Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 21 lip 2025, o 23:35

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 cze 2010, o 03:41 

Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 58
Uprawnienia żeglarskie: RYA Yachtmaster Offshore
Witam,
Przeglądając forum spotkałem się kilkakrotnie z różnymi zapytaniami dotyczącymi książek/podręczników wydanych w kraju Jej Królewskiej Mości. Niektórzy z pytających zainteresowani są/byli egzaminem RYA YM, inni byli po prostu ciekawi "jak inni żeglują", a inni natomiast chcieli po prostu się podszkolić.

Jako że ostatnio byłem zmuszony dogłębnie i kilkakrotnie przebrnąć przez wiele Angielskich pozycji, postanowiłem podzielić się wrażeniami - a nóż komuś się przyda:

1.Complete Yachtmaster (Tom Cunliffe) - pozycja flagowa, bestseller. Tom jest bardzo sympatycznym żeglarzem, piszącym wprost, w luźnym stylu, pozbawionym naukowego żargonu. Omawia większość elementów związanych z żeglarstwem - raczej od strony praktycznej, bazując na doświadczeniach różnych osób. Nie jest to podręcznik ex cathedra - autor omawia zagadnienia wraz z podaniem argumentów dlaczego dane rozwiązanie jest wg niego lepsze od innych.

2.Yachtmaster: Shorebased Notes - podstawowe informacje w pigułce. Podsumowanie kursu teoretycznego na YM - informacje z MPZZM, meteorologii, nawigacji etc. Przydatne raczej jedynie dla osób podchodzących do egzaminu YM - książeczka oparta jest na programie szkolenia, więc zawiera *podstawę* - elementy, o które egzaminator prawie zawsze będzie pytał. Niektórzy egzaminatorzy twierdzą, że zawiera wszystko, co jest wymagane na YM Offshore... guzik prawda ;p.

3.Reeds Skipper's Handbook - BARDZO polecam. Mała książeczka w stylu "wszystko w pigułce". W zasadzie zawiera większość najważniejszych rzeczy. Niektórzy używają jako reference/aide memoire, inni jako podręcznik - tak czy siak, gdybym miał zabrać jedną książkę w rejs, to jest to mój pierwszy wybór! Za £6 (cena 2 kaw w Londynie) to tylko brać... (ale, litości, nie za 60zł w Sail-Ho...)

4.The Skipper's Pocketbook - książeczka podobna do Reeds Skipper's Handbook. Osobiście wolę Reedsa, ale wersja RNLI również ma swoich zwolenników.

5.RYA Competent Crew - polecam wszystkim, którzy chcieliby zaznajomić się z angielską terminologią żeglarską. Metoda obrazkowa. Wykorzystana przeze mnie z powodzeniem jako podręczny słownik żeglarski ;p.

6.GMDSS: A User's Handbook - flagowa pozycja polecana przez instruktorów jako podręcznik do nauki GMDSS. Wykorzystywana przez osoby zdające LRC i GOC w Anglii. Zawiera jedynie informacje niezbędne w praktyce - zgodnie z założeniami w/w egzaminów.

7.The Adlard Coles Book of Navigation (Tim Bartlett) - Podręcznik nawigacji, często polecany podczas kursów teoretycznych - omawia wszystkie istotne tematy - mapy, gps, pilotaż, DR (dead reckoning - pozycja zliczona), ustalanie pozycji (position fixing), pływy, radar etc. Wraz z książką Toma zawiera IMO większość*** wiedzy wymaganej od RYA YM.

Mam nadzieję, że komuś się to przyda. W razie jakichkolwiek pytań na temat w/w pozycji bądź innych książek pochodzenia Brytyjskiego (trochę się tego u mnie nazbierało) - piszcie śmiało...

*** - piszę "większość", gdyż - dla niezaznajomionych z tematem - certyfikat YM jest jednym z nielicznych stopni RYA, który nie jest oparty na *żadnym* kursie. Stanowi on podsumowanie wiedzy i umiejętności zdobytych wraz z doświadczeniem - żadne szkolenie czy też książka nie zagwarantują zdanego egzaminu.

Pozdrawiam,
Milo

Ostatnio edytowano 15 cze 2010, o 12:07 przez Milo, łącznie edytowano 2 razy

Za ten post autor Milo otrzymał podziękowania - 2: m.a.j.o.r, trym.art
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 cze 2010, o 07:32 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Milo napisał(a):
Jako że ostatnio byłem zmuszony dogłębnie i kilkakrotnie przebrnąć przez wiele Angielskich pozycji

Ech, jak panienka - no nie krepuj się! :-) Napisz! :-)

Napisz wprost, że w ostatni weekend, po długim i ciężkim egzaminie <tutaj możesz dodać, że po nieprzespanych nocach spędzonych na wkuwaniu różnych-różnistych rules'ów, wzorów, zasad, po nauczeniu się na pamięć trzech z w/w pozycji, etc> uzyskałeś wymarzony certyfikat RYA/MCA Yachtmaster Offshore :-)

A tak poza tym, to chętnie przeczytałbym relację z egzaminu (i relację z organizacji i przygotowań do owego).

Pozdrawiam i gratuluję!
Marek Grzywa

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 cze 2010, o 08:02 

Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 22
Uprawnienia żeglarskie: jsm
Ja natomiast chętnie bym zakupił ww. pozycję przetłumaczone na mój ojczysty język.
Tych książek 'polecanych przez PZŻ' już jakoś mam dosyć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 cze 2010, o 11:03 

Oj tam Marku, ja skromny człowiek jestem ;p.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 cze 2010, o 11:48 

Podziękował : 334
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: RYA/MCA Yachtmaster Ocean
A ja dodałbym jeszcze jedną ksiązkę, której autorem jest Mark Chisnell: "Sails for cruising, Trim to perfection". Tam jest pięknie wyjasnione i opisane jak żeglować skutecznie, czyli bardzo dużo informacji o trymowaniu żagli i zachowywaniu się jachtu w zalezności od ustawień, pod kątem jachtu turystycznego. Czasami jest tak, że na jachcie mamy całkiem sporo różnych zabawek, typu wózki szotowe foka i grota, róznego rodzaju napinacze, a rzadko kto wie jak to wykorzystać. Warto wejść w posiadanie tej pozycji.

Za ten post autor Szaman3 otrzymał podziękowanie od: Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 cze 2010, o 12:35 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Dziękuję Mariusz za recenzję :) Od jakiegoś czasu obwąchiwałam i nie wiedziałam czy brać czy nie. Przy najbliższej okazji zakupię.

A co do pierwszego postu. Formalnie YM jeśli chodzi o teorię jest oparty o to samo co poprzedni certyfikat - Coastal Skipper. Generalnie kurs teoretyczny jest ten sam, od zdającego* potem egzamin zależy czy będzie zdawał na Coastala czy Offshore'a.

Banan, którą chcesz pierwszą? Tak się składa, że większość stoi u mnie na półce i czeka na.. tłumaczenie ;) ** Tak więc moźesz wybierać... (raczej nie Reed's Skippers Handbook - chyba że ktoś mi powie jak to wydać tak tanio, żeby się sprzedało i jeszcze się opłacało... duźych wymagań nie mam, ja to dla przyjemności robię, ale dokładać do tego nie chcę)

*a konkretnie od jego doświadczenia. Wszak tym oba certyfikaty się różnią
** znaczy czeka na to, abym wreszcie przestała się obijać i siadła do komputera nie tylko po to, aby forum przejrzeć

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 cze 2010, o 12:42 

Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 22
Uprawnienia żeglarskie: jsm
Monia : Complete Yachtmaster (Tom Cunliffe) i weź się w końcu do roboty, bo prędzej się angielskiego nauczę i kupię oryginał, niż się doczekam Twojego tłumaczenia :)

Za ten post autor Banan otrzymał podziękowanie od: TAtomicus
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 cze 2010, o 13:24 

Ay, ay, sir! :twisted:

Ale trzymaj za mnie kciuki, żebym się z powrotem do Lewes przeniosła, będę miała wtedy choć trochę czasu..

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 cze 2010, o 14:50 

Podziękował : 94
Otrzymał podziękowań: 172
Uprawnienia żeglarskie: jsm, msm
Moniia to i ja będę trzymać:D streszczaj się z tym tłumaczeniem:D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 cze 2010, o 17:00 

Podziękował : 29
Otrzymał podziękowań: 47
Monia, moje kciuki też zaciśnięte... :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 cze 2010, o 19:01 

Otrzymał podziękowań: 9
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
Hmmm.. to ja też się przyłączę ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 cze 2010, o 21:36 

Trzymajcie, trzymajcie, tam jest bardziej zielono niż w Londynie... poza tym, nad samym Kanałem...

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 lip 2010, o 20:26 

Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: ż.j
a gdzie takie ksiażki można dostać żeby nie wydać na nie majątku?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 lip 2010, o 20:52 

Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 109
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Najtaniej to bezpośrednio w UK. Najtańszym polskim sklepem, w którym znalazłem te książki był (bo sprawdzałem w zeszłym roku) http://www.sklep-zeglarski.com. Praktycznie cena nie różniła się od tej wydrukowanej na okładce. Kursu funta nie śledzę, więc nie wiem jak to dokładnie jest w tej chwili.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 lip 2010, o 21:19 

thanks! ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 lip 2010, o 22:01 

Amazon.co.uk z tego co pamietam dowozi w miare sensownej cenie - oczywiscie zalezy od tego ile ksiazek i o jakiej wartosci chcesz zamowic...

Pozdrawiam,
M.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 lip 2010, o 22:11 

co do amazona - przypominam że ja mogę to kupować z market place co zakup czyni bardzo ciekawym finansowo czasami. Zainteresowani pisać na pw.

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 lip 2010, o 22:22 

Podziękował : 35
Otrzymał podziękowań: 21
Uprawnienia żeglarskie: brak
to może zbierzmy wszystkie zamówienia i niech jedna osoba zakupi? zawsze to taniej :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 lip 2010, o 22:25 

to jak się zbierzecie przed końcem września to zapakuję Michałowi paczkę na powrót, wysyłka z Polski tańsza :)

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 lip 2010, o 06:34 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
A jak tam Monia Ci idzie tłumaczenie?? :>

ps. ja bym chętnie wziął jak się da Reeds Skipper's Handbook i RYA Competent Crew

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 lip 2010, o 10:41 

Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 109
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
To ja jeszcze o 2 książkach.

1. Complete Yachtmaster ma bardzo dobrą opinię w UK - Biblii, książki o wszystkim. Cunliffe bez wątpienia zna się na żeglowaniu, regularnie pisze interesujące artykuły do Yachting Monthly i trochę się zdziwiłem kilka lat temu, kiedy kolega, opływany żeglarz, dał mi do poczytania z komentarzem, że właściwie to nie wie dlaczego jest uznawana za wybitną. Przeczytałem i pozostało mi się z nim zgodzić :) Być może w UK nie było wcześniej almanachu i spełnia ona ważną rolę, ale nie widzę znaczących jej zalet w porównaniu do naszej literatury. Nie jest zbyt obszerna (ok. 250 stron, wydanie 5 o ile się nie mylę), wiele tematów to tylko wstęp do wstępu, taki na kilka stron. Zasadniczą częścią jest nawigacja z locją, istotnie wyłożona metodą brytyjską (bez analizy dewiacji ćwierćokrężnej i algebraicznego interpolowania wysokości pływu), co jest na plus. Całość jest jednak właśnie... nijaka :) Brakuje konkretów, czasem pojawiają się wtrącenia jak to dawniej było, dykteryjki. Wydaje mi się, że to nie jest książka do nauki na początek. Raczej pół-beletrystyka pozwalająca wyłowić ciekawostki i prezentująca inne podejście od typowych podręczników. IMHO książka dobra jako lektura uzupełniająca.

2. RYA Navigation Handbook autorstwa Tima Bartletta (zwracam uwagę, że to co innego niż wymieniona przez Milo The Adlard Coles Book of Navigation). IMHO bardzo dobra książka, kompletna, ale swobodniej napisana niż Nawigacja Czajewskiego i zdecydowanie bardziej strawna :) Dobrze ilustrowana, przykłady pracy na mapie poparte zdjęciami. Pływy w praktyce - na co uważać, jak sprawnie liczyć. Omawia posługiwanie się namiernikiem (wyczerpująco), jak i GPS-em znów wskazując korzyści i potencjalne trudności albo źródła błędów. Jak znalazł przed pierwszymi rejsami kapitańskimi albo żeglowaniem na pływach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 lip 2010, o 14:38 

carlo napisał(a):
A jak tam Monia Ci idzie tłumaczenie?? :>

ps. ja bym chętnie wziął jak się da Reeds Skipper's Handbook i RYA Competent Crew

Nie powiem jak idzie bo mi się coś robi. Telefon* będzie w połowie sierpnia, więc wtedy powinno coś się wyklarować..

[ciekawość on]
Reed's Skipper's Handbook to rozumiem, ale po co Ci Competent Crew?
[ciekawość off]

*telefon ma o tyle z tym wspólnego, że oznacza stałe (przede wszystkim co do prędkości) łącze internetowe a nie tą kapryśną komórkę, kiepsko działającą w stalowej puszce... A łącze do tłumaczenia ma tyle, że używam internetowych narzędzi dla tłumaczy (znaczy właśnie nie używam, bo na tym łączu się nie da...)

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 lip 2010, o 14:53 

Moniia napisał(a):
Competent Crew

A bo Milo mnie tak zachęcił że z angielskiego była pomocna ta książeczka. O ile j. angielski znam komunikatywnie myślę nieźle, to słownictwo fachowe jest niestety dla mnie trochę terra incognita ;/ więc takie wsparcie obrazkowe niczym Biblia Pauperum by się przydało ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 lip 2010, o 15:03 

a to w tym sensie to raczej proponuję "The Sailing Handbook" - znacznie pełniejsze a pisane dla początkujących, więc wszystko napisane prostym angielskim. Bardzo mi się spodobał, jako taki reference uzupełniający czasem większym opisem Reedsa. Co do fachowości, poniżej lista tych którzy się do niego przyczynili:

H. Herreshoff - komuś trzeba przedstawiać? Wnuk słynnego Herreshoffa, równie dobrze znany w tych samych kręgach :)
M. Sheahan - redaktor techniczny YW
Mike Richey (MBE) hm, ktoś pisał o Jesterze ostatnio? To on nim pływał przez wieki po Haslerze...
Ian Dear - autor książek o historii żeglarstwa.

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 lip 2010, o 15:05 

Monia zdaje się na Ciebie.
Dasz mi tylko wcześniej znać ile mam Ci przelać za literaturę :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 lip 2010, o 15:08 

Krzywdę mu zrobię! tup tup na amazon i oglądać!

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 lip 2010, o 15:11 

Oglądałem już no! :)

;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 sie 2010, o 19:12 

carlo napisał(a):

A bo Milo mnie tak zachęcił że z angielskiego była pomocna ta książeczka. O ile j. angielski znam komunikatywnie myślę nieźle, to słownictwo fachowe jest niestety dla mnie trochę terra incognita ;/ więc takie wsparcie obrazkowe niczym Biblia Pauperum by się przydało ;)

Właśnie ja mam tak samo. Czyli w takim wypadku, Moniia, najbardziej polecasz "The Sailing Handbook"??

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 sie 2010, o 21:39 

chyba tak. Chyba, bo ja tak długo w anglojęzycznej literaturze że już nie pamiętam jak było wcześniej :) żeglarskiego słownictwa po angielsku nauczyłam się chyba szybciej niż tego codziennego...

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 sie 2010, o 06:09 

O, to ja sie wtrace....

Handbook jest o wiele lepszy na dluzsza mete ale Competent Crew ma duze zdjecia roznych czesci statku + podpisane wszystkie elementy. Do nauki jezyka IMO latwiejszy.

Reasumujac: kupcie Hanbook a jak chcecie cwiczyc slownictwo to a) poszukajcie skanu competent crew w internecie LUB b)napiszcie na priv to moze uda mi sie ten tego... kopie bezpieczenstwa Wam pozyczyc ;p.

Pozdrawiam,
M.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona