Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 25 lip 2025, o 16:24

Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 paź 2012, o 18:49 

Podziękował : 57
Otrzymał podziękowań: 68
Uprawnienia żeglarskie: plastikowe
Chciałbym podzielić się z Wami tym co mnie spotkało, a właściwie co się zmieniło w moim życiu.
Mam już sporo wiosen na karku, ale w tamtym roku za namową, a właściwie umiejętnie podpuszczony przez koleżankę z forum samochodowego, podjąłem decyzję o udziale w rejsie morskim na Zawiasie.
Ja, zwykły szczur lądowy nie mający żadnego doświadczenia żeglarskiego, który nigdy nie pływał żadną żaglówką, zdecydowałem się na mój pierwszy rejs.
Tak, wiem co niektórzy myślą o rejsie Zawiasem, czyli że obieranie ziemniaków, że to tylko turystyka nie mająca z prawdziwym żeglarstwem wiele wspólnego ( temat o godzinach na sternika jachtowego).
Z każdym tygodniem zbliżającym do tego rejsu, zadawałem sobie pytanie "co ja durny robię?" Przecież ja nawet na karuzeli się nie mogłem kręcić. W głębi duszy jednak od najmłodszych lat coś mnie ciągnęło żeby zobaczyć jak to jest na tym morzu.
Przyszedł jednak ten dzień i wypłynąłem na morze.
Odwrotu nie było.
Do Helu było nawet fajnie, potem wiatr zaczął mocniej wiać, stan morza 4 -5B, czyli dla mnie zaczęły się kłopoty żołądkowe, orła cień czy jak kto woli, pokłon dla Neptuna :lol:
Kłopoty jednak po paru godzinach minęły i ....... zaczęło mi się to żeglowanie podobać. Przełamałem strach, zobaczyłem świat i pokład z perspektywy bocianiego gniazda, czy niebo pełne gwiazd.
W kwietniu tuż przed Waszym forumowym rejsem odbyłem swój drugi rejs Zawiasem.
Czerwiec to tygodniowy rejs w Czarnogórze, a za nieco ponad tydzień mój trzeci rejs Zawiasem.
Moja przygoda z żeglarstwem zaczęła się więc na morzu i jak do tej pory jest to jedyne moje żeglarskie doświadczenie. Pewnie w przyszłym roku może spróbuję zobaczyć jak to się pływa wśród "szuwarków", ale jak na razie morze mnie bardziej ciągnie.
Teraz pewnie coś, co wielu mnie za to skrytykuje, ale we wrześniu zdałem egzamin na sternika jachtowego.
Moje umiejętności są niewielkie i doskonale zdaję sobie z tego sprawę, ale mając wiedzę która była potrzebna , aby zdać ten egzamin, do mojego pływania podchodzę już zupełnie inaczej. Mam wielki szacunek i respekt dla wody, dla morza i z pewnością nieprędko sam wypłynę na jakiś morski rejs, ale chcę się uczyć od ludzi którzy mają doświadczenie i chcą podzielić się tą wiedzą. Mając patent, dopiero teraz mogę przecież wynająć żaglówkę i popływać na pobliskim jeziorku :cool:
Każdy lubi to co woli, jedni lubią pływać na małych jachtach, inni na większych. Mi pływanie na Zawiasie się spodobało i mam nadzieję, że kogoś z forumowiczów tam spotkam.
A na razie chciałbym podziękować dwóm osobom.
Kajce ( pewnie kilka osób o Niej słyszało) że "zaraziła" mnie żeglarstwem.
Oraz Maćkowi Sodkiewiczowi, za ...... za to że jest.

Za ten post autor adames otrzymał podziękowania - 2: Colonel, Węzełek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 paź 2012, o 18:58 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Brawo!
Witamy na forum i witamy w... w życiu!!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 paź 2012, o 19:06 

Podziękował : 57
Otrzymał podziękowań: 68
Uprawnienia żeglarskie: plastikowe
Colonel napisał(a):
witamy w... w życiu!!

Masz rację, od tamtego roku moje życie zmieniło się, przyszłoroczny urlop zamierzam wykorzystać na pływanie, chociaż nie wiem jak to rodzina zaakceptuje, bo żona nawet nie chce myśleć że popłynie po morzu.
Pewnie będę pływał sam, tzn z ludźmi którzy kochają morze, a rodzinie zafunduję jakiś wypoczynek nad brzegiem morza, żeby miał mi kto pomachać białą chusteczką. :lol:

Za ten post autor adames otrzymał podziękowanie od: Węzełek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 paź 2012, o 19:28 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
adames napisał(a):
bo żona nawet nie chce myśleć że popłynie po morzu

Zaproś ją latem na błękitne, gdzie pływa się od drugiego śniadania do podwieczorku z przerwą na kąpiel w ładnej zatoczce. Potem marina z dobrymi sanitariatami i romantyczna kolacja pod palmą.
Powinno zadziałać.

Załączniki:
P7190035.jpg
P7190035.jpg [ 79.7 KiB | Przeglądane 1774 razy ]

Za ten post autor Cape otrzymał podziękowanie od: adames
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 paź 2012, o 22:55 

Podziękował : 140
Otrzymał podziękowań: 84
Cape napisał(a):
chcę się uczyć od ludzi którzy mają doświadczenie i chcą podzielić się tą wiedzą.
I tego się trzymaj! :)

Odpowiedz z cytatem