Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 24 lip 2025, o 02:39

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 sie 2010, o 20:51 

Podziękował : 29
Otrzymał podziękowań: 47
ja mam w zwyczaju (jeśli jest dostęp do neta) sprawdzać co się z daą walutą dzieje... jeśli nie ma neta to odoszę to do kursu z dnia wypłynięcia... ale i tak wszystko mocno zaokrąglam i nie bawię się w żadne kalkulatory...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sie 2010, o 21:07 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
A o jak "dużych" płatnościach piszesz, @stokrotku?

Temat wcześniejszego kupowania walut, przeliczania, kombinowania, kursów sprawdzania, później odsprzedawania jest mi ideowo obcy, bo w rejsie nie zwykłem kupować dóbr luksusowych w ilościach znacznych.
A gdy coś się wydarzy nagłego i niespodziewanego, to i tak trzeba skorzystać z karty, bo na przypadki nagłe i niespodziewane nikt nie wozi gotówki we wszystkich "rejsowych" walutach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sie 2010, o 21:10 

Zapomniałem dopisać.
Ile wydajecie w ciągu wakacyjnego tygodnia na morzu?
Nie oszczędzając ale i nie będąc rozrzutnym niech wyjdzie 100 Euro, i to w dodatku w większości wydane na rozrywkę, więc te 3% to raptem zauważalna mało kwota, wszak.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sie 2010, o 21:19 

Podziękował : 29
Otrzymał podziękowań: 47
Maar napisał(a):
Zapomniałem dopisać.
Nie oszczędzając ale i nie będąc rozrzutnym niech wyjdzie 100 Euro, i to w dodatku w większości wydane na rozrywkę, więc te 3% to raptem zauważalna mało kwota, wszak.

Trochę mi zajęło czasu przyswojenie tej filozofii, niemniej wydaje się ona jedynie słuszna i z satysfakcją stwierdzam, że się sprawdza. później już nawet nie bardzo bawiłem się w przeliczanie "ile to będzie na nasze"...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2010, o 18:16 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Maar napisał(a):

Przy codziennych postojach w porcie: 100 zł dziennie na cały jacht 8-metrowy, w cztery osoby.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2010, o 18:49 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Mnie podobnie jak Andrzejowi. Pomijając oczywiscie kieszonkowe, które każdy ma własne.
Koszt całkowity z postojami i alkoholami ca. 100-150 zł doba.

Wszelkie przeliczniki walutowe na kartach to bzdura przy kwotach o jakich mówimy. Ja nawet nie sprawdzam ile mi zdjęli z konta. W końcu co za różnica 500 czy 515zł? Zawracanie dupy, dzielenie włosa na czworo, liczenie diabłów na główce od szpilki... Jak komuś 15 zł robi różnice to wakacje powinien spędzać na działce pod miastem a nie żeglując.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2010, o 18:59 

Podziękował : 4528
Otrzymał podziękowań: 4283
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
skipbulba napisał(a):
Jak komuś 15 zł robi różnice to wakacje powinien spędzać na działce pod miastem a nie żeglując.

I wtedy dopiero może się zdziwić - w sklepiku koło działki może mieć sporo drożej niż w samym centrum Warszawy - sprawdzone!!! :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2010, o 19:26 

Podziękował : 26
Otrzymał podziękowań: 24
Uprawnienia żeglarskie: kj
Maar napisał(a):
A o jak "dużych" płatnościach piszesz, @stokrotku?

Temat wcześniejszego kupowania walut, przeliczania, kombinowania, kursów sprawdzania, później odsprzedawania jest mi ideowo obcy, bo w rejsie nie zwykłem kupować dóbr luksusowych w ilościach znacznych.
A gdy coś się wydarzy nagłego i niespodziewanego, to i tak trzeba skorzystać z karty, bo na przypadki nagłe i niespodziewane nikt nie wozi gotówki we wszystkich "rejsowych" walutach.

To pewnie, takie moje zboczenie zawodowe (gdzie każdy tick ma już spore znaczenie). Nie lubię płacić kartą drobnych sum, nie lubię w knajpach, napiwku dopisywać do paragonu itd. Nie wszędzie jest to też możliwe.
A już zdecydowanie źle się czuję, mając świadomość, że jestem "dymany" przez instytucje typu; banki, różne urzędy, zwłaszcza skarbowe. Tu nie chodzi o te parę groszy, ale raczej o moje nastawienie do tych instytucji. Co do posiadania przy sobie trochę większej gotówki, to przydarzyła mi się w 2003r. zabawna historia:
Siedząc sobie w pracy, w piątek, już po lunchu, dostaję nagle ofertę uczestnictwa w rejsie na Zjawie z Recife do Buenos Aires po kosztach, (brakowało I). W niedziele rano już był wylot. Ciekawą miałem rozmowę z szefem w pracy (cztery tyg. nagłego urlopu) a potem z żoną. :D
W Recife straciliśmy trzy dni na doprowadzenie Zjawy do porządku (wymiana wydechu, z nowym miałem niezłe przejścia na lotniskach, i odmalowanie burt po bliskim spotkaniu z nabrzeżem w Praia poprzedniej załogi).
Nie było szans dopłynąć do BA na czas (tzn. w terminie ważności powrotnego biletu lotn.) Dowaliło jeszcze na wodzie 8 z S (ponoć w październiku nie powinno tak być) i ze Zjawą zamiast do Rio na 20 X, gdzie maiłem spędzić "niezapomniane urodziny", wpłynęliśmy do Vitorii. Też było nieźle :D , ale nie pozostało mi nic innego jak do BA z Vitorii udać się samolotem. No i się zaczęło: muszę kupić bilet, próbuję płacić kartą ale nie wchodzi. Pani przy terminalu patrzy na mnie jakoś dziwnie a ja nie wiem co mam zrobić. Za chwile zadzwonił na moją kom. pracownik Citibanku z NY z pytaniem, czy nie skradziono mi karty, bo ktoś próbuje dokonać płatności w Brazylii. Zablokowali kartę bo transakcja w ich systemie nie była "standardowa". Po długich wyjaśnieniach, że ja to ja, mogłem kupić bilet do BA. Tam było jeszcze ciekawiej. Przebukowałem bilet w Alitalii i szczęsliwy, że mam cztery dni na zwiedzanie, udałem się na piwo. Karta znowu nie działała, telefon nie działał (Era nie miała roamingu w Argentynie), zostało mi kilkadziesiąt dolców. Tych czterech dni chyba nigdy nie zapomnę. Spędziłem je na Av. 9 de Julio, przy Universidad Argentina de La Empresa, razem z przygodnie napotkanymi studentami, również z bezdomnymi mającymi za schronienie a przynajmniej pralnię, fontannę na rogu. Poznałem za to trochę BA od kuchni.
Po powrocie nawet nie op... "account managera", ale staram się nie wybierać w dłuższe podróże bez kasy pozwalającej na bezpieczny powrót, no i może jakiś hotel. :D

Pozdrawiam, DP

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2010, o 21:25 

stokrotek napisał(a):
Karta znowu nie działała, telefon nie działał (Era nie miała roamingu w Argentynie), zostało mi kilkadziesiąt dolców. Tych czterech dni chyba nigdy nie zapomnę. Spędziłem je na Av. 9 de Julio, przy Universidad Argentina de La Empresa,
Stamtąd to miałeś dwa kroki do polskiej ambasady - w stronę tego cmentarza co Evita leży trzeba było iść.
Nawet abstrahując od Twojego przypadku, to placówki dyplomatyczne są doskonałym miejscem, w którym, w przypadku (losowego) braku kasy można uzyskać pomoc. Można pożyczyć forsę i oddać ją po powrocie do kraju, można skorzystać z telefonu a wreszcie można załatwić sobie darmowy nocleg.

Cytuj:
Po powrocie nawet nie op... "account managera"
A pomyślałeś o zmianie banku? ;-)

Wcale nie namawiam do długich podróży jedynie z kartą. W szczególności nie namawiam do podróży bez gotówki po dzikich krajach, ale... @tinne pyta się o rejs po Bałtyku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2010, o 21:40 

Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 451
Uprawnienia żeglarskie: Jachtowy Sternik Mazurski
Powtórzę to co napisało paru przede mną. Zabrać należy ze sobą kartę, w razie czego potrzebną gotówkę można pobrać z bankomatów. Jeżeli ktoś dysponuje obcą walutą z poprzednich wojaży można zabrać ze sobą. Przy kwotach które wydaję na rejsie 3-5% nie stanowi majątku, zresztą nigdy nie próbowałem przeliczać ile to można by zaoszczędzić, może 20zł a może 200zł. Płacenie kartą jest po prostu wygodne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sie 2010, o 06:20 

Podziękował : 277
Otrzymał podziękowań: 266
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
W Norwegii większość stacji paliwowych nad wodą jest samoobsługowych i wymaga karty kredytowej. Na Bornholmie (ale i Bergen) opłata za postój odbywa sie w samoobsługowym terminalu również za pomocą karty kredytowej. W Norwegii najbardziej poszukiwana była moneta 10 koronowa, bo większość pryszniców ich wymagała.

Biały Wieloryb czyli...
(Marek Popiel)

http://whale.kompas.net.pl

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sie 2010, o 14:11 

Podziękował : 3
Otrzymał podziękowań: 1
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Dzięki raz jeszcze!Biorę kartę!A,że nie pływałam jeszcze po Bałtyku i nie mam reszty z poprzednich rejsów, tylko kartę i parę złotych!Trzymajcie za mnie kciuki-jutro zaczynam!Mam nadzieję, że morze się trochę uspokoi, bo ostatnio dwie łodzie z firmy, z którą płynę, utknęły przez sztorm w Szwecji..:)Ahoj!:):):)

na morzu niemożliwe jest tylko jedną z możliwości

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sie 2010, o 14:28 

Podziękował : 26
Otrzymał podziękowań: 24
Uprawnienia żeglarskie: kj
Powodzenia.
Pogoda już jest lepsza:
http://www.weatheronline.pl/cgi-app/sai ... &MEER=osts

Pozdrawiam DP

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 wrz 2010, o 23:41 

Podziękował : 3
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Dzięki, już wróciłam!Płaciłam kartą, aczkolwiek na Christianso nie przyjmowali Maestro tylko Visa.Nie wiem, jaki był przelicznik, ale to nieistotne, bo ta wersja była najwygodniejsza.Polecam plastik:)

na morzu niemożliwe jest tylko jedną z możliwości

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 maja 2013, o 16:20 

Podziękował : 15
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: póki co nijakie...
w tym roku wybieram się na rejs... ile kasy trzeba przeznaczyć na własne wydatki w takich miejscach jak: Bornholm, Christianso, Kłajpeda, Lipajia, Olandia? W kazdym z tych miejsc mogę być kilka godzin. Dopiero w dniu rejsu okaże się gdzie konkretnie płyniemy. Nie chcę tam mocno szaleć finansowo, ale mieć możliwość pożyczenia roweru, zwiedzenia ciekawych miejsc, wizyty w knajpie/pubie...

"jak ktoś wie <dlaczego> poradzi sobie z każdym <jak>"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 maja 2013, o 16:43 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Zależy jak luksusowej [---] potrzebujesz.

A poważnie: Wszędzie podobnie. Przyjmij, że jakieś 15-20% drożej niż w Polsce. Jeśli masz kartę, to zabierz kilkanaście euro do kieszeni na wypadek portu z brakiem bankomatu (trafiłem takowy w Szwecji) i korzystaj z karty.

Za ten post autor Colonel otrzymał podziękowanie od: marber
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 maja 2013, o 17:51 

Stary wątek, nie pamiętam co wyżej pisaliśmy i zapewne ktoś już poruszył kwestię różnych walut pisząc - "weź kartę".
A ile?
20-50 euro na dzień zabawowego pobytu to nie jest szaleństwo, ale znam takich, którym 10 euro wystarczyło na dwa tygodnie i takich, którzy 200 zostawiali jednego wieczora w knajpie.

Za ten post autor Maar otrzymał podziękowanie od: marber
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 maja 2013, o 09:43 

Podziękował : 0
Uprawnienia żeglarskie: jeszcze nie mam
Trzy portfele to dobre rozwiazanie, ja bym wzial ciutke Euro, ale glownie Litewskie dolary ;D no i PLNy oczywiscie. Chociaz mimo iz jestem morskim wilkiem, w takie rejsy jade wypoczywaaaaać

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3