Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 28 cze 2025, o 21:25

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 maja 2016, o 07:55 
Przepraszam za dubla (w temacie ognisk), Jaromir zapodał to już wyżej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 maja 2016, o 08:23 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
alias napisał(a):
...to było "w poprzek" a nie "wzdłuż "...i miałem na myśli raczej ostatnie 20-30 lat ,bo wątpię,aby wcześniej ktokolwiek na coś takiego dostał pozwolenie.
Rybacy na pomerankach chyba o pozwolenia nie pytali ;)
Rybacy nie turyści i pewnie całego Bałtyku opływać nie zamierzali ale za jakiś wzorzec wziąć ich można.
Pomeranka, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z Pomeranii a więc gdzieś okolic naszego zachodniego wybrzeża.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 maja 2016, o 10:02 
Jako wredny Kaszëba stanowczo protestuję uzurpowania sobie określenia Pomerania tylko do zachodniego wybrzeża! ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 maja 2016, o 10:30 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Pomeranka akurat z Kaszub pochodzi ;)

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 maja 2016, o 10:58 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Moniia napisał(a):
Pomeranka akurat z Kaszub pochodzi ;)

To akurat trzecia prawda tischnerowska...
http://zbiory.nmm.pl/node/25

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Ostatnio edytowano 2 maja 2016, o 11:07 przez Jaromir, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 maja 2016, o 11:02 

Podziękował : 1719
Otrzymał podziękowań: 1773
Uprawnienia żeglarskie: samowodniak flisaczy
Kaszubi przejęli ją dopiero w końcu dziewiętnastego wieku, to była zachodniopomorska konstrukcja.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 maja 2016, o 12:08 
Alterus napisał(a):
Kaszubi przejęli ją dopiero w końcu dziewiętnastego wieku, to była zachodniopomorska konstrukcja.

Tego taki pewien bym nie był. Końca XIX wieku.
Cytuj:
Historia portu w Helu zaczyna się od drugiej połowy pierwszego tysiąclecia, gdy powstała tutaj na piaszczystej wyspie osada rybacka. Pierwsze źródła pisane wspominają osadę w roku 1198, a źródła duńskie w 1219 r., w 1210 r. duński król Waldemar zajął bowiem Gdańsk i pomorski książę Mściwój I Spokojny złożył mu hołd.

Osada Stary Hel znajdowała się 1,5 km od powstałego w XV w. – obecnego – Nowego Helu. Prawdopodobnie prawa miejskie otrzymała już w 1266 r., lecz zachował się tylko przywilej lokacyjny wydany (potwierdzony?) przez Krzyżaków – na prawie lubeckim – w roku 1378 i od tego czasu liczymy jego historię. Mieszkańcy zajmowali się rybołówstwem, polowaniem na foki, wytapianiem tranu, zbieraniem tego, co wyrzuci morze: resztek wraków, bursztynu i… korsarstwem!
Gdańsk obawiał się rywalizacji (!) z Helem i w 1454 r. przejął miasto na własność (lenno). Mieszkańcy złożyli mu przysięgę na wierność, co uznał w 1466 r. Kazimierz Jagiellończyk, a w 1526 r. król Zygmunt Stary potwierdził „po wsze czasy”. W 1480 r. Hel – po stronie gdańskiej – uczestniczył w wojnie z Anglią (!). Z roku 1490 pochodzi najstarsza mapa Mierzei Helskiej. Mamy tu do czynienia z pierwszymi jaskółkami (może lepiej – rybitwami) feminizmu: kroniki podają, że w 1494 r. niejaka Geczeta, wdowa, jako sternik (szyper) uprawiała tu żeglugę. W 1514 r. było w Helu siedem karczem, które zużywały 700 beczek piwa, a w roku 1519 niejaki Matz Genyssen oficjalnie zajmował się korsarstwem.

Na tratwach tego nie robili....
Źródło

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 maja 2016, o 12:39 

Wert23 napisał(a):
Alterus napisał(a):

Tego taki pewien bym nie był. Końca XIX wieku.
Cytuj:
Historia portu w Helu .../cut/...

Na tratwach tego nie robili....
Źródło

A co ma piernik, czyli kwestia pochodzenia kaszubskich łodzi rybackich, dziś znanych jako "pomeranki" - do luźnych dywagacji na temat historii miasta Hel, nieudolnie zebranych w jakimś portalu?

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 maja 2016, o 13:18 
Jaromir napisał(a):
A co ma piernik, czyli kwestia pochodzenia kaszubskich łodzi rybackich, dziś znanych jako "pomeranki" - do luźnych dywagacji na temat historii miasta Hel, nieudolnie zebranych w jakimś portalu?

Logika w kalkulacji? Skoro są przekazy historyczne to można wysunąć wniosek, iż łodzie istniały wcześniej niż z końcem XIX wieku?

Co do publicystki Mariana Lenza to dość odważne stwierdzenie.
Tutaj można o nim coś poczytać:klik

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 maja 2016, o 14:16 

Wert23 napisał(a):
Logika w kalkulacji? Skoro są przekazy historyczne to można wysunąć wniosek, iż łodzie istniały wcześniej niż z końcem XIX wieku?

Istniały, ale te akurat dalej na zachód. Zostały "zapożyczone" ze względu na większą ładowność niż miały typowe łodzie rybaków kaszubskich. Ich pojawienie się na Helu jest dość dobrze datowane na ok. 1870 rok.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 maja 2016, o 16:43 
Będę wdzięczny jak mi to wyłuszczysz. Bez złośliwości.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 maja 2016, o 18:50 

Proszę. :-)
Załącznik:
Screenshot_2016-05-02-19-15-37.jpg
Screenshot_2016-05-02-19-15-37.jpg [ 296.43 KiB | Przeglądane 5827 razy ]

Dodam, że Pomorze Zachodnie miało silną tradycję budowania większych łodzi. W czasach kiedy wybrzeże morskie od Kołobrzegu aż do dzisiejszej Rugii (wtedy Rana) należało do Słowian, posiadanie różnych jednostek pływających było koniecznością. Handel i wyprawy rodzimych "wikingów" wymagały odpowiedniego sprzętu więc budowano wcale udane łodzie. Od słynnych, wspominanych w skandynawskich sagach vindaskipów, po cięższe korabie handlowe.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 maja 2016, o 21:05 

Wert23 napisał(a):
Jaromir napisał(a):

Jaka "logika"?
Co samo istnienie osady/wsi/miasta Hel ma wspólnego z pochodzeniem łodzi, zwanych na wybrzeżu Kaszub "pomerankami"?

Nikt nie twierdzi wszak, że przed końcem XIXw nie istniały wybrzeżu dzisiejszych Kaszub łodzie.
Natomiast źródła (właśnie "przekazy historyczne"!) i opracowania mówią jednoznacznie o pojawieniu się na wybrzeżu kaszubskim sporych, dostosowanych do sztrandowania na plażach łodzi rybackich o specyficznej konstrukcji identycznej z zachodniopomorskimi "Strandboote" - nie wcześniej niż w drugiej połowie XIXw. Pochodziły one z rejonu zwanego dziś Pomorzem Zachodnim i nazywane zostały na wybrzeżu kaszubskim "pomerankami".
Np.
Aleksander Celarek - "Rybackie łodzie żaglowe z wybrzeży Kaszub" ("Kaszubskie łodzie" w wydaniach późniejszych).
Jerzy Litwin - "Polskie szkutnictwo ludowe XX wieku"

Cytuj:
Co do publicystki Mariana Lenza to dość odważne stwierdzenie.

Jasne... pełen obiektywizm i rzetelna historyczna wiedza, zwłaszcza kiedy przeczytać, że w Gdańsk obawiał się rywalizacji (!) z Helem i w 1454 r. przejął miasto na własność (lenno). :-P

PS. Już nie spytam, co trzykrotnie w ciągu XXw. wysiedlane (zawsze do ostatniego niemal mieszkańca) miasteczko Hel ma wspólnego z Kaszubami...?

Załączniki:
a.jpg
a.jpg [ 77.86 KiB | Przeglądane 5793 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 maja 2016, o 01:38 
Ciekawostką dla mnie jest, że podane przez ze mnie linki traktowane są jako nieudolne, natomiast drugie załączniki mają być miarodajne....
Jednak czytając załącznik podany przez Jaromira dowiedziałem się, że:
" Taki brzeg bez portów poza Kołobrzegiem rozciągał się na odcinku około 200 mil morskich od Szczecina po Hel. Te okoliczności miały wpływ na konstrukcje łodzi."
Pojedź na Hel i powiedz tubylcom, że nie są Kaszubami. :rotfl:
Alterus dzięki, możesz podać źródło, książkę opracowanie? Z chęcią poczytam.
Co nie zmienia mojego nastawienia w kontekście słowa Pomerania. Co do okresu pojawienia się pomeranek, wypowiedziałem się, że nie jestem pewien. Natomiast jak słusznie Monika zauważyła ta nazwa pojawiła się na Kaszubach. :D
Spadam na ryby. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 maja 2016, o 03:06 

Podziękował : 563
Otrzymał podziękowań: 544
Uprawnienia żeglarskie: sernik morski gotowany
Najciekawsze jest to że tak ciekawy temat zamordowaliście OT o pomerankach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 maja 2016, o 10:10 

Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: sternik szuwarowy
...hmmm...czy dyskusja o pomerankach mogłaby się przenieść do innego wątku? Mam za to kolejne pytanie -jak to jest w innych ,nadbałtyckich państwach? Czy gdzieś nie trzeba posiadać np. radiotelefonu VHF aby porozumiewać się z kapitanatem portu,celnikami albo ze strażą przybrzeżną?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 maja 2016, o 13:13 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
A w Polsce trzeba miec radio telefon? Nie mozna miec tel komorkowego? Na pytanie czy ktos dostał mandat za niezgloszenie się odpowiedzi nie dostałem .3 sezony plywalem bez radia na Zalewie Szczecińskim Niemcach , nikt mi mandatu nie dał. Kolega plywa kajakiem i jeszcze się nigdzie nie zglosil :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 maja 2016, o 13:18 

Podziękował : 172
Otrzymał podziękowań: 469
Uprawnienia żeglarskie: jachtowy sternik morski, m.s.morski.
Jedyne miejsce gdzie mieli do mnie pretensje że nie zgłosiłem to Hel.
Chyba jedyny problem na Bałtyku to Rosja.
Okręt Straży Granicznej z Gotlandii kiedyś podpłynął do mnie i przez radio coś zaczeli gadać.
Podpłyneli bliżej i słownie poprosili o zgodę na wejście na pokład. Rozejrzał się po wnętrzu i podziękował, dokumentów nie chciał.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 maja 2016, o 19:33 

Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: sternik szuwarowy
Michal napisał(a):
Podpłyneli bliżej i słownie poprosili o zgodę na wejście na pokład. Rozejrzał się po wnętrzu i podziękował, dokumentów nie chciał.

A jak jest na Litwie.Łotwie,Estonii, Finlandii i Szwecji?

Ostatnio edytowano 3 maja 2016, o 19:39 przez Wojciech, łącznie edytowano 1 raz
korekta cytatu

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 maja 2016, o 20:07 

Wert23 napisał(a):
Ciekawostką dla mnie jest
Co samo istnienie osady/wsi/miasta Hel (ogólnikowo i nieudolnie opisane w jakimś portalu) ma wspólnego z pochodzeniem łodzi, zwanych na wybrzeżu Kaszub "pomerankami"?
:rotfl:
Anyway - masz jakiekolwiek źródło historyczne, potwierdzające obecność pomeranek na wybrzeżu Kaszub wcześniej niż w 2 poł. XIXw. albo jakiekolwiek źródło, które zaprzeczy że łodzie zwane pomerankami wykształciły się wcześniej na Pomoru Zachodnim - to dawaj. Będzie to sensacja dla historyków okrętownictwa! ;)

Ostatnio edytowano 3 maja 2016, o 20:17 przez Jaromir, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 maja 2016, o 20:16 

Podziękował : 172
Otrzymał podziękowań: 469
Uprawnienia żeglarskie: jachtowy sternik morski, m.s.morski.
Chcesz płynąć jakimś małym pływadłem to porty pewnie Wybierzesz małe. Tam nawet niema komu się zgłaszać. Nigdzie się nie zgłaszałem w Szwecji Łotwie i Estonii, tylko w Polsce. Tu opis rejsu trochę większą łódką: http://www.jkpwwolica.waw.pl/artykuy/ak ... koa-batyku

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 maja 2016, o 05:36 
Jaromir nie wiedziałem, że sentencję w swojej stopce stosujesz do siebie...
Dla mnie EOT.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2