Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 23 lip 2025, o 00:50

Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 lut 2011, o 23:36 

Podziękował : 656
Otrzymał podziękowań: 355
Uprawnienia żeglarskie: k.j., kpt.mt.
Właśnie.
Tam trzeba podać mnóstwo danych.
Czy macie link do takich stron, skąd można wziąć takie dane?

Przy okazji: a jak to jest nie na oceanie - lecz na morzu?
Korzystał ktoś z Was do planowania takich rejsów morskich?

pzdr,
Andrzej Kurowski
http://strony.aster.pl/spelnij_marzen

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lut 2011, o 23:43 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Zasadniczo - z pływania na tym jachcie :) Zebranie potrzebnych danych nieco potrwa, co prawda, ale nie znam lepszego sposobu. Polecam "Dookoła świata bez sztormów" Urbańczyka z niezłym kawałkiem na ten temat.

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 mar 2011, o 14:13 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Andrzej, co to są "potrzeby Ocean Routing"? Jakiś program? Jaki?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 mar 2011, o 15:16 

Podziękował : 91
Otrzymał podziękowań: 637
Uprawnienia żeglarskie: s.j.
Maar napisał(a):

To pewnie będzie jakiś nowy regulamin ;-))))))))))))

A.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2011, o 14:38 

Maar napisał(a):

Tak.
Nie mam na myśli jednak konkretnego programu.
Powiedzmy, że będzie to Max Sea.

A jakie mam potrzeby?

1. Załóżmy, że program ma statystyki wiatrów dla siatki 1 stopień albo lepiej 0,5 stopnia dla całego świata dla wszystkich miesięcy. Wrzucam mu charakterystkę jachtu a on mi pokazuje, że Atlantyk przepłynę powiedzmy w styczniu przez 20 dni a w lutym przez 25 dni lub odwrotnie.
Ale jeśli wystartuje z portu odległego o 500 mil to już tyle a tyle dni.

2. Wrzucam do Max Sea lub podobnego aktualne GRIBy na 5 dni.
A on mi pokazuje, że przewidywany jest sztorm i będę płynął 4 dni.
A jeśli zaczekam 1,5 dnia to dopłynę w 3 dni.

Nie mam pojęcia, czy takie zabawy mają większy sens? Regatowcy chyba przejmują się trochę takimi prognozami i projekcjami.

Ciekaw jestem, czy są takie programy na iPhone? Podobno, jeśli wymyślono jakiś program na świecie - to z pewnością jest wersja na iPhone a być może dodatkowo na inne platformy. ;-)

Jeśli znajdę takie programy - to pobawię się nimi w najbliższym rejsie.
Ale skąd mam znać charakterystykę 'Polonusa' albo 'Rzeszowiaka' albo 'Bavari 36'?
Nie mówiąc o jakichś stalowych jachtach 9-metrowych, których już się nie produkuje?

Wyobrażam sobie, że mógłbym to robić jak przy dewiacji na dalbach dewiacyjnych.
Ale po tygodniowym rejsie mógłbym nie trafić nigdy na 7B? A gdyby nawet. To co?
Mam teraz milę jechać bajdewindem 40 stopni, milę 50 stopni, milę 60 stopni itd. aż do pełnego bagsztagu. Tylko po to, by wypełnić tabelkę?

A w końcu skończyłby się ten rejs a ja pewnie nigdy więcej nie wyczarteruje tego jachtu?

No i jeszcze jedno. Dla paru jachtów znalazłem coś w rodzaju takiej tabelki do programów typu 'Ocean Routing'. Ale jak to czytać? O co chodzi? W poszczególnych wierszach i kolumnach?

Na 'Wiatr i Woda' Pan powiedział na prezentacji Max Sea, że na ich stronie są takie tabelki dla ok. 100 typów jachtów. Ale nie mogę znaleźć.

Może wybieram złe słowa kluczowe?

pzdr,
Andrzej Kurowski
http://strony.aster.pl/spelnij_marzenia/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2011, o 14:53 

Bo tak jak Ci napisałam, do tego MUSISZ mieć wykresy biegunowe jachtu. Albo sam zrobisz (jak zauważyłeś, zajmuje to trochę) albo masz farta i MAX Sea ma je dla Ciebie. A gdzie ma? A tu:

http://www.maxsea.fr/timezero/Products/ ... fault.aspx

A raczej konkretnie w zakładce My MaxSea - dla niezarejestrowanych nic tam nie ma, tylko zakładka Club Maxsea. Jak się tam zalogujesz (musisz podać do tego numer seryjny programu) to masz dostęp do różnych narzędzi, miedzy innymi "My wind polar files". To właśnie pliki z danymi, o których Ci inagowany Pan mówił :)

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Za ten post autor Moniia otrzymał podziękowanie od: Kuracent
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2011, o 15:12 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Kuracent napisał(a):
Powiedzmy, że będzie to Max Sea.
Nie czytałes instrukcji jak kupiłeś? :-) Zadzwoń do producenta i spytaj się, dlaczego podczas instalacji nie powstał w katalogu /Moje dokumenty katalog /Polar pełen wykresów polarnych dla 83 typów najpopularniejszych jachtów ;-)

Albo może nie dzwoń, tylko sobie popatrz w dokumentach... Pliki mają nazwy - typy jachtów. Dobierz sobie jakiś - do zabawy wystarczy.

Kuracent napisał(a):
Nie mam pojęcia, czy takie zabawy mają większy sens?
Nie mają, ale pobawić się w domu trochę można.
Na wodzie taka zabawa jest do nosa dlatego, że jesli nie będziesz poruszał się z szybkością zapodana w polarze, to nie znajdziesz się w określonym czasie w określonym miejscu i możesz mieć mało korzystną sytuację.

Kuracent napisał(a):
Mam teraz milę jechać bajdewindem 40 stopni, milę 50 stopni, milę 60 stopni itd. aż do pełnego bagsztagu. Tylko po to, by wypełnić tabelkę?
No. Jesli chcesz mieć tabelkę, to inaczej się nie da :-)

Zmieniam temat i przenoszę do normalnego działu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2011, o 15:48 

Maar napisał(a):
Nie czytałes instrukcji jak kupiłeś? :-) Zadzwoń do producenta

Póki co (jak znaczna część moich pytań) jest to hipotetyczne pytanie.
iPhone mam dopiero od paru dni i nie wiem jak włączyć GPSa a co dopiero znaleźć i zainstalować jakieś programy? No ale bez tych wykresów polarnych to program może okazać się bezużyteczny.

A tak w ogóle - spodziewajcie się najgorszego. ;-)
Do tej pory moja średnia to 0,98 posta dziennie.
Ale jak wiadomo, bez iPhone żeglowanie nie jest możliwe i tematów typu iPhone w zastosowaniach żeglarskich będę miał dużo więcej. Ten wątek to jeden z pierwszych z tej serii. Jak uda mi się wgrać coś żeglarskiego - to testom nie będzie końca.

Wracając jednak do tematu. A ma ktoś może wykresy polarne 'Polonusa' albo 'Rzeszowiaka'?

pzdr,
Andrzej Kurowski
http://strony.aster.pl/spelnij_marzenia/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2011, o 16:01 

Podziękował : 29
Otrzymał podziękowań: 47
Kuracent napisał(a):
A tak w ogóle - spodziewajcie się najgorszego. ;-)
Do tej pory moja średnia to 0,98 posta dziennie.

Czasem w mojej głowie pojawialo się pytanie: W jakim celu piszesz te wszystkie posty...
Teraz wszystko jasne :wink:
Życzę Ci rekordowych statystyk :lol: :wink:
Może kiedyś Maar stworzy aplikację, która policzy jaki jest odsetek czytaczy Twoich tematów, bo to chyba istotniejsze :D :wink:
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2011, o 16:03 

Kuracent napisał(a):
(...)
Nie mam pojęcia, czy takie zabawy mają większy sens? Regatowcy chyba przejmują się trochę takimi prognozami i projekcjami.(....)

Aha, owszem. Bo najpierw im mówią, jak w ogólnym zarysie to zrobić. Potem, jeśli mogą mieć taki sprzęt na pokładzie (a w wielu regatach mogą) to pozwalają im planować dalej, w stosunku do aktualnej pogody. Bo akurat, jak Maar zauważył, płynęli szybciej/wolniej niż wcześniej zakładano (bo wiaterek słabszy/silniejszy, bo większa niż przewidywana fala dla takiego wiaterku itd.) więc można próbować dalej z tego punktu. Ponieważ wykres biegunowy odzwierciedla (jeśli dobrze zrobiony) możliwości jachtu bardzo dokładnie, rzecz sprowadza się do dokładności prognoz. Więc na dzień - dwa możesz zaplanować dość szczegółowo. Na tydzień już nie bardzo jest sens, jeśli nie masz możliwości zaktualizowania tego w drodze. Na dłużej - to już i tak statystyka, na podstawie map pilotowych/drogowych. Równie dobrze, mając w łapce wykresy biegunowe, można zrobić to siedząc sobie nad nimi, nie trzeba programu. Jedyny program jaki się przydaje, to arkusz kalkulacyjny, bo danych dość sporo.

Kuracent napisał(a):
(...)

Aha. Masz powiedzmy stabilną 4 stopnie (ale to szeroki zakres, różnica prawie 50% - więc powiedzmy 12 węzłów). Stawiasz normalne dla tego wiatru żagle, notujesz sobie jaka fala (wysokość - to też istotne dla wykresu; czy normalna dla tego wiatru?) i płyniesz sobie z 10 minut tym kursem, notując prędkości. Potem zmiana o 5-10 stopni (zależy na jakiej dokładności Ci zależy) i znowu. I tak aby pełne kółko zrobić. A może potem jeszcze sprawdzić inny zestaw żagli? :) I tak to kompletujesz...

Do turystycznego pływania - przydaje się do planowania dłuższego rejsu. Informacje na temat wiatrów są szeroko dostępne, pytanie jeszcze co nam po nich (że w danym kwadraciku oceanu przeciętnie wieje 3-4 stopnie z takich to a takich kierunków, przy takim to a takim procencie cisz) skoro nie wiemy, jak nasz* jacht będzie się zachowywał? No, w tym zakresie to może wiemy, ale mocno niedokładnie. A przy silniejszych i odpowiedniej fali?

Poszukaj tego Urbańczyka, to naprawdę niezłe opracowanie na ten temat

*zauważ, że napisałam "nasz". Bo robić to dla jachtu czarterowego, którego potem w życiu nie wynajmiesz to IMHO troszku bez sensu :D Chyba, że bierzesz go na 2 tygodnie coby sprawdzić przed czarterem na, dajmy na to, kilka miesięcy na Atlantyku... :lol:

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 mar 2011, o 17:28 

Podziękował : 9
Otrzymał podziękowań: 5
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz jachtowy
Dziwne, ale te pliki *.pol dają się otworzyć w excelu. Można w nich zmieniac wartosci.

Odpowiedz z cytatem