Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 25 lip 2025, o 16:25

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 maja 2009, o 19:41 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Po dluzszych dyskusjach zaczelo mnie meczyc nastepujace pytanie...

Bo ludzie szukaja roznych plywadel z roznych powodow i wychwalaja rozne zalety.

To co ja lubie najbardziej to przyspieszenie w przechyle ostro na wiatr, moment kiedy lodz wchodzi w slizg i opor na sterze. Cala reszte traktuje jako dopust bozy. Czyli nawigowanie, picie, wyposazenie. Ma byc duzo plotna i predkosc na tyle duza by uniesc sie na chwile nad tafle.

Nie ma znaczenia ryzyko wywrotki. Nie ma znaczenia czy kibel jest sprawny. Nie wazne w jakim kierunku plyne, byle wzgledem wiatru i zeby rylo piana po pysku. W kuchni moze byc cokolwiek na zgnilej cebuli.

Dlatego nie lubie pelnotliwych bali, dlatego lubie wysokocyfrowe proporcje kadluba i zagla.

A jakie Wy macie zboczenie ze lubicie takie a nie inne lodzie? Bezpieczenstwo? Stabilnosc? Hotel? Wykonczenie? Styl "old"?

Czyli jaka odmiane zboczenia macie w chorobie okreslanej zbiorowo jako "zeglarstwo".

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 17 maja 2009, o 19:50 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
vv3k70r napisał(a):
A jakie Wy macie zboczenie ze lubicie takie a nie inne lodzie? Bezpieczenstwo? Stabilnosc? Hotel? Wykonczenie? Styl "old"?

To jest dobrze postawione pytanie. Odpowiem, ale muszę się (trochę) zastanowić.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 17 maja 2009, o 20:26 

Odpowiem krótko: lubię pływać oraz lubię prymitywne warunki (to drugie się tyczy ogólnie życia i nie jestem w stanie tego racjonalnie wytłumaczyć). Lubię gnieść się w ciasnocie, jeść byle co, naprawiać co chwile wszystko i improwizować, bo nagle coś przestało działać. Spać na pokładzie jak jest ciepło albo gdziekolwiek, gdzie nie ma wilgoci. Rano myć się w lodowatej wodzie i cała zabawa od nowa. W zasadzie im więcej luksusu, tym mniej mi się podoba rejs. Rejs, który najlepiej pamiętam, to ten jak błądziłem po nocy po bagnach, zagryziony przez pijawki i komary, cały wydrapany i pocięty trzcinami; zastany przez burzę w najgorszym miejscu, gdzie nie dało się schronić od razu na brzeg; przemoczony wiele razy i zmagający się niedoskonałościami jachtu. W skrócie najważniejsza zasada: im gorzej, tym lepiej.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 17 maja 2009, o 20:31 

Podziękował : 50
Otrzymał podziękowań: 28
Uprawnienia żeglarskie: jsm
Przestrzeń - Przechył - Przyśpieszenie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 maja 2009, o 23:19 

Podziękował : 235
Otrzymał podziękowań: 118
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
vv3k70r napisał(a):
Czyli jaka odmiane zboczenia macie w chorobie okreslanej zbiorowo jako "zeglarstwo".

Wiesz z czasem cholesterol wypiera testosteron… :lol: dalej Se odpowiedz sam… :cool:
A tak na poważnie pięknie to ująłeś poniżej. :grin:

vv3k70r napisał(a):
Nie ma znaczenia czy kibel jest sprawny. Nie wazne w jakim kierunku plyne, byle wzgledem wiatru i zeby rylo piana po pysku. W kuchni moze byc cokolwiek na zgnilej cebuli.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 18 maja 2009, o 09:40 

Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 22
Dla mnie pływanie to też ludzie. Kręci mnie pływanie - gdy są dobrzy i weseli ludzie, gdy jest wesoło, przyjemnie, bez kwasów, a wtedy może nawet flautą wiać ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 18 maja 2009, o 11:33 

Podziękował : 277
Otrzymał podziękowań: 266
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
banan70 napisał(a):
gdy są dobrzy i weseli ludzie,

No tak - ważniejsze od tego na czym jest z kim się pływa. Ale jakkolwiek "komputerowa" nawigacja stała się "lekka, łatwa i przyjemna" największą frajde sprawia mi, gdy wreszcie trafię do miejsca, które dotychczas widziałem tylko na mapie. :roll:

Biały Wieloryb czyli...
(Marek Popiel)

http://whale.kompas.net.pl

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Drobiazgi
PostNapisane: 18 maja 2009, o 13:25 

Otrzymał podziękowań: 3
Najwspanialsze w Naszej pasji jest możliwość wypełnienia się czystą Wolnością z dala od idiotyzmów z którymi obcujemy na codzień . Wiatr , woda , łajba i TY .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 18 maja 2009, o 13:47 

Podziękował : 334
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: RYA/MCA Yachtmaster Ocean
A ja w ostatni piątek szedłem po Nidzkim w nocy, dotarliśmy Pod Dęba po północy. I to było piękne, gwiazdy nad głową, cisza dookoła i niesamowity spokój, który chyba się udzielał. Płynęliśmy w trzy łódki i w pewnym momencie powiedziałem do kolegów na sąsiednich łódkach, że mógłbym tak płynąć przez całą noc.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 18 maja 2009, o 15:30 

Napisałem, że to jest dobre, ale trudne pytanie. W moim przypadku nie ma jednej rzeczy. Jest całokształt. W rejsach przeze mnie organizowanych sprawia mi przyjemność również to wszystko, co jest przed rejsem. Przygotowania. logistyka, organizacja. Potem rejs, wyprowadzenie jachtu z portu, wachty kolejno się zmieniają (bardzo cenię sobie dobry humor i kompetencję rozumianą jako brak zbędnego ryzyka). Po tygodniu, lub dwóch cumujemy w porcie wyjścia. Żal, że się skończyło, ale też ulga, że się nic nie stało. I tak do następnego razu. Oby zawsze tak było.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 19 maja 2009, o 21:47 

Uprawnienia żeglarskie: sternik
Wstaje słońce. Jemy śniadanie i wypływamy. Wieje 5. Lecimy ostro na wiatr. Yacht w przechyle, woda wchodzi na półpokłady. Sterem czasem kontrujemy, a grota luzujemy. Potem zwrot i natepny i nastepny. Słoneczko się chyli. Cumujemy w zatoce. Ręce nas bola ale idziemy po opał. Poznajemy sąsiadów z łodki obok. Fajni ludzie. Ognisko, kiełbasa, piwo i gitara.
Rano wstajemy. Nic nie wieje. Żagle wiszą. Powiedzmy że płyniemy. Dziś inaczej niz wczoraj. Inaczej ale tak samo fajnie jak wczoraj. Woda, cisza, yacht i fajna załoga. nic wiecej...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, o 07:31 
Cytuj:

Ja pływam ponieważ lubię obcować z przyrodą, a także dla wyrwania się z codziennego zgiełku i hałasu na rzecz ciszy i spokoju, czego niestety zaczyna brakować :( W całym tym pływaniu (głównie śródlądowym, na morskie mnie nie stać) uwielbiam nawigować. Zawsze przed rejsem dokładne przestudiowanie mapy, opracowanie miejsc, a podczas rejsu nawigacja, prowadzenie dziennika pokładowego, wykreślanie kursu i inne tym podobne. Zawsze miałem słabość do nawigacji.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2009, o 23:32 

Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 2
Uprawnienia żeglarskie: Inland Skipper
Kaprowi odpowiem: Właśnie dlatego żeglujemy! Dobrze oddałeś sens żeglowania. Proszę tylko o jedno, to czym się po wodzie poruszamy, to jachty a nie, jakieś YACHTY! :piwko:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2009, o 11:26 

jakty, jäkty, jekty... a jaka jest polska... rdzennie polska nazwa? bo zdaje sie w okretownictwie i zeglarstwie to jakis szczegolnych tradycji nie mamy...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2009, o 15:10 

Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 22
vv3k70r napisał(a):
a jaka jest polska

łódka, łódź żaglowa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 26 maja 2009, o 01:30 

Otrzymał podziękowań: 2
Uprawnienia żeglarskie: Inland Skipper
Haziaj Żeglarz,do Ciebie, głównie piszę. Twój nick, sugerujący gospodarza! Kętrzyn i okolice. Harsz-Skłodowo. Myślę, że będziesz. Będę tam od 3 maja, 6 popłynę. Pozdrawiam! :piwko:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2009, o 11:37 
A dziękuję, za zaproszenie również. Nie pomerdały ;) Ci się daty czasem :?: Może od 3 czerwca :?: Jak dobrze pójdzie to zrobię sobie krótki wypad 11 czerwca z moim dobrym znajomym żeglarzem, na Mamry zapewne :) - święto i tylko wtedy dam radę, a tak to wiesz jak jest, praca, dom, dziecko ... . Jakby co zgadamy się. Ale dobra koniec :offtopic:, w końcu temat traktuje trochę o czymś innym ;)

Pozdrawiam.
:piwko:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 5 cze 2009, o 16:40 

A jeszcze dorzucę taką sentencję, która uważam, że dość trafnie opisuje żeglarstwo.

Morza i oceany to największe piękno, jakie stworzono. Żył niegdyś w epoce odrodzenia Michał Anioł. Spytali go, jak tworzy swoje rzeźby. "To proste. Biorę kamień i usuwam wszystko co zbędne" - odpowiedział. Piękno jest wtedy, gdy nie ma niczego zbędnego. Na morzu jest tylko życie i śmierć. Nic zbędnego.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 5 cze 2009, o 19:53 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
pablo_sb napisał(a):
Piękno jest wtedy, gdy nie ma niczego zbędnego.

Czasami to zbędne, też jest piękne :-)

pablo_sb napisał(a):
Na morzu jest tylko życie i śmierć. Nic zbędnego.

Na szczęście IMHO nie tylko. Piękno życia nie składa się z samych rzeczy niezbędnych.
A wracając do wątku, to na morzu jest życie, śmierć i... zgubione kontenery, ból, śmieci, miłość, porwane sieci rybackie, tęsknota, plamy ropy, etc, etc :-)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 5 cze 2009, o 20:45 

Aj no bo to miało być takie poetyckie w stylu "wpłynąłem na suchego przestwór oceanu", by na chwilę się oderwać od rzeczywistości. Ale jak widać poezja leży w porównaniu z prozą życia w postaci
Cytuj:
zgubione kontenery, ból, śmieci, miłość, porwane sieci rybackie, tęsknota, plamy ropy, etc, etc p

:)
Taki mały liryczny OT

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 24 cze 2009, o 20:56 

To co ja najbardziej kocham w żeglarstwie to wschody słońca!
Może się wydawać, że przecież jeden nie różni się od drugiego, że słonce zawsze wstaje i zawsze zachodzi i tak od zawsze.
Dla mnie to jest magiczna chwila. Szczególnie na morzu. Uwielbiam wstać tak 15 minut przed (nawet gdy inni mają wachtę), z zaspanymi ślepiami zaparzyć kawę, wyjść na zewnątrz i patrzeć jak rodzi się nowy cud na moich oczach!

Jest jeszcze kilka rzeczy mniej ważnych ale pociągających mnie w naszej pasji. Czasem prędkość, czasem zwyczajny skrzek żab w trawie dopływając wieczorem do brzegu,czasem poznanie siebie w różnych warunkach, poznawanie ludzi podobnych do nas, i.... jeszcze wiele rzeczy :)

to chyba długo można tak pisać, nie? :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 24 cze 2009, o 21:04 

Cytuj:
to chyba długo można tak pisać, nie?

Oj tak, na pewno.......

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 24 cze 2009, o 21:22 

Otrzymał podziękowań: 13
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz swobodny z Wyspy Orzechowej
Pieknie to napisałaś pa_ka, bardzo poetycko, w jednym z rejsów miałem koleżanke, która uwielbiała wschody słońca stanowiliśmy razem jedną z wacht. O świcie była nieprzytomna z zachwytu, do dzisiaj pamietam dylemat jak nie odrywając się od rumpla nanieść pozycje na mape.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 25 cze 2009, o 08:00 

Nigdy nic nie wiadomo. Kto wie... może któregoś dnia Twoja koleżanka z rejsu doczeka się palmtopów do nawigacji lub czegoś podobnego zainstalowanego przy sterze :grin:
Znajomy ponieważ dużo pływa nocą, to aby widzieć wyznaczoną trasę na mapie w komputerze, założył sobie małą plazmę (!) na wprost zejściówki na ścianie działowej od kabiny dziobowej, ha ha. A to raz mapę ogląda, a to raz film sobie włączy, to się nazywa dla mnie wynalazek :D No ale co... pomysł ciekawy.
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 25 cze 2009, o 09:05 

Podziękował : 277
Otrzymał podziękowań: 266
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Dla mnie największa frajda, kiedy idąc jakimś pokręconym podejściem, nowym dla mnie, co chwila odkrywam: tak! To jest to właśnie. Czyli miejsca wcześniej wypatrzone na mapie, locji itp objawiają mi się w realu. Czuję się wówczas jak Magellan (No - magellanek :wink: )

Biały Wieloryb czyli...
(Marek Popiel)

http://whale.kompas.net.pl

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 25 cze 2009, o 12:15 

Podziękował : 187
Otrzymał podziękowań: 261
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz polodowcowy
Co mnie kreci w żeglarstwie? Całokształt !!! :wink:
Lubię pływać zarówno po śródlądziu jak i po morzu. Lubię pływać sam jak i z przyjaciólmi .
Kupiłem łodkę zanim zrobiłem jakikolwiek patent. W tej chwili najczęściej myslę na temat wymiany jachtu na morską jednostkę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lip 2012, o 18:00 

Otrzymał podziękowań: 1
Uprawnienia żeglarskie: niet.
Wiem, że bawie się w archeologa ;P Nie zjedzcie mnie... Ale temat ciekawy i wart odkopania...
Żeglować lubię za przechyły, adrenalinę i ten dreszczyk "gleba, czy nie gleba".
Poza tym strrasznie lubię ten rodzaj relacji sternik-załogant na 2 osobowych żaglówkach. Takie porozumienie i obopólne zaufanie.
(teraz, kiedy się wypowiedziałam, zabijcie mnie za archeologie ;P)

Za ten post autor Brukselka otrzymał podziękowanie od: Węzełek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lip 2012, o 19:42 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Czuj się zabita!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lip 2012, o 20:25 
*** Ban ***

Podziękował : 455
Otrzymał podziękowań: 766
Uprawnienia żeglarskie: mam
Brukselka napisał(a):
zabijcie mnie za archeologie ;P)

Colonel napisał(a):
Czuj się zabita!

raczej za to że się nie przedstawiłaś w osobnym wątku, tylko tak od razu tutaj pojechałaś:-)

"Są dwie naprawdę bezgraniczne rzeczy - Wszechświat i ludzka głupota; co do Wszechświata nie jestem całkiem pewien. Albert Einstein

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lip 2012, o 21:04 

Podziękował : 4531
Otrzymał podziękowań: 4285
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
newlifejs0778 napisał(a):
raczej za to że się nie przedstawiłaś w osobnym wątku, tylko tak od razu tutaj pojechałaś

E tam, widać że dziewczyna i do tego w klasie Vaurien. :DD

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona