Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 23 lip 2025, o 18:58

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 200 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 wrz 2011, o 21:42 

Podziękował : 503
Otrzymał podziękowań: 325
Uprawnienia żeglarskie: Wszystkie jakie mam, kupiłem sam...
Napisałem krótko w sprawie i widzę "między wierszami", bo nie znam wszystkich i różnych układów między ludźmi z forum, że chodzi jednak o ten kij w mrowisku, za pewne żale. Szkoda tylko, że ucierpiała przy tym opinia J-otek, na których wychowały się pokolenia żeglarzy i ja też, chociaż staż mam znikomy.

Za ten post autor Ognisty Szkwał otrzymał podziękowanie od: Doktor
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2011, o 06:05 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Ognisty, o jotkach było w jednym poście i to na marginesie:) osobiście nic do jotek nie mam. Po za tym, że są w większości zdemolowane.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2011, o 06:19 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
doktor napisał(a):
Piltkin masz za czułe podniebienie.

Nie ulega wątpliwości. Z pewnością problem jest po mojej stronie. Najwyraźniej muszę "take it easy".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2011, o 06:32 

Podziękował : 204
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: starczają na to, czym pływam
Ty znasz temat z relacji telefonicznych, wiesz kto i co podczas rejsu miało miejsce i uważaj aby to Twoja dociekliwość, a nie moja ogólna uwaga w drugim moim poście zdemaskowała tego, któremu tak po chamsku podziękowałem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2011, o 06:50 

Tak jak napisałem. Dalej bez komentarzy, tylko suche fakty, żeby nie napędzać koniunktury do "kolejnej wymiany zdań", gdy naciśnie się przy okazji na inny czuły punkt innych czytających dany wątek.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2011, o 07:22 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
doktor napisał(a):
uważaj aby to Twoja dociekliwość, a nie moja ogólna uwaga w drugim moim poście zdemaskowała tego, któremu tak po chamsku podziękowałem.

Już siedzę cicho.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2011, o 07:25 

Podziękował : 191
Uprawnienia żeglarskie: kiper patentowany
Stara Zientara napisał(a):
Odzywam się teraz rzadko, bo mieszkam na 30 piętrze bez windy i nie chce mi się pieszo latać do internetu. Mam nadzieję, że jutro naprawią samochód Bruna i będzie łatwiej.

No tak, samochodem łatwiej zjechać z 30 piętra... :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2011, o 07:32 
Znacznie rzadziej trafiają się ogłoszenia o rzeczywistej pracy.Moim zdaniem, niektórzy po prostu szukają jelenia, który pozwoli im zaoszczędzić na wynagrodzeniu skipera, a jakość tej pracy ma dla nich marginalne znaczenie. Ci, którzy szukają prawdziwych fachowców, nie potrzebują tego robić na forum.

Znaczy.. nie ważne jednak na czym, ani skąd - dokąd, a nawet nie ważne w jaką pogodę, ważne z kim się pływa... ale chyba się powtarzam :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2011, o 07:46 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
parkad napisał(a):
moim zdaniem zdecydowanie nie powinien deprecjonować tych, którzy ciągle potrafią z kimś pożeglować właśnie za "michę".

Nie deprecjonuję tych, co pływają za michę. Jak wcześniej pisałem, sam to robię, gdy warto. Moje uwagi wtrącane w takich ogłoszeniach dotyczą postawy armatorów, którym wydaje się, że przepłynięcie się ich "wspaniałym" jachtem samo w sobie jest największą nagrodą. Zwróćcie uwagę, że poszukiwania skipera, który poprowadzi jakiś rejs za darmo, są bardzo częste. Znacznie rzadziej trafiają się ogłoszenia o rzeczywistej pracy.Moim zdaniem, niektórzy po prostu szukają jelenia, który pozwoli im zaoszczędzić na wynagrodzeniu skipera, a jakość tej pracy ma dla nich marginalne znaczenie. Ci, którzy szukają prawdziwych fachowców, nie potrzebują tego robić na forum.

skąd ty wiesz co myślą armatorzy? Może oni nie chcą zatrudniać profesjonalistów- ich sprawa ich jacht,
Mówisz,że pływasz za michę ,gdy warto ,nie dopuszczasz myśli ,że oni też?

Powiedz wprost ,ze czytając ogłoszenie miałeś nadzieję na pracę a tu kupa a nie wylewasz żale i obrażasz innych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2011, o 07:49 

JacekBol napisał(a):
Znacznie rzadziej trafiają się ogłoszenia o rzeczywistej pracy.Moim zdaniem, niektórzy po prostu szukają jelenia, który pozwoli im zaoszczędzić na wynagrodzeniu skipera, a jakość tej pracy ma dla nich marginalne znaczenie. Ci, którzy szukają prawdziwych fachowców, nie potrzebują tego robić na forum.

Znaczy.. nie ważne jednak na czym, ani skąd - dokąd, a nawet nie ważne w jaką pogodę, ważne z kim się pływa... ale chyba się powtarzam :lol:

A to tera ja ten kij w mrowisko. A mianowicie, nie ważne..., ważne z kim... - ale i ten aspekt ma pewne obwarowanie, tzn znamy - nie znamy, przyjmujemy "z dobrodziejstwem inwentarza", czyli co by się nie stało (pomijam jakieś druzgocące odchyłki od normalności), wszystko mi pasuje! A nie po czasie po cichu wybrzydzam. Jeśli coś jest do wybrzydzania, to niech będzie, ale zamknięte "we własnych czterech ścianach".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2011, o 07:57 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 248
Uprawnienia żeglarskie: gorszego sortu
Śledzę ten temat i tak z boku patrząc wydaje mi się, że wszyscy macie rację.
Skipperowanie za pieniądze dopiero się rozwija w naszym kraju, tak jak rozwija się całe żeglarstwo. I tego zrozumienia brakuje mi w niektórych postach.

IMHO rozwój skipperowania za pieniądze to proces nieunikniony i bardzo dobrze, że został poruszony tutaj na Forum.

Obydwie formy skipperowania są bardzo odpowiedzialnym zajęciem. Jedynie pozycja skipperów jest różna. I wcale nie zazdroszczę skipperowi za pieniądze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2011, o 08:34 

plitkin napisał(a):
Mało tego, nie było to czarterowanie, tylko pomoc w przeprowadzeniu. Nieodpłatna, AFAIR. Koledzy pomogli przeprowadzić łódki i w ramach podziękowania dostali podsumowanie swojej nieprofesjonalnej pracy. Było ich kilku, wszyscy wiedzą kto to był. Fajne podziękowanie.

Moje uwagi wtrącane w takich ogłoszeniach dotyczą postawy armatorów, którym wydaje się, że przepłynięcie się ich "wspaniałym" jachtem samo w sobie jest największą nagrodą. Zwróćcie uwagę, że poszukiwania skipera, który poprowadzi jakiś rejs za darmo, są bardzo częste. Znacznie rzadziej trafiają się ogłoszenia o rzeczywistej pracy.Moim zdaniem, niektórzy po prostu szukają jelenia, który pozwoli im zaoszczędzić na wynagrodzeniu skipera, a jakość tej pracy ma dla nich marginalne znaczenie. Ci, którzy szukają prawdziwych fachowców, nie potrzebują tego robić na forum.

Trochę się gubię w ty wszystkim :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2011, o 09:42 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Ci, którzy szukają prawdziwych fachowców, nie potrzebują tego robić na forum.
Podobnie do tego, fachowcy nie potrzebują forum ale o dziwo (i na szczęście) takie różne Zientary, Jaromiry, Jacki i inne Zbieraje na forum zaglądają.

Odbyłem wczoraj z pewnym znanym nawigatorem (o zacięciu leksykalno-lingwistycznym) semiprofesjonalną dysputę na temat "Czym jest profesjonalizm prowadzącego i czy w żeglarstwie jest to cecha pożądana?".
Nie przekonaliśmy się nawzajem do swoich racji, ale... wyszło w trakcie dyskusji, że brakuje w języku polskim (zresztą w angielskim też) słowa określającego jednocześnie: zawodowca, pasjonata, mentora, edukatora i innych -ora :-)

Dałem - w trakcie pogaduszki - dwa przykłady.
Nawigatora profesjonalisty, który z dokładnością do centymetrów przeprowadza w sztormie i prądzie statek między skałami. Nie trzeba wielkiej wyobraźni, żeby zobaczyć na mostu milczącego faceta o marsowej twarzy rzucającego krótkie komendy - tylko, tyle aby wszystko odbyło się doskonale.

I przykład z identyczną sytuacją nawigacyjną ale na mostku stoi ktoś, kogo tu na forum błędnie określa się profesjonalistą a jest pasjonatem, typem dobrego nauczyciela, ojcem i matką jednocześnie.
Nie trzeba nadmiernie się starać, żeby oczyma wyobraźni zobaczyć faceta, który z pasją opowiada dlaczego podjął taką a nie inna decyzję, dlaczego poszedł tędy a nie tamtędy, jakie widzi zagrożenia, etc, etc, i w międzyczasie rzucającego krótkie komendy.

Widzicie różnice? Profesjonalizm to profesjonalizm - ma być dobrze (doskonale!) wykonana praca i tylko to się liczy, natomiast dla tego drugiego oprócz pracy liczy się coś więcej.

Na drodze konsensusu doszliśmy do wniosku, że słowo "mistrz" (w sensie, uczeń-czeladnik-mistrz) jest dużo bardziej pasujące do określenia takiej osoby.

Pisząc teraz ten tekst, przyszło mi do głowy jeszcze jedno (pozaleksykalne) słowo: REMIECHA :-)

Co Wy na to? Czy moja niechęć do profesjonalistów na burcie komuś się udziela? :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2011, o 09:46 

Podziękował : 4528
Otrzymał podziękowań: 4282
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Maar napisał(a):
Co Wy na to?

Przecież o czymś takim pisałem trochę wyżej.

EDIT: i nie chodziło o samo słowo "profesjonalista", tylko o sposób zaangażowania.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2011, o 11:02 

Podziękował : 96
Otrzymał podziękowań: 96
Uprawnienia żeglarskie: kapitan jachtowy
Maar napisał(a):
Na drodze konsensusu doszliśmy do wniosku, że słowo "mistrz" (w sensie, uczeń-czeladnik-mistrz) jest dużo bardziej pasujące do określenia takiej osoby.

Pisząc teraz ten tekst, przyszło mi do głowy jeszcze jedno (pozaleksykalne) słowo: REMIECHA :-)

Co Wy na to? Czy moja niechęć do profesjonalistów na burcie komuś się udziela? :-)

Przychylam się jak najbardziej. Profesjonalista może mieć różny wydźwięk w rozumieniu profesjonalista amator, profesjonalista zawodowiec itd...
A tak to każdy pewnie ma swojego mistrza i do mistrzostwa w tym co robi dąży :D
Natomiast pomijając już sam początek wątku to początkowa wypowiedź wywołała dyskusję i pokazała różne są punkty widzenia nie tylko na pływanie za michę, ale na samo żeglarstwo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2011, o 12:05 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2699
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
piotr6 napisał(a):
Powiedz wprost ,ze czytając ogłoszenie miałeś nadzieję na pracę a tu kupa a nie wylewasz żale i obrażasz innych.

Co bierzesz?

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2011, o 12:26 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Właśnie o to chodzi, że nic...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2011, o 13:05 

piotr6 napisał(a):

Co bierzesz?

Mnie też chcesz obrazić? :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2011, o 13:13 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2699
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
piotr6 napisał(a):
Mnie też chcesz obrazić? :roll:

Ty już to robisz.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2011, o 13:20 

tak ? nie było celem obrażanie kogokolwiek ale jeśli się czujesz urażony to przepraszam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2011, o 13:55 

piotr6 napisał(a):
przepraszam.

E tam! Dajcie se po pełnej garści i będzie kwita ;)

A teraz znowu poważnie ( ;) )
W wielu branżach (zwłaszcza w czasach kryzysowych) jest tak, że amatorzy i nie całkiem wykształceni (studenci) odbierają zarobek zawodowcom, oferując swoje usługi "za michę", często tylko po to, aby zaistnieć na rynku. Tak po prostu jest. To rodzi oczywiste frustracje wśród wysoko kwalifikowanych profesjonalistów z wieloletnim doświadczeniem, którzy za swoja pracę żądają konkretnej zapłaty, a rynek... zatrudnia tych, którzy robią "za michę". Zawodowiec takiej oferty nie przebije.
Co może zrobić?
Może zmienić zawód, może poszukać niszy, w której jego kwalifikacje dadzą mu rzeczywistą przewagę nad amatorami, może jeszcze podwyższyć swoje kwalifikacje. Najgorszym rozwiązaniem, które niczego nie rozwiązuje, jest wylewanie publiczne swoich żalów, bo to jedynie psuje markę profesjonaliście, który przez otoczenie może zacząć być postrzegany, jako nieudacznik, któremu amatorzy brużdżą w profesjonalizmie.
Tak więc, profesjonalista musi stale zabiegać o pozytywny PR i nie tworzyć wokół siebie niekorzystnej atmosfery, a tym bardziej okazywać żalu do rynku i amatorów, że dokonują takich, a nie innych wyborów...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2011, o 13:59 

Podziękował : 29
Otrzymał podziękowań: 47
Maar napisał(a):
Ci, którzy szukają prawdziwych fachowców, nie potrzebują tego robić na forum.
Podobnie do tego, fachowcy nie potrzebują forum ale o dziwo (i na szczęście) takie różne Zientary, Jaromiry, Jacki i inne Zbieraje na forum zaglądają.

Jaromiry oficjalnie już nie zaglądają ;)
na szczęście pojawiają się w tak zwanym "drugim obiegu" ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2011, o 14:31 

Podziękował : 204
Uprawnienia żeglarskie: starczają na to, czym pływam
Zabrałem głos, broniąc Wojtka, nie dlatego, że u mnie pracuje (dlatego też, ale ważna jest kolejność), ale pracuje u mnie dlatego, że jest profesjonalistą, miałem taki sam wybór, zatrudnić młodego pewnie ambitnego no i taniego skippera, czy Wojtka, ale zdając sobie sprawę, co ryzykuje powierzając sprzęt komuś niedoświadczonemu, nie mylcie tego z wyczarterowaniem tego samego sprzętu, nawet temu samemu człowiekowi, ale inna odpowiedzialność i możliwość dochodzenia szkody jest wobec klienta a inna wobec własnego pracownika, czy kolegi, bo w końcu przy pływaniu za "michę" umów nie spisujecie i skipper powie, że uczestniczył w koleżeńskim składkowym rejsie, dokonałem wyboru.
Dopiero, gdy zdajemy sobie sprawę z wszelkich konsekwencji, możemy mówić o świadomym wyborze.

Za ten post autor Doktor otrzymał podziękowanie od: AndRand
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2011, o 14:37 

I jeśli jesteś zadowolony z pracy Wojtka, zrobiłeś dobrze . Drugi armator zatrudni innego skippera i jest wielce prawdopodobne ,że też będzie zadowolony,

przepraszam za oczywistość

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2011, o 14:43 

piotr6 napisał(a):
I jeśli jesteś zadowolony z pracy Wojtka, zrobiłeś dobrze . Drugi armator zatrudni innego skippera i jest wielce prawdopodobne ,że też będzie zadowolony

Teraz można domniemywać, który zatrudni profesjonalistę, a który amatora :D

A powiem jeszcze, że są również takie zawody chronione, których przedstawiciele mają patenty, pieczątki z numerami i inne zawodowe przywileje i obowiązki, a ludzie i tak zatrudniają tych spoza gildii - np. lekarze... Gdybyście wiedzieli do kogo ludzie chodzą, aby się leczyć!!! :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2011, o 14:48 

robhosailor napisał(a):
eraz można domniemywać, który zatrudni profesjonalistę, a który amatora :D

Nie mam takich problemów :lol: ale zatrudniłbym osobę której ufam,lubię itd :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2011, o 15:01 

piotr6 napisał(a):
zatrudniłbym osobę której ufam,lubię itd :D

Rozumiem, że gdybyś miał do wyboru z osób o zbliżonych kwalifikacjach?
Ja też bym tak zrobił. I wiele innych osób też dokona podobnego wyboru.

A skąd wziąć tego kogoś, kogo lubimy i mamy do niego zaufanie?
Możemy znać się z piaskownicy i to wystarczy, ale jeśli nie zawarliśmy w odpowiednim czasie takich znajomości? Wtedy musimy oprzeć się na marce i renomie, na opiniach innych ludzi, którzy już spróbowali itd. itp.

Skąd się bierze ta marka, renoma, opinie?
Z wieloletniej pracy, polegającej na jej budowaniu.

Szkoda, gdy ktoś buduje swą markę latami, a potem, na publicznym forum pieprzy farmazony o "skipperowaniu za michę" odsłaniając swoje frustracje niedowartościowanego osobnika w wieku przedemerytalnym... które psują jego dotychczasowy wizerunek niezłomnego wilka morskiego, remiechy i fachury, miszcza nad miszcze... :D

Za ten post autor robhosailor otrzymał podziękowanie od: piotr6
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2011, o 15:14 

no, ja bym się tak nie odważyłbym pisać :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2011, o 15:23 

piotr6 napisał(a):
no, ja bym się tak nie odważyłbym pisać :lol:

Czemu?
Ja tutaj, na żeglarskim forum jestem tylko amatorem, który zbudował sobie kajak i mogę napisać wszystko.

Wiem dobrze, że na zawodowej niwie, wszelkie odsłanianie własnych frustracji (a przecież wszyscy jesteśmy tylko ludźmi!!!) wyrażanie niechęci i inne "dawanie do zrozumienia", że coś jest nie teges, tworzy wokół nas bardzo niekorzystną atmosferę. Klienci się łatwo odwracają, a później trudno ich znowu do siebie przekonać. Zawodowiec, oprócz bycia doskonałym fachowcem, musi stale zabiegać o dobre relacje z otoczeniem. Znam to, wiem jak działa ten mechanizm, bo od prawie 30 lat jestem freelancerem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2011, o 15:29 

w pełni się zgadzam i właśnie takich "spiętych fachowców" nie zatrudniałem -oczywiście na swojej niwie zawodowej

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 200 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona