dla nas miejsce tam, gdzie nie było go dla innych jachtów z banderą hiszpańską pod salingiem.
Nigdy nie było żadnych problemów z wodą itp, co wcale nie jest takie oczywiste, mając na uwadze kanaryjską mañanę ;-)

Za pierwszym razem, kiedy wchodziłem do Gibraltaru, po prostu nie miałem ichniej banderki, więc nic nie powiesiłem. Kilka jachtów stało w kolejce do zacumowania, my pierwsi. Marinero po kolei wskazywał wszystkim miejsca, odbierał im cumki, nas nie zauważając. Dopiero, kiedy nie było więcej chętnych i staliśmy się trochę jakby bardziej widzialni, łaskawie pokazał nam ostatnie miejsce. Cum nie odebrał, natomiast zwyczajnie opieprzył za brak bandery. Oczywiście po 15 minutach nowiutka bandera zawisła pod salingiem i nasze stosunki nieco się poprawiły ;-)

BTW, Moniia, w Gibraltarze też wieszasz brytyjską banderę nad Gibraltarską? ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2015, o 09:59 

_jp_ napisał(a):

Oczywiscie, że POD brytyjską banderką. Znaczy, bym podnosiła, ja brytyjską mam na rufie i nic bym pod salingiem nie podnosiła w tej sytuacji. Ale jak przypływam gdzieś nie mam czasu bawić się w politykę, bo zawsze kogoś urażę. Więc najbezpieczniej jest stosować się do stanu faktycznego. A autonomia nadal podlega rządowi danego państwa, więc układ banderka panstwa, pod nią banderka lokalna jest jak najbardziej słuszny - i wiekszosc nie uzna tego za obraźliwie, wręcz przeciwnie, będzie zadowolona, że zauważa się ich odrębność (przez podniesienie dodatkowej flagi).

aficionado napisał(a):

Biorąc pod uwagę silne tendencje separatystyczne, w portach Szkocji podnosiłem tylko szkocką banderkę. Ale to flaga oficjalnie uznana.

Większy dylemat miałem w Irlandii Północnej, w której oficjalnie powinno się używać flagi brytyjskiej.(...).

NIE FLAGI!!!!

Bandery. Banderka kurtuazyjna jest kopią bandery brytyjskiej, standardowej - red Ensign. Takiej:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/British_ensign

Użycie Union Jacka jest niezgodne z etykietą i na pewno ktoś Wam szybko zwróci uwagę. Ot, po prostu Union Jacka używa się na jednostkach pływających w dwóch wypadkach. Jak mamy admirała na pokładzie lub członka rodziny królewskiej - choć w tym drugim przypadku większość jednostek podnosić będzie Royal Standard (sztandar królewski - photo by Conay, from Wikipedia):

Obrazek

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2015, o 10:09 

piotr6 napisał(a):
przez dwa sezony nie nosiłem żadnej bandery (w ty polskiej)pływając po Niemczech wschodnich i było bardzo miło
No to zobacz, ile się zmieniło od czasów NRDówka: http://www.zeglujmyrazem.com/?page_id=5287 :)
Przypomnę jeszcze, choć przykład ogólnie chyba znany, że gdy na pewnym polskim jachcie z braku banderki NDR (takiej z wieńcem po środku) podnieśli pod salingiem banderkę RFN, to zostali przez miejscowe NRD-owskie władze aresztowani i nieomal oskarżeni i o chęć wywołania III w.ś. ;)

Ostatnio edytowano 25 cze 2015, o 10:16 przez _jp_, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2015, o 10:15 

Moniia, no tak - zapomniałem, że u Ciebie brytyjska czerwona powiewa sobie na rufie :) . Zatem pod salingiem możesz bez naruszania niczyich uczuć pokazać czy to szkocki Saltire, czy też zwyczajowe barwy innych regionów Zjednoczonego Królestwa :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2015, o 10:31 

Z wyjątkiem moich - jestem przeciwna niezależności Szkocji... Chyba, że będą płacić (z odsetkami) to co my płacimy na ich ekscesy....

Ps. Warto przypomnieć, akt Unii został podpisany niejako jako "pakiet ratunkowy", jak to Szkocja się przejechała na spekulacjach w Panamie.... (Ok, Anglicy im wcześniej nie pomogli, zakazując w Anglii inwestowania w Darien Scheme, ale od tego daleko do "sabotażu" jak to w Szkocji nazywają ;) )

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2015, o 10:47 

Moniia napisał(a):
NIE FLAGI!!!!

Bandery. Banderka kurtuazyjna jest kopią bandery brytyjskiej, standardowej - red Ensign

Ok, pod salingiem oczywiście Red Ensign. Pisząc o fladze, miałem na myśli ich oficjalną FLAGĘ "lądową". Nieprecyzyjnie się wyraziłem. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2015, o 12:56 

Tak, rozumiem, miałeś Union flag na myśli. I ta flaga nie ma miejsca na jachcie z przyczyn jak wyżej ;)

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2015, o 13:09 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
_jp_ napisał(a):
No to zobacz, ile się zmieniło od czasów NRDówka:

Ubolewam, niestety w NRD nigdy nie byłem, ale fakt teraz jakoś tak słabo się czuje ten kraj. Zresztą to co Kuliński pisał w swoich locjach też nieprawda a pływam tam od 8 lat

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2015, o 16:38 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Moniia napisał(a):
Warto przypomnieć, akt Unii został podpisany niejako jako "pakiet ratunkowy", jak to Szkocja się przejechała na spekulacjach w Panamie....

Powiadasz, że w 1707 roku Szkoci spekulowali w Panamie? :-P

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2015, o 17:13 

piotr6 napisał(a):
niestety w NRD nigdy nie byłem

Naprawdę ne masz czego żałować ...
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2015, o 18:22 

Podziękował : 474
Otrzymał podziękowań: 462
Uprawnienia żeglarskie: sternik z upr. morskimi
Jaromir napisał(a):
Moniia napisał(a):
Warto przypomnieć, akt Unii został podpisany niejako jako "pakiet ratunkowy", jak to Szkocja się przejechała na spekulacjach w Panamie....

Projekt Darien. Sprawa powszechnie znana.
Pozdrawiam Krzysztof

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2015, o 19:56 

Jaromir napisał(a):
Moniia napisał(a):

Nieco wcześniej, Jaromirze drogi.
Pomysł był nawet dobry, tyle że wykonanie fatalne. A że projekt pochłonął wiekszosc majątku Szkocji, propozycja, że Anglia pokryje straty w zamian za unię okazała się nie do odrzucenia ;)

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Darien_scheme

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2015, o 20:07 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
soko napisał(a):
Jaromir napisał(a):
Moniia napisał(a):

Projekt Darien. Sprawa powszechnie znana.

Czy powszechnie - dyskutowałbym. Niemniej - znana.
Mnie chodziło bardziej o to, co znaczyło słowo "Panama" na przełomie XVII i XVIIIw...?
I o to, że Szkoci przejechali się finansowaniu kolonii New Caledonia - w miejscu odległym o ponad 200km od miasta Panama. Które dało nazwę państwu Panama. Ale w jakieś 200 lat później. ;)

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2015, o 21:10 

Podziękował : 2
Uprawnienia żeglarskie: kapitan, szantowyjec
Jakież było maje dziwienie, gdy w takim turystycznym molochu jakim jest Chorwacja facet z obsługi stacji benzynowej mi zwrócił uwagę, że mam "do góry nogami" banderę chorwacką pod salingiem. Zdziwienie podwójne, że to wypatrzył na małej, wywianej banderce no i że mam odwrotnie. Wniosek - w każdym porcie (oprócz służb) może znaleźć się ktoś, dla kogo ważne jest to co mamy pod salingiem.

Pozdrawiam
Mikołaj Firlet

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2015, o 21:40 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2698
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Mikuś napisał(a):
mam "do góry nogami" banderę chorwacką
Ja mu się nie dziwię - bo to wtedy jest serbska. ;)

Podczas wojny (II św.) załogi jugosłowiańskich okrętów partyzanckich, które były obsadzone wyłącznie przez Chorwatów, jugosłowiańską banderę też podnosiły do góry nogami.
Są na to zdjęcia.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 cze 2015, o 06:10 

Podziękował : 474
Otrzymał podziękowań: 462
Uprawnienia żeglarskie: sternik z upr. morskimi
Jaromir napisał(a):
Czy powszechnie - dyskutowałbym. Niemniej - znana.
Mnie chodziło bardziej o to, co znaczyło słowo "Panama" na przełomie XVII i XVIIIw...?
I o to, że Szkoci przejechali się finansowaniu kolonii New Caledonia - w miejscu odległym o ponad 200km od miasta Panama. Które dało nazwę państwu Panama. Ale w jakieś 200 lat później. ;)

No na pewno nie powszechnie. Chyba byłem wredny. Wydaje się jednak, że był to ważny moment w historii Szkocji.
Niemniej było jakieś zauroczenie tamtymi klimatami, okolicami. Jedna z grubych powieści etnograficznych Conrada ma swą akcję na tym (circa 200km w lewo czy prawo) terenie. Sam Conrad siedział tam chyba kilka lat. Fakt, chyba nie był Szkotem.
BTW wtedy ponoć Szkoci nauczyli się oszczędzać. :D
Pozdrawiam Krzysztof

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 cze 2015, o 05:07 

Podziękował : 277
Otrzymał podziękowań: 266
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
jacht, którym o wyspę zahaczę nosi brytyjska banderę ale nazbierałem takie dla ozdoby ;)

Załączniki:
anglia.jpg
anglia.jpg [ 6.8 KiB | Przeglądane 466 razy ]
walia.jpg
walia.jpg [ 179.41 KiB | Przeglądane 4696 razy ]

Biały Wieloryb czyli...
(Marek Popiel)

http://whale.kompas.net.pl
Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona