Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 24 lip 2025, o 02:09

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 maja 2012, o 05:28 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Witam serdecznie,
W ten weekend wybieram się ze znajomymi na mój pierwszy rejs po mazurach. Prognozy pogody są mało optymistyczne ponieważ w nocy temperatura ma spadać do około 4'. Nie mam doświadczenia, stąd moje pytanie. Czy przy tej temperaturze w środku jachtu nie zamarznę?:) Jak "ciepłe" wyposażenie powinienem zabrać, aby nie przypłacić tego wyjazdu zdrowiem?

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 maja 2012, o 06:37 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
To zależy jaki jacht. W tej chwili coraz powszechniej jachty mają ogrzewanie. Jeśli ten jacht nie ma, to zwyczajnie, śpiwór, ciepłe gacie i młode piersi :D

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 maja 2012, o 08:14 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 953
Uprawnienia żeglarskie: niebieskie, plastikowe, ze zdjęciem
Polecam bieliznę termokurczliwą...tfu, termoaktywną :)
Ubierać najlepiej jest się "na cebulę", powietrze pomiędzy poszczególnymi warstwami odzieży zatrzymuje ciepło.
Poza tym - 4 stopnie to będzie (albo i nie) na zewnątrz, pod pokładem będzie cieplej.
A młode piersi jeszcze nikomu nie zaszkodziły... :D No chyba, że ktoś ma zazdrosną żonę :lol: :lol: :lol:

"Propaganda u ruskich jest potrzebna, bo jak im wyłączycie TV zorientują się, że są głodni." Internet
"To dziwne być w tym samym wieku co starzy ludzie." tamże

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 maja 2012, o 10:47 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
W łódce temperatura nie spadnie raczej poniżej temperatury wody, w jakiej się zanurza, jak śpi kilka osób to dochuchają jeszcze stopień czy dwa więcej ;)
Woda na Mazurach ma już pewnie z 12-14 stopni, więc w śpiworze i jakimś polarku nie powinno być tragedii.

Żeglowaliśmy kiedyś z lubą w drugiej połowie maja, 10 dni po Jezioraku. Wraz z 5-letnim dzieckiem, w kiepskich pogodach, z temperaturą powietrza nad ranem +5°C.
Nic nam nie było, tylko komary mało nas żywcem nie pożarły. Te bydlaki kojarzyły mi się zawsze z latem i ciepłą ppogodą - ale okazało się, że są takie, co potrafią masowo żreć i w deszczu, w zimnie i w maju :lol:

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 maja 2012, o 20:56 

Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 1
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Teraz w ten długi tydzień też na Jezioraku trafiliśmy na wylęg komarów a w piątek się pogoda załamała było zimno i deszczowo a komary nie odpuściły (w kabinie jednak było ciepło sztorc klapy nie wkładaliśmy tylko siatkę przeciw komarom );P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 maja 2012, o 21:22 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
cameron6 napisał(a):
komary nie odpuściły
Nie żebym był jakimś wybitnym komarologiem, ale po doświadczeniach w Amazonii mogę autorytatywnie powiedzieć, że repelenty zawierające DEET działają naprawdę.

ps. Nie psikać na zegarki z plastikowymi szkiełkami - Żabie rozpuściło się :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 maja 2012, o 21:42 

Podziękował : 491
Otrzymał podziękowań: 406
Uprawnienia żeglarskie: Xero z kota
DEET jest super :) komary lubią mnie wyjątkowo, wielu środków próbowałem, ale dopiero Mugga Strong z deet'em zadziałała.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 maja 2012, o 21:43 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
Potwierdzam działanie i rozpuszczanie /97% DEET Repela/ stestowane na komarach /malarycznych/ w Senegalu, Gambii, Gwinei Bissau i na rodzimych /niemalarycznych/ w nadbużańskich bagnach.

Uwaga na sztormiaki - DEET powyżej 50% rozpuszcza plastiki, uszkadza sztuczne tkaniny i wybitnie szkodzi membranom różnoTEXowym!!!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 maja 2012, o 05:41 

Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 1
Ale wróćmy do tematu czy na jachcie będzie zimno w tym czasie na jachcie to pewnie tak ale wysyłającemu te pytanie chodziło o czy w kabinie będzie ciepło ,a to już zależy od wielkości łódki i ilości osób w załodze ale można spróbować ogrzać kabinę oczywiście nie gazowymi wynalazkami typu słoneczka czy włączać na noc kuchenkę.Ja mam łódkę z stosunkowo małą kabiną a podobno wydatek ciepła przez człowieka wynosi ok 40 watów na h i jak jesteśmy z małżonką to w chłodne dni wystarcza ale sam to muszę się dobrze ubrać i w śpiworek wleźć a na głowę czapeczka.Robiłem zimą eksperymenty z ogrzewaniem zrobionym ze świeczek do podgrzewacza włożonymi do odpowiednio wyciętych puszek od piwa to 8 takich ogrzało mi wyraźnie pokój 12 kwadratowych myślę że do kabiny na Fokusie wystarczy 4 szt,minusy to że świeczki palą się ok 4 h, jest to ogień otwarty i kabina powinna być wentylowana bo jednak zużywa pewnie sporo tlenu ,ale jak wspominałem wcześniej na łódce jeszcze nie robiłem jeszcze takich prób i myślę że trzeba być mimo wszystko bardzo ostrożnym przy takich wynalazkach bo pokój w domku to co innego niż nasze łódeczki;P :-o

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 maja 2012, o 06:48 

Podziękował : 1632
Otrzymał podziękowań: 2383
cameron6 napisał(a):
Ja mam łódkę z stosunkowo małą kabiną a podobno wydatek ciepła przez człowieka wynosi ok 40 watów na h i jak jesteśmy z małżonką to w chłodne dni wystarcza ale sam to muszę się dobrze ubrać i w śpiworek wleźć a na głowę czapeczka.

Moja partnerka mówi mi, że jestem nagrzany. :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 maja 2012, o 07:34 

Podziękował : 173
Otrzymał podziękowań: 472
Uprawnienia żeglarskie: jachtowy sternik morski, m.s.morski.
Dziś sprawdziłem na sobie, obudzilem się o 3 i założyłem czapkę i kurtkę, było w kabinie 8 stopni a wszystko przez to że jedyne piersi w kabinie to moje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 maja 2012, o 07:53 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
szkodnik napisał(a):
Dziś sprawdziłem na sobie, obudzilem się o 3 i założyłem czapkę i kurtkę, było w kabinie 8 stopni a wszystko przez to że jedyne piersi w kabinie to moje.

A jakie wolisz bardziej? Kurze, kacze czy indycze? ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 maja 2012, o 10:29 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
szkodnik napisał(a):

Może niepotrzebnie brałeś termometr? :lol:

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 maja 2012, o 12:18 

Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 2
W nocy to się takie małe wnętrze mazurskiej łódki nagrzeje trochę ciepłem generowanym przez ludzi. Ciepło nie będzie ale też nikt nie zamarznie. Natomiast jeśli będzie niż to w dzień pod czas żeglugi może być zimny wiatr. Tu przydała by się czapka zimowa. Przy czym taka zwykła czapka z wełny ma dziury i przepuszcza wiatr, ale super sprawą jest czapka z polara (kosztują po 50 zł ale ja kupiłem na promocji w Decathlonie za 10 zł, teraz po zimie pewnie nie problem znaleźć taką promocję na czapki zimowe). Czapka z polara nie przepuszca wiatru i jest ciepło w główkę nawet na zimnym wietrze (testowane na Bałtyku).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 maja 2012, o 12:29 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
snajper napisał(a):
Natomiast jeśli będzie niż to w dzień pod czas żeglugi może być zimny wiatr.
Natomiast jeśli będzie wyż to w dzień podczas żeglugi może być zimny wiatr a w nocy przymrozki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 maja 2012, o 12:41 

Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 2
Tak ale na mazurach zazwyczaj silniejsze wiatry są w niżu (choć w wyżu czasami też przywieje). A w raz z siłą wiatru spada temperatura odczuwalna. Na mazurach łódki webasto raczej nie mają, ale w łódce nie będzie minus w nocy nawet kiedy na zewnątrz będzie, trzeba tylko wejścia i luki pozamykać to ludzie ogrzeją sobą małe wnętrze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 maja 2012, o 13:00 

Podziękował : 142
Otrzymał podziękowań: 90
Uprawnienia żeglarskie: k.j.bałtycki
snajper napisał(a):
to ludzie ogrzeją sobą małe wnętrze.

Śpiwora na pewno, szczególnie dwuosobowego. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 maja 2012, o 21:56 

Podziękował : 11
Otrzymał podziękowań: 28
Uprawnienia żeglarskie: jak jestem za sterem to sternik
pan_z_broda,
Śpiwór o odpowiednich parametrach załatwi sprawę.
Ja mam zwykły na zakres temperatur od +9 (komfort) do +5 (minimum) z Decathlonu.
Jeżeli dodatkowo śpisz w bieliźnie termicznej to spokojnie wystarcza.
Bez też jest ok ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 maja 2012, o 12:32 

Podziękował : 55
Otrzymał podziękowań: 72
Uprawnienia żeglarskie: jakiś sternik
cameron6 napisał(a):
Ale wróćmy do tematu czy na jachcie będzie zimno w tym czasie na jachcie to pewnie tak ale wysyłającemu te pytanie chodziło o czy w kabinie będzie ciepło ,a to już zależy od wielkości łódki i ilości osób w załodze ale można spróbować ogrzać kabinę oczywiście nie gazowymi wynalazkami typu słoneczka czy włączać na noc kuchenkę.Ja mam łódkę z stosunkowo małą kabiną a podobno wydatek ciepła przez człowieka wynosi ok 40 watów na h i jak jesteśmy z małżonką to w chłodne dni wystarcza ale sam to muszę się dobrze ubrać i w śpiworek wleźć a na głowę czapeczka.Robiłem zimą eksperymenty z ogrzewaniem zrobionym ze świeczek do podgrzewacza włożonymi do odpowiednio wyciętych puszek od piwa to 8 takich ogrzało mi wyraźnie pokój 12 kwadratowych myślę że do kabiny na Fokusie wystarczy 4 szt,minusy to że świeczki palą się ok 4 h, jest to ogień otwarty i kabina powinna być wentylowana bo jednak zużywa pewnie sporo tlenu ,ale jak wspominałem wcześniej na łódce jeszcze nie robiłem jeszcze takich prób i myślę że trzeba być mimo wszystko bardzo ostrożnym przy takich wynalazkach bo pokój w domku to co innego niż nasze łódeczki;P :-o

A trzeba było się bardziej rozejrzeć po regałach...w tej Ikei.

Na opakowaniach ze świeczkami jest napisane ile one powinny się palić.
Faktycznie, te najmniejsze palą się ok. 4 godzin, ale są większe, pakowane po 24 fi 6cm, które mają się palić ok. 9 godzin.
Te są chyba najbardziej odpowiednie.
Bo mam też takie 8cm wysokości, pakowane po 4, które mają służyć do 15 godzin!

Odpowiedz z cytatem