Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 21 lip 2025, o 13:09

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 175 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: BOJKOT PZŻ
PostNapisane: 13 cze 2011, o 14:40 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
maciek.k napisał(a):
Zbieraj napisał(a):
maciex40 napisał(a):
Uważam, że takie postawienie sprawy w znacznym stopniu wyeliminowałoby "matołów" z naszego grona:)

Chylę czoła przed Twoim optymizmem, ale uważam, że jest on niczym nieuzasadniony.

Dla ludzi ktorzy nie czytali całości wątku, poprawiłem cytowanie :)

Pozdrawiam,
Maciek

I co - sądzisz, że teraz z wrażenia siądą i przeczytają?
:lol:

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 cze 2011, o 07:06 

Podziękował : 127
Otrzymał podziękowań: 44
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Myślę, że nie będzie wątpliwości w jakich okolicznościach padło zdanie: "Chylę czoła przed Twoim optymizmem, ale uważam, że jest on niczym nieuzasadniony." :lol:

Pozdrawiam,
Maciek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 cze 2011, o 19:25 

Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Koleżanki i koledzy żeglarze.
Dzisiaj "wskutek" korespondencji w internecie mam wątpliwości czy działalność PZŻ-tu jest zgodna z polskim prawem.Koleś , który do mnie napisał twierdzi,że organizowane przez PZŻ szkolenia Instruktorów Żeglarstwa nie ma umocowania w polskim prawie.Jeśli to jest prawdziwe to egzaminy organizowane przez ludzi,którzy mają tytuły zdobyte niezgodnie z prawem też nie są ważne.Nie wiem jak to wygląda w stosunku do iż-tów zdobytych np. przed rokiem 1970.Być może kiedyś kursy instruktorskie byly organizowane zgodnie z prawem.Jeśli to co napisałem jest prawdą to niezwłocznie należałoby zgłosić podejrzenie do prokuratury popełnienia przestępstwa wyłudzenia dużych pieniędzy od adeptów żeglarstwa.Więc po co bojkot PZŻ? Wystarczy zbadać zagadnienie,które sygnalizuję. W żeglarstwie funkcjonuje wielu prawników(sam szkoliłem co najmniej 2)
Jeśli organizacja ta łamała prawo to krótka piłka i po problemie.
Co na to autorytety ,kapitanowie i oczywiście prawnicy? Już wiele razy próbowałem pisząc do wielu kolegów pytania w sprawie podstaw prawnych niektórych działań PZŻ-tu.Niestety nie dostawałem odpowiedzi.
Stanisław

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 cze 2011, o 19:50 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
stanisław napisał(a):
który do mnie napisał twierdzi,że organizowane przez PZŻ szkolenia Instruktorów Żeglarstwa nie ma umocowania w polskim prawie

ZTCW aktualnie ma umocowanie i robi to zgodnie z prawem.

Wcześniej prawo dopuszczało, ale PZŻ nie spełniał warunków określonych prawnie....więc szkolenia na MIŻ IŻ były można powiedzieć tylko i wyłącznie szkoleniami na jakieś wewnętrzne stopnie PZŻ, a nie na stopnie Instruktora Żeglarstwa o których mówiła Ustawa o Kulturze Fizycznej.

A wiemy o tym od dawna i analizę przepisów obowiązujących w latach 1997 - obecnie już dawno przygotowaliśmy, ale sprawa jest troszeczkę bardziej skomplikowana niż by się wydawało.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 cze 2011, o 16:12 

Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 2
Uprawnienia żeglarskie: Inland Skipper
PZŻ przestał być obiektem naszego zainteresowania przed dwoma laty. Nie odprowadzamy po prostu składki. Słońce nadal świeci, Ziemia się kręci w tę stronę co dotychczas...
Wynika z tego, że sens istnienia tego tworu przestał istnieć. "Leśnym dziadkom" życzę zdrowia ale za ich własne pieniądze!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 cze 2011, o 16:22 

Podziękował : 657
Otrzymał podziękowań: 613
Uprawnienia żeglarskie: szkutnik drewkarz,motorówkarz
A nikt Wam nie powiedział, że należy się opiekować osobami starszymi? ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 cze 2011, o 20:30 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Toteż opiekuję się. Tylko niekoniecznie tymi, ale w końcu jakieś prawo wyboru mi pozostaje, prawda? :evil:

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 lip 2011, o 06:25 

Witam.
Jakoś nie widzę "podstaw prawnych' które potwierdzałyby działanie (do niedawna) jedynego słusznego związku w szkoleniu i egzaminowaniu na stopnie instruktora i tym samym prawo egzaminowania na stopnie żeglarskie z udziałem Instruktorów bez uprawnień "państwowych" byłyby nieważne? Prawo to to Ustawy i Rozporządzenia właściwego ministra.( W przeszłości MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ I SPORTU)
We wszystkich rozporządzeniach późniejszych, do których dotarłem była formuła o ważności wcześniej zdobytych uprawnień.
Wprawdzie nie interesowałem się sprawami szkoleń instruktorskich w "ostatnich latach" ale był okres w którym PZŻ nie miał prawa samodzielnie szkolić i egzaminować na stopnie instruktorskie. Nie interesowało mnie to jak to "załatwiono" .
Pozdrawiam i liczę że "wszystkowiedzący" koledzy pomogą mi "w tym temacie"
Stanisław

Ostatnio edytowano 1 lip 2011, o 07:21 przez Maar, łącznie edytowano 1 raz
Usunąłem zdublowaną treść

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 lip 2011, o 07:00 

stanisław napisał(a):
Jakoś nie widzę "podstaw prawnych' które potwierdzałyby działanie (do niedawna) jedynego słusznego związku w szkoleniu i egzaminowaniu na stopnie instruktora

To oznacza tylko tyle, że ustaw nie umiesz czytać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 lip 2011, o 15:44 

Podziękował : 191
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: kiper patentowany
Carlo napisał(a):

Jakby co, ja też nie umiem... :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 lip 2011, o 15:50 

SlaWasII napisał(a):
Carlo napisał(a):

Jakby co, ja też nie umiem... :lol:

Ustawa dopuszczała szkolenie instruktorów sportu przez PZŻ pod warunkiem spełnienia okreśłonych warunków,... co innego ze PZŻ ich nie spełnił.
Będę miał czas to zacytuję.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 lip 2011, o 08:22 

Witaj
Piotrze.
Życzę tobie,abyś jednak znalazł troszkę czasu. Dochodzę do podobnych wniosków co moi przedmówcy. Jedyny(do niedawna) śliczny i "właściwy" związek niewiele sobie robił z istniejącego prawa. Nie jest wykluczone, że część iż-tów miała tylko (aż) stopień(tytuł)
"związkowy",a nie uprawnienia "państwowe". Jeśli instruktorzy ci szkolili i egzaminowali to mimo uprawnień ich egzaminy nie dawały prawa do wydawania uprawnień państwowych(patentów żeglarskich.Przez analogię. TV podała (chyba to jest prawda),że gdzieś niedawno funkcjonowali" instruktorzy" szkolący i egzaminujący na Prawo Jazdy.
Wydane na podstawie tych "egzaminów" Prawa jazdy zostały unieważniane.(zgodnie z prawem nie były ważne od początku.)
Staszek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 lip 2011, o 09:43 

Ustawa o Kulturze Fizycznej z dnia 18 stycznia 1996 r. „Art. 44.

1. Zorganizowane zajęcia w zakresie wychowania fizycznego, sportu i rekreacji ruchowej mogą prowadzić tylko osoby posiadające kwalifikacje zawodowe nauczyciela wychowania fizycznego, trenera, instruktora lub uprawnienia w tym zakresie określone odrębnymi przepisami.
2. Kształcenie osób, o których mowa w ust. 1, przez jednostki inne niż szkoły wyższe i zakłady kształcenia nauczycieli wymaga zgody Prezesa Urzędu Kultury Fizycznej i Sportu.
3. Minister właściwy do spraw kultury fizycznej i sportu określi, w drodze rozporządzenia, kwalifikacje, stopnie i tytuły zawodowe w dziedzinie kultury fizycznej oraz szczegółowe zasady i tryb ich uzyskiwania, uwzględniając stopnie trenerskie i specjalizacje instruktorskie, warunki uzyskiwania tych stopni i tytułów oraz tytułu menedżera sportu, a także jednostki uprawnione do prowadzenia kursów specjalistycznych i dokumenty stwierdzające posiadane kwalifikacje.”

Ustawa o zmianie ustawy o kulturze fizycznej oraz ustawy - Prawo działalności gospodarczej z dnia 20 lipca 2001 r. (Dz.U. Nr 102, poz. 1115) wprowadziła następujące zmiany w art 44:

„a) ust. 1 i 2 otrzymują brzmienie:
,, 1. Zorganizowane zajęcia w zakresie wychowania fizycznego, sportu i rekreacji ruchowej mogą prowadzić osoby posiadające kwalifikacje zawodowe nauczyciela wychowania fizycznego lub uprawnienia w tym zakresie określone odrębnymi przepisami.
2. Kształcenie osób, o których mowa w ust. 1, przez jednostki inne niż szkoły wyższe wymaga uzyskania zgody Prezesa Urzędu Kultury Fizycznej i Sportu. "
b) po ust. 2 dodaje się ust. 2a w brzmieniu:
,, 2a. Zajęcia, o których mowa w ust. 1, mogą prowadzić także osoby posiadające kwalifikacje zawodowe trenera lub instruktora, przy czym kształcenie tych osób przez uczelnie inne niż uczelnie wychowania fizycznego wymaga uzyskania zgody Prezesa Urzędu Kultury Fizycznej i Sportu. ";

itd...... w ustawie zmiany w sposób podobny regulowały te kwetie....

Ustawa o zmianie ustawy o sporcie kwalifikowanym oraz niektórych innych ustaw z dnia 23 sierpnia 2007 r. (Dz.U. Nr 171, poz. 1208) wprowadziła następujące zmiany:Art 53 a ust 10

Szkolenia w zakresie uprawiania żeglarstwa prowadzą instruktorzy organizacji żeglarskich według systemu szkolenia danej organizacji, zatwierdzonego przez ministra właściwego do spraw kultury fizycznej i sportu. System szkolenia powinien uwzględniać zakres wiedzy i umiejętności niezbędnych do uzyskania uprawnień określonych w przepisach wydanych na podstawie ust. 11.

Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej w sprawie kwalifikacji, stopni i tytułów zawodowych w dziedzinie kultury fizycznej oraz szczegółowych zasad i trybu ich uzyskiwania z dnia 27 czerwca 2001 r. (Dz.U. Nr 71, poz. 738) realizuje delegację zawartą w art. 44 Ustawy o kulturze fizycznej z dnia 18 stycznia 1996 r.

§ 13.
1. Specjalistyczne kursy, o których mowa w rozporządzeniu, mogą prowadzić:
1) szkoły wyższe i zakłady kształcenia nauczycieli, prowadzące kształcenie na kierunkach: wychowanie fizyczne, fizjoterapia lub turystyka i rekreacja,
2) jednostki inne niż te, o których mowa w pkt 1, po spełnieniu wymogu określonego w ust. 2

2. Prowadzenie przez jednostki, o których mowa w ust. 1 pkt 2, specjalistycznych kursów trenerskich, menedżerskich, instruktorów dyscypliny sportu, instruktorów rekreacji ruchowej oraz instruktorów sportu osób niepełnosprawnych wymaga uzyskania zgody ministra właściwego do spraw kultury fizycznej i sportu.
§ 14.
1. Organ wydający zgodę na organizowanie specjalistycznych kursów przez jednostki, o których mowa w § 13 ust. 1 pkt 2, zasięga opinii właściwych polskich związków sportowych lub właściwych stowarzyszeń o zasięgu ogólnokrajowym.
2. Jednostki posiadające zgodę na organizowanie specjalistycznych kursów składają do ministra właściwego do spraw kultury fizycznej i sportu, w terminie trzech tygodni przed rozpoczęciem kursów, wniosek o zatwierdzenie ramowego programu kursu oraz wymagań, jakie powinny spełniać osoby, które będą prowadzić zajęcia, na formularzu, którego wzór jest określony w załączniku nr 3 do rozporządzenia.

Można było? Można było! Trzeba było chcieć.

Problem jest znacznie szerszy i przeanalizowany, ale pozwól Stanisławie, że nie będę tutaj zamieszczał wszystkiego co wiem w tej sprawie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 lip 2011, o 14:02 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2698
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Carlo napisał(a):
Ustawa o Kulturze Fizycznej z dnia 18 stycznia 1996 r.

Mam patent IŻ z 1980 roku, czy ta ustawa odbiera mi prawo szkolenia i egzaminowania?

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 lip 2011, o 14:26 

Stara Zientara napisał(a):
Carlo napisał(a):
Ustawa o Kulturze Fizycznej z dnia 18 stycznia 1996 r.

Mam patent IŻ z 1980 roku, czy ta ustawa odbiera mi prawo szkolenia i egzaminowania?

Ta ustawa z tego z pamiętam gwarantowała swoimi zapisami zachowanie uprawnień.

Hmmm nie wiem jakie przepisy były w 1980 r. analizowałem od 1997 r. Jak będziesz chciał to Ci sprawdzę. Pisz na priv :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 lip 2011, o 14:48 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2698
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Na razie nikt nie kwestionuje :)

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lip 2011, o 18:10 

Witam.
Carlo!
Bardzo ładnie to wszystko opisałeś. Czy twierdzisz więc, że od zawsze kursy na Iż-tów były prowadzone z zachowaniem przepisów i rozporządzeń "państwowych" Ja też kiedyś byłem przekonany o tym,że "władze" działają praworządnie i zgodnie z logiką. Jednak "doświadczenie życiowe" mówi mi coś innego. A oto fakty:( dla jasności mój patent Iż-ta nosi datę 1966r.) W 1970 r. mieliśmy nowe zasady prowadzenia egzaminów żeglarskich. Na dany stopień mógł przewodniczyć komisji Iż mający stopień żeglarski wyższy od stopnia na który odbywał się egzamin. W moim OZŻ ( w tym czasie było 2 iż-tów spełniających wymagania "bycia przewodniczącymi komisji egzaminacyjnej". Nie "pasowało" to prezesom OZŻ i "powoływali na przewodniczących komisji na stopień St.Jacht. Instr. ze stopniem St. Jacht.
ówczesny Prezes OZŻ twierdził "Warszawa jest daleko"
Czy daleko czy blizko to rzecz względna.
Następne fakty:
Na stopnie żeglarskie mógł "legalnie" tz za pieniądze szkolić Iż. Wielu organizatorów szkolenia "zatrudniało" (za pieniądze) żeglarzy bez stopnia Iż-ta
W v1968 r. byliśmy "weryfikowani" ( razem instruktorami innych dyscyplin sportu) przez Komisię Szkolenia Sportowego. Uzasadnienie "weryfikacji" "Organizatorzy szkoleń i kluby nie mają prawa zatrudnić (za pieniądze) instruktora bez tej "weryfikacji"
Oczywiście byłem wtedy bardzo młody i tak jak już pisałem wierzyłem tym co reprezentowali WKKFiT.
Byliśmy w tych latach traktowani jako Instruktorzy Sportu!
Stanisław

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lip 2011, o 19:57 

stanisław napisał(a):
Czy twierdzisz więc, że od zawsze kursy na Iż-tów były prowadzone z zachowaniem przepisów i rozporządzeń "państwowych

A gdzieś tak napisałe? Uważam wręcz odwrotnie. Mianowcie, że PZŻ (przynajmniej od 1997 r - bo taki stan prawny sprawdzałem) przez pewien czas w ogóle nie mógł szkolić instruktorów sportu, jak zresztą nikt inny (ale to wina ustawodawcy), a później zwyczajnie miał to gdzieś i robił swoje. Osoby które zdobyły patenty żeglarskie na które trzeba było odbyć obowiązkowe szkolenie i zdać egzamin, a od tego czasu minęło 10 lat mogą spać spokojnie. NAtomiast PZŻ narobił syfu jak mało kto, ale wkraczamy w analizę prawną, a foerum nie jest najlepszym miesjcem na takie rozmowy, bo 1. analiza prawna jest skomplikowana, zawiła i obszerna 2 często niezroumiała dla nie prawników.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lip 2011, o 20:48 

Podziękował : 90
Otrzymał podziękowań: 735
Uprawnienia żeglarskie: byle jaki jachtowy sternik morski
Carlo napisał(a):
Osoby które zdobyły patenty żeglarskie na które trzeba było odbyć obowiązkowe szkolenie i zdać egzamin, a od tego czasu minęło 10 lat mogą spać spokojnie.

Czy to oznacza, że jeśli ja zrobiłem kurs i zdałem egzamin w tym roku to coś mi grozi? :-o
Nie bardzo to rozumiem. Stan prawny jest taki, że jest wprawdzie nowa ustawa ale nie ma rozporządzenia. A w poprzednim mówi się o "instruktorach organizacji żeglarskiej". Więc nawet jeśli poprzednie rozporządzenie narusza jakieś ustawy to jest to wina urzędników a ja uzyskałem patent "w dobrej wierze". I myślę, że jakiekolwiek podważanie patentów uzyskanych pod rządami tego rozporządzenia nie będzie miało miejsca, o ile nie udowodni się innych naruszeń: braku egzaminu, łapówek itp...

http://www.waligorski.art/liryka.php?litera=b&nazwa=22
"Najważniejsze, że ocean jest duży, a Ameryka dokładnie w poprzek - nie da się nie trafić."

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lip 2011, o 21:04 

bastard napisał(a):
Więc nawet jeśli poprzednie rozporządzenie narusza jakieś ustawy to jest to wina urzędników a ja uzyskałem patent "w dobrej wierze".

Dobra wiara nie ma nic do nieważności decyzji administracyjnej.

bastard napisał(a):
Czy to oznacza, że jeśli ja zrobiłem kurs i zdałem egzamin w tym roku to coś mi grozi?

Pytanie brzmi czy:
- instruktor który Cię szkolił miał ważne (zdobyte zgodnie z ustawą) uprawnienia instruktorskie - vide UStawa o Sporcie ----> Ustawa o Żegludze Śródlądowej

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lip 2011, o 21:24 

Carlo napisał(a):
Dobra wiara nie ma nic do nieważności decyzji administracyjnej.

Carlo, w tym kraju nawet samowole budowlane są legalizowane, a decyzję o nieważności też musi podjąć sąd na czyjś wniosek i wcale nie jest pewne, że ją podejmie biorąc pod uwagę ilość tak uzyskanych patentów. Nawet Sąd Konstytucyjny unieważniając Ustawy, czasem nie unieważnia tego co z nich wynikło w czasie ich obowiązywania - podejmuje tylko decyzję, że od daty jej unieważnienia przepisy już nie obowiązują.

"Najważniejsze, że ocean jest duży, a Ameryka dokładnie w poprzek - nie da się nie trafić."

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lip 2011, o 21:27 

bastard napisał(a):
Sąd Konstytucyjny

Trybunał.... po za tym nie będę Ci tłumaczył prawa, bo tylko coś kojarzysz. Nie chce mi się właśnie dlatego prowadzić tej dyskusji, bo analiza prawna tej sprawy jest skomplikowana i czasochłonna, na dodatek dla wielu taka analiza i tak jest czarną magią, a dodatkowe tłumaczenie wszystkiego jeszcze bardziej czasochłonne
Więc pozwól że sobie podaruję już dyskusję a Ty pozostań w dobrym nastroju.

bastard napisał(a):
nieważności też musi podjąć sąd

art. 156 kpa i n. do ręki i czytać a nie filozofować.

Ja kończę dyskusję, bo się nie znam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lip 2011, o 21:52 

Carlo napisał(a):
art. 156 kpa i n. do ręki i czytać a nie filozofować.

Nie rozumiem Twojego podejścia. Nie każdy jest prawnikiem, ale też Twoja odpowiedź nie jest kompletna. Art. 156 mówi, kto podejmuje decyzję o nieważności ale potem są możliwości odwołania: zażalenie i sąd administracyjny. A w tym samym art. 156 jest też punkt na podstawie którego, tej decyzji ( o nieważności) można nie podjąć. Ja w tej chwili nie mam takiej decyzji i nie muszę się nią zajmować, ale również ja i mnie podobni nie muszą być przez Ciebie straszeni. Zresztą ja mam dobry sen... :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lip 2011, o 22:22 

bastard napisał(a):
Ja w tej chwili nie mam takiej decyzji i nie muszę się nią zajmować

A patent to na podstawie czego Ci wydano?

Dlatego nie chce mi się podstaw tłumaczyć, szczególnie komuś, komu się wydaje że dużo wie.

A straszyć to też nikogo nie straszę. Jak się ta zawierucha skończy to się okaże, pewnie jak zwykle na niczym bo w Polsce generalnie się prawa nie szanuje i olewa. Nie zmienia to faktu, że PZŻ przez lata wydawało nielegalnie patenty.

Jak już mówiłem, nie znam się i nie zabieram już tutaj głosu.

bastard napisał(a):
, ale też Twoja odpowiedź nie jest kompletna

Jaka moja odpowiedź? Napisałem art 156 i n. kpk. To była odpowiedź.

Teraz przeczytaj jeszcze raz i pomyśl.

EOT

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lip 2011, o 04:12 

Podziękował : 3
Otrzymał podziękowań: 1
Uprawnienia żeglarskie: nie posiada
Od zawsze bojkotowałem PZŻ ale dyskretnie, bez informowania ludzkości. Nie posiadam żadnego "patentu" tej prywatnej organizacji, ani go nie potrzebowałem. Bo niby do czego. Żeglowałem wyłącznie własnymi łódkami albo takimi na które mnie zapraszali.

Czy powyższa deklaracja powiększyła moje szanse na przyjęcie do "Tawerny"? Choćby na jedno pyfko.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 175 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6