Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 25 lip 2025, o 16:30

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 170 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 cze 2012, o 14:19 

Podziękował : 5
Otrzymał podziękowań: 4
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Czy na zimnych czy ciepłych czy w bardziej luksusowych czy mniej wszędzie jest i będzie żeglarstwo. Dla każdego coś miłego. Dobrze ,że jest duże urozmaicenie ,bo każdy może trafić na coś co go interesuje.
I bardzo mnie cieszy nowy trend - wielu Polaków czarteruje jachty i sami żeglują , bez tysiąca pośredników, skiperów czy kapitanów. Fajnie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 cze 2012, o 22:06 

Podziękował : 96
Otrzymał podziękowań: 96
Uprawnienia żeglarskie: kapitan jachtowy
Ok ale gdzie umieścisz wątkowe "prawdziwe żeglarstwo"?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 cze 2012, o 07:45 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Na Mazurach?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 wrz 2012, o 10:41 

Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 2
Uprawnienia żeglarskie: ...
Ma się studenckie wakacje to trzeba korzystać. Kolega Snajper nie zniknął, tylko był najpierw na Mazurach a potem na rejsie po Północnym Atlantyku. Rejs ten był ciężki i dał w popalić, podczas rejsu człowiek zarzekał się, że teraz to za rok potestuję ciepłe morza... Przyjemnie momentami nie było, ale czy tylko o fizyczną przyjemność chodzi, ciepło to ja mam cały rok w domu. Tydzień po powrocie jak już od tygodnia nie bujało i człowiek zapomniał o zimnie, to już też skończyły się myśli o ciepłych morzach, bo w sumie po co? Tam gdzie byłem trochę się pomęczyłem, ale była przygoda a w głowie człowiek ma że pływał tam gdzie mało kto ma odwagę się zapuszczać małymi jachtami, jestem ogólnie zadowolony z wyjazdu. Zresztą popatrzcie na to z tej strony, kiedyś będę miał żonę, dzieci, ich nie zabiorę na burzliwy północny Atlantyk, więc teraz trzeba zwiedzać dalej północ, bo jest tam jeszcze parę miejsc gdzie chciałbym zawinąć, a kiedyś jak człowiek będzie żonaty, dzieciaty (czytaj jak lata młodzieńcze bezpowrotnie przeminą) to będzie z rodzinką jeździł na południe uprawiać, żeglarstwo typu SPA.

Cape napisał(a):
Rejsy w których jest Maroko, to przeważnie rejsy z Europy przez Maroko na Kanaryjskie.

Taki rejs to i mnie by się podobał i chętnie bym pojechał kiedyś, bo tam owczem ciepło ale nocne wachty są, oceaniczne fale są, jest też trochę wyczyn a nie SPA. Jednak ile % rejsów po ciełych morzach to takie rejsy ? Większość to takie jak napisano tu, gdzie się pływa mniej niż ja po Mazurach (bo tam to potrafię po 8 godzin pływać). Tu dobrze napisano:

maciek.k napisał(a):
ale zeby tak po prostu kupic koje na ciekawy rejs, nie nastawiony na spa, to juz nie lada sztuka. Na zimnych odwrotnie

I powyższy cytat tłumaczy dlaczego założyłem 2 miesiące temu ten temat.

Ostatnio edytowano 27 wrz 2012, o 11:00 przez snajper, łącznie edytowano 3 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 wrz 2012, o 10:59 

Podziękował : 255
Otrzymał podziękowań: 309
Uprawnienia żeglarskie: blond bezpatencie
Czyli zakładasz wyraźne odcięcia etapów życia? Hmm..
Ja dzieciata jestem, żona nie, ale mimo wsio na ciepłym daaawno nie byłam. Czyli to źle wg wyżej założonej nomenklatury? Większość moich znajomych "żonatych i dzieciatych" też pływa różnie.. Oj coś za mocno szufladkujesz.. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 wrz 2012, o 09:27 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Tia... Ciekawe podejście, znam pare rodzin które by niekoniecznie się zgodziły. A co do małych jachtów - nie wiem, jakoś tłoczno było w tym roku...

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 wrz 2012, o 09:41 

Podziękował : 119
Otrzymał podziękowań: 217
Uprawnienia żeglarskie: mam :P
Ja gdzies czytalem, ze prawdziwe zeglarstwo to takie, gdzie nie uzywa sie np. rekawiczek do szotow, bo sa lamerskie, gdzie nie plywa sie z plotterem na pokladzie, no i wogole najlepiej miec tylko mape i sekstant.
Tam nie zabiera sie na poklad kobiet, a wogole kobieta jako skipper to juz niedopuszczalnosc.
Generalnie ile ludzi tyle pojeci tego prawdziwego zeglowania.
Dla innych jeszcze to wysluchanie opowiesci gdzies w knajpce.
Dla jeszcze innych prawdziwe zeglarstwo to zbieranie godzin na morsa.
Ale co ja tam wiem....

https://www.youtube.com/watch?v=SnkZGN_xIVs

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 wrz 2012, o 10:04 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Zgadza się, żeglarstwo jest rożne tak jak różni są ludzie. Założyciel wątku ma poważny problem, bo koniecznie chce zadekretowac swój sposób jako lepszy niż innych. Więc trudno się dziwić, ze mu się podkreśla błędy w rozumowaniu...

Edycja: iPhone miał własny pomysł na znaczenie jednego słowa, zmieniając sens

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 wrz 2012, o 10:26 

Podziękował : 4531
Otrzymał podziękowań: 4285
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Moniia napisał(a):
Założyciel wątku ma poważny problem, bo koniecznie chce zadekretowac swój sposób jako lepszy niż innych.

E tam, moje żeglarstwo jest najmojsze - o!!! :lol: :lol: :lol:

Obrazek

Za ten post autor robhosailor otrzymał podziękowania - 3: Helmsman, Janna, Jaromir
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 paź 2012, o 11:50 

Podziękował : 4
Uprawnienia żeglarskie: szczur lądowy
snajper napisał(a):
Zresztą popatrzcie na to z tej strony, kiedyś będę miał żonę, dzieci, ich nie zabiorę na burzliwy północny Atlantyk, więc teraz trzeba zwiedzać dalej północ, bo jest tam jeszcze parę miejsc gdzie chciałbym zawinąć, a kiedyś jak człowiek będzie żonaty, dzieciaty (czytaj jak lata młodzieńcze bezpowrotnie przeminą) to będzie z rodzinką jeździł na południe uprawiać, żeglarstwo typu SPA.

Pozwolę sobie na uprzejme zdziwienie :) Żoną co prawda nie jestem, dzieci również nie posiadam, ale nijak nie wyobrażam sobie, bym miała zrezygnować z pływania po akwenach, na których dobrze się czuję li tylko dlatego, że założę rodzinę. Znam kilka par, które wciąż żeglują tam, gdzie lubią (północ) i fakt zaobrączkowania czy też rodzicielstwa niespecjalnie im w tym żeglowaniu przeszkadza :) :)

[Do tej pory nie korzystałam jeszcze z funkcji "cytuj", więc z góry przepraszam jeżeli nie wyszło to tak, jak powinno ;)]

Pozdrawiam,
Agata

Ostatnio edytowano 2 paź 2012, o 12:09 przez Narjess, łącznie edytowano 1 raz
Włączyłam BBCode

Za ten post autor wyblinka otrzymał podziękowanie od: Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 paź 2012, o 14:35 

Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 109
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Paco_x napisał(a):
Ja gdzies czytalem, ze prawdziwe zeglarstwo to takie, gdzie nie uzywa sie np. rekawiczek do szotow, bo sa lamerskie, gdzie nie plywa sie z plotterem na pokladzie, no i wogole najlepiej miec tylko mape i sekstant.

Paco_x, czytasz lamerskie gazetki dla opalających się w Chorwie jachtingowców ;) Mapę i sekstant? A czy Kolumb miał mapę i sekstant?

Najwyżej kwadrant wolno mieć, zamiennie laskę Jakuba. Z map prawdziwi żeglarze (tm) nie korzystają. Prawdziwi żeglarze (tm) mapy tworzą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 paź 2012, o 19:29 

Podziękował : 96
Otrzymał podziękowań: 332
Uprawnienia żeglarskie: hm...
wyblinka napisał(a):
Żoną co prawda nie jestem, dzieci również nie posiadam

Autoreklama? :lol:

gf napisał(a):
Z map prawdziwi żeglarze (tm) nie korzystają

Niejeden wciąz tak pływa i ma się dobrze. Ahoj przygodo!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 paź 2012, o 19:35 

Podziękował : 334
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: RYA/MCA Yachtmaster Ocean
wyblinka napisał(a):
Żoną co prawda nie jestem, dzieci również nie posiadam, ale nijak nie wyobrażam sobie, bym miała zrezygnować z pływania po akwenach, na których dobrze się czuję li tylko dlatego, że założę rodzinę.

Czas wszystko zmienia ...
Moi synowie są samodzielnymi żeglarzami, skiperują ... Ale macierzyńska ( i ojcowska też) troskliwość niejedne wczesniejsze zapewnienia pogrązyły. Ot taki jest instynkt, dbanie o młode ....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 paź 2012, o 10:51 

Mariusz Główka napisał(a):
Czas wszystko zmienia ...
Moi synowie są samodzielnymi żeglarzami, skiperują ... Ale macierzyńska ( i ojcowska też) troskliwość niejedne wczesniejsze zapewnienia pogrązyły. Ot taki jest instynkt, dbanie o młode ....

Słusznie, nie ma co zarzekać się na przyszłość, bo życie i tak plecie własne scenariusze :) Nie rozumiem jednak podejścia, które przedstawił snajper tj zakładania z góry, że pojawienie się żony i dzieci musi przekreślać żeglowanie po chłodniejszych akwenach. Jeżeli tylko żona lubi i wyraża chęć pływania np po Bałtyku, to myślę, że takie małżeństwo na pewno znajdzie sposób, by z pasji nie rezygnować, a i młodym zapewnić bezpieczeństwo :)

zosta napisał(a):
Autoreklama? :lol:

Raczej przyznanie się do gdybania :D

@Narjess, bardzo dziękuję za pomoc :) Odnalazłam już informację, że BBCode uruchomi się po napisaniu pięciu postów. Pozostaje mi więc cierpliwie czekać :)

Ostatnio edytowano 3 paź 2012, o 10:55 przez Narjess, łącznie edytowano 1 raz
Włączyłam BBCode, poprawiłam cytowanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 paź 2012, o 11:19 

Podziękował : 1364
Otrzymał podziękowań: 1257
Uprawnienia żeglarskie: sternik mieliźniany
wyblinka napisał(a):
Żoną co prawda nie jestem, dzieci również nie posiadam, ale

A na tym awatarku wygladasz jakbyś miała dziecko na ręce Hm tak się mnie kojarzy ...........a ja mam czasami prorocze spostrzeżenia :roll:

Pozdrawiam ks. Jakub

"Bałtyk nocą skłania do przemyśleń.Ciemno i tylko woda dookoła.Czasem jakieś światełko w oddali, które szybko znika.Szum wiatru w olinowaniu i bulgot wody od dzioba jachtu." cytat z drugiego tomu " Przygód na Morzu"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 paź 2012, o 11:33 

Micubiszi napisał(a):
A na tym awatarku wygladasz jakbyś miała dziecko na ręce

Hm..... Przyznam, że nigdy nie patrzyłam na żagiel od tej strony :D

@Narjess, po raz drugi bardzo dziękuję : )

Pozdrawiam,
Agata

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 paź 2012, o 12:54 

Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: st.j
Ciekawy wątek. Aż dziw, że taki spokojny.
Nie mam dużego doświadczenia, ale pływałem i po ciepłych wodach i po zimnych. I powiem jedno. Chociaż były to zupełne różne rejsy, to wszystkie były równie wspaniałe.
A co do prawdziwego żeglarstwa – myślę, że jeśli jest jacht, żagle i woda to jet to prawdziwe żeglarstwo bez względu na temperaturę.
A jeśli chodzi o drinki z palemką, to na Morzu Norweskim też doskonale smakują :)

Pozdrawiam
Robert

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 paź 2012, o 17:29 

Podziękował : 256
Otrzymał podziękowań: 1141
Uprawnienia żeglarskie: galernik
A my sobie lamersko dochodzimy do Trogiru, 7 knotów, robimy kiczowate zdjecia kola sterowego na tle zachodzacego słońca marzniemy bo z wieczora temperatura spadła do 22 stopni, karlowacko popijamy i dobrze nam z tym. Pozdrawiamy prawdziwych z Bałtyku :-?

Za ten post autor Sajmon otrzymał podziękowanie od: Szaman3
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 paź 2012, o 18:00 

Podziękował : 26
Otrzymał podziękowań: 1
Uprawnienia żeglarskie: posiadam
Witam wszystkich Żeglarzy. A może... ja byłem w Chorwacji popływać,wziąłem jeszcze cztery osoby,nic przykrego się nie przytrafiło,wszyscy są zadowoleni... . Może "prawdziwe" żeglarstwo każdy sam sobie "organizuje...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 paź 2012, o 08:22 

Podziękował : 22
Otrzymał podziękowań: 3
Uprawnienia żeglarskie: Sternik jachtowy
To troche tak jakby zapytac czy wole wodke czy dobre wino. Czasem pasuje to a czasem to. Z rodzina rzeczywiscie wole Chrowacje, bo chce sie z nimi poodprezac na urlopie, nic nie musiec (to im sie ode mnie nalezy, bo w normalne "tygodnie pracy" malo mam dla nich czasu). Ale ciagnie mnie tez "niedzwiedzie mieso", przygoda w warunkach dalekich od komfortowych.

Prawdziwe zeglarstwo to jest dla mnie, w kazdym razie, zeglowanie odpowiedzialne i bezpieczne. Jezeli ktos olewa zasady bezpieczenstwa, to nie jest dla mnie prawdziwym zeglarzem, czy to jest w chorwacji czy gdzie indziej. Jezeli ktos plywa i chce sie czegos nowego nauczyc, chocby na bardziej "wakacyjnym" rejsie - to wlasnie odroznia zeglarza od pasazera.

Moj pierwszy post, pozdrawiam zacnych forumowiczow.

Za ten post autor Browning otrzymał podziękowanie od: andrzejl
Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 170 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6