Forum Żeglarskie
Wydawnictwo Nautica

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 11 gru 2018, o 06:38




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 kwi 2018, o 15:59 

Dołączył(a): 16 lis 2010, o 16:17
Posty: 7148
Podziękował : 875
Otrzymał podziękowań: 2862
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Grek Zorba napisał(a):
Łał !!
aleś mu dała Monia :rotfl:
Widać plitkin nie jadł dobrej, panierowanej ryby z dobrymi frytkami.


Pozostaje mi jedynie stwierdzić, że nie ma po co dyskutować o gustach, w tym gastronomicznych. Każdy ma inne doświadczenie i wiedzę w tym zakresie, inne też potrzeby. Choć nie rozumiem dlaczego tak jest, ale faktycznie należy przyjąć fakt, że jest mnostwo udzi, uznających frytki za dobre jedzenie, a Vegetę za fajną przyprawę. Każdy ma inne potrzeby i inny gust. Niektórzy uważają nawet, że jak wrzącą konserwę do garnka z makaronem - to powstaje wykwintne i smaczne danie.
Dobrej panierowanej ryby rzeczywiście nie jadłem. Ani w UK, ani w PL, ani nigdzie indziej. Bo dobrej ryby zwyczajnie szkoda używać do smażenia i panierowania. A smażenia w panierce w głębokim tłuszczu nie uznaję za dobrą metodę przygotowywania dobrej ryby. To zwykły fast-food i nie ma w nim żadnej filozofii, nawet taki banał jak wysoka temperatura tej rury jest oczywisty dla każdego, kto ukończył choćby semestr technikum gastronomicznego. To podstawa techniki, banał dostepny w każdym poradniku kulinarnym w każdym programie tv.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Monia, tak bym zweryfikował własną opinie: za miesiąc po raz kolejny będę w UK (powitanie Szymona). Poleć jakiś lokal w Plymouth. Spróbuję.

_________________
Maxus Racing Team


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2018, o 17:15 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2010, o 20:20
Posty: 1530
Podziękował : 276
Otrzymał podziękowań: 409
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
Zwykły i niezwykły (a nawet już kultowy), grecki gyros czy souvlaki podane w picie z frytkami, to też fast food.
Ale jak piszesz, faktycznie o gustach gastronomicznych nie ma co dyskutować.
Pozdrawiam serdecznie :D

_________________
pozdrawiam
Piotr Kasperaszek dawniej "Grek Zorba"
http://www.kasperaszek.pl


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2018, o 17:58 

Dołączył(a): 2 mar 2008, o 22:03
Posty: 11422
Podziękował : 340
Otrzymał podziękowań: 1139
ja bym powiedział,że czasami jest czasami nie. :D

_________________
pozdrowienia piotr


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2018, o 18:24 

Dołączył(a): 16 lis 2010, o 16:17
Posty: 7148
Podziękował : 875
Otrzymał podziękowań: 2862
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Cytuj:
wysoka temperatura tej rury


Poprawiam T9: "wysoka temperatura frytury".

_________________
Maxus Racing Team


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2018, o 19:06 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 cze 2009, o 16:22
Posty: 7962
Lokalizacja: Brzeg morza w Walii, United Kingdom
Podziękował : 2774
Otrzymał podziękowań: 1922
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
plitkin napisał(a):
(..)

Monia, tak bym zweryfikował własną opinie: za miesiąc po raz kolejny będę w UK (powitanie Szymona). Poleć jakiś lokal w Plymouth. Spróbuję.


To przejdź się do Navy pub (przy samym brzegu wewnętrznej - przy barbakanie - przystani).

Pójdź tam i zamów sobie nie rybę z frytkami (to też możesz, czemu nie, ale skoro nie lubisz ryby w panierce to co mam się męczyć i próbować Cię przekonać) ale steak pie. Lub steak and kidney pie (nie wiem, czy podają obie, to są inne dania....). Ostatnio tam byłam kilka lat temu, ale nie powinni się zepsuć, to pub z tradycjami.

A potem, w jednej z uliczek obok pubu (po lewej jak patrzysz w stronę morza) odwiedź lokalny pasty shop i sprawdź, jak Cornish pasty powinna wyglądać i smakować. Poproś o tradycyjną. Nie będzie to dokładnie to, to w końcu Devon nie Kornwalia a oni od wieków kłócą się, jaka jest "prawdziwa" - ale da Ci jakieś pojęcie

Ps. Obiad w pubie zdecydowanie podlejcie jakimś lokalnym ale. Zapytajcie barmana, co poleca z tych co ma na kraniku, zwykle mają coś dobrego lokalnego...

_________________
Pozdrawiam, Monika Matis
http://www.seawitch-sailing.co.uk

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D



Za ten post autor Moniia otrzymał podziękowanie od: plitkin
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2018, o 19:45 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2010, o 20:20
Posty: 1530
Podziękował : 276
Otrzymał podziękowań: 409
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
piotr6 napisał(a):
ja bym powiedział,że czasami jest czasami nie. :D


a bo to trzeba wiedzieć gdzie jadać :D

_________________
pozdrawiam
Piotr Kasperaszek dawniej "Grek Zorba"
http://www.kasperaszek.pl


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2018, o 20:10 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2010, o 16:46
Posty: 1662
Lokalizacja: Rumia
Podziękował : 280
Otrzymał podziękowań: 255
Uprawnienia żeglarskie: kpt. jacht.
Grek Zorba napisał(a):
Widać plitkin nie jadł dobrej, panierowanej ryby z dobrymi frytkami.

Tylko że w Fish & chips dorsz nie jest panierowany tylko "zanurzony" i to grubo w jakimś cieście przypominającym naleśnikowe albo na racuchy.

Fakt że większość jedzonych przeze mnie ryb była bardzo dobra i świeża ale ciasto zawsze nadawało się tylko do zeskrobania. :rotfl:

_________________
pozdro Zbyszek
Starlight30 s/y JARICHO
www.maxiskippers.pl


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2018, o 20:22 

Dołączył(a): 16 lis 2010, o 16:17
Posty: 7148
Podziękował : 875
Otrzymał podziękowań: 2862
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Ten cornish pasty chętnie spróbuję. W kuchni rosyjskiej pieczone/smażone/gotowane pierogi/paszteciki i inne bajery z ciasta z nadzieniem to podstawa, więc te smaki uwielbiam z dzieciństwa. No i jestem w tym temacie wybredny :) cz

Często sam robię różne pyszności z ciasta. Choć nie że wszystkich efektów bywam zadowolony.

_________________
Maxus Racing Team


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2018, o 20:26 

Dołączył(a): 2 mar 2008, o 22:03
Posty: 11422
Podziękował : 340
Otrzymał podziękowań: 1139
Grek Zorba napisał(a):
piotr6 napisał(a):
ja bym powiedział,że czasami jest czasami nie. :D


a bo to trzeba wiedzieć gdzie jadać :D


Prawda.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Grek Zorba napisał(a):
piotr6 napisał(a):
ja bym powiedział,że czasami jest czasami nie. :D


a bo to trzeba wiedzieć gdzie jadać :D


Prawda.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Grek Zorba napisał(a):
piotr6 napisał(a):
ja bym powiedział,że czasami jest czasami nie. :D


a bo to trzeba wiedzieć gdzie jadać :D


Prawda.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Grek Zorba napisał(a):
piotr6 napisał(a):
ja bym powiedział,że czasami jest czasami nie. :D


a bo to trzeba wiedzieć gdzie jadać :D


Prawda.

_________________
pozdrowienia piotr


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2018, o 12:32 

Dołączył(a): 10 lut 2009, o 11:29
Posty: 59
Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 9
Zjechaliśmy na (ciekawy) temat, ale wrócę jeszcze na chwilę problemu małych rybek.
Piotr napisał, żeby patroszyć, ale ja sobie tego nie wyobrażam. Na 1 kg rybek ich są setki... to robota na wieeeele godzin.
Na opakowaniu jest instrukcja (przepis) żeby w całości na tłuszcz i teoretycznie jeszcze rok ważności (mrożone, oczywiście).
Chyba zaryzykuję całe, zapiję ouzo dla dezynfekcji żołądka. Może na pierwszy raz zrobię niewiele, żeby ew. skończyło się niestrawnością, a nie zgonem :).

Chyba, że ktoś ma patent na czyszczenie takich rybek w sensownym tempie? Oczywiście łatwe jest odcięcie głowy, ale to chyba najmniej ważne.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2018, o 17:32 

Dołączył(a): 12 kwi 2013, o 18:20
Posty: 6676
Podziękował : 1416
Otrzymał podziękowań: 1859
Uprawnienia żeglarskie: -
A może to jednak trzeba tych zgrabnych damskich paluszków? :lol:

urbos napisał(a):
Oczywiście łatwe jest odcięcie głowy, ale to chyba najmniej ważne.

Miast głowę odcinać, należy ją pono oderwać wyłamując w dół i dołem pociągnąć, z czuciem by tak rzec, przez co za nią i wnętrzności się wyciągną. Nie powiem bym potrafił, aleć widział na własne oczy; imho zaś na deskę położywszy nadcięcie nożem, ale tylko od góry przez grzbiet, ułatwia sprawę, potem tymże nożem nacisnąwszy, odciągnąć łepek wraz z wątpiem.
Albo ciąć w tem guście


Metoda dla mniej zgrabnych nożowników, zbliżona co do zasady -
;)



Za ten post autor Ryś otrzymał podziękowanie od: Jaro W
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2018, o 20:59 

Dołączył(a): 7 maja 2013, o 08:14
Posty: 1226
Podziękował : 199
Otrzymał podziękowań: 126
Uprawnienia żeglarskie: sj
Ryś napisał(a):
A może to jednak trzeba tych zgrabnych damskich paluszków?


A czy to wielki problem, by obrazki które zamieszczacie, ja też mógł zobaczyć. :twisted:


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2018, o 21:04 

Dołączył(a): 12 kwi 2013, o 18:20
Posty: 6676
Podziękował : 1416
Otrzymał podziękowań: 1859
Uprawnienia żeglarskie: -
A czy to problem, kieby się co nie chciało wessać, acz nie wiedzieć czemu (co już bwana m'kubwa dociec sam winien) :roll: prawem to kliknąć klawiszem, na "otwórz link w nowej karcie"?
Gwoli ułatwienia:
https://www.youtube.com/watch?v=sD_No1-NkWE
https://www.youtube.com/watch?v=VP0DGsQOkjA
;)


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2018, o 21:27 

Dołączył(a): 7 maja 2013, o 08:14
Posty: 1226
Podziękował : 199
Otrzymał podziękowań: 126
Uprawnienia żeglarskie: sj
Ryś napisał(a):
bwana m'kubwa


Chociaż jeden co wie, że paluchy starych ludzi, gośćcem zesztywniałe.

Dziękuję Rysiu.

Ale te kobitki sprytne. Nożyczkami ! Chłop by na to nie wpadł.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2018, o 21:33 

Dołączył(a): 12 kwi 2013, o 18:20
Posty: 6676
Podziękował : 1416
Otrzymał podziękowań: 1859
Uprawnienia żeglarskie: -
A dlategoż należy podtrzymywać, owocne nader, stosunki z pcią subtelniejszą. Kulinarnie, znaczy, oczywista :mrgreen:


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 kwi 2018, o 01:55 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 lip 2017, o 20:11
Posty: 537
Lokalizacja: Crewkerne
Podziękował : 55
Otrzymał podziękowań: 150
Uprawnienia żeglarskie: posiada
Ryś napisał(a):
A może to jednak trzeba tych zgrabnych damskich paluszków? :lol:


Mam znajomego w Pucku, smakosz z niego wysokiej klasy.
Kiedyś wyfiletował wiadro szprotek :mrgreen: bo miał jakąś kulinarną wizję.
Dobre było zdaje się, chociaż na drugi dzień głowy nas bolały
:rotfl:

aaa, zapomniałem dodać że chłop 130 kilo wagi i taka zgrabna ze sprytnymi paluszkami japonka to pewno mogła by sobie sukienkę zrobić z rękawa jego koszuli
:lol:


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 kwi 2018, o 10:30 

Dołączył(a): 10 lut 2009, o 11:29
Posty: 59
Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 9
Dzięki, Ryś.
Wychodzi, że z super wprawą zajmuje to minutę na rybkę (a moje są chyba mniejsze..). Jest ich z 300-500/kg (nie liczyłem, szacuję). To daje mi, średnio, 400min. Z moją wprawą x2. 800 min. Jak zacznę o północy to mam szansę na 1400 podać obiad.
Spasuję :).
Choć z ciekawości kilka spróbuję wypatroszyć.

Z sardynką technika wyciągania głowy z kręgosłupem i flakami szła dobrze (niestety wtedy pozostały filecik lekko się 'miał' w palcach i wychodził nie taki równiutki. Za to tempo roboty było OK.

Ps. W sumie ten filmik drugi, z cięciem koło głowy na skos, wygląda nieźle. Może to jest plan....


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 kwi 2018, o 14:39 

Dołączył(a): 24 lip 2011, o 20:41
Posty: 151
Podziękował : 19
Otrzymał podziękowań: 49
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Cześć.
Jako, że będę się w pięknych okolicznościach szlajał we wrześniu po Cykladach, chętnie bym się dowiedział od doświadczonych w tej kwestii, gdzie na poszczególnych wyspach można zanabyć drogą kupna półprodukty do szaleństw kulinarnych.
Bardzo skrupulatnie zapiszę namiary na jakieś targi rybne itp. miejsca gdzie świeże muszle albo macki wszelakiej maści można dostać na potrzeby obróbki własnej.
Please, pomóżcie ;-).
Jacek


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 kwi 2018, o 15:44 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2010, o 20:20
Posty: 1530
Podziękował : 276
Otrzymał podziękowań: 409
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
wyspa Siros
miasto Ermoupoli
ulica: Chiou od portu do placu Miaouli
oprócz sklepów z rybami, warzywami itp., polecam tam sklep Prekas
lokalne super produkty

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

ulica Chiou


Załączniki:
Siros-Ermopouli (13).JPG
Siros-Ermopouli (13).JPG [ 221.14 KiB | Przeglądane 878 razy ]
Siros-Ermopouli (14).JPG
Siros-Ermopouli (14).JPG [ 148.88 KiB | Przeglądane 878 razy ]

_________________
pozdrawiam
Piotr Kasperaszek dawniej "Grek Zorba"
http://www.kasperaszek.pl

Za ten post autor Piotr Kasperaszek otrzymał podziękowanie od: Jaca_33
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 kwi 2018, o 10:29 

Dołączył(a): 24 lip 2011, o 20:41
Posty: 151
Podziękował : 19
Otrzymał podziękowań: 49
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Grek Zorba napisał(a):
wyspa Siros
miasto Ermoupoli
.....

Super,
Zapisane, dzięki wielkie i proszę o jeszcze.
W tym roku szczególnie mnie interesują jeszcze Mykonos, Tinos, Andros, Paros i Naxos.
Chociaż wszystkie inne też skrupulatnie zapiszę ;-).
Pozdrawiam
Jacek


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 kwi 2018, o 19:18 

Dołączył(a): 10 lut 2009, o 11:29
Posty: 59
Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 9
Na Andros (w Batsi) polecam
https://www.google.pl/maps/dir/37.85913 ... m2!4m1!3e2

Mniej więcej koordynaty powinny się zgadzać - znajdziesz. Mają fajne jedzonko.



Za ten post autor urbos otrzymał podziękowanie od: Jaca_33
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 maja 2018, o 20:09 

Dołączył(a): 14 lis 2017, o 17:47
Posty: 98
Podziękował : 63
Otrzymał podziękowań: 15
Uprawnienia żeglarskie: jsm
junak73 napisał(a):
Grek Zorba napisał(a):
Widać plitkin nie jadł dobrej, panierowanej ryby z dobrymi frytkami.

Tylko że w Fish & chips dorsz nie jest panierowany tylko "zanurzony" i to grubo w jakimś cieście przypominającym naleśnikowe albo na racuchy.

To jest ciasto piwne.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 maja 2018, o 22:49 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 cze 2009, o 16:22
Posty: 7962
Lokalizacja: Brzeg morza w Walii, United Kingdom
Podziękował : 2774
Otrzymał podziękowań: 1922
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Były użytkownik napisał(a):
junak73 napisał(a):
Grek Zorba napisał(a):
Widać plitkin nie jadł dobrej, panierowanej ryby z dobrymi frytkami.

Tylko że w Fish & chips dorsz nie jest panierowany tylko "zanurzony" i to grubo w jakimś cieście przypominającym naleśnikowe albo na racuchy.

To jest ciasto piwne.

Nie, nie jest.

_________________
Pozdrawiam, Monika Matis
http://www.seawitch-sailing.co.uk

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sie 2018, o 17:39 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2010, o 20:20
Posty: 1530
Podziękował : 276
Otrzymał podziękowań: 409
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
tylko do 15 sierpnia

moja GRECKA KUCHNIA

tylko 40 zł

koszt wysyłki 10 zł, czyli razem 50 zł

oczywiście każda książka z osobistą dedykacją


Załączniki:
4.jpg
4.jpg [ 43.62 KiB | Przeglądane 533 razy ]

_________________
pozdrawiam
Piotr Kasperaszek dawniej "Grek Zorba"
http://www.kasperaszek.pl
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sie 2018, o 17:43 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2010, o 20:20
Posty: 1530
Podziękował : 276
Otrzymał podziękowań: 409
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
Lato w pełni, sezon na fasolkę szparagową, więc proponuję bardzo proste greckie danie.

Fasolakia - duszona fasolka w sosie pomidorowym

Składniki dla 2 osób
- fasolka szparagowa (pół kilograma)
- 2 średnie ziemniaki
- 2 średnie marchewki
- 2 średnie pomidory
- jedna duża cebula (najlepiej czerwona)
- 2 ząbki czosnku
- zielona pietruszka
- oliwa z oliwek, oregano, sól, pieprz, kumin (kmin rzymski), rozmaryn
ew. szafran i feta

Fasolkę myjemy i obcinamy końcówki. Ziemniaki i marchewkę myjemy i kroimy w dość dużą kostkę. Pokrojoną w plasterki cebulkę oraz drobno pokrojony czosnek dusimy 2 – 3 minuty na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy ziemniaki, marchewkę i fasolkę i dolewamy odrobinę wody. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy umyte i pokrojone w kostkę pomidory i dusimy parę minut. Można dodać pokruszoną fetę. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, kuminem i rozmarynem. Można dodać odrobinę szafranu. Przed podaniem posypujemy posiekaną, zieloną pietruszką.


Załączniki:
fasolakia.jpg
fasolakia.jpg [ 123.37 KiB | Przeglądane 480 razy ]

_________________
pozdrawiam
Piotr Kasperaszek dawniej "Grek Zorba"
http://www.kasperaszek.pl

Za ten post autor Piotr Kasperaszek otrzymał podziękowanie od: Moroszka
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 paź 2018, o 13:49 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 maja 2009, o 13:15
Posty: 242
Podziękował : 78
Otrzymał podziękowań: 37
Uprawnienia żeglarskie: szyper łodzi rekreacyjnych
Trochę z innej beczki, choć pewnie dokładnie z beczki. Dawno chciałem zrobić taki test i się wreszcie udało. Po wypróbowaniu większości dostępnych Tsipouro, jednogłośnie zwycięzcą jest: Tsipouro - To Dekaraki Tyrnavos - Vasdavanos.

στην υγειά μας!!!
Załącznik:
tsipouro.png
tsipouro.png [ 33.11 KiB | Przeglądane 315 razy ]

_________________
Pozdrawiam,
rudekolek

"Ty mnie chroń od lądu, a ja Ciebie ochronię przed morzem" - rzekła łódź do swego kapitana.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 paź 2018, o 20:20 

Dołączył(a): 20 mar 2010, o 02:26
Posty: 4915
Podziękował : 27
Otrzymał podziękowań: 525
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
Może się przydać do greckich gołąbków.
https://vigoshop.pl/produkt/urzadzenie- ... GhuSGs4u9s
Czy ma aby możliwość regulacji luzu?

Piotr Siedlewski


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lis 2018, o 10:15 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2010, o 20:20
Posty: 1530
Podziękował : 276
Otrzymał podziękowań: 409
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
Psarosalata - sałatka rybna

Najlepszą psarosalate, jadłem w tawernie "to Limanaki" w Vathi na płw. Methana.
a oto mój przepis czyli psarosalata (sałatka rybna) kapitana Kasperaszka.

składniki:
- wędzona ryba (dorsz, makrela itp. – wg mnie łosoś raczej się nie nadaje)
- jogurt grecki
- majonez
- pieczony, ew. gotowany burak
- średnia cebula
- czosnek
- oregano
- sól, pieprz
Rybę dokładnie obieramy z ości i dzielimy na kawałki. Buraka ucieramy na grubej tarce lub kroimy w kostkę lub na cienkie plastry. W misce układamy na przemian rybę i buraka. Cebulę kroimy w plasterki i układamy w misce z rybą i burakiem. Majonez mieszamy z jogurtem, następnie dodajemy do niego wyciśnięty czosnek, utarte oregano, sól i pierz. Tak przygotowanym sosem zalewamy rybę z burakiem. Całość mieszamy i odkładamy na godzinę lub dwie do lodówki aby całość się „przegryzła”. Można dodać pokrojoną zieloną pietruszkę lub zielony koperek.
Smacznego.

_________________
pozdrawiam
Piotr Kasperaszek dawniej "Grek Zorba"
http://www.kasperaszek.pl


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
[ Index Sitemap ]
Senior | Stocznia jachtowa | Nexo yachts | Łodzie wędkarskie Barti | Projektowanie graficzne | Szkolenia żeglarskie i rejsy NATANGO
Olej do drewna | Biopreparaty i bakterie do szamba | SAJ | Ośrodek Żeglarski AM | Setką przez Atlantyk | Opieka Senioralna | Kapiszonownik


Wszystkie prawa zastrzeżone. Żaden fragment serwisu "forum.zegluj.net" ani jego archiwum
nie może być wykorzystany w jakiejkolwiek formie bez pisemnej zgody właściciela forum.żegluj.net
Copyright © by forum.żegluj.net


Nasze forum wykorzystuje ciasteczka do przechowywania informacji o logowaniu. Ciasteczka umożliwiają automatyczne zalogowanie.
Jeżeli nie chcesz korzystać z cookies, wyłącz je w swojej przeglądarce.



POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL