Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 21 lip 2025, o 16:57

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 mar 2015, o 19:59 

Podziękował : 173
Otrzymał podziękowań: 472
Uprawnienia żeglarskie: jachtowy sternik morski, m.s.morski.
Kanały na Mazurach swoim Piratem zawsze pokonywałem burłacząc za dziób. Maszt był położony bo częste mosty i kable na kanałach zniechęcały do innych prób. Istotna uwaga to aby miecz był opuszczony. Gdy sternik się nudził to skręcał nagle dalej od brzegu, często wtedy burłak spadał do wody... Niestety zazwyczaj odmawiał współpracy i wymuszał zmianę. Sytuacja się odwracała...
Przed mostem trzeba było rozpędzić mocniej, oddać cumę i biec na drugą stronę aby cumę odebrać. Dumni byliśmy wyprzedzając wolniej płynące na silniku jachty. Istotnym problemem byli wędkarze niechętnie opuszczający stanowisko. Pisę pod prąd pokonywałem idąc z cumą po płyciznach bo brzegi zbyt zarośnięte były, niestety tym sposobem 20 km/dzień to sukces. Mój największy chyba „sukces” to: jachtem kabinowym 7,5m /Totem/ burłaczenie w nocy, pod prąd fali powodziowej w Warszawie od Spójni do Rejsów. Na zacumowanych barkach trochę w czoło się pukali jak je obchodziliśmy po ich pokładzie z cumą w ręku.

Załączniki:
burłak.jpg
burłak.jpg [ 85.71 KiB | Przeglądane 4895 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 mar 2015, o 21:00 

Podziękował : 3
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: st.j. (1985)
Po raz drugi dziękuję Wszystkim za wypowiedzi. Zwłaszcza, że ta druga część (połowa?) dyskusji jest już bliższa tematu :-)

Na swój własny użytek przyjmuję - jako trafne - spostrzeżenie, którego konsekwencji wcześniej sobie nie uświadamiałem, że lina holownicza ma jednak swoją masę (a więc i ciężar). Lepiej żeby „niósł” ją jacht niż burłak.
Natomiast - moim zdaniem - jeżeli chodzi o „zrównoważenie steru”, to równie dobrze można hol mocować do masztu w dowolnym punkcie - choćby na wysokości pokładu, czy też w innym miejscu zbliżonym do środka oporu bocznego - np. do jakiejś knagi pokładowej gdzieś na śródokręciu (o słupkach relingów nie wspomnę, bo nie wypada).
Tak na marginesie, to spotkałem się też ze szkołą, żeby hol podawać z rufy. Lepiej jest bowiem żeby dziób „uciekał” od brzegu niż był do niego ściągany.

I na koniec jeszcze jeden przykład „burłaczenia”:
Obrazek

Pozdrawiam wszystkich

==============
Wiesław Dominiczak

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 mar 2015, o 21:32 

Podziękował : 700
Otrzymał podziękowań: 231
Uprawnienia żeglarskie: jsm
Na burłaka. Kurde, moja młodość na Mazurach i niezapomniane Omegi AZS-u. Pirat, 12m2, jaki dzielny jachcik.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 mar 2015, o 22:14 

Podziękował : 604
Otrzymał podziękowań: 559
Uprawnienia żeglarskie: takie tam
szkodnik napisał(a):
Pisę pod prąd pokonywałem idąc z cumą po płyciznach bo brzegi zbyt zarośnięte były, niestety tym sposobem 20 km/dzień to sukces.

Pisę pod prąd burłacząc?!!!
Szacun!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 kwi 2015, o 23:16 

Podziękował : 10550
Otrzymał podziękowań: 2485
Uprawnienia żeglarskie: Nie odebrany plastik
A jak to robili oni?
Sorry ale nie wiedziałem gdzie wrzucić...
a warto wiedzieć:
http://facet.interia.pl/ciekawostki/new ... Id=1716350

Załączniki:
bieliana Wołazańska 4.jpg
bieliana Wołazańska 4.jpg [ 185.12 KiB | Przeglądane 4224 razy ]

Wspomnij: Orwella i Huxleya.

Zapraszam na "fejsa":

"Dla tych co nie lubią szerokich ruf ;-)"
"Marian Strzelecki"
oraz
https://planyjachtow.pl/

Za ten post autor Marian Strzelecki otrzymał podziękowanie od: mariaciuncia
Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3