Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 24 lip 2025, o 02:17

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 sie 2010, o 16:03 

Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 109
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
elektryczny napisał(a):
Bo jak ktoś z członków załogi zapłaci kartą, to później rozliczenie tego na pozostałych członków nie wiadomo jakie :( Pewnie trzeba się logować na swoim rachunku bankowym i obserwować ile i w którym miejscu z tego rachunku spłynęło.
Ale chyba nie chcesz rozliczać się po każdej transakcji z osobna? Na bieżąco można zbierać paragony za postoje i zakupy jachtowe, żeby nic nie umknęło, a całość podsumować i rozliczyć na koniec rejsu. Wtedy sprawdzisz ile z konta zniknęło i podzielisz przez liczbę załogantów :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sie 2010, o 16:43 

Podziękował : 235
Otrzymał podziękowań: 118
cape napisał(a):
I rób to zaraz po przypłynięciu, bo niestety polskie jachty są na cenzurowanym, bo nie którzy są "oszczędni", czyli kradną.

Nie no Krzysiu, ofkors, naturliś :) W życiu bym sobie na cóś takiego nie pozwolił, ażeby pozostała tam o mnie (o Nas) zła opinia. Dla mnie to "oczywista oczywistość" :wink:
gf napisał(a):
Ale chyba nie chcesz rozliczać się po każdej transakcji z osobna? Na bieżąco można zbierać paragony za postoje i zakupy jachtowe, żeby nic nie umknęło, a całość podsumować i rozliczyć na koniec rejsu. Wtedy sprawdzisz ile z konta zniknęło i podzielisz przez liczbę załogantów

W sumie to właśnie też tak myślę, że po zakończonym rejsie przeglądając operacje bankowe (tu nawet paragony nie potrzebne, na rachunku mamy całkowity przegląd dokonanych operacji z wyszczególnieniem miejsca ich dokonania) można dokonać rozliczenia. Tylko wcześniej można na rachunek jednego kasjera przelać jakieś zaliczki żeby biedak procentów karnych od debetu nie musiał bulić :roll: :D
Ale w między czasie moja żona, bankowiec łech, łech, łech, uświadomiła mnie, że ja jestem posiadaczem karty lub kart, ale nie kredytowych tylko płatniczych VISA. I od razu tu się nasuwa kolejne pytanie czy płacenie taką kartą stanowi jakiś problem? Jutro oczywiście skontaktuję się ze swoim bankiem, mając nadzieję, że pani/pan będzie umiała/umiał, udzielić tego typu informacji :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sie 2010, o 16:54 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
elektryczny napisał(a):
Ale w między czasie moja żona, bankowiec łech, łech, łech, uświadomiła mnie, że ja jestem posiadaczem karty lub kart, ale nie kredytowych tylko płatniczych VISA. I od razu tu się nasuwa kolejne pytanie czy płacenie taką kartą stanowi jakiś problem? Jutro oczywiście skontaktuję się ze swoim bankiem, mając nadzieję, że pani/pan będzie umiała/umiał, udzielić tego typu informacji :)

Używałem karty płatniczej (Visa Elektron) do płacenia i do wypłacania z bankomatów bez najmniejszych problemów - w Grecji, Turcji, Francji, UK, Irlandii, Norwegii, Szwecji, Niemczech, Holandii, Czechach, Słowacji, Danii ( w tym na Bornholmie) i na Litwie.
Karta działała nawet (choć nie zawsze i nie wszędzie) w Brazylii, Wenezueli oraz na Trynidadzie.
Ale nie zaszkodzi zapytać w banku o Twoją konkretną banku - będziesz pewnie spokojniejszy ;-))

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sie 2010, o 16:59 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
elektryczny napisał(a):
W życiu bym sobie na cóś takiego nie pozwolił, ażeby pozostała tam o mnie (o Nas) zła opinia. Dla mnie to "oczywista oczywistość

Słyszałem o przypadkach, że polski jacht wszedł w nocy, a rano haven majster miał pretensje o brak naklejki. Bynajmniej nie chcieli za darmo, po prostu w nocy nie chciało sie im iść do tego "bankomatu". Ja bym pewnie zrobił tak samo. I to mi chodziło.
Karta płatnicza będzie działać. Nie musi być kredytowa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sie 2010, o 17:17 

Podziękował : 281
Otrzymał podziękowań: 86
Uprawnienia żeglarskie: JSM, SRC, STCW, MIŻ
Jaromir napisał(a):
Używałem karty płatniczej (Visa Elektron) do płacenia i do wypłacania z bankomatów bez najmniejszych problemów - w Grecji, Turcji, Francji, UK, Irlandii, Norwegii, Szwecji, Niemczech, Holandii, Czechach, Słowacji, Danii ( w tym na Bornholmie) i na Litwie.

W Hiszpanii niestety ta karta nie działa. W każdym bądź razie 2 lata temu nie chciała.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sie 2010, o 17:19 

elektryczny napisał(a):
W sumie to właśnie też tak myślę, że po zakończonym rejsie przeglądając operacje bankowe (tu nawet paragony nie potrzebne, na rachunku mamy całkowity przegląd dokonanych operacji z wyszczególnieniem miejsca ich dokonania) można dokonać rozliczenia. Tylko wcześniej można na rachunek jednego kasjera przelać jakieś zaliczki żeby biedak procentów karnych od debetu nie musiał bulić :roll: :D
Paragony mają tę zaletę, że działają bez komputera, a ja komputera na rejsy ze sobą wozić nie chcę :) Na koniec najlepiej sprawdzić stan konta przez net, bo zobaczysz faktyczne obciążenie w złotówkach, uwzględniające kursy, przeliczniki, prowizje itd. Jeżeli nikt się nie zadeklaruje, że kasę na koncie ma i po prostu na koniec sobie odbierze, to rzeczywiście można mu na początku konto zasilić :)
elektryczny napisał(a):
Ale w między czasie moja żona, bankowiec łech, łech, łech, uświadomiła mnie, że ja jestem posiadaczem karty lub kart, ale nie kredytowych tylko płatniczych VISA. I od razu tu się nasuwa kolejne pytanie czy płacenie taką kartą stanowi jakiś problem?
Żaden problem :) Karta kredytowa umożliwia wypłacanie ponad stan, do wysokości limitu kredytu przyznanego przez bank. Czyli nawet gdyby kasy na koncie brakło, to dalej możesz płacić, o ile nie przekroczysz limitu.

Karta debetowa (chyba większość kart typu Visa Electron) jest o tyle gorsza, że umożliwia wypłaty tylko do wysokości środków zgromadzonych na koncie. Czyli musisz mieć gotówkę w momencie zawierania transakcji, inaczej nie zostanie ona zrealizowana.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sie 2010, o 17:51 

Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 13
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz swobodny z Wyspy Orzechowej
Ja na Bornholmie i Christianso używałem mojej norweskiej karty bo była najpewniejsza. Potem podliczyłem paragony, przeliczyłem po średnim kursie bankowym i bez problemu się rozliczyliśmy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sie 2010, o 17:52 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Sławek ustaw sobie w banku powiadamianie sms-em o transakcjach robionych kartą. Będzie Ci przychodził sms z kwotą jaką wydałeś zaraz po zapłaceniu w terminalu. Kwota jest podawana już po przeliczeniu na złotówki więc wiesz ile wydałeś.

pozdrowienia

Za ten post autor Carlo otrzymał podziękowanie od: elektryczny
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sie 2010, o 18:00 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
gf napisał(a):
Karta debetowa (chyba większość kart typu Visa Electron) jest o tyle gorsza, że umożliwia wypłaty tylko do wysokości środków zgromadzonych na koncie. Czyli musisz mieć gotówkę w momencie zawierania transakcji, inaczej nie zostanie ona zrealizowana.

Pomyłka - to nie "gotówkę w momencie zawierania transakcji" musisz mieć, tylko trzeba mieć wolne środki po prostu - w wysokości wymaganej przez bank i na koncie, z którego rozlicza się kartę płatniczą...
Są też karty płatnicze z odroczonym terminem płatności, są możliwości zadłużania się w ramach prowadzonego rachunku - ale chyba nie tylko ja mam wrażenie, że odchodzimy od tematu... :roll:

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sie 2010, o 18:10 

Tak, oczywiście miałem na myśli pieniądze na koncie, ale napisałem niejasno :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sie 2010, o 18:23 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Sławek, zrób kasę jachtową w zł. Zabierz kartę i trochę dkr, lub dkr z bankomatu. Ustal kurs rozliczeń, może być 3 gr wyższy od ostatnio znanego. I koniec, ktoś na tym zarobi 5 zł, albo dołoży 5 zł. I tyle. A tak wogóle to robota drugiego i jego problem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sie 2010, o 18:25 

Jak ustawi powiadamianie sms-em to będzie miał natychmiast informację ile z konta złotówek ucięło - nie musi znać żadnego kursu. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sie 2010, o 18:41 

cape napisał(a):
I koniec, ktoś na tym zarobi 5 zł, albo dołoży 5 zł. I tyle.

Łomatko, jeszcze mi komornika naślo :D
cape napisał(a):
tak wogóle to robota drugiego i jego problem.

Drugim będzie mój syn :lol: a to jeszcze przez chwilę dzienny student :lol: Tak więc i tak z domowego budżetu ..... itd
carlo napisał(a):
Jak ustawi powiadamianie sms-em to będzie miał natychmiast informację ile z konta złotówek ucięło - nie musi znać żadnego kursu.

W sumie to najlepszy pomysł mi się wydaje, tylko jeszcze musimy wylosować kasjera i dopiero tego smsa w banku skonfigurujemy :wink:
gf napisał(a):
Tak, oczywiście miałem na myśli pieniądze na koncie, ale napisałem niejasno

Nie ma problemu, ja Cię zrozumiałem :wink: Pewnie podobnie bym to ujął :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 sie 2010, o 21:22 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Zawsze najlepiej płacic loklana walutą. W Danii przyjmuja euro ale po bandyckim kursie. W Danii tez sa kłopoty z korzystaniem z kart (nie na Bornholmie) -uzywaja tam w zasadzie wyłacznie kart DK a bankomatów w małych dziurach brak.
Co do przelicznika walut: zawsze ustalam przelicznik na dzien wyplyniecia i potem go juz nie zmieniam. Rozliczam wszystko w złotówkach. W Danii dla jachtu 8 metrowego to jest około 100 zł na port za jacht: postój, prąd, woda, paliwo, pieczywo, warzywa i owoce.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 sie 2010, o 21:05 

Podziękował : 3
Otrzymał podziękowań: 1
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
No a co poradzicie w mojej sytuacji?Płynę z Gdańska jeszcze nie wiem gdzie-Bornholm lub Olandia lub Kłajpeda i Lipawa..1 raz po Bałtyku..trasa, jak wiadomo, uzależniona od warunków pogodowych..i jaką kaskę ja mam wziąć??? :?

na morzu niemożliwe jest tylko jedną z możliwości

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 sie 2010, o 21:27 

Podziękował : 94
Otrzymał podziękowań: 172
Uprawnienia żeglarskie: jsm, msm
kartę do bankomatu :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sie 2010, o 01:46 

Karta w tym wypadku najwygodniejsza. Oczywiście możesz w kantorze bez problemu kupić lity, łaty, korony duńskie i szwedzkie, ale wszystkich pewnie nie wydasz więc stracisz na ponownej wymianie. Kartą płacisz bezpośrednio (i kłopot gotówki odpada w ogóle), a jeśli wyciągniesz kasę z bankomatu to dostaniesz ją w walucie lokalnej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sie 2010, o 06:52 

Podziękował : 29
Otrzymał podziękowań: 47
ja na Bornholmie przeżyłem zaskoczenie, bo przy zakupach płaconych kartą doliczają sobie opłatę za transakcję. czyli cena powiększona jest o jakiś odsetek kwoty stanowiący opłatę za transakcję kartą. w pozostałych krajach (Szwecja, Finlandia, Polska) za transakcję płaci sprzedający...
nie zdziwcie się więc jak na rachunku będzie obca pozycja (ok 0,4%)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sie 2010, o 08:53 

Podziękował : 281
Otrzymał podziękowań: 86
Uprawnienia żeglarskie: JSM, SRC, STCW, MIŻ
Nie zawsze tak jest, że płaci sprzedający. W kilku sklepach w Polsce sprzedawca informował mnie, że przy płaceniu kartą doliczają opłatę za transakcję. Przeważnie w baaardzo małych sklepikach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sie 2010, o 09:19 

dla mnie było to zaskoczenie i spotkałem się tym jedynie na Bornholmie (w każdym miejscu począwszy od marketu, knajpy, a na sklepiku skończywszy)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sie 2010, o 13:43 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Jeśli chodzi o Bornholm to się nie dziw - to powszechna praktyka w Danii odnośnie kart zagranicznych. Płacąc kartą duńską nie płaciłbyś tej prowizji. Płacąc kartą polską w Danii praktycznie wszędzie zapłacisz dodatkową prowizję

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sie 2010, o 15:08 

Właśnie wróciłem z Bornholmu i stwierdzam, że wszystkie rady forumowiczów w obecnym wątku się potwierdziły. Najlepiej mieć ze sobą kilkaset Duńskich Koron na wypadek gdyby sprzedający żądali duńskich kart płatniczych* i dowolną inną kartę typu np: VISA za pomocą której można płacić wszędzie i zawsze opłatę za porty.
* - taką sytuację mieliśmy w jednej ze smażalni przyportowej w Svaneke. Już podano piwo do smażącej się dopiero rybki, które zacząłem konsumować, syn podał VISĘ a tu klapa. Całe szczęście, że mieliśmy gotówkę, bo trzeba by biegiem szukać bankomatu. :wink:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sie 2010, o 16:16 

Podziękował : 3
Otrzymał podziękowań: 1
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Tak właśnie myślałam, że karta najwygodniejsza, jeśli nie znam celu podróży..dzięki wielkie!A brać ze sobą w takim razie na wszelki wypadek drobniaki duńskie, szwedzkie i litewskie?(przypominam, że nie wiem, do którego z krajów dobijemy:)

na morzu niemożliwe jest tylko jedną z możliwości

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sie 2010, o 17:15 

Drobne przydadzą się na prysznic, który jest na monety i nie chce przyjmować nawet świeżo wyciągniętych z bankomatu banknotów :) Zresztą czasem trzeba kupić jakąś drobnostkę i nie ma sensu ściągać gotówki z konta. Jeśli masz, to weź, dużo miejsca nie zajmują.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sie 2010, o 17:28 

Podziękował : 26
Otrzymał podziękowań: 24
Uprawnienia żeglarskie: kj
Jeśli jesteśmy w stanie przewidzieć też jakieś "grubsze" płatności, to też lepiej mieć gotówkę. Wymiana walut w kantorze jest generalnie dużo tańsza niż kwotowanie banku po "tabeli" w przypadku płatności kartą. Spread FX dla Klienta w tabelach bankowych potrafi się rozciągać nawet do 3%, w jednostronnym kwotowaniu EUR/PLN, USD/PLN. W przypadku par walut, kiedy żadna z nich nie jest walutą podstawową (to tak jak z portami podstawowymi), kwotowanie następuje dwukrotnie. Najpierw np. z DKK na EUR a potem z EUR na PLN. To nic innego jak bezczelne dymanie Klientów przez banki.

Pozdrawiam, DP

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sie 2010, o 17:32 

hmm Mi wychodziło dokładnie tak samo przeliczenie bankowe przy płatności kartą, jak "kantorowe" na Bornholmie. Ale może to kwestia jak trafisz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sie 2010, o 17:53 

Carlo, Jestem pewien tego co napisałem (w FX siedzę po uszy, codziennie próbując wyciskać z gówna sok malinowy, delikatnie rzecz ujmując :lol: )
Poza granicami EU, pierwsze kwotowanie jako z głównej waluty może być też z USD.
Czasami na korzyść Klienta może działać czas ( w zależności od rodzaju karty) i zmiany kursów na FX. Może u Ciebie akurat tak się złożyło. Generalnie zmiany kursów musimy traktować neutralnie, jak rzut monetą, jeśli nie jesteśmy w stanie określić kierunku i wielkości tych zmian. Wymiana kantorowa ma wartość znaną. Ale to wszystko ma sens przy większych płatnościach i chyba odbiegam od tematyki Forum. :D

Pozdrawiam, DP

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sie 2010, o 18:00 

Ja na bankowości się nie znam. To tylko moje jedno spostrzeżenie :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sie 2010, o 20:04 

ja tak jak Carlo nie zauważyłem różnicy,w Szwecji nawet za transakcję kartą bank mi policzył mniej niż przy kursie kantorowym...
ale może to faktycznie kwestia szczęścia

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sie 2010, o 20:26 

Tak z ciekawości. Skąd znacie kurs kantorowy ( ten w Polsce ) w dniu płatności kartą?
Bank, ten Twój macierzysty dostaje rozliczenie w walucie obcej. W zależności od rodzaju karty, przeliczy sobie kurs na PLN po swoich kursach tabelowych dla Klientów detalicznych. Dobrym rozwiązaniem, chociaż chyba rzadko spotykanym, jest płacenie kartą debetową (nigdy kredytową), powiązaną z saldem na rachunku ale prowadzonym w walucie płatności. W przypadku polskich banków pozostaje wtedy wybór ograniczony do USD, EUR, GBP.

Pozdrawiam, DP

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona