Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 23 lip 2025, o 15:07

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 cze 2011, o 20:57 

Podziękował : 204
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: starczają na to, czym pływam
Kuracent napisał(a):
Milo napisał(a):

Różnego rodzaju organizacje/grupy doszły do wniosku, że statystycznie najtaniej jest:
->kupować bilety we wtorek o 19:00 GMT
->latać w środę

A właśnie! Chorwaci rozbestwili się i ustalili, że czarter jest od soboty do soboty.
Całkiem przypadkowo dowiedziałem się, że w innych krajach nie jest to sztywny termin.
Czyli innymi słowy warto sprawdzić np. najtańsze przeloty na Sycylię we wrześniu i wykupić czarter np. 9-dniowy od środy do drugiego piątku. Cena czarteru mniej więcej proporcjonalnie się zmienia. Ale nie to jest najistotniejsze! W wielu miejscach największym kosztem jest bilet lotniczy. Przykładowo tydzień w Grecji poza sezonem to np. 1000 PLN za bilet. 500 PLN czarter, 400 PLN kasa jachtowa. Czyli największe pole do oszczędności to bilet. I jak będziecie mieli fuksa to zejdziecie np. z 1000 PLN do 700 PLN.

pzdr,
Andrzej Kurowski
http://strony.aster.pl/spelnij_marzenia/

W Grecji najwięcej zaoszczędzisz na miejscu na rachunkach w lokalach (dzisiejszy obiad dla 6 osób z winem piwem 69 euro) i opłatach w marinach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 cze 2011, o 22:39 

Podziękował : 1335
Otrzymał podziękowań: 2622
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
Reklama dzwignia handlu! :D
Wiecie jak znalezc w kurniku kure znoszaca zlote jajka ?
Otoz gdacze ciszej.... I mniej omniwatkowo.
Catz Nienachalnie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 cze 2011, o 02:53 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: mors plastikowy
Dobrą taktyką jest też sprawdzenie, czy do naszego celu nie ma połączenia, z któregoś z lotnisk, do którego z Polski są aktualnie promocyjne bilety. Standardowo sprawdzam zazwyczaj "ręcznie" Oslo, Sztokholm, Frankfurt Hann, Londyn oczywiście (Luton i Stansted), czasem Alicante lub Kopenhagę. Scyscanner jakoś nie zawsze wszystkie połączenia wyłapuje.

Zdarzyło mi się na przykład lecieć do Maroka - przez Szwecję i Niemcy, za to za cenę niewiele wyższą niż przejazd Intercity z Gdańska do Krakowa.

Jakby ktoś szukał jakiegoś biednego studenta do załogi to mogę się polecić :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 cze 2011, o 07:45 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Kuracent napisał(a):
W Wizzar tańszy jest przelew bankowy niż karta kredytowa.

Własnie dwukrotnie kupowałem bilet w Wizzair i karta kosztowała tyle samo co przelew. Za to zwrot biletu kosztował więcej niz bilet!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 cze 2011, o 11:01 

Podziękował : 50
Otrzymał podziękowań: 28
Uprawnienia żeglarskie: jsm
Uuu to po co zwracać ?:P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 cze 2011, o 11:22 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Leszczyna napisał(a):
Uuu to po co zwracać ?:P

Nie opłaca się, czasami można się tak naciąć przy próbie zmiany terminu. Liczą Ci np. za zmianę 400 zł, a nowy bilet w tym nowym terminie kosztuje 100 zł. Sam to przerabiałem. Jak biletu nie użyjesz to najlepiej do kosza wyrzucić i zapomnieć*.

* z wizzair

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 cze 2011, o 12:47 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
z ryan air czy easy jet tak samo

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 cze 2011, o 13:44 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Moniia napisał(a):
easy jet tak samo

Z tymi liniami nie jest. Zmiana nazwiska, czy terminu zawsze wyjdzie taniej, niż nowy bilet.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 cze 2011, o 14:24 

no to się zmienili na plus. Chwała im za to

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 cze 2011, o 19:19 

Podziękował : 50
Otrzymał podziękowań: 28
Uprawnienia żeglarskie: jsm
Ja polecam SAS :) cywilizacja,można zmienić termin za ok.200zł, śniadanko i kawkę/herbatkę dają w każdym połączeniu i infolinia odpowiada ekspresowo na wszystkie pytania.
W dodatku ceny biletów są znośne,a często można dorwać prawdziwą okazję (np bilety na Svalbard ).
Najczęściej latam Ryanairem i póki co nie musiałam nigdy zmieniać rezerwacji,ale w przypadku ceny biletu w okolicach 100zł..nie ma to sensu!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 cze 2011, o 19:23 

Leszczyna napisał(a):
Ja polecam SAS cywilizacja,można zmienić termin za ok.200zł,

To nie zależy od lini lotniczej (dotyczy lini tradycyjnych), a od taryfy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lip 2011, o 11:07 

Podziękował : 77
Otrzymał podziękowań: 64
Uprawnienia żeglarskie: Nauclerus Odobenus
A propos tematu - Sposób na tanie loty do Ameryki Północnej

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 wrz 2011, o 09:48 

Podziękował : 656
Otrzymał podziękowań: 355
Uprawnienia żeglarskie: k.j., kpt.mt.
Moniia napisał(a):
Kuracent napisał(a):
(...)
* Karaiby
podobno trzeba lecieć do Paryża, przenocować w hotelu i dopiero wtedy następnego dnia lecimy np. Air France.(...)

Ja to się nie znam, ale jakoś londyńskie lotniska mam bliżej... Choć do Paryża to i tak pociągiem

Właśnie zauważyłem informację na charter.pl:
http://www.charter.pl/?str=8&fun=more&id_now=233

Dotyczy ona m.in. Karaibów i Europy - to chyba muszę ją podzielić i właściwie powinna być częściowo w dziale Europa a częściowe w Świat. Pozostawiam to do decyzji Moderatorów.

Cytuj:
Promocja AirFrance

Osoby zastanawiające się nad rejsem w egzotycznych miejscach powinna zaciekawić oferta biletów AirFrance. Od wczoraj dostępne są bilety lotnicze w bardzo dobrych cenach.
Najciekawsze oferty z całego świata, wylot i powrót z/do Warszawy:

Karaiby, Fort de France 2.999zł
Karaiby, Saint Marteen 2.999zł
Kariby, Pointe a Pitre 2.999zł
Seszele, Mahe 3.299zł
Kuba, Hawana 3.599zł
Dominikana, Punta Cana 3.299zł
Francja, Paryż 399zł
Portugalia, Lizbona 629zł

więcej informacji na stronie: http://www.airfrance.com

Autor: Kasia

Myślę, że oferty są super! Do tej pory na Karaiby to były podobne ceny ale z Paryża. A tu cały bilet za 3 tysiące. Kuszące są też Seszele w tej cenie. Ja zaś osobiście ucieszyłem się z Portugalii. Najbliższy wolny termin urlopowy mam w 2013. Do tego czasu pewnie promocja będzie nieaktualna. :-(

A przy okazji: zamierzam monitorować ceny biletów do ciekawych dla żeglarzy krajów. Jak myślicie jakie kraje powinienem uwzględnić? Sądząc po ilości miejsca w reklamach firm czarterowych to lista zainteresowań byłaby pewnie taka:
1. Chorwacja
długo nic
2. Grecja
długo nic
3. Włochy

A poza tym? Hiszpania, Francja. Coraz popularniejsza jest Szwecja i Norwegia, Portugalia. Na pewno uwzględnię Holandię, Maltę i Turcję (polecam każdemu!), Irlandię. Coś pominąłem z Europy (zakładając, że Turcja to Europa)?

A ze świata dalszego to głównie Kanary i Karaiby. Coraz częściej słyszy się, że ktoś żeglował na Seszelach. Coś jeszcze pominąłem z popularnych żeglarskich miejsc dla Polaków?

pzdr,
Andrzej Kurowski
http://strony.aster.pl/spelnij_marzenia

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 wrz 2011, o 00:44 

Acha - jeszcze jedno. Chyba wczoraj był wywiad Miecugowa z byłym szefem LOT. Powiedział niesamowicie zaskakującą rzecz. Otóż podstawową zasadą branży lotniczej jest, że wolą stracić kasę i nie przyjąć na pokład nikogo na zasadzie 'last minute'. Nawet jak mają 30 pustych foteli i jest chętny - to musi znacznie więcej zapłacić niż średnia rynkowa takiego biletu. Te bilety są przeznaczone wyłącznie dla osób, które 'muszą' być jutro np. w Paryżu i muszą i chcą zapłacić 'każdą cenę'.

Nawet ów dyrektor w początkach kariery był zaskoczony! Jak to? Można by zyskać choć trochę kasy! Ale gdyby ktoś w branży się wyłamał, to ludzie czekaliby do ostatniej chwili. Dlatego nigdy nie wolno dopuścić do atrakcyjnych ofert 'last minute' w branży lotniczej.

Morał jest taki, że żeglarze powinni kupować bilety lotnicze zanim załatwią czarter i wykupić po prostu pierwsze 9 miejsc w danym locie. Na ogół jest to ok. 6 miesięcy przed rejsem.

pzdr,
Andrzej Kurowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 wrz 2011, o 11:09 

Podziękował : 94
Otrzymał podziękowań: 172
Uprawnienia żeglarskie: jsm, msm
Kuracent napisał(a):
Moniia napisał(a):
Kuracent napisał(a):
(...)
* Karaiby
podobno trzeba lecieć do Paryża, przenocować w hotelu i dopiero wtedy następnego dnia lecimy np. Air France.(...)

Ja to się nie znam, ale jakoś londyńskie lotniska mam bliżej... Choć do Paryża to i tak pociągiem

Właśnie zauważyłem informację na charter.pl:
http://www.charter.pl/?str=8&fun=more&id_now=233

Dotyczy ona m.in. Karaibów i Europy - to chyba muszę ją podzielić i właściwie powinna być częściowo w dziale Europa a częściowe w Świat. Pozostawiam to do decyzji Moderatorów.

Cytuj:
Promocja AirFrance

Osoby zastanawiające się nad rejsem w egzotycznych miejscach powinna zaciekawić oferta biletów AirFrance. Od wczoraj dostępne są bilety lotnicze w bardzo dobrych cenach.
Najciekawsze oferty z całego świata, wylot i powrót z/do Warszawy:

Karaiby, Fort de France 2.999zł
Karaiby, Saint Marteen 2.999zł
Kariby, Pointe a Pitre 2.999zł
Seszele, Mahe 3.299zł
Kuba, Hawana 3.599zł
Dominikana, Punta Cana 3.299zł
Francja, Paryż 399zł
Portugalia, Lizbona 629zł

więcej informacji na stronie: http://www.airfrance.com

Autor: Kasia

Myślę, że oferty są super! Do tej pory na Karaiby to były podobne ceny ale z Paryża. A tu cały bilet za 3 tysiące. Kuszące są też Seszele w tej cenie. Ja zaś osobiście ucieszyłem się z Portugalii. Najbliższy wolny termin urlopowy mam w 2013. Do tego czasu pewnie promocja będzie nieaktualna. :-(

A przy okazji: zamierzam monitorować ceny biletów do ciekawych dla żeglarzy krajów. Jak myślicie jakie kraje powinienem uwzględnić? Sądząc po ilości miejsca w reklamach firm czarterowych to lista zainteresowań byłaby pewnie taka:
1. Chorwacja
długo nic
2. Grecja
długo nic
3. Włochy

A poza tym? Hiszpania, Francja. Coraz popularniejsza jest Szwecja i Norwegia, Portugalia. Na pewno uwzględnię Holandię, Maltę i Turcję (polecam każdemu!), Irlandię. Coś pominąłem z Europy (zakładając, że Turcja to Europa)?

A ze świata dalszego to głównie Kanary i Karaiby. Coraz częściej słyszy się, że ktoś żeglował na Seszelach. Coś jeszcze pominąłem z popularnych żeglarskich miejsc dla Polaków?

pzdr,
Andrzej Kurowski

Andrzejku jak prowadzisz takie zestawiania to ja poproszę o informacje jak wyglądają połączenia z Lizboną na rok 2012:P:D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 wrz 2011, o 13:24 

Kuracent napisał(a):
(...)
Morał jest taki, że żeglarze powinni kupować bilety lotnicze zanim załatwią czarter i wykupić po prostu pierwsze 9 miejsc w danym locie. Na ogół jest to ok. 6 miesięcy przed rejsem.

Pół roku? Wiesz Andrzej, ja właśnie przymierzam się do kupna biletów na lot na rejs w przyszłym roku. W sierpniu. Rok bez 25 dni. Ale linia lotnicza o której myślę (i jedna z dwóch które wchodzą w grę) ma już rozkład lotów na sierpień (no, właściwie właśnie na sierpniu się im kończy.. :) ). Czekam tylko na drugą linię, coby porównać czy warto mi się przesiadać.* Oni niestety mają rozkłady o miesiąc krótsze i kończy im się na razie w lipcu przyszłego roku.

*Zaleta taka, że spod domu a nie z Danii. Wada - nie odwiedzę przy okazji siostrzyczki :)

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 wrz 2011, o 13:32 

Podziękował : 94
Otrzymał podziękowań: 172
Uprawnienia żeglarskie: jsm, msm
Moniia napisał(a):
Kuracent napisał(a):
(...)

Pół roku? Wiesz Andrzej, ja właśnie przymierzam się do kupna biletów na lot na rejs w przyszłym roku. W sierpniu. Rok bez 25 dni. Ale linia lotnicza o której myślę (i jedna z dwóch które wchodzą w grę) ma już rozkład lotów na sierpień (no, właściwie właśnie na sierpniu się im kończy.. :) ). Czekam tylko na drugą linię, coby porównać czy warto mi się przesiadać.* Oni niestety mają rozkłady o miesiąc krótsze i kończy im się na razie w lipcu przyszłego roku.

*Zaleta taka, że spod domu a nie z Danii. Wada - nie odwiedzę przy okazji siostrzyczki :)

Jak w sierpniu to koniecznie mów gdzie?:P Gdzie płyniecie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 wrz 2011, o 13:33 

nic z tego, jeszcze żadnych informacji nie ma

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 wrz 2011, o 17:58 

Podziękował : 11
Otrzymał podziękowań: 4
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Kuracent napisał(a):
Milo napisał(a):

Różnego rodzaju organizacje/grupy doszły do wniosku, że statystycznie najtaniej jest:
->kupować bilety we wtorek o 19:00 GMT
->latać w środę

A właśnie! Chorwaci rozbestwili się i ustalili, że czarter jest od soboty do soboty.
Całkiem przypadkowo dowiedziałem się, że w innych krajach nie jest to sztywny termin.
Czyli innymi słowy warto sprawdzić np. najtańsze przeloty na Sycylię we wrześniu i wykupić czarter np. 9-dniowy od środy do drugiego piątku. Cena czarteru mniej więcej proporcjonalnie się zmienia. Ale nie to jest najistotniejsze! W wielu miejscach największym kosztem jest bilet lotniczy. Przykładowo tydzień w Grecji poza sezonem to np. 1000 PLN za bilet. 500 PLN czarter, 400 PLN kasa jachtowa. Czyli największe pole do oszczędności to bilet. I jak będziecie mieli fuksa to zejdziecie np. z 1000 PLN do 700 PLN.

pzdr,
Andrzej Kurowski
http://strony.aster.pl/spelnij_marzenia/

Do grecji zaplacisz 750 zl. Pare rayz tak lecialem

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 paź 2011, o 16:16 

Ciekawe, że nikt nie wypowiedział się o wczorajszej ofercie Groupon'a - tanie bilety lotnicze w firmie AirFast.

Oczywiście dla żeglarzy jest to trudna decyzja - w jeden dzień zdecydować się i kupić bilet za pół ceny ale dla całej załogi (czyli np. 12 osób). Ale oferta jest ciekawa: dla żeglarzy szczególnie Ateny. Ale wśród tanich lotów jest też Amsterdam i Sztokholm.
Pytam, bo podejrzewam, że ta oferta za parę miesięcy będzie powtórzona i wtedy chciałbym momentalnie kupić.

Tylko, czy AirFast jest wiarygodne? Bo pierwszy raz w życiu o nich słyszę!
No i pytanie "o gwiazdki" czyli podatki, opłaty lotniskowe itd.
Czy wg. Was sumaryczny koszt jest warty zapłacenia?

Na stronie Groupona

http://tiny.pl/h1dgz

są takie przykłady:

Cytuj:
Wylot: 11.11.2011 Warszawa - Praga
powrót: 13.11.2011 Praga - Warszawa
219 zł + opłaty lotniskowe: 70,87 euro (306 zł), razem: 525 zł, oszczędzasz: 199zł

Wylot: 11.11.2011 Warszawa - Moskwa
powrót: 13.11.2011 Moskwa - Warszawa
219 zł + opłaty lotniskowe: 45,48 euro (199 zł), razem: 418 zł, oszczędzasz: 742zł

wylot: 11.11.2011 Warszawa - Barcelona
powrót: 13.11.2011 Barcelona - Warszawa
219 zł + opłaty lotniskowe: 68,20 euro (298 zł), razem: 517 zł, oszczędzasz: 202zł

wylot: 11.11.2011 Warszawa - Paryż
powrót: 13.11.2011 Paryż - Warszawa
219 zł + opłaty lotniskowe: 112,99 euro (541 zł), razem: 760 zł, oszczędzasz: 103 zł

wylot: 10.11.2011 Warszawa - Amsterdam
powrót: 13.11.2011 Amsterdam - Warszawa
219 zł + opłaty lotniskowe: 113,36 euro (499 zł), razem: 718 zł, oszczędzasz: 224 zł

Link do strony AirFastTickets:

http://www.airfasttickets.com.pl/promo/

pzdr,
Andrzej Kurowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 paź 2011, o 07:06 

Jeszcze uzupełnienie do oferty Groupon - Air Fast Tickets.
Jak się okazuje oferta nie była typowa 24h. lecz cały czas jest aktualna (jeszcze 64h.).
Jeśli dobrze zrozumiałem to z Warszawy muszę zapłacić 219 PLN za kupon + opłaty i podatki.
Wybrałem lot WAW-ATH 12-19 maj 2012. Dodatkowe opłaty wyniosły 462PLN (Malev, przesiadka BUD). Czyli w sumie, jeśli dobrze rozumiem 681 PLN.
Dla porównania ten sam lot z lataj.pl z opłatą dla pośrednika - 702PLN a bezpośrednio na MALEVie to 657PLN.

Czyli oferta wcale nie jest rewelacyjna choć Groupon chwali się, że już 288 osób kupiło.
Ponadto niepokoi mnie, że jest zastrzeżenie że linie lotnicze podają aktualne rozkłady lotów na 3 miesiące naprzód. Czy to oznacza, że na maj 2012 są nieaktualne rozkłady?

pzdr,
Andrzej Kurowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 paź 2011, o 07:48 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 1
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Sam chciałeś bym się kiedyś odezwał na forum więc się i odzywam. Co prawda dla mnie bardzie własciwe byłoby forum "woźdupęnajachcie.net" ale na takie jeszcze w sieci nie natrafiłem. Ale ad rem... Stary już jestem i niezbyt ufam tego typu cudom jak Groupon. Z twoich wyliczeń wynika też, że to faktycznie żadna rewelacja, ciekawiej wygląda promocja LOT do Aten od niedzieli 6.05.12 - o ile pamiętam 545 w dwie strony ze wszystkim. I czy mogłbyś wyjawić gdzie znalezłeś rewolucyjną informację o o aktualnych rozkładach lotów na tylko 3 miesiące. Jeżeli na Grouponie to nie przejmował bym sie tym wcale.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 gru 2011, o 10:27 

Absolutne guru podróżnicze, czyli żona Wojciecha Cejrowskiego, Beata Pawlikowska powiedziała właśnie w Zetce, ze bilety lotnicze należy kupować ok. 10 stycznia. Duże linie lotnicze mają wtedy wyprzedaże. Np. bilet w dwie strony do Indii za 2000 PLN.

Korzystaliście z takich promocji? Czy są także do bardziej wśród żeglarzy popularnych krajów?

pzdr,
Andrzej Kurowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 gru 2011, o 08:54 

Dzisiaj kończy się promocja LOTu: Szalona Środa. Wyjątkowo trwa także w czwartek.

Jak się w międzyczasie dowiedziałem (były kolejne audycje niedzielne Beaty Pawlikowskiej) tego typu promocje w okolicach Nowego Roku mają liczne ograniczenia.
Wylot musi nastąpić do 31 maja. Jest to typowe ograniczenie większości linii lotniczych.
Nie można kupić biletu w jedną stronę. Ilość biletów na dany lot to zaledwie kilka (2, 4 rzadko 6). Tak więc raczej jest to oferta dla załogantów niż okazja kupienia dla całej załogi.

Sprawdziłem miejsca, które mogą być atrakcyjne dla żeglarzy w przykładowym terminie 5-12 maj 2012.
BCN 668 PLN (dla porównania Ryanair ma kilkadziesiąt PLN taniej ale niższa jakość np. mniej bagażu).
RIX 215 PLN.
ATH - brak w ofercie.
Większość miast w ofercie - to europejskie lub bliska Azja.

Przy okazji powiem, co jeszcze radziła Beata Pawlikowska. Zamówcie newsletter w największych tradycyjnych liniach: BA, KLM, SAS, LOT itd.
Dowiecie się wtedy o super promocjach.
Podróżniczka mówiła, że tuż przed Świętami dostała oferty za 2000-2400 PLN
do dalekich krajów typu Japonia czy USA.
Bardzo podoba mi się Jej podejście:
Cytuj:
zobaczcie, wystarczy oszczędzać ok. 5 PLN dziennie i możecie odbyć wycieczkę na inny kontynent

Przypominam, że promocje świąteczne, kończą się tuż po 1o stycznia.

pzdr,
Andrzej Kurowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 gru 2011, o 09:07 

Kuracent napisał(a):
Np. bilet w dwie strony do Indii za 2000 PLN.

Drogo, został kupiony za 1500 i to z Poznania LH

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 lut 2012, o 13:41 

Dygresja:

miałem koleżankę w pracy (teraz już na emeryturze). Śmialiśmy się z Niej:
- To z jaką firmą turystyczną jedziesz w tym roku na urlop?
- /tu wymieniała/
- To my z tej nie będziemy korzystać. :lol:

Wyszukiwała pod koniec sezonu najtańsze oferty. Czasem były ceny dumpingowe. Wykupywała wycieczkę i ... znów ta firma bankrutowała.

Ja mam chyba podobnie. ;-) Wykupiłem tani rejs na Morze Czarne w 2012. Ale Organizatorka znana jest wyokrętowywania przed rejsem. Więc nie popłynę.

No to zapytacie: jakimi liniami będę latał w 2012. Postanowiłem, że na dwa rejsy wykupię najtańsze bilety z Warszawy do Aten (przez Budapeszt) w MALEVie. Latałem tą trasą w poprzednich latach i wykupiłem na maj 2012. W czwartek prosiłem Organizatora, aby wykupił bilety na wczesno-październikowy rejs. Mieliśmy już wszystko nagrane. Konkretny termin 'pod MALEV' czarteru jachtu itd. Szczęście w nieszczęściu polegało na tym, że Organizator nie wyrobił się i obiecał, że kupi w piątek rano. Tymczasem o 0600 MALEV ogłosił bankructwo. Dzwonię. Pani mówi, że nie dostali fax'u z centrali i nie wiedzą co będzie. Zwroty za bilety? Nic? Inne propozycje biletowe? Pani nic nie wie. Mam zadzwonić w poniedziałek o 0900.

Co robić?

Znalazłem alternatywne połączenie za 875PLN/os.:
Tam: Swiss (przez ZRH)
Powrót: Aegean Airlines (przez DUS) i Lufthansa

A co jeśli Aegean Airlines też zbankrutują? Co gorsza: może za chwilę całe państwo zbankrutować. No to daliśmy sobie z Organizatorem i załogantami (mam już komplet 8 chętnych do płacenia choćby jutro) czas przez weekend do namysłu. Tak, aby nie podejmować jej pod wpływem emocji.

Do firmy czarterowej napisałem, aby trzymali rezerwacje w Kiriacoulisie jeszcze przez kilka dni. Ale jednocześnie poprosiłem Ich o szukanie w miarę taniego przelotu+czarteru w innych krajach śródziemnomorskich. Chyba najmniej narażone na ryzyko bankructwo są Francja, Malta, Cypr i Turcja. Bo przecież po Grecji polecą Hiszpania i Włochy.

Czy ktoś z Was planuje może urlop na Śródziemnym w tym roku? Jakimi liniami lecicie? Czy zwracaliście uwagę na ich renomę?

pzdr,
Andrzej Kurowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 lut 2012, o 14:21 

Podziękował : 1959
Otrzymał podziękowań: 2054
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Ja tam latam liniami "AnimalCargo" :lol: :lol: :lol:

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 lut 2012, o 14:51 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Kuracent napisał(a):
Jakimi liniami lecicie? Czy zwracaliście uwagę na ich renomę?
A co Ci renoma powie? Jak chcesz wiedzieć, to sobie do Bloomberga czy innego Routersa zajrzyj,poczytaj finansowe sprawozdania roczne za ostatnie kilka lat i z tego wyciągaj wnioski (tak wiem, że nie wszystkie linie są na giełdzie i że mogo się wywrócić w ciągu kwartału).

Tanie latanie to trochę jak gra giełdowa - można szybko zarobić (czyt. polecieć prawie za darmo) ale można tez stracić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 lut 2012, o 15:56 

Maar napisał(a):
Tanie latanie to trochę jak gra giełdowa - można szybko zarobić (czyt. polecieć prawie za darmo) ale można tez stracić.

A mógbyś to jakoś uzasadnić ? Bo ja akurat doświadczenia mam inne. Problemy miałem dwa razy, Aitalia (odwołany lot) i Olimpic (zabrakło miejca i to dwukrotnie)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 lut 2012, o 16:13 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Cape napisał(a):
A mógbyś to jakoś uzasadnić ?
Miałem bilety na SkyEurope, po 32 zł z Wawy do Mediolanu :-)

Ale takie porównywanie do niczego nie prowadzi - porównaj ilość nieistniejących już low costowych przewoźników do ilości zlikwidowanych narodowych.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2