Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 19 lip 2025, o 16:41

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 gru 2016, o 13:04 

Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 2
Uprawnienia żeglarskie: ż.j.
Łata napisał(a):
Peny napisał(a):

Jak myślicie, czy może ktoś tak próbował w Was, czy dać sobie spokój i poczekać, aż gdzieś nabiorę doświadczenia.

W tym roku pływałem z dwójką dzieci. Starszy syn 16 miesięcy, młodszy 2 miesiące. Do tego kilka osób załogi w postaci żony, brata, teścia i kuzynów. Ze względu na dzieci zdecydowaliśmy się w tym roku na katamaran 39 stopowy. Na prawdę nic strasznego. Tak jak piszą koledzy wcześniej, podstawa to przygotowanie i prognozy meteo. Jeśli chodzi o mariny to zawsze znajdzie sie ktoś kto pomoże- odbierze cumy, wskaże miejsce itd.
W zeszłym roku byliśmy w Grecji na jednokadłubowym jachcie z 6 miesięcznym wówczas synem i pomino iż Grecja dużo bardziej mi sie podoba, to pod kątem familijnego pływania Chorwacja wygrywa(mariny w których jest bardzo dużo miejsca, sanitariaty które docenia panie oraz dzieci).
Przed rejsem poczytałem sobie kilka wątków na tym forum i Tobie rowniez polecam.
W razie pytań chętnie podzielę się moimi doświadczeniami.

Mam zupełnie odwrotne doświadczenie w kwestii familijnego pływania. Bardziej podoba się żonie i dzieckom Grecja niż Chorwacja :-)

Co do samego pływania z rodziną. Sam to przechodziłem i najpierw obyłem się trochę z morzem (1 rejs po Bałtyku i Chorwacji w roli załoganta). Później był tygodniowy kurs manewrowy w Chorwacji i kurs w Gdyni zakończony zdanym egzaminem. Następnie wziąłem kilku znajomych i żonę do Chorwacji gdzie już sam musiałem prowadzić. Dopiero wtedy zdecydowałem się zabrać na kolejny rejs dzieci (również Chorwacja). Wszyscy wrócili cali i zadowoleni. Z dziećmi kluczowe jest planowanie krótkich przelotów i nie nastawianie się na oranie morza dniami i nocami aby tylko zaliczyć wszystko co zaplanowałeś. Pływamy 4 - 6 godzin dziennie tak aby dzieci miały też czas wyszaleć się na lądzie. Z manewrami nie miałem problemów, dzieci sobie siedziały i obserwowały. Jeśli powierzysz im jeszcze jakieś zadanie to będą pewnie dodatkowo zajarane, że mogą pomóc. Dwa lata temu płynąłem przez Holandię i widziałem jak dzieciaki na oko 8 letnie same cumowały jacht pod bacznym okiem rodziców (nie wiało) ;-) Szczerze polecam taką formę wypoczynku z rodziną.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 gru 2016, o 13:43 

Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
niebieski napisał(a):
Łata napisał(a):
Peny napisał(a):

Z dziećmi kluczowe jest planowanie krótkich przelotów i nie nastawianie się na oranie morza dniami i nocami aby tylko zaliczyć wszystko co zaplanowałeś. Pływamy 4 - 6 godzin dziennie tak aby dzieci miały też czas wyszaleć się na lądzie. Z manewrami nie miałem problemów, dzieci sobie siedziały i obserwowały. Jeśli powierzysz im jeszcze jakieś zadanie to będą pewnie dodatkowo zajarane, że mogą pomóc. Dwa lata temu płynąłem przez Holandię i widziałem jak dzieciaki na oko 8 letnie same cumowały jacht pod bacznym okiem rodziców (nie wiało) ;-) Szczerze polecam taką formę wypoczynku z rodziną.

no dokładnie. Ja chcę jacht traktować raczej jako apartament i w przypadku wietrznej pogody nie ruszać się z portu lub poruszać sie na silniku.
Przykładowa trasa 7 dniowa:
Biograd - Tribunij (30 km) Sory że nie w milach ale tak mi wygodniej :) Niedziela
Tribunij - Szybenik (17 km) poniedziałek
Szybenik - Skradin ( 14 km) wodospady wtorek
Skradin - Primosten (20 km) środa
Primosten - Vodice ( 23 km) czwartek
Vodice - Camp kosirina (18 km) piątek
Camp Korsirina - Biograd (20 km)

to można przecież na silniku przelecieć jednego dnia :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 gru 2016, o 14:12 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Peny napisał(a):
Sory że nie w milach ale tak mi wygodniej

1 mila to 1.853 metry :-P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 gru 2016, o 14:15 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 953
Uprawnienia żeglarskie: niebieskie, plastikowe, ze zdjęciem
1852 raczej...

Wikipedia napisał(a):
1 INM → 1’ stąd: 40 000 km / (360° × 60’) = 1851,852 m ≈ 1 852 m w układzie SI (wartość przyjęta w Normie ISO 31-2)
1 INM = 10 kabli
Wartość 1 INM = 1852 m została przyjęta przez Międzynarodowe Biuro Miar i Wag.

"Propaganda u ruskich jest potrzebna, bo jak im wyłączycie TV zorientują się, że są głodni." Internet
"To dziwne być w tym samym wieku co starzy ludzie." tamże

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 gru 2016, o 18:08 

Podziękował : 35
Otrzymał podziękowań: 62
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Peny napisał(a):
no dokładnie. Ja chcę jacht traktować raczej jako apartament i w przypadku wietrznej pogody nie ruszać się z portu lub poruszać sie na silniku.
Biograd - Tribunij (30 km) Sory że nie w milach ale tak mi wygodniej :) Niedziela

I fajnie. Jedna uwaga: nie planuj pływania (powrót Camp Korsirna - Biograd) na sobotę. Generalnie większość firm czarterowych wpisuje powrót w piątek wieczór. Praktykuje się czasem spływanie do portu w sobotę rano, ale musiał byś wcześnie zerwać rodzinkę. Łódź z reguły do 9-tej musi być po check-out i wyokrętowana. Przy twoich założeniach zrezygnuj np. z etapu Skradin - Primosten i traktuj to tylko jako wstępne założenia ;-).
Dalej nie qmam o co ci chodzi z tym silnikiem ;-).
Pozdrawiam
Jacek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 gru 2016, o 18:13 

Podziękował : 357
Otrzymał podziękowań: 299
Uprawnienia żeglarskie: kpt. jacht.
Jaca_33 napisał(a):
Dalej nie qmam o co ci chodzi z tym silnikiem ;-).

Jak to ??Nie wiesz o co ?? O to ze latem w Chorwacji mała szansa popływać na żaglach. :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 gru 2016, o 18:17 

Podziękował : 35
Otrzymał podziękowań: 62
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
junak73 napisał(a):
Jak to ??Nie wiesz o co ?? O to ze latem w Chorwacji mała szansa popływać na żaglach. :rotfl:

;-) to akurat qmam, dlatego nie wiem czemu z tego rezygnować jak się da ;-).
Moje skromne doświadczenia mówią, że jak się trochę rozwieje to stabilniej na żaglach niż na katarynie ;-).
JP

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sty 2017, o 11:30 

Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 2
Uprawnienia żeglarskie: ż.j.
Peny napisał(a):
niebieski napisał(a):
Łata napisał(a):
Peny napisał(a):

Z dziećmi kluczowe jest planowanie krótkich przelotów i nie nastawianie się na oranie morza dniami i nocami aby tylko zaliczyć wszystko co zaplanowałeś. Pływamy 4 - 6 godzin dziennie tak aby dzieci miały też czas wyszaleć się na lądzie. Z manewrami nie miałem problemów, dzieci sobie siedziały i obserwowały. Jeśli powierzysz im jeszcze jakieś zadanie to będą pewnie dodatkowo zajarane, że mogą pomóc. Dwa lata temu płynąłem przez Holandię i widziałem jak dzieciaki na oko 8 letnie same cumowały jacht pod bacznym okiem rodziców (nie wiało) ;-) Szczerze polecam taką formę wypoczynku z rodziną.

Chyba że wieje 30tka i prosto w dziób, wtedy cała familia pod pokładem będzie umierać ;-) Plan wydaje mi się trochę napięty jak na podróż z dziećmi i żoną, bierz pod uwagę to że czasami pogoda płata figle i jakiś dzień z planu może Ci wypaść na stanie w marinie.

Startowałem z Biogradu z dziećmi ale płynąłem wtedy na Kornaty. Pierwszy postój robiłem na Murterze, drugi Tribunij. Później już wracałem przez Kornaty zbliżając się do Biogradu.

Tak jak pisał przedmówca w piątek wieczorem raczej powinieneś być już w marinie. O 9 musisz zdać jacht.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 sty 2017, o 23:25 

Podziękował : 8
Otrzymał podziękowań: 8
Uprawnienia żeglarskie: JSM
Peny napisał(a):
No więc ostatnio zrobiłem sobie patent sternika morskiego na Adriatyku. Była to moja jedyna przygoda z "morzem" bo wcześniej pływałem po Mazurach

Cosik tu nie gra... Czy nie jest tak, że aby podejść do egzaminu na Jachtowego Sternika Morskiego trzeba mieć wypływanie co najmniej 200 h w dwóch rejsach morskich, więc ten z kursu powinien być przynajmniej drugim?

Gdybym sam miał taki problem.. wziąłbym kilka osób więcej, w tym jednego doświadczonego sternika.. żona zajęła by się dziećmi, ty byś bezpiecznie nabierał doświadczenia i wszystko miałoby ręce i nogi. Po co się stresować w wakacje? :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 sty 2017, o 02:56 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Ja tam nie rozumiem innego jednego.. Skoro żona pływa od 10 r życia to może ona powinna ten rejs prowadzić? Taka sobie rewolucyjna myśl...

Ps. Poradzicie sobie, tylko myślcie :D

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Za ten post autor Moniia otrzymał podziękowanie od: Matt_the_sailor
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 sty 2017, o 20:47 

Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
żona będzie raczej zajęta dzieciakami i ciężko będzie się Jej skupić na podejściu itd. Wolę na to nie liczyć, choć pewnie zdarzy się, że jak najmłodsze uśnie zamienimy się miejscami. Do załogi dołączy jednak dość doświadczony żeglarz i ratownik w jednym więc pewniej się czuję. :)

Słuchajcie, a czy na tej mojej trasie Biograd - sibenik - Biograd znacie jakieś przyjemne kotwicowiska, zatoczki, gdzie można rzucić kotwicę i potaplać się w spokoju?

ta trasa wydała mi się napięta jak na pierwszy raz więc trochę zmieniłem założenia
Biograd - Murter nd
Murter - Tribunij pn
Tribunij - Sibenik wt
Sibenik - Skradin śr
Skradin - Vodice (Jezera) czw
Vodice - Biograd pn

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 sty 2017, o 20:57 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Peny napisał(a):
sonar,

Nie mylisz pojęć ? Chyba masz na myśli echosondę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 sty 2017, o 21:45 
*** Ban ***

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
Peny napisał(a):

Słuchajcie, a czy na tej mojej trasie Biograd - sibenik - Biograd znacie jakieś przyjemne kotwicowiska, zatoczki, gdzie można rzucić kotwicę i potaplać się w spokoju?

Zatoczki na tej trasie się znajdą, ale woda do najczyściejszych chemicznie i biologicznie nie należy, za dużo miasteczek i jachtów. Natomiast w Skradinie u wylotu Krki jest kąpielisko woda słodka czysta, ale bywa rześka. Jakbyś chciał czystą wodę morską to przy wysepce Murveniak, Vdraga od południa, Paśman na krańcu południowym, zatoczki przy Kaprije, Kakan. I raczej zapomnij w sezonie o spokoju.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2