Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 24 lip 2025, o 02:20

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 97 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 sty 2013, o 18:05 

Podziękował : 127
Otrzymał podziękowań: 57
Uprawnienia żeglarskie: wolny człowiek
Ale kogo jachty obchodzą? Właśnie dobiegają końca jedne z najtrudniejszych regat na świecie. Francuzi prowadzą od kilku godzin transmisję non-stop. Wchodzę na najpopularniejszy portal informacyjny w kraju, patrzę na rubrykę sport i co widzę? Piłka kopana, skoki narciarskie, halowy hokej na trawie kobiet, a o w/w regatach ani słowa, pomimo pobicia przez zwycięzcę większości możliwych do pobicia rekordów.... A wy się dziwicie, że ktoś chce dostęp do mariny mostem odgrodzić.... A na ch..... komu w tym kraju marina????? Zalać betonem apartamentowce postawić.... :-x :-x :-x :-x

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sty 2013, o 18:10 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
wiesz można budować apartamenty i budować porty ,wzory można brać z takiego Sztokholmu

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sty 2013, o 18:19 

Podziękował : 127
Otrzymał podziękowań: 57
Uprawnienia żeglarskie: wolny człowiek
W Sztokholmie porty są potrzebne - u nas???? Hmmm...... Tak sobie porównuję potrzebę istnienia marin u nas i w takiej Francji lub Szwecji.... Patrząc na zainteresowanie żeglarstwem w tych krajach to przestaję się dziwić pomysłowi kładki Peruckiego....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sty 2013, o 19:51 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
wiatr napisał(a):
jest opinia mieszkańców ul. Szafarnia, Angielska Grobla, Na Stępce … -tam też mieszkają ludzie, mieszkają przez cały rok

To ile tam mieszka osób ?
Bo jeżdżąc dość często samochodem w tamtych rejonach nie zauważyłem jakiś dzikich tłumów podążających do tamtych domów - nota bene - starych i w większości nadających się do wyburzenia.
Poza tym od początku projektu tej kładki podkreślano niezbędność jej wybudowania potrzebami filharmonii więc nie dorabiajmy teraz ideologii do faktów.
Z tym tłumaczeniem to jest jakaś kosmiczna bzdura - mam uwierzyć, że jak ktoś kupuje bilety do filharmonii to nie przewidzi jak tam należy się dostać z odpowiednim wyprzedzeniem - samochodem lub taryfą ?
I mam uwierzyć, że będzie taka osoba lub cała rodzina będzie planowała, iż postawi samochód właśnie po tej stronie Motławy (GDZIE ?) - lub w jakiś inny sposób dostanie się w okolicy knajpy Kubickiego - aby stamtąd ową kładką w strojach stosownych do powagi filharmonii przy podającym deszcze lub trzaskającym mrozie móc przespacerować się na drugą stronę Motławy na koncert kładką zamiast po ludzku dojechać na miejsce samochodem lub taksówką ?
Przecież takie tłumaczenie jest więcej niż śmieszne i dziecinne.
To dla kogo ma być tak naprawdę ta kładka ?
Dla tych kilkudziesięciu klientów filharmonii ?
A może knajpa w owej filharmonii zamarzyła sobie łatwiejszego do niej dostępu ?
W takim razie popatrzmy na sprawę statystycznie - dla ilu osób ma być ta warta wiele milionów złotych zawalidroga, która odetnie skutecznie cały port żeglarski i marinę.
Bądźmy realistami i odpowiedzmy sobie na pytanie co dla starego, hanseatyckiego miasta powinno być ważniejsze ?
Wygoda (wątpliwa) tych paru klientów filharmonii czy swobodny dostęp do mariny w centrum miasta pod starym zabytkowym żurawiem ?
Co dla kogo ? Nos dla tabakiery czy tabakiera dla nosa ?
A może sprawa po prostu oparła się o jakiś nieznany przepływ gotówki ?
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sty 2013, o 22:31 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 4
Sprawa dotyczy kładki otwieranej a nie stałego mostu, który odetnie marinę raz na zawszę, warto o tym pamiętać.

bury_kocur napisał(a):

To ile tam mieszka osób ?...

Mieszkam tam między innymi ja, na ul. Szafarnia w tym samym budynku co biura mariny. Nie opuściłem żadnego zebrania wspólnoty i mogę Cię zapewnić, że nie planujemy wyburzenia naszego budynku. Czasami w marinie stoi moja łódka ( jak widać na awatarze posiada maszt) pod kładką na pewno nie przejdzie. Poczeka aż otworzą i pojedzie dalej. Do Filharmonii chodzę pieszo, na poprzednią Galę Żeglarską moja żona poszła w sukni wieczorowej i przeżyła. Myślę więc, że mam spojrzenie na sprawę kładki z każdej strony i z każdej strony jestem osobiście zainteresowany.
A propo’s
„Co dla kogo ? Nos dla tabakiery czy tabakiera dla nosa ?”
Może warto policzyć ilu żeglarzy na jachtach odwiedza rocznie marinę w Gdańsku a ilu „nieżeglarskich” turystów przyjeżdża rocznie do Gdańska i którzy przynoszą miastu większą korzyść. Hanzeatyckiej historii Gdańska kładka na pewno nie zaszkodzi. Nie wykorzystywanie okazji żeby poprawić funkcję części miasta hanzeatyckiej tradycji zaszkodzi na pewno.
Co do „nieznanych przepływów gotówki” to CBA chętnie odbiera telefony w takich sprawach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sty 2013, o 23:09 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
bury_kocur napisał(a):
zawalidroga, która odetnie skutecznie cały port żeglarski i marinę.
A jak byłaby nie podnoszona, to jak by odcięła? :-)

A tak na poważnie, na świecie różnych zwodzonych mostów tysiące jest, otwierają się różnie, różniście - o określonych godzinach, na prośbę, samemu trzeba otworzyć lub nie otwierają się wcale, bo się wzięły i popsuły.

Na pewno kładka nie ułatwi żeglarzom dotarcia do mariny, ale bez przesady, nie będzie też jakiś koszmarnym utrudnieniem, natomiast poruszana tutaj kwestia niemożności zorganizowania miejsc do cumowania pod Żurawiem jest IMHO grandą największego kalibru.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 00:19 

wiatr napisał(a):
Hanzeatyckiej historii Gdańska kładka na pewno nie zaszkodzi. Nie wykorzystywanie okazji żeby poprawić funkcję części miasta hanzeatyckiej tradycji zaszkodzi na pewno.

Dobra - każdy ma swoje zdanie.
Masz swoje ja mam swoje.
Pewne jest jednak to, że gdyby taka kładka powstała to dostępu do Mariny to nie polepszy.
Ale jak widać włodarzom Twego miasta wisi ten problem - w międzyczasie wypowiadali się także inni gdańszczanie i zdania na temat tej zawalidrogi są raczej dość jednoznaczne.
Należy mieć tylko nadzieję - jak napisał Jurmak, że kasie miasta nie starczy na to pieniędzy.
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 00:48 

wiatr napisał(a):
Nie wykorzystywanie okazji żeby poprawić funkcję części miasta hanzeatyckiej tradycji zaszkodzi na pewno.

Rozumiem, że mówisz o stworzeniu możliwości, aby przeciętny turysta mógł przejść ze Starego Miasta przez Motławę aby obejrzeć ruiny rzeźni miejskiej i jej okolicy lub też ścieżek dojścia do Polskiego Haka od strony Filharmonii idąc wzdłuż Motławy :lol: ?
Pytam bo stworzenie tej zawalidrogi ma rzeczywiście szansę na polepszenie pieszej komunikacji do tej strony miasta (czytaj - do tych super ruin).
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 08:05 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
wiatr napisał(a):
Ciekawe czy, któryś z wielkich wrogów kładki zastanowił się jaka jest opinia mieszkańców ul. Szafarnia, Angielska Grobla, Na Stępce … -tam też mieszkają ludzie, mieszkają przez cały rok a nie tylko przez trzy miesiące sezonu. W różnych miejscach (na pewno każdy miał okazję zauważyć) ludzie wydeptują ścieżki przez trawnik aby zaoszczędzić 5m drogi, czasem nawet mniej. Taki skrót jak przez projektowaną kładkę to dar od losu.

Brednie!
Z ulicy Szafarnia ( spod Hotelu) na Targ Rybny najkrótszą drogą obecnie jest około 1 - 1,2km ( ul. Szafarnia, Stągiewna, Rybackie pobrzeże).
Jesli ktoś argumentuje, że warto wydać miliony złotych, zniszczyć krajobraz Starego Gdańska, utrudnić znakomicie dostęp do MAriny, żeby kilkuset osobom skrócić drogę o 1 (słownie: jeden) kilometr, to ja to nazywam bredniami, a autora..... no nie ważne ( i tylko dlatego tak łagodnie, bo nie chcę dostać warna).
Maar napisał(a):
Na pewno kładka nie ułatwi żeglarzom dotarcia do mariny, ale bez przesady, nie będzie też jakiś koszmarnym utrudnieniem
Maar napisał(a):
lub nie otwierają się wcale, bo się wzięły i popsuły
no właśnie :) dodałbym jeszcze, że teoria, torią, a żyjemy gdzie żyjemy i jakie są realia wiemy :)
A problemem jest to, że wydanie pieniędzy na tę kładkę jest całkowicie nieuzasadnione, ot o tyle.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 08:36 

skipbulba napisał(a):
A problemem jest to, że wydanie pieniędzy na tę kładkę jest całkowicie nieuzasadnione, ot o tyle.
Nie wiem jak finansowana miałaby być ta kładka, ale życie pokazuje, że to nie działa w ten sposób, że jeśli się oszczędzi (publiczne) pieniądze na czymś, to wykorzysta się je na coś innego.

skipbulba napisał(a):
teoria, teorią, a żyjemy gdzie żyjemy i jakie są realia wiemy
Ooo! Widzę, że zaczynasz się zgadzać powoli z moją tezą, że u nas jest inaczej :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 08:44 

Maar napisał(a):
Nie wiem jak finansowana miałaby być ta kładka, ale życie pokazuje, że to nie działa w ten sposób, że jeśli się oszczędzi (publiczne) pieniądze na czymś, to wykorzysta się je na coś innego.

Tzn, że warto budowac koszmarka? To może zbudujmy na Placu Defilad wielkiego penisa. W końcu jeśli zaoszczędzimy przez nie budowanie wielkiego penisa to i tak pieniędzy tych nie wyda się na coś innego, pożytecznieszego. Budujmy Wielkiego Penisa!
Maar napisał(a):
Ooo! Widzę, że zaczynasz się zgadzać powoli z moją tezą, że u nas jest inaczej :-)
Nie jestem pewny do czego pijesz... ja chyba nigdy nie polemizowałem z tezą, że u nas jest inaczej. Polmizowałem z tezą, że Polacy są inni, genetycznie uwarunkowani na bylejakość.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 08:48 

skipbulba napisał(a):
Polmizowałem z tezą, że Polacy są inni, genetycznie uwarunkowani na bylejakość.
To dlaczego u nas jest inaczej? :-) :-)

[Nie odpowiadaj - to był żart]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 13:43 

Podziękował : 357
Otrzymał podziękowań: 299
Uprawnienia żeglarskie: kpt. jacht.
A powiedz no Maćku, tak z ciekawości, ile razy swoim jachtem tam zawinąłeś, mówię o marinie.
Bo ja żegluję po zatoce 6 lat swoimi łódkami i byłem tam ... uwaga ... 1. słownie jeden raz.
To może w jakimś ułamku procenta odzwierciedli zainteresowanie tą mariną.
Naprawdę wolę stanąć w Wisłoujściu, gdzie jest klimat i spokój, lub pojechać dalej do Górek.
A nie stać tam jak świeczka na świeczniku i wstydzić się jak wszyscy mi zaglądają do zupy, pod warunkiem że w ogóle znajdzie się tam dla mnie miejsce i nie będę musiał znowu palić kataryny w drugą stronę.

Bo powiedzmy sobie szczerze, Szwedzi, Niemcy, Duńczycy tu nie zawijają ( w sensie na całą zatokę) bo im za daleko i za nudne wybrzeże.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 14:54 

Podziękował : 1768
Otrzymał podziękowań: 4264
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
junak73 napisał(a):
A powiedz no Maćku, tak z ciekawości, ile razy swoim jachtem tam zawinąłeś, mówię o marinie.

Raz, dwa razy w roku, na regaty :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 15:18 

Podziękował : 93
Otrzymał podziękowań: 87
Uprawnienia żeglarskie: wioślarz, majtek żeglugi pontonowej
junak 73 napisał:
Bo powiedzmy sobie szczerze, Szwedzi, Niemcy, Duńczycy tu nie zawijają ( w sensie na całą zatokę) bo im za daleko i za nudne wybrzeże.

Ahoj!
no OK. - pytanie- czy jak będzie utrudnione wejście to będą bardziej zainteresowani?
W końcu trzeba myśleć optymistycznie- może z czasem powolutku coś się ruszy.
pozdrawiam
Lech

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 15:23 

waliant napisał(a):
..., na regaty

To jakby byłeś zmuszony, nie liczy się ;)

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Pasat napisał(a):
o OK. - pytanie- czy jak będzie utrudnione wejście to będą bardziej zainteresowani?

może nie. a może tak ?? w końcu to jakaś atrakcja przejść sobie pod takim zwodzonym mostkiem. Ja tam milo wspominam wejscie do Darłówka i czekanie aż się mostek otworzy.
po drineczku zdążyliśmy wypić :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 15:35 

Zbyszku,od czasu do czasu tam zawijałem, ale moja sytuacja jest specyficzna, stały postój miałem w PKM przy Twierdzy, a i mieszkam w sumie niedaleko, więc atrakcja też niezbyt duża. Nie mniej od czasu do czasu tam zawijałem. Faktem jest, że Marina nie jest specjalnie często odwiedzana przez gości z Niemiec czy Szwecji, ale myślę, że największy wpływ ma na to polityka władz miasta względem żeglarzy*, czego kładka jest najlepszym przykładem. Teraz zablokuje się Marinę całkowicie.

* wysokie ceny postoju, średni standard (do niedawna wręcz niski), obsługa mało przyjazna itp

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 15:47 

Podziękował : 194
Otrzymał podziękowań: 214
Uprawnienia żeglarskie: zeglarz
junak73 napisał(a):

Dla mieszkańców trójmiasta to żadna atrakcja ale innych to może bawić, ja osobiście spędziłem w sumie 5 nocy, niektóre udokumentowane.

Załączniki:
Gdańsk1.jpg
Gdańsk1.jpg [ 35.42 KiB | Przeglądane 2128 razy ]
Gdańsk2.jpg
Gdańsk2.jpg [ 43.07 KiB | Przeglądane 2128 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 17:23 

skipbulba napisał(a):
Faktem jest, że Marina nie jest specjalnie często odwiedzana przez gości z Niemiec czy Szwecji, ale myślę, że największy wpływ ma na to polityka władz miasta względem żeglarzy*

żeby nie bylo też nie jestem zwolennikiem tego pomysłu, ale tylko z powodu marnotrawienia publicznych (czyli również moich) pięniedzy.
Gosciom z drugiej strony Bałtyku i z zachodu te ceny nie straszne i polityka władz też im lata, rozmawiałem z Duńczykami i Niemcami, im jest tu po prostu nie po drodze, nie ma ciekawych żeglarsko terenów, dla nich Bałtyk kończy się na lini zatoka Hano-Bornholm- Rugia.
Angole jak chcą popływać po szkierach to zlecają firmom dostarczenie swoich jachtów do Sztokholmu i lecą sobie tam samolotem.
W zasadzie IMHO pies z kulawą nogą tam nie wpływa, może zróbmy ankietę kto z Trójmiasta (bo zakładam ze jak ktoś płynie 200 nm i pokona godzinną przeprawę przez 5 mil kanałów portowych to już mu te 15 min na otwarcie nie robi) odwiedza marinę w Gdańsku i do wyboru kilka odpowiedzi jak często, zobaczymy ile razy rocznie będzie ta kładka zawalidrogą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 23:05 

junak73 napisał(a):
po drineczku zdążyliśmy wypić

No to zacznij Zbyszku od tego argumentu...
Gdzieś trzeba mieć faktycznie czas aby ten drynk "za cudowne ocalenie" wypić ... :lol:
Dla dobrej "lufki" niejeden stoi pod mostem :D
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 23:25 

mariaciuncia napisał(a):
Dla mieszkańców trójmiasta to żadna atrakcja

I nie masz racji ...
Widok ruin z 1945 - jak ze scenariusza do "Czterech pancernych i psa" - jest super widoczkiem jak się siedzi na rufie z piwem i kontempluje wieczorek...
A patrzysz w stronę zachodzącego słońca - widok jak landszaft z jeleniem... :lol:
Pzdr
Kocur
ps. na fotkach oglądamy TŁO zdjęć :)

Załączniki:
DSCF3638.JPG
DSCF3638.JPG [ 192.83 KiB | Przeglądane 2938 razy ]
DSCF3630.JPG
DSCF3630.JPG [ 167.37 KiB | Przeglądane 2938 razy ]
DSCF3631.JPG
DSCF3631.JPG [ 149.55 KiB | Przeglądane 2938 razy ]

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 23:44 

Podziękował : 93
Otrzymał podziękowań: 87
Uprawnienia żeglarskie: wioślarz, majtek żeglugi pontonowej
Ahoj!
Byłem w zeszłym roku w drugiej połowie września no to powiem , że jakby padliną zapachniało, że się tak wyrażę.
Jakoś smutno było patrzeć - mało jednostek, a na tych co były to co druga - " NA SPRZEDAŻ "
A te ruinki- zapomnij, wszystko niedługo zabudują, przeszklą, zabetonują...echh
Ciekawe kiedy Sołdka wyproszą....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2013, o 00:24 

Pasat napisał(a):
A te ruinki- zapomnij, wszystko niedługo zabudują, przeszklą, zabetonują...echh

I jak się skończy ten "folklor wojenny" no to wtedy faktycznie nie będzie już - poza rozpoczęciem sezonu oraz zlotu Baltic Sails - żadnej motywacji, żeby tam pływać.
I szkoda będzie :-(
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2013, o 06:25 

Podziękował : 150
Otrzymał podziękowań: 280
Uprawnienia żeglarskie: wszystkie potrzebne
bury_kocur napisał(a):
rozpoczęciem sezonu

kiedy jest?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2013, o 07:40 

junak73 napisał(a):
W zasadzie IMHO pies z kulawą nogą tam nie wpływa, może zróbmy ankietę kto z Trójmiasta (bo zakładam ze jak ktoś płynie 200 nm i pokona godzinną przeprawę przez 5 mil kanałów portowych to już mu te 15 min na otwarcie nie robi) odwiedza marinę w Gdańsku i do wyboru kilka odpowiedzi jak często, zobaczymy ile razy rocznie będzie ta kładka zawalidrogą.
ale powinniśmy chyba starać się tym zagranicznym gamoniom ten Bałtyk otwierać, zachęcać ich do przypłynięcia do Polski, do Gdańska, a nie utrudniac im to jeszcze bardziej, nie?

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2013, o 08:40 

Podziękował : 1768
Otrzymał podziękowań: 4264
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
junak73 napisał(a):
waliant napisał(a):
..., na regaty

To jakby byłeś zmuszony, nie liczy się ;)

Fakt, z własnej woli tam nie pływam od dawna. Kiedyś przez WOP/SG i brak silnika, potem przez brak silnika, a teraz przez brak motywacji. Ale raz w roku można, a akurat same kanały (i widoki tam) nie są złe, a na pewno robią wrażenie na nowicjuszach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2013, o 09:13 

Nicram napisał(a):
kiedy jest?

Kiedy rozpoczęcie sezonu w tym roku to jeszcze nie wiem.
Zwykle było gdzieś w polowie maja.
Natomiast Baltc Sails Gdańsk jest 04-07 2013.
Wiecej info: http://www.balticsail.info/ oraz http://www.sailbaltic.com/index.php?id=balticsail&L=0
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2013, o 08:48 

skipbulba napisał(a):
junak73 napisał(a):
ale powinniśmy chyba starać się tym zagranicznym gamoniom ten Bałtyk otwierać, zachęcać ich do przypłynięcia do Polski, do Gdańska, a nie utrudniac im to jeszcze bardziej, nie?

Nie wiem Maćku czy to jest dobry argument. Czy tobie by to utrudniało dotarcie do np. Amsterdamu , Haarlem czy innnych Marin/Portów położonych w głębi lądów.
Zresztą sam polecasz.
viewtopic.php?f=70&t=14222&view=unread#unread

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2013, o 11:45 

Junak problem w tym, że realia w Holandii są inne,a w Polsce sa inne. Wystarczy popatrzyć na praktykę w Darłówku, most w Sobieszewie.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2013, o 13:04 

skipbulba napisał(a):
realia (...) w Polsce są inne.

Dodaj Maćku do tego jeszcze np. wieloletnią walkę z np. liniami energetycznymi na Szkarpawie i Wiśle Królewieckiej i mamy całość "właściwego " podejścia do turysty - żeglarza w omawianym województwie :-(((
Pzdr
Kocur
ps. nie wspomnę o koszmarnych zwyczajach zamykania dla żeglugi w środku sezonu stref 6, 6a i 6b pod Ustką bo panowie pułkownicy chcą sobie postrzelać ...

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 97 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona