Miło mi poinformowac, że w najbliższym numerze Jachtingu, w stałym cyklu artykułów poświęconych Grecji ukażą się Sporady Wschodnie cz. 1, a w nim: Lesvos, Psara i Oinousses. Serdecznie zapraszam do czytania.
Jak zawsze mały fragmencik:
....." Lesvos słynie z najlepszego w całej Grecji ouzo. Jeśli ktoś twierdzi, że nie lubi tego trunku musi spróbować ouzo wyprodukowanego tutaj. Główna przyczyna „niechęci” do ouzo wynika z faktu, że najczęściej pierwszy raz pije się napój zrobiony specjalnie dla turystów (kiepską namiastkę ouzo), który często jest za słodki, byle jaki i wprost niezdatny do picia. Najlepsze marki produkowane na wyspie to:” Ouzo Giannatsi” (42 lub 45 %), „Ouzo Pitsiladi” lub „Ouzo Dimini”. Jednak najsławniejszym Ouzo z Plomari jest „Barbayannis”, występujący w dwóch odmianach: z niebieska etykietą (46%) i z zieloną (42%). Polecam również tzw. domowe ouzo, ale tylko i wyłącznie w lokalnym kafejonie (najlepiej żeby nie było tam turystów). W starożytności wina z Lesvos uznawane były za najdroższe i najlepsze niemal w całej Europie. Niestety w połowie XX wieku winnice zostały zaatakowane i doszczętnie zniszczone przez Filokserę (amerykańska odmiana mszycy). Jednak upór winiarzy i nowoczesna technika spowodowały, że winnice zostały „odrestaurowanie” . Udało się wyhodować opartą na dawnych odmianach winorośl odporną na Filokserę. Obecnie jedną z najlepszych marek pochodzących z wyspy jest produkowane naturalnie wino „Methymneos”. Gdybyście chcieli spróbować tego wyśmienitego trunku musicie odwiedzić wytwórnię. Jadąc drogą z Kalloni do Sigri, przez Antissę, w miejscowości Vatousa trzeba skręcić w lewo do Chidira (Xidera). Wytwórnia mieści się na początku miejscowości. Warto umówić się wcześniej na degustację (+30) 6972 085371, (
http://lesbianwine.net/ ). "......
_________________
pozdrawiam
Piotr Kasperaszek dawniej "Grek Zorba"
http://www.kasperaszek.pl