Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 22 lip 2025, o 00:36

Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 mar 2015, o 09:25 

Podziękował : 284
Otrzymał podziękowań: 617
Uprawnienia żeglarskie: polskie i zagraniczne
Pod wpływem ostatniej dyskusji na temat pewnej firmy przeprowadziłem pobieżne badanie staystyczne. Zauważyłem, że znacznie łatwiej znaleźć w sieci opinie negatywne o jakimś skipperze niż pozytywne. Najwyraźniej niezadowoleni chętniej piszą od zadowolonych.

Proponuję, dla równowagi stworzenie wątku, a w nim listy skipperów godnych polecenia. Dla ogólnego pożytku.

Na dobry początek mam trzech. W porządku alfabetycznym.

Krzysztof Kieniewicz (kpt.) związany z firmą ProSkippers.
Jest, jak komisarz Przygoda z Vabank - pedant i szczególarz. Ale nieszkodliwy i nieupierdliwy. Otwarty, pogodny i doświadczony. Przy tym zapalony instruktor - jeśli chcesz, nauczy Cię i z ogromna cierpliwością pozwoli Ci błądzić (oczywiście w granicach bezpieczeństwa). Ma bardzo rzadką umiejętność taktownego rozwiązywania potencjalnych konfliktów w załodze. Nie podnosi głosu, nie przeklina...

Z wad: nie pije, nie pali i nie je mięsa. Ale bliźnich nie ogranicza w ich słabościach.

Z tego, co wiem specjalizuje się w rejsach typowo szkoleniowych (manewrówki) i rejsach rodzin z dziećmi. Do jednego i drugiego nadaje się wyśmienicie, bo wystawiany (z premedytacją) na przeróżne próby ujawniał anielską cierpliwość.

Maciej Orczykowski (kpt.) firma Warsztat Mediowy
Pogodny, otwarty i majsterkowicz. Jeśli masz swój jacht i sporo drobiazgów do reperacji oddaj mu łódkę w czarter. Maciek naprawia kompulsywnie, a co najważniejsze skutecznie. Szczęśliwie potrafi naprawić wszystko. Tylko podczas jednego rejsu, na Atlantyku naprawił wskaźnik paliwa (wymieniając fragment instalacji elektrycznej i czyszcząc pływak), silnik, usunął wyciek wody (rozebrał całą kabinę rufową i złożył), uruchomił nie działającą od wielu miesięcy instalację ciepłej wody i... piekarnik.
Ma przy tym ogromne szczęście do pogody i intuicję. Sprawnie zarządza ludźmi i deleguje zadania.

Z wad: Od czasu do czasu gra na flecie prostym. Szczęśliwie, flet łatwo można mu zgubić. Będzie wówczas przez jakiś czas nieszczęśliwy, ale bez konsekwencji dla załogi. Niestety lubi szanty. Na szczęście nie tylko, więc i "Carmen" Bizeta udawało się przemycić.

Z czystym sumieniem mogę Maćka polecić.

Krzysztof Ziółkowski (s. jach.) - chyba niezależny.
Człowiek o dwóch obliczach. Z pozoru introwertyk i flegmatyk. Bo tak się zachowuje. W głębi zaprogramowany na wygrywanie. Przez lata był członkiem paralotniowej kadry Polski i kilkakrotnym Mistrzem Polski, teraz startuje również w regatach. Np. Poloneza. Jest tylko kwestią czasu, kiedy zacznie zajmować istotne pozycje. Bo on po prostu, jeśli zaczyna uprawiać sport, to po, żeby wygrywać. Ma imponujące doświadczenie nawigacyjne i meteorologiczne. Narzucał się z nim nie będzie, ale pytany udzieli wyczerpujących odpowiedzi.
Zachowuje stoicki spokój w sytuacja potencjalnie stresujących.

Z wad: jest człowiekiem kulturalnym, tak bardzo, że mi czasem głupio. Poza tym chętniej słucha niż mówi. Ale pytany odpowiada pełnymi zdaniami. Wszystko wskazuje na to, że czyta dużo i to beletrystyki.

Zachęcam Was do pisania kolejnych opinii na temat skipperów godnych polecenia. Czasami, decydując się na rejs nie mamy pojecia kim jest człowiek, któremu zamierzamy powierzyć komendę nad naszą, w jakimś sensie, łódką. Warto więc cokolwiek wiedzieć o skipperach.

Jeśli macie odmienne zdanie o juz opisanych - nie krępujcie się - piszcie w tonie polemicznym. Ale w takim wypadku zachęcam do podpisywania się imieniem i nazwiskiem. Traktujmy się z szacunkiem.

Jarek Minkowicz

Za ten post autor sailhorse otrzymał podziękowania - 6: Były user, Krzysm, Kurczak, Moniia, Senator, zxc
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 mar 2015, o 14:50 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 11
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Nie będę się rozpisywał za dużo, pływałem z dwoma kapitanami z których jestem 100 procent zadowolony. Kapitan Maciej Sodkiewicz, opinie na jego temat 100 prawdziwe mam nadzieje że jeszcze będę miał okazje z nim pływać. Drugim Kapitanem którego mogę w 100 procentach polecić jest Andrzej Wojciechowski, z tego co się orientuje to pływa na wyspach kanaryjskich swoim jachtem, na Bałtyku tez można na niego trafić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 mar 2015, o 17:36 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Marek "Jeanneau" Tereszewski :respekt:
Marek " M@rek" Lewenstein :respekt:

Mam tez wielu rewelacyjnych zalogantow.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 mar 2015, o 17:44 

Podziękował : 4120
Otrzymał podziękowań: 1968
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Borys_q napisał(a):
Nie będę się rozpisywał za dużo, pływałem z dwoma kapitanami z których jestem 100 procent zadowolony. Kapitan Maciej Sodkiewicz, opinie na jego temat 100 prawdziwe mam nadzieje że jeszcze będę miał okazje z nim pływać. Drugim Kapitanem którego mogę w 100 procentach polecić jest Andrzej Wojciechowski, z tego co się orientuje to pływa na wyspach kanaryjskich swoim jachtem, na Bałtyku tez można na niego trafić.

Andrzeja Wojciechowskiego rowniez moge polecic z czystym sumieniem. Mimo ze obaj jestesmy ze Szczecina poznalismy sie dopiero jak ponad 10 lat temu ptrzyjechal jako bosman na "Chopina" na ktorym bylem I of.Potem pomagalem Mu remontowac "Karfiego".Jego strona to www.rejsy.szczecin.pl Aktualnie na Kanarach opiekuje sie 3 jachtami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 mar 2015, o 17:52 

Victorze, zaraz zacznie sie wzajemna adoracja :) Poplynelismy razem znajac sie jedynie z forum. Ja na pewno zawsze z toba poplyne a do tego jestes jednym z niewielu , ktorym bez wachania powierze wlasna lodke. ( ktorej nigdy nie wyczarteruje )

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 mar 2015, o 18:35 

Podziękował : 284
Otrzymał podziękowań: 617
Uprawnienia żeglarskie: polskie i zagraniczne
Ależ adorujcie się Panowie. Dopóki robicie to z wdziękiem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 mar 2015, o 18:42 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Artur Bergier
http://syberg.pl/krotko-o-nas/
Zbudował Berga i na nim mieszka.
Na Bergu z Arturem przepłynąłem 5000 Mm w kilku rejsach
100 % satysfakcji.

Za ten post autor Cape otrzymał podziękowanie od: Jacht Berg
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 mar 2015, o 22:34 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 7
Uprawnienia żeglarskie: jsm,src
Michał Łukaszewicz-super organizacja rejsu,nastawiona na poznanie turystyczne zwiedzanych krajów a nie na nabijanie godzin. Ma dobrze opracowany region po którym się pływa,dba o dobry klimat w załodze.

Jarosław Kardzis- Morka ,Instruktor którego mogę polecić każdemu. Dobrze przygotowany merytorycznie i pedagogicznie, opanowany i wyrozumiały.Nauczy chyba każdego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 sie 2015, o 17:32 

Podziękował : 6
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: jachtowy sternik morski
Mam odmienną opinię na temat Maćka Sodkiewicza i Artura Bergiera. Pływałem z obydwoma. Jeśli ktoś rozważa płynięcie z jednym z nich i chciałby usłyszeć moją opinię - zapraszam na pw.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 sie 2015, o 22:32 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
maestral napisał(a):
Jeśli ktoś rozważa płynięcie z jednym z nich i chciałby usłyszeć moją opinię - zapraszam na pw.

Po to jest ten wątek, żeby nie trzeba było wywiadywać się prywatnymi kanałami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 sie 2015, o 23:12 

Podziękował : 6
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: jachtowy sternik morski
Maar, mimo wszystko nie chcę publikować tutaj tych opinii, głównie z tego względu, że:

Cytuj:
Proponuję, dla równowagi stworzenie wątku, a w nim listy skipperów godnych polecenia. Dla ogólnego pożytku.

Nie chcę też rozpoczynać jałowej dyskusji z osobami o przeciwnym zdaniu, a tym bardziej "obsmarować" kogoś w internecie i zostawić trwały ślad przy czyimś nazwisku. Kieruję do siebie na priv, bo chętnie udzielę możliwie obiektywnych i rzetelnych informacji, które nie pozwoliłyby mi pewnych kapitanów z czystym sumieniem polecić.

Dla równowagi

Każdemu z całego serca polecam Wojtka Kaczora - kapitana, z którym przepłynąłem kilka tysięcy mil na różnych jachtach, w różnych rejsach i z różnymi załogami, a także armatora, od którego czarterowałem jacht. Wojtek ma niebywały talent i pasję do uczenia ludzi żeglarstwa i jeśli miałbym wskazać osobę, która miała największy i najważniejszy wpływ na mój żeglarski rozwój, to z całą pewnością jest to Wojtek, mimo że pływałem z nim w rejsach turystyczno-stażowych, a nie szkoleniowych. Oprócz bycia świetnym nauczycielem (którym notabene jest z zawodu), Wojtek jest też świetnym kapitanem, który niezmiernie imponuje mi zdolnością do trzymania nerwów na wodzy, przepełnionym szacunkiem podejściem do jachtów, na których pływa, oraz zaawansowanym ogólnie pojętym "warsztatem" żeglarskim. Choć istnieją kwestie, co do których do końca się z nim nie zgadzam, to są to głównie tematy z gatunku etykiety czy poglądów na temat żeglarstwa. No i nigdy nie rozumiem dlaczego z takim upodobaniem katuje wszystkie swoje załogi pulpetami w sosie pomidorowym marki Pudliszki, których by the way sam nie lubi ;)

Poza tym polecam Adama Kantorysińskiego (ojca), z którym płynąłem Chopinem w regatach TTSR. Mimo, że pływałem z nim krótko i miałem z nim ograniczony kontakt, to wywarł na mnie ogromne wrażenie swoim opanowaniem i doskonałym podejściem do uczenia młodzieży.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sie 2015, o 07:43 

Wsrod zeglujacych sa osoby preferujace bardzo rozne style zeglowania i mysle ze wlasnie dlatego oceny kapitanow bywaja rozne :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sie 2015, o 08:39 

Podziękował : 1364
Otrzymał podziękowań: 1257
Uprawnienia żeglarskie: sternik mieliźniany
Kurczak z miasta na północ od Bornholmu :D Oprócz tego że ma ADHD i wstaje z pierwszym pianiem to fajny z niego skiper :-P

"Bałtyk nocą skłania do przemyśleń.Ciemno i tylko woda dookoła.Czasem jakieś światełko w oddali, które szybko znika.Szum wiatru w olinowaniu i bulgot wody od dzioba jachtu." cytat z drugiego tomu " Przygód na Morzu"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sie 2015, o 13:57 

Podziękował : 30
Otrzymał podziękowań: 16
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Lech Lewandowski

Bardzo rozsądny, pełen "wszelkiej maści" za/u/bezpieczeń kapitan.
Rejs z nim, to "wczasy" - aż tak dba o załogę.

Odpowiedz z cytatem