Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 22 lip 2025, o 00:34

Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 maja 2015, o 17:42 

Podziękował : 434
Otrzymał podziękowań: 411
Uprawnienia żeglarskie:
Wprawdzie 46 rocznica zakończenia tego etapu rejsu OPTY była wczoraj, ale w ferworze prac przy remoncie łódki - trochę się zapóźniłem.
Pomyślałem jednak, że warto przypomnieć Żeglarza i jego - wówczas - niezwykły rejs, więc tylko kilka słów i króciutki wierszyk Leonida Teligi, napisany właśnie podczas tego przejścia.

NAJDŁUŻSZY ETAP SAMOTNEGO REJSU LEONIDA TELIGI

Czterdzieści sześć lat temu, dnia 30 kwietnia 1969 roku Leonid Teliga na jachcie OPTY zawinął do portu w Dakarze, po 165 dniach żeglugi z Suvy na Wyspach Fidżi.
Teliga wyszedł z Fidżi 28 lipca 1968 roku, uprzedzając znajomych, że nie będzie z nim kontaktu przez wiele miesięcy.
To wyjątkowe i rekordowe wówczas w skali światowej, drugie co do długotrwalości po rejsie Gilboy’a, blisko półroczne samotne przejście OPTY na trasie o długości ponad trzynastu tysięcy mil, jest szeroko znane i opisywane.

Żeby nie powtarzać, przytaczam tylko rzadko cytowany, krótki wierszyk pióra Kapitana OPTY

Sytuacja „Opty-czna”

W farwaterze księżyca
„Opty” dziób swój zanurza
Czasem gnębi go cisza
Częściej straszy go burza

A w kabinie zamknięta
Niby w muszli ostryga
Siedzi zła i zmarznięta
Długobroda Teliga

Na OPTY nie było radia, więc wiadomości o rejsie pochodziły tylko albo z listów wysyłanych z portów, albo pośrednio, od spotkanych na morzu jednostek.
Pierwszy polski samotny rejs dookoła świata rozpoczął się w Casablance dnia 25 stycznia 1967 roku.

Cytat pochodzi z książki Leonida Teligi „Samotny rejs Opty”, str. 351, Wydawnictwo Morskie, Gdańsk 1973.

Tomasz Piasecki

Za ten post autor tomasz piasecki otrzymał podziękowania - 6: boSmann, Marian Strzelecki, Mir, nauaag, robhosailor, Zielony Tygrys
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 maja 2015, o 21:31 

Podziękował : 1767
Otrzymał podziękowań: 4263
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
To był faktycznie świetny etap, mimo tego, że wymuszony brakiem wizy do Australii (taka jest wersja oficjalna). Warto też wspomnieć, że w tym etapie Teliga przeszedł Cieśninę Torresa. I nie płynął wolno, raczej przeciwnie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 maja 2015, o 21:55 

Podziękował : 434
Otrzymał podziękowań: 411
Uprawnienia żeglarskie:
Kolega zwrócił mi uwagę na byka, którego strzeliłem pisząc o rekordowym przejściu OPTY na trasie ponad trzynastu tysięcy mil z Fidżi do Dakaru.

Datę wyjścia OPTY z Fidżji - 29.VII.1968 - podałem poprawne, ale pomyliłem datę zawinięcia do Dakaru, co nastąpiło dnia 9.I.1969 roku.
Trasa liczyła 13 260 mil, czyli 165 dni w morzu. Bez silnika, tylko na żaglach.
Tak właśnie opisuje to sam Leonid Teliga w cytowanej książce „Samotny rejs OPTY”, na str. 306.

Natomiast podana przez mnie data 30 kwietnia - jest dobrą, oficjalną datą zakończenia rejsu w Casablance. Teliga był już wtedy bardzo chory i zakończenie rejsu OPTY w Polsce, tak jak tego pragnął, okazało się ponad jego siły.

Piszę o dacie "oficjalnej", bo naprawdę była jeszcze data rzeczywista. 29 kwietnia 1969 roku o godzinie 1937 OPTY, kręcąc się po porcie w Casablance, podszedł do burty stojącego w rogu basenu M/S SANDOMIERZ. Tę właśnie datę i godzinę Teliga zapisał w dzienniku pokładowym jako moment zakończenia rejsu.
Ponieważ w konsulacie spodziewano się wejścia OPTY dopiero za jakieś pięć dni, więc "na gorąco" ustalono, że oficjalną datą przybycia Teligi do Casablanki będzie właśnie dzień 30 kwietnia. I tak zostało.

Moja łódka była zaprojektowana przez Olle Enderleina sporo wcześniej niż rozpoczął się rejs OPTY, bo w 1963 roku - więc choćby z racji wieku - jest się nad czym zastanawiać, zwłaszcza że program prac jest spory.
Czasami bywam mocno zaabsorbowany jakimś fragmentem czy rozwiązaniem miejscowej trudności, skutkiem czego pisząc poprzednio pomyliłem datę wejścia do Dakaru. Jak sądzę zostało to teraz szczegółowo wyjaśnione, a za za przeoczenie - przepraszam.

Pozdrawiam
Tomasz Piasecki

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 maja 2015, o 18:56 

Podziękował : 4528
Otrzymał podziękowań: 4281
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Mam przyjemność posiadać taką pamiątkę:

Obrazek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 maja 2015, o 20:00 

Podziękował : 10550
Otrzymał podziękowań: 2485
Uprawnienia żeglarskie: Nie odebrany plastik
To ja mam milsze wspomnienia ze zwiadzania Opty przed wodowaniem:
Teliga od razu przeszedł ze mna na Ty:
Sp...j szczeniaku ... gdzieś tu wlazł!
:-P
MJS

Wspomnij: Orwella i Huxleya.

Zapraszam na "fejsa":

"Dla tych co nie lubią szerokich ruf ;-)"
"Marian Strzelecki"
oraz
https://planyjachtow.pl/

Za ten post autor Marian Strzelecki otrzymał podziękowanie od: Maar
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 maja 2015, o 22:14 

Podziękował : 1823
Otrzymał podziękowań: 2216
Uprawnienia żeglarskie: sternik
Kilka tygodni temu coś mnie tknęło, by kupić Plany Modelarskie Nr 33 z rysunkami s/y "OPTY". :)

Odpowiedz z cytatem