Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 21 lip 2025, o 22:05

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 maja 2009, o 14:53 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Witam,
Jestem w trakcie kursu żeglarskiego, ale nie jestem pewien zdania go.
Chciałbym się wybrać na mazury popływać, więc proszę o pomoc lub podpowiedź jaki jacht wybrać i ewentualnie które można wyczarterować bez patentu??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2009, o 15:14 

Możesz czarterować każdy poniżej 7.5m długości kadłuba. Czasami opisy są, że długość jest większa, ale patrz na kadłub. Nie wiem jakie masz umiejętności, ale ciężej jest wywrócić tzw. kabinówki, ale też ciężej się je obsługuje samemu. Te czarterowe raczej nie są przystosowane do samotnej żeglugi. Najlepiej zapytaj się na jakim typie masz mieć ten egzamin i sobie taki wyczarteruj i weź kogoś z doświadczeniem do pomocy.
Z tym że nie zawsze czarterownie mają ochote wydawać takie jachty bez patentu. Często jesto to niemożliwe. Ale są też takie, co się tym chwalą. Z kabinówek wystarczy Ci Sasanka (dość popularne są 660) albo Sportina682. A z mieczówek Omega, tylko nie radziłbym brania jej samemu, jesli nie masz pewności co do egzaminu i np. nie potrafisz jej postawić po wywrotce.
Generalnie sprawdź, czy masz na mieczówce czy "kabinówce" egzamin.

Ostatnio edytowano 27 maja 2009, o 16:32 przez pablo_sb, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2009, o 16:29 

Podziękował : 422
Otrzymał podziękowań: 1060
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
spirito napisał(a):
Jestem w trakcie kursu żeglarskiego

Co to za kurs który nie mówi jakie przepisy obowiązują???

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2009, o 20:31 

Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 22
Uprawnienia żeglarskie: jsm
Jurmak napisał(a):
Co to za kurs który nie mówi jakie przepisy obowiązują???

napisał spirito, że jest w trakcie kursu. Może do tego nie doszli jeszcze ;)
spirito, jak będziesz miał pływania na kursie, to się szybko zorientujesz jaka łódkę wyczarterować. Po prostu sam będziesz wiedział, samo przyjdzie. To raczej jest tak, że zaczyna się od mniejszych łódeczek i stopniowo w miarę swojej pewności i umiejętności, jest chęć pływania na większych....kończąc nawet na tych już wieeelkich, rejowych 'łódkach' ;)
No chyba że Cię niechęć straszna ogranie, to skończyć wtedy można z 'łódką bols' ;)
Życzę powodzenia i do przodu ! ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2009, o 23:44 

Zaszło małe nieporozumienie. Ja wiem na jakiej będę miał egzamin. Obecnie pływam na kursie na Dz'cie, Omedze i Sportinie. Generalnie chodzi mi o to, że nie mam zbyt dużo czasu, by więcej popływać i dojść do wprawy przed egzaminem. Moje pytanie wybiega w przyszłość, ponieważ chciałbym popływać w wakacje na mazurach, a nie jestem pewien czy uda mi się zdać egzamin na patent żeglarski. Wśród łódek jest duży wybór więc pytam co radzicie??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2009, o 07:31 
O ile nie masz jakiś tam dużych wymagań odnośnie nowinek technicznych i różnych patentów to od siebie poleciłbym coś ze starszych konstrukcji balastowo-mieczowych co by bezpieczniej było, a i żegluga spokojniejsza. Mankamentem jest falszkil, który zwiększa zanurzenie czasem nawet do do 70 cm. Taki standard to około 50 cm. Z cumowaniem aż takiego problemu nie ma, do większości brzegów podejdziesz, jedynie występuje problem przy bardzo łagodnym spadku, wtedy zostawiasz jacht dalej od brzegu i po wodzie ;) Są też wyjątki - przykładowo zachodni brzeg jeziora Dobskiego blisko Radziej, bardzo ładne i ciekawe miejsce, przez długi okres woda od kolan po pas więc spokojnie podejdziesz. Mnie osobiście bardzo podpasowała kanadyjska konstrukcja - Nash. Przepływałem na niej Mazury wzdłuż i wszerz i powiem Ci, że łódka bardzo wdzięczna, a i z niejednym można się pościgać ;) Co do wygody to zależy jakie masz wymagania - wysokości stania nie uświadczysz, nie ma mowy o żadnych WC i innych tego typu. Wiele jachtów z prywatnych rąk jest bardzo fajnie zabudowanych i trafiają w czarter. Myślę, że to naprawdę dobre łódki dla początkujących.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2009, o 08:56 

Omijaj wielkie wysokoburtowe konstrukcje, które się chwalą, że mają 1,85m wysokości pod pokładem. Z małych łódek ja lubię Sasanki i Sportiny, bo są dość popularne w czarterach i są chyba jedne z najtańszych. Generalnie sam typ nie ma znaczenia, byle była mała, bo się tym łatwiej manewruje. Na Mazurach jeden jacht w swojej klasie nie musi być równy innemu jachtowi w tej samej klasie z innego czarteru.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 9 cze 2009, o 10:14 

Marne są szanse na wynajęcie kabinówki na Mazurach bez papierków :sad: Dzwoniłem do kilkunastu firm zajmujących się wynajmem i jak usłyszeli że bez patentu to odpowiedz była od razu negatywna.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 9 cze 2009, o 14:03 

A do ahoja dzwoniłeś? W tamtym roku wymagali podpisania oświadczenia, że odpowiadasz za wszystkie szkody, bo są problemy z ubezpieczycielami. Myślę, że jak zaproponujesz innym firmom taki papierek, to jest szansa się dogadać. Tylko jak się coś posypie na rejsie, mogą Cię kosztami obciążyć.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 9 cze 2009, o 14:44 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
pablo_sb napisał(a):
bo są problemy z ubezpieczycielami

Moim zdaniem firma ubezpieczeniowa nie ma prawa odmówić wypłaty ubezpieczenia, gdy prowadzący nie ma patentu, a łódka ma do 7,5 m. Musieliby takie zastrzeżenie wpisać do polisy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 9 cze 2009, o 15:05 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
cape napisał(a):
Musieliby takie zastrzeżenie wpisać do polisy.

Do OWU wystarczy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 9 cze 2009, o 15:17 

cape obecnie już wypłacają, przynajmniej tak twierdził przedstawiciel PZU, że nie będą robić problemów. Ale przed 2008 rokiem, jak czarterownia zawarła np. umowę na kilka lat, to ona nie zostanie zmieniona pod nowe przepisy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 9 cze 2009, o 15:27 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Maar napisał(a):
Do OWU wystarczy

A co to jest ??? Ok, zajarałem. Jestem pewny, że w warunkach jest : prowadzący musi mieć odpowiednie uprawnienia. Myślę, że do firm ubezpieczeniowych nie dotarła jeszcze info o zmianach.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 9 cze 2009, o 15:52 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
cape napisał(a):
Myślę, że do firm ubezpieczeniowych nie dotarła jeszcze info o zmianach.

Info dotarło - sam dostarczałem do PZU :-) ale im "stopa ryzyka niebezpiecznie wzrośnie" a wolą nie bawić się stawkami, więc nie zmieniają OWU. Mrożek jakiś :-(

Odpowiedz z cytatem