Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 22 lip 2025, o 00:19

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 paź 2009, o 21:20 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Planuję rejsik po Z.Puckiej swoim Orionem/śródlądowym /w przyszł.sezonie niestety,dopiero :( /i proszę o kilka rad dotyczących takiego rodzinnego pływania tamże...kiedyś pływałem Omegą z Kuźnicy troszkę.kupiłem też Porty Jacht.Zat.Gdańskiej i proszę Was o potwierdzenie paru tematów:
czy bez ważnej rejestracji,karty bezp.można pływac i dokąd bo rozumiem ,że tylko do Helu
czy UKF potrzebne
jakie szczeg.śr.bezpieczeństwa
czy rzeczywiście jest problem z kitesurferami
czy jakoś spec.przygotowac łódkę

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 paź 2009, o 22:48 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
fipi2000 napisał(a):
czy bez ważnej rejestracji,karty bezp.można pływac i dokąd bo rozumiem ,że tylko do Helu

Jeśli byś wypełnił w profilu pole "Stopień żeglarski" to bym Ci powiedział dokąd.

Cytuj:
czy UKF potrzebne

Przydatne, ale nie konieczne.

Cytuj:

Czy pasy to są jakieś szczeg. śr. bezpieczeństwa? Pływaj w kamizelce!

Cytuj:

Nie.

Cytuj:

I znów. Co to znaczy specjalnie?

A prócz tego jeszcze potrz. d-o rozs. i jas. myślenia :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 paź 2009, o 05:49 

Podziękował : 235
Otrzymał podziękowań: 118
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Maar napisał(a):
... potrz. d-o rozs. i jas. myślenia :-)

Marek jak używasz skrótów to je dokańczaj, bo nie wiem, o co tutaj chodzi, ...noo :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 paź 2009, o 13:09 

Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 5
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Tak jak napisał Maar... kamizelki, reszta to Twoja wyobraźnia. No i czytaj prognozy (nie tylko na Puckiej)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 paź 2009, o 22:55 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
fipi2000 napisał(a):
Planuję rejsik po Z.Puckiej swoim Orionem/śródlądowym /w przyszł.sezonie niestety,dopiero :( /i proszę o kilka rad dotyczących takiego rodzinnego pływania tamże...kiedyś pływałem Omegą z Kuźnicy troszkę.kupiłem też Porty Jacht.Zat.Gdańskiej i proszę Was o potwierdzenie paru tematów:
czy UKF potrzebne

1. Jacht poniżej 15m długości, nie używany do celów komercyjnych nie musi posiadać Karty Bezpieczeństwa. Można nim pływać gdzie Ci się spodoba, nie tylko "do Helu"... Byleś umiał...
W zasadzie jacht pływający po morzu powinien być zarejestrowany, przepisy mogą być interpretowane dość dowolnie co do tego czy musi to być rejestracja w PZŻ. Jak dotąd nie wiadomo jak ew. waaadza portowa w osobie jakiegoś GUM-isia zareagowałaby na rejestrację śródlądową czy dokonaną w Starostwie (do amatorskiego połowu ryb...) Praktyka jest taka, że jak dotąd nie chce się nikomu niejasnych przepisów interpretować czy sprawdzać faktu zarejestrowania. Jak lubisz dmuchać na zimne - zarejestruj łódkę w PZŻ - za 75 PLN będziesz "kryty"... http://www.pya.org.pl/pzz/page.php?action=540
2. VHF jest co najmniej przydatne, ale nie jest niezbędne. Dobrze jest zdobyć i wpisać sobie w komórkę telefony służb ratowniczych i kapitanatów/bosmanatów portów nad Zatoką. AFAIR tyko przejście kanałem portowym Gdańska powinno być obowiązkowo zgłaszane. Namiary na istotne telefony znajdziesz np. tu:
http://www.zeglarstwo.sail-ho.pl/telefony/telefony.htm
Moim zdaniem minimum to telefony do polskiego MRCC, i bosmanatów/kapitanatów. Kłopot z VHF pojawia się, kiedy chcesz używać jej legalnie - nawet walkie-talkie musi być zarejestrowane, opatrzone "licencją" a operator (znaczy Ty) powinien mieć kwit SRC... Całe szczeście, ze tak rzadko legalność VHF i operatorów jest sprawdzana! :P
3. Nie słyszałem o problemach z kajciarzami - ale nawet na mieczówce prościej jest nie pchać się tam, gdzie jest ich najwięcej (Rewa, Chałupy, etc)
4. Orion nie jest (najdelikatniej mówiąc...) wymarzoną łódką na Zatokę... To stara, często bardzo awaryjna, bardzo żle znosząca zafalowanie i zupełnie nieciekawa statecznościowo konstrukcja. Nie mówię, że Twój Orion jest "zabójczy", ale pewnych rzeczy się nie przeskoczy, kształtów kadłuba, rozwiązań olinowania, braku balastu, niziutkiej wolnej burty, braku relingów, etc, etc...
Nie mówię, że nie masz płynąć - ale na pewno musisz być bardziej od włąścicieli innych łódek ostrożny - przede wszystkim pamiętać o zdobyciu pewnej, sprawdzonej prognozy i o jej możliwie częstym uaktualnianiu. No i... musisz poddać się uzależnieniu trasy głównie od pogody - zapowiadanej i zastanej.. Oczywiście po Zatoce żeglujemy zawsze w kamizelkach asekuracyjnych...
5. Jakbym miał wypisać, co trzebaby zmienić i "przygotowac" w typowym Orionie by wg. moich kryteriów dostosować go do żeglugi po Zatoce - to wyszłoby, że znacznie prościej zmienić łódkę na jakieś Mikro czy od biedy Sasankę nawet... :wink: Nie sądze byś chciał pływać po zmroku, ale nawet nie mając takich planów fajnie byłoby wyposażyć Twego Oriona w lampę sektorową na topie masztu albo dziobową i rufową na pokładzie... Na pewno weź też ze sobą silną latarkę i zapas baterii, wiatru nie zawsze jest za dużo, równie kłopotliwe jest, kiedy go zabraknie na środku wody...
Anyway - jak już musisz Orionem i przyjmujesz za dobrą monetę cudze rady - oto jedna. Trzymaj się "wewnętrznej" zatoki Puckiej. A jak już koniecznie chcesz poza nią - to na "szerokiej" Zatoce jedź po brzegach... W poprzek z Górek do Helu zająć może Twojej łódce 3-5 godzin, nawet w bardzo sprzyjających warunkach... Oby za którymś razem nie było to dla Twojej łódki za dużo, pogoda latem potrafi zmienić się kilka razy szybciej...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Ostatnio edytowano 4 paź 2009, o 01:40 przez Magister, łącznie edytowano 1 raz
Korekta linków.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 paź 2009, o 11:39 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
nie wiem czy mogę podać link do sąsiedniego forum , ale ja pływałem na zatoce szczecińskiej foką i to na sporych wiatrach . \Twierdzę że Orionem da się pływać tylko należy go trochę wzmocnić i dodać balastu -tak w skrócie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 paź 2009, o 11:14 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
serdecznie dziękuję za rady ,jeśli chodzi o stopień to jestem ż.j. i zdaję sobie sprawę ,że orion to nie jest łódka na morze moje umiejętności nawig.raczej mizerne z resztą chyba jest o.k., prowadziłem dużo większą łódkę po adriatyku sam ,resztę doświadczenia jako załogant po Bałtyku /a właśnie poszukuję kogoś kto pływał w latach 80-tych na opalach z CWM/ nie wiem ciągle jak z tymi przepisami bo jako ż.j. to tylko te dwie mile chyba, K.B. tu wszystko rozumiem jacht jest zarejestr.w PZż nie mam przedłużonej tylko ważności to chyba da się zrobić-łódka jest zarejestrowana na poprzedniego właściciela.Też planowałem tylko po wewn.stronie puckiej.Ale w kwestii zdroworozsądkowej to jak takim orionem pchać się do Władkowa /od morza/gdzie uciec w razie "W" myślę ,że lądowanie na plaży to nie jest rozwiązanie turystyczne.dzięki również za rady dotyczące J.Drawskiego -byłem pływałem,trochę postraszyłeś tymi kamieniami Panie Marku!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 paź 2009, o 22:32 

Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 109
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Jacht do 7,5 m długości nie wymaga "opatentowanego" kapitana w ogóle, więc może nim płynąć każdy i dokąd chce. O ile nie zabrania tego KB.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 paź 2009, o 03:06 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
gf napisał(a):
Jacht do 7,5 m długości nie wymaga "opatentowanego" kapitana w ogóle, więc może nim płynąć każdy i dokąd chce. O ile nie zabrania tego KB.

Której to "KB" jacht taki, podobnie jak każdy jacht krótszy niż 15m LOA- nie musi w ogóle posiadać - o ile nie jest użytkowany do celów komercyjnych ( i w 99 przypadkach na 100 nie posiada). :mrgreen:

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lis 2009, o 20:09 

Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 17
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz jachtowy
Co do papierów i przeróbek nie mam co się wypowiadać, bo przedmówcy już to zrobili. Ja tylko mogę dodać, że niezawodny silnik by się przydał, no i oczywiście kamizelki! I kup sobie koniecznie książeczkę "Zatoka Gdańska - przewodnik dla żeglarzy" Jerzego Kulińskiego, na pewno się przyda już na etapie planowania.

A po rejsie czekamy na zdjęcia i relację! :)
Powodzenia.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem