Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 24 lip 2025, o 03:23

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 290 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 lis 2011, o 10:27 

Podziękował : 4528
Otrzymał podziękowań: 4283
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
JacekBol napisał(a):
Utrata (śmierć) choćby jednego obywatela to spore straty dla budżetu i Narodu. Strata finansowa (brak wpływu z podatków, koszty akcji ratowniczych, utrata majątku). Naród traci doświadczone umysły, młode głowy... kupę kultury narodowej i Bóg sam jeszcze wie jakie ponosi koszty społeczne. Trudno się dziwić, że Państwo próbuje jak może ograniczać skutki wypadków... jakichkolwiek.

Czysta demagogia - niestety :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 lis 2011, o 10:28 

Podziękował : 779
Otrzymał podziękowań: 1679
Uprawnienia żeglarskie: nie posiadam
JacekBol napisał(a):
Czemu Państwo dąży po wypadkach do narzucania takich systemów? Z prostej kalkulacji. Utrata (śmierć) choćby jednego obywatela to spore straty dla budżetu i Narodu. Strata finansowa (brak wpływu z podatków, koszty akcji ratowniczych, utrata majątku). Naród traci doświadczone umysły, młode głowy... kupę kultury narodowej i Bóg sam jeszcze wie jakie ponosi koszty społeczne.

Przez ostatnie dziesięć lat w naszym kraju zginęło łącznie 55 tysięcy osób w wypadkach drogowych.
Czy ktoś potrafi powiedzieć ile osób zginęło z powodu uprawiania żeglarstwa w tym samym czasie?
JacekBol napisał(a):
Trudno się dziwić, że Państwo próbuje jak może ograniczać skutki wypadków... jakichkolwiek. Czy robi to udolnie? To właśnie odpowiedź na topicowe pytanie.

Państwo? Państwo (jego organy), tworzone jest przez klasę polityczną. Akurat tej grupie ludzi (poza naprawdę nielicznymi wyjątkami) nie przypisywałbym niczego, o czym oni sami nie mówią. Czytanie w myślach tym paniom i panom, możne być tak celne, jak przysłowiowy "strzał kulą w płot". Pomijam już fakt, że nie należy ufać niczemu, o czym mówią.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 lis 2011, o 10:37 
robhosailor napisał(a):
demagogia

Za słownikami: demagogia = wpływanie na opinię publiczną poprzez działanie obliczone na łatwy efekt, poklask...
Chyba Roberto coś Ci się popier...mandoliło... Osobiście mam zerowy wpływ na wdrażane prawo a i w dupie poklask opinii publicznej (oraz Twój osobisty poklask) w tej sprawie. Zatem puknij się czasami... zanim wciśniesz Enter, zarzucając mi demagogię.

Staram się dociec przyczyn wprowadzania na siłę obowiązku posiadania czegokolwiek przez urzędników... i być może znalazłem jedną z nich...

55 tys. na drogach... i masz obowiązek jeżdzenia w pasach, palenia świateł, ograniczenie prędkości, wożenia apteczki, trójkąta i kamizelki odblaskowej. Mówiąc o kasie i stratach Skarbu Państwa mam na myśli wszystkie regulacje (w tym te żeglarskie) zakazowo-nakazowe. Jeśli przyjąć, że obywatel średnio płaci (dochody z PIT/ilość pracujących) rocznie 1800 zł podatków, łatwo policzyć, że ze śmierci tylko 60 000 osób w ciągu 10 lat w ciągu śrdnio 20 lat życia tych osób gdyby żyły budzet traci ponad 200 mln złotych. A gdzie bezpłatne leczenie rannych? To demagogia? To k...a liczby.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 lis 2011, o 10:57 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
BMarek napisał(a):
Z niektórych wypowiedzi w tym wątku przebija niestety pogląd, że nic złego w tym, aby oddać wolność na rzecz złudnego bezpieczeństwa rzekomo gwarantowanego przez Państwo. Chciałbym, abyście pomyśleli przez chwilę o tym, jaki byłby efekt uboczny wprowadzenia obowiązku posiadania nadajnika AIS na każdym statku. Poza pozornym zwiększeniem bezpieczeństwa oddajemy do dyspozycji Państwu kolejne narzędzie kontroli. Przecież nie po to wypływamy na pełne morze.
Z których niektórych?! Oprócz postu otwierającego watek, postu Kuracenta (co wiele tłumaczy) to proszę wskaż kto i gdzie wyraża pogląd, że należy wprowadzić obowiązkowy AIS?

Natomiast jeśli chodzi o "wolność" i narzędzia kontroli, to żeby nie wyrażać się brzydko, napisze onomatopeistycznie - szzzzzzzzzyyyyyttt (to dźwięk opadających rąk był:). W MinInfrze leżą projekty rozporządzeń mówiących o listach załogi (z nazwiskami i numerami paszportów) a Ty piszesz o "kontroli" na poziomie 12 dusz na raz?!

I żeby była jasność - jestem (to już drugi raz chyba piszę) przeciwny obowiązkowemu czemukolwiek (w tym AIS i listy załogi), ale skutki pewnych nakazów bolą mnie mniej a innych bardziej. To, że ktoś będzie "zabierał mi wolność" w ten sposób, że będzie znał pozycję statku na którym być może jestem wisi mi i powiewa. Bardziej dokuczliwy jest biurwokratyczny obowiązek przygotowywania list załogi i... w związku z tym działam w żeglarskim stowarzyszeniu walczącym o wolność, a Ty?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 lis 2011, o 11:37 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
Jeanneau napisał(a):
Przez ostatnie dziesięć lat w naszym kraju zginęło łącznie 55 tysięcy osób w wypadkach drogowych.
Czy ktoś potrafi powiedzieć ile osób zginęło z powodu uprawiania żeglarstwa w tym samym czasie?
Ależ proszę: :lol: :lol: :lol:
http://www.kulinski.navsim.pl/art.php?id=1080&page=15
:lol: :lol: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 lis 2011, o 12:35 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Jacek chlapnąłeś z tym dbaniem o zycie obywatela przez państwo:)
Po pierwsze jest to niezgodne z Konstytucją :)
po drugie, gdyby było tak jak mówisz, to Państwo powinno w ogóle przestać się zajmować morzem, a żelgarstwem morskim w szczególności, bo ludzie tam nie giną. Powtórzę ludzie w żelgarstwie morskim nie giną! Są to skrajnie rzadkie i odizolowane przypadki. A pieniądze zaoszczędzone na wymyślaniu kolejnych morskich kretyństw przeznaczyło by państwo na naprawę stanu dróg, to znakomicie bardziej wpłynęło by na zminieszenie ilości zejść śmiertelnych podatników.

---
O!...

Za ten post autor skipbulba otrzymał podziękowania - 2: Były user, Jaromir
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 lis 2011, o 12:37 
hehehe... no może i masz rację :). W takim razie jeśli nie ochrona życia na morzu... to zostaje nam inwigilacja :lol: :). Enter

PS. Sami ich wybraliśmy :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 lis 2011, o 12:46 

Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 29
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
BMarek napisał(a):
Z niektórych wypowiedzi w tym wątku przebija niestety pogląd, że nic złego w tym, aby oddać wolność na rzecz złudnego bezpieczeństwa rzekomo gwarantowanego przez Państwo. Chciałbym, abyście pomyśleli przez chwilę o tym, jaki byłby efekt uboczny wprowadzenia obowiązku posiadania nadajnika AIS na każdym statku. Poza pozornym zwiększeniem bezpieczeństwa oddajemy do dyspozycji Państwu kolejne narzędzie kontroli. Przecież nie po to wypływamy na pełne morze. Właściwie to wydaje mi się, że wypływamy w morze po coś wprost przeciwnego.

Jak na razie efekt uboczny marinetraffic.com jest taki, że służy zapewne Somalijczykom jako menu w restauracji Zatoka Adeńska :lol:

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 lis 2011, o 12:55 

Podziękował : 30
Otrzymał podziękowań: 20
Uprawnienia żeglarskie: s.j.
Marek napisał(a):
Z których niektórych?! Oprócz postu otwierającego watek, postu Kuracenta (co wiele tłumaczy) to proszę wskaż kto i gdzie wyraża pogląd, że należy wprowadzić obowiązkowy AIS?

Nie pisałem o obowiązku wprowadzenia AIS, lecz o przyzwoleniu na wprowadzaniu ograniczeń przez Państwo w stosunku do kogokolwiek, niekoniecznie żeglarzy. Nawiązuję tu np. do wypowiedzi Issy i Carlo o rybakach, wk1.

Marek napisał(a):
W MinInfrze leżą projekty rozporządzeń mówiących o listach załogi (z nazwiskami i numerami paszportów) a Ty piszesz o "kontroli" na poziomie 12 dusz na raz?!

O tym właśnie piszę: oddanie choćby jednej piędzi wolnej ziemi powoduje powstawanie wyłomu, przez który zabierane są kolejne. Co gorsza w umysłach maluczkich powstaje przekonanie, że tak należy robić.

Marek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 lis 2011, o 12:57 

JacekBol napisał(a):
Czytając wyciąg z orzeczenia IM w sprawie WLA-127 zastanowił mnie fakt, niezadziałania alarmu z radiopławy EPIRB.

Jeśli spłonie jakis kiosk Ruchu bo nie zadziałała gaśnica to uważasz, że nalezy wprowadzić obowiązek montowania automatycznego systemu zraszającego we wszystkich rodzajach placówek handlowych po budkę z warzywami co niezmierne zwiekszy bezpieczeństwo ludzi i mienia? :P

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 lis 2011, o 12:59 

Zbieraj napisał(a):
Ależ proszę:

Dziękuję Ci i to bardzo.

Tekst zasługuje na powielenie tutaj, gdyż wpisuje się jakby w opinie (choć nieliczne) tutaj głoszone. Oto fragment:
Otóż statystyka za ostatnie 10 lat jest taka:
Utonięcie z powodu wypadnięcia za burtę
Utonięcie z powodu wpadnięcia do studni
2008.......6....10
2007.......5......7
2006.....18......4
2005.....16......9
2004.......8......9
2003.......9......7
2002.....18.....12
2001.....10.....11
2000.......9.....22
1999.....10.....19
Razem 109 .. 110
Dane policyjne są niepodważalne. Wniosek:
Używanie studni jest bardziej niebezpieczne od uprawiania żeglarstwa!

I co na to Pan Minister Rolnictwa? Już mam zarys odpowiedniego Rozporządzenia:
1. Studnie ogrodzić!
2. Wprowadzić następujące patenty upoważniające do używania studni (szkolenie i egzamin obowiązkowe):
a. Młodszy Użytkownik Studni (w skrócie MUS) - ma prawo obsługiwać wiadro na sznurku.
b. Zaawansowany Użytkownik Studni ( w skrócie ZUS) - ma prawo używania tzw. kulki, czyli drąga z zakręconym hakiem.
c. Starszy Użytkownik Studni (w skrócie SUS) - ma prawo obsługiwać kołowrót.
d. Całkiem Habilitowany Użytkownik Jakichkolwiek Alternatywnych Studni (no, może w tym przypadku nie będziemy posługiwać się skrótem) - ma prawo obsługiwać bez ograniczeń wszelkie urządzenia okołostudzienne łącznie z żurawiem.

Do tego należy powołać jakąś organizację, najlepiej społeczną i powierzyć jej zadania w imieniu administracji państwowej. Mogłaby się ona nazywać:
Wspaniała Rada Zatwierdzająca Uprawnienia Dawane Na Absolutnie Dowolne Urządzenia Praktyczno-Studzienno-Kołowrotowo-Uciągowe.
Skrót jest wprawdzie nieortograficzny, ale w skrótach ortografia nie obowiązuje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 lis 2011, o 13:18 

Podziękował : 1632
Otrzymał podziękowań: 2383
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Śmie twierdzić, że przez kultowe okulary widać więcej ;)

Załączniki:
ZBIERAJEWSKIportretRYBA09.jpg
ZBIERAJEWSKIportretRYBA09.jpg [ 263.55 KiB | Przeglądane 4887 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 lis 2011, o 13:46 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Poównywanie wypadków morskich, a szczególnie żeglarskich z drogowymi ze względu na różnicę skali jest tylko (nie)zręczną sztucząa dyskusyjną.

Warto też zauważyć dla sprawiedliwości, że liczba i skutki wypadków drogowych w Polsce mimo lawinowego wzrostu wozokilometrów mają od kilku tat wyraźną tendencję spadkową.
Może się to brać z:
- "administracyjnego" dbania o nas przez Państwo 9obowiązkowe pasy, światła, apteczki), intensywniejsze ściganie kierowców przez służby;
- ogólnej poprawy stanu technicznego i jakości pojazdów;
- generalnego wzrostu świoadomości i kultury kierowców i innych użytkowników dróg;
- poprawy jakości i stanu dróg w kraju;
- ogólnego wzrostu tłoku, jak ktoś stoi w korku to nie jedzie.
Konia z rzędem teemu, kto potrafi to sprawiedliwie rozdzielić.

Ze względów ekonomicznych państwo ma interes w ograniczaniu ilości wypadków (takze morskich) - niezależnei od kosztów poniesiionych przez prywatnych armatórów, prywatnych ubezpieczycieli itp. są też ich koszty ogólnospołeczne: ratownictwo i poszukiwanie, służba zdrowia, renty. Państwo także uważa się za obowiązane chronić interesy osób trzecich (pasażerów, poszkodowanych z innych jednostek, a nawet "terroryzowanych" przez skippera armatora członków jego rodziny).
To wszystko ja jakoś rozumiem, tak rozwija się generalnie cywilizacja euroamerykańska.

Problem jest w zdrowych proporcjach. Urzędnik ZAWSZE pójdzie z tym za daleko. Raz,że się nie zna, bo nie może się znać na wszystkicm. Dwa, bo tworzy sobie dupochron: wydalismy najlepsze na świecioe przepisy bezpieczeństwa. Czasem i trzy, bo ulega świadomie lub podświadomie naciskowi lobbies, np. producentów czegoś tam.
A więc urzędnik potrzebuje społecznego nadzoru i oporu, który pomoże mu znaleźć zdrowy środek między "dziką" wolnością, a ubezwłasnowolnieniem świadomych i wolnych obywateli.

Dyskusja o przewagach AIS nad radarem i odwrotnie jako armatora 8 metrowego jachciku mnie właściwie nie pasjonuje. Ale pasjonuje mnie nawe dla żartu rzucony pomysł obowiązkowego wyposażania w cokolwiek.
Ciekaw jestem na przykład jak popatrzyliby armatorzy jachtów o długości 15 m na obowiązkowe posiadanie radaru?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 lis 2011, o 14:16 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2699
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
AndRand napisał(a):
Jak na razie efekt uboczny marinetraffic.com jest taki, że służy zapewne Somalijczykom jako menu w restauracji Zatoka Adeńska :lol:

Mógłbyś przynajmniej sprawdzić, zanim coś palniesz - marinetraffic.com nie obejmuje Morza Czerwonego, Zatoki Adeńskiej i akwenów przyległych.

Jeanneau napisał(a):
Tekst zasługuje na powielenie

Powielony jest już dawno:
http://wojtekzientara.pl/zbieraj.html#zagrozenia

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 lis 2011, o 14:24 
AndRand napisał(a):
eśli spłonie jakis kiosk Ruchu bo nie zadziałała gaśnica to uważasz, że nalezy wprowadzić obowiązek montowania automatycznego systemu zraszającego we wszystkich rodzajach placówek handlowych po budkę z warzywami co niezmierne zwiekszy bezpieczeństwo ludzi i mienia? :P

Wiesz co... wróć Druhu do gimnazjum, poproś panią od polskiego o korepetycje z czytania ze zrozumieniem (szczególnie tego co jest napisane drukowanymi literami), potem przeczytaj jeszcz raz cały topic, następnie przeczytaj maksymę Colonela w podpisie, zapal świeczkę za każdego z marynarzy WLA127... ana końcu odpie... się. OK? (bez urazy) :P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 lis 2011, o 14:37 

Colonel napisał(a):
Poównywanie wypadków morskich, a szczególnie żeglarskich z drogowymi ze względu na różnicę skali jest tylko (nie)zręczną sztucząa dyskusyjną.

To ja wprowadziłem wątek wypadków drogowych, ale nie po to, żeby stosować porównania, a już na pewno nie chodziło o sztuczkę dyskusyjną.
Chodziło mi o wskazanie obszarów, gdzie ludzi ginie bez porównania więcej. Jak wynika ze statystyk jest to różnica skali. Jeżeli już państwo chciałoby chronić życie obywateli, to wyniki bez porównania większe osiągnie na drogach, budowach i jak się okazuje nawet przy studniach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 lis 2011, o 15:08 

Ale akurat AndRand ma tutaj rację, czy pojedynczy wypadek kutra jest wystarczającym argumentem by sugerować obowiązkowe wprowadzanie jakiś urządzeń, bądź budowanie za moje pieniądze jakiś systemów permanentnej inwigilacji? Moim zdaniem nie i nie wolno na to pozwalać, to jest ingerencja w Konstutucyjną wolność obywatela. Moje albo rybackie pływanie bez AISa nie stanowi istotnego zagrożenia dla życia i zdrowia osób trzecich i w związku z tym państwo nie ma prawa wprowadzać tu żadnych regulacji. A zmuszanie mnie do płacenia za AISa lub jakiś system inwigilacji "dla mojego dobra" to komunizm.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 lis 2011, o 15:57 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
AndRand napisał(a):
BMarek napisał(a):
Z niektórych wypowiedzi w tym wątku przebija niestety pogląd, że nic złego w tym, aby oddać wolność na rzecz złudnego bezpieczeństwa rzekomo gwarantowanego przez Państwo. Chciałbym, abyście pomyśleli przez chwilę o tym, jaki byłby efekt uboczny wprowadzenia obowiązku posiadania nadajnika AIS na każdym statku. Poza pozornym zwiększeniem bezpieczeństwa oddajemy do dyspozycji Państwu kolejne narzędzie kontroli. Przecież nie po to wypływamy na pełne morze. Właściwie to wydaje mi się, że wypływamy w morze po coś wprost przeciwnego.

Znów piszesz o czymś, o czym nie masz pojęcia.
1. marinetraffic.com nie obejmuje Zatoki Adeńskiej.
2. w rejonach wzmożonych działań współczesnych piratów nie używa się AIS od dawna.
3. użycie AIS lub jego nie używanie - pozostawione jest do decyzji kapitana statku - literalnie, w samym tekście konwencji...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 lis 2011, o 19:57 

Ojej, chyba znowu nie dobrałem sztućców... faktycznie, przyznaję się zręką na sercu - nie jestem fascynatem marinetraffic.com i nie obserwowałem zakresu jego działania.

Jak statki zaczną porywać "biedni Grecy" (co prawda wątpliwe bo mieli całkiem wysokie wydatki na obronę granic bo podcięli by sobie jedyne źródło przychodu) to się okaże, że się AIS do tego przydaje. Bo nie zmienię swojego zdania - inwigilacja najlepiej służy bandytom, którzy mogą obserwować swoje ofiary. Natomiast małego jachtu nadajnik AIS nie chroni prawie przed niczym - na pewno nie przed pędzącym kontenerowcem, który kursu i tak nie zmieni. A odbiornik - to miły feature, który trochę polepsza ilość informacji na temat obiektów wokół, ale jak wiadomo jest to informacja mocno niepełna.

@JacekBol: rozumiem, że Twoją religią jest permanentna inwigilacja skoro reagujesz z taką nerwowością no zwykłe stwierdzenie faktu - jak komuś nie działa gaśnica to nie znaczy, że wszyscy mają zakładać automatyczne systemy ppoż.
Pozdrowię Cię zatem powszechnie zrozumiałym: ChCWD.

Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 lis 2011, o 20:01 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
AndRand napisał(a):
Natomiast małego jachtu nadajnik AIS nie chroni prawie przed niczym - na pewno nie przed pędzącym kontenerowcem, który kursu i tak nie zmieni.

Zmieni, zmieni. Ale AIS na jachcie nie jest do tego konieczny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 lis 2011, o 20:03 

Podziękował : 1632
Otrzymał podziękowań: 2383
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
JacekBol napisał(a):
ana końcu odpie... się. OK? (bez urazy) :P
AndRand napisał(a):

Jakież to miłe wczytywać się w takie superlatywy :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 lis 2011, o 20:07 

JacekBol napisał(a):
... ana końcu odpie... się. OK?

AndRand napisał(a):

Czy to jest teraz nowa forma prowadzenia dyskusji na forum?
A może tylko (dozwolona) forma pozdrowień?
Odpowie mi ktoś na tak postawione pytania?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 lis 2011, o 20:24 
Jeanneau napisał(a):
Czy to jest teraz nowa forma prowadzenia dyskusji na forum?

Cóż. Takie pożegnanie jakie argumenty.
Jeśli żeglarz (pomijam kretynizm stawianej tezy i jej uzasadnienia) porównuje niewyjaśnioną śmierć marynarzy na morzu i zatonięcie jednostki do pożaru kiosku ruchu i jeszcze uważa, że w sumie to nic się nie stało to z całym szacunkiem ode mnie niech się odp... i mam w dupie jego opinie i jego przyrodzenie. I dziwi mnie, że same porównanie nie spotyka się ze sprzeciwem środowiska. Ja się sprzeciwiam i mówię to zgodnie z zasadą, "że żeglarz trafiony celną kurwą dostaje jasności umysłu i chyżości w działaniu". I będę się sprzeciwiał czy Wam się to podoba czy nie.

Że twardo? Mam w dupie, że twardo. Jak czytam takie słowa to przestaję się dziwić, że politycy w najprostszym odruchu zakładają takim ludziom kagańce w postaci narzuconych ograniczeń. A że inni przy tym będą cierpieć... niech cierpią. Niech biadolą i cierpią. I to chyba wszystko.
Mam nadzieję drogi Jeanneau że odpowiedź satysfakcjonuje Cię.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 lis 2011, o 20:51 

Naprawdę mam skłonić do chyżości w działaniu i jasności umysłu, że za stan urządzeń ratowniczych i przywoławaczych odpowiada kapitan i załoga kutra (jak właściciel kiosku Ruchu za gaśnicę) i że jak komuś nie zadziałało nie znaczy, że należy jakiś nowy przepis wprowadzać?

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

btw. mogę się doweidzeć dlaczego otrzymałem ostrzeżenie od admina za możliwie kulturalną odpowiedź na wulgarne posty JackaBola?

Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 lis 2011, o 21:07 

JacekBol napisał(a):
Mam nadzieję drogi Jeanneau że odpowiedź satysfakcjonuje Cię.

Nie o moją satysfakcję tu chodzi. Wyraźnie przenieśliście (oboje) trafność argumentów w miejsca, w których ja upatruję sporo satysfakcji... w związkach heteroseksualnych. Ale, że czasy nowe nastały, to elastyczny się zrobiłem. Nie wiem tylko, czy między wami to początek miłości, czy zrywacie ze sobą. Cokolwiek to nie jest, moja satysfakcja nie może być zaspokojona, gdyż nie ma nic do tego.

Za ten post autor -O- otrzymał podziękowanie od: Jaromir
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 lis 2011, o 21:10 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
AndRand napisał(a):
(...)
@JacekBol: rozumiem, że Twoją religią jest permanentna inwigilacja skoro reagujesz z taką nerwowością no zwykłe stwierdzenie faktu - jak komuś nie działa gaśnica to nie znaczy, że wszyscy mają zakładać automatyczne systemy ppoż.
Pozdrowię Cię zatem powszechnie zrozumiałym:(cut)

AndRand napisał(a):
btw. mogę się doweidzeć dlaczego otrzymałem ostrzeżenie od admina za możliwie kulturalną odpowiedź na wulgarne posty JackaBola?

Bo pewnie nie tylko ode mnie admin dostał ten post zgłoszony do moderacji. Uprzejmie proszę o wyłączenie naszego miłego dyskutanta z dalszych dyskusji na czas jakiś, może nieco ochłonie...

BTW - jeśli ktoś to potrafi uważać za kulturalną odpowiedź, a posty Jacka za wulgarne, to ja chyba jestem nie z tej bajki... :roll: :-(

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Za ten post autor Moniia otrzymał podziękowania - 3: Colonel, Zbieraj, ZygZag
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 lis 2011, o 21:29 

JacekBol napisał(a):
ana końcu odpie... się. OK? (bez urazy

jeśli już to obu, Jacek był pierwszy. To, że kogoś lubimy nie powinno dawać taryfy ulgowej.
Obaj Panowie mogliby spuścić parę.

---
O!...

Za ten post autor skipbulba otrzymał podziękowania - 2: Jaromir, Wojciech
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 lis 2011, o 21:38 

Podziękował : 281
Otrzymał podziękowań: 86
Uprawnienia żeglarskie: JSM, SRC, STCW, MIŻ
Temat zamykam na min. 24h co by dać czas na ochłonięcie dyskutantom oraz banuję na 1 dzień obu dyskutantów, którzy wypowiadają się w sposób mało kulturalny.

Za ten post autor Magister otrzymał podziękowania - 5: Colonel, Jaromir, Roman K, skipbulba, Zbieraj
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 lis 2011, o 10:42 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Trochę czasu minęło, myślę, że emocje opadły i NIKT JUŻ NIE BĘDZIE NIKOGO OBRAŻAŁ i nie będzie offtopował, bo wątek - mam nadzieję, że moje zdanie podziela wielu czytaczy - jest naprawdę ciekawy.

ps. Proszę, nie piszcie "tak zgadzam się" i tego typu podobnych (i dużo wnoszących) rzeczy :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 lis 2011, o 20:36 

Podziękował : 4528
Otrzymał podziękowań: 4283
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
robhosailor napisał(a):
JacekBol napisał(a):
Utrata (śmierć) choćby jednego obywatela to spore straty dla budżetu i Narodu. Strata finansowa (brak wpływu z podatków, koszty akcji ratowniczych, utrata majątku). Naród traci doświadczone umysły, młode głowy... kupę kultury narodowej i Bóg sam jeszcze wie jakie ponosi koszty społeczne. Trudno się dziwić, że Państwo próbuje jak może ograniczać skutki wypadków... jakichkolwiek.

Czysta demagogia - niestety :(
JacekBol napisał(a):
Za słownikami: demagogia = wpływanie na opinię publiczną poprzez działanie obliczone na łatwy efekt, poklask...
Chyba Roberto coś Ci się popier...mandoliło... Osobiście mam zerowy wpływ na wdrażane prawo a i w dupie poklask opinii publicznej (oraz Twój osobisty poklask) w tej sprawie. Zatem puknij się czasami... zanim wciśniesz Enter, zarzucając mi demagogię.

Najdroższe dla budżetu są długo żyjące emerytki, zwłaszcza te, które przeszły na wcześniejszą emeryturę - w interesie budżetu nie jest zmniejszenie liczby wypadków, tylko rozrzucanie skórek od bananów w domach starców.

AndRand napisał(a):
eśli spłonie jakis kiosk Ruchu bo nie zadziałała gaśnica to uważasz, że nalezy wprowadzić obowiązek montowania automatycznego systemu zraszającego we wszystkich rodzajach placówek handlowych po budkę z warzywami co niezmierne zwiekszy bezpieczeństwo ludzi i mienia? :P

Gaśnice, radiotelefony i GPS-y powinny być obowiązkowe na rowerach i furmankach - furmanki mają czasami naftowe lampy, co może być przyczyną pożaru, któremu zapobiec mógłby (oprócz samego woźnicy) przygodny rowerzysta z obowiązkową gaśnicą. Rowerzysta mógłby dodatkowo natychmiast wezwać pomoc podając swoje współrzędne z GPS, co niezmiernie zwiększyłoby bezpieczeństwo ludzi i mienia.

Maar - wątek może i ciekawy, ale argumenty za obowiązkiem kuriozalne, żeby nie powiedzieć bzdurne, czy nawet idiotyczne, a na pewno demagogiczne.

W postach użytkownika JacekBol
Cytuj:
przebija niestety pogląd, że nic złego w tym, aby oddać wolność na rzecz złudnego bezpieczeństwa rzekomo gwarantowanego przez Państwo.

A do tego nie potrafi do tych swoich poglądów zachować odpowiedniego dystansu i w związku z tym obraża innych użytkowników forum. :lol:

___
PS: Może mi ktoś wyjaśni różnicę pomiędzy śmiercią w wypadku na morzu, od śmierci w wypadku na jeziorze, albo... w płonącym kiosku. :-(

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 290 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona