Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 12 maja 2024, o 14:28




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 sie 2012, o 10:56 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7 kwi 2010, o 22:07
Posty: 3015
Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 451
Uprawnienia żeglarskie: Jachtowy Sternik Mazurski
Kuracent pisze:
Mam prośbę w imieniu załogi Polonusa o założenie wątku: przepisy na makrelę. Bo mamy jej dużo i nie wiemy, co z nią zrobić?

Pomożecie? ;)

_________________
Olek Kwaśniewski


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2012, o 11:52 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7 cze 2010, o 19:37
Posty: 13387
Lokalizacja: Port Rybnik
Podziękował : 1527
Otrzymał podziękowań: 2216
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Najlepiej smakuje ( jak dla mnie ) makrela wędzona. :)

_________________
Wojciech1968 Port Rybnik
W życiu piękne są tylko chwile...


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2012, o 13:53 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 sie 2009, o 01:45
Posty: 9992
Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Zamienić na śledzie i zjeść w oleju, z octem (może być balsamiczny...) i czosnkiem - pod wódeczkę?

_________________
Jaromir Rowiński aka pierdupierdu
Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2012, o 14:16 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 kwi 2006, o 11:31
Posty: 17312
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 2181
Otrzymał podziękowań: 3593
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Wojciech1968 napisał(a):
Najlepiej smakuje ( jak dla mnie ) makrela wędzona.
Ponoć suszona (nie jadłem, słyszałem tylko) też nie jest zła. W każdej innej postaci makrela jest niejadalna.
W szczególności smażona makrela jest ohydna.

ps. Się Kuracent podnieca dwoma makrelkami we wiaderku :-) Średnio inteligentne dziecko islandzkie dziennie łapie więcej makreli niż samo waży :-) W załączniku makrelobranie - pod wieczór przyjeżdżały ciężarówki i odbierały złowione rybki. 200 kg na twarz nie było wyczynem.


Załączniki:
makrelobranie.jpg
makrelobranie.jpg [ 58.09 KiB | Przeglądane 5534 razy ]

_________________
Pozdrawiam,
Marek Grzywa
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2012, o 14:20 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 sie 2009, o 01:45
Posty: 9992
Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Maar napisał(a):
Wojciech1968 napisał(a):
Najlepiej smakuje ( jak dla mnie ) makrela wędzona.
Ponoć suszona (nie jadłem, słyszałem tylko) też nie jest zła. W każdej innej postaci makrela jest niejadalna.
W szczególności smażona makrela jest ohydna.

Pozwolę sobie nie zgodzić się.
Makrela jest świetna smażona a jeszcze lepsza duszona na parze z koperkiem czy czosnkiem. Jeden warunek - musi to być świeża ryba, taka co najwyżej parę godzin wcześniej przestała machać ogonkiem.
Dania z mrożonej makreli - to rzeczywiście pomyłka...
Maar napisał(a):
ps. Się Kuracent podnieca dwoma makrelkami we wiaderku :-) Średnio inteligentne dziecko islandzkie dziennie łapie więcej makreli niż samo waży :-)

Dzieci na Szetlandach mają podobnie :lol:

_________________
Jaromir Rowiński aka pierdupierdu
Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2012, o 15:22 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7 kwi 2010, o 22:07
Posty: 3015
Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 451
Uprawnienia żeglarskie: Jachtowy Sternik Mazurski
Maar napisał(a):
W każdej innej postaci makrela jest niejadalna.

Mnie smakowała ta którą jedliśmy razem na Islandii. Świeżutka rybka leżała w soli i cebuli przez kilka godzin, potem mąka i na patelnię.

_________________
Olek Kwaśniewski


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2012, o 15:29 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 kwi 2006, o 11:31
Posty: 17312
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 2181
Otrzymał podziękowań: 3593
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
pierdupierdu napisał(a):
musi to być świeża ryba
Olek napisał(a):
Świeżutka rybka leżała w soli i cebuli
No i co z tego, że świeżutka? Smakuje jak wodnista glista.

Olek napisał(a):
Mnie smakowała ta którą jedliśmy razem

Niby gusta nie podlegają dyskusji, ale... dlaczego tej ryby zostało dwie brytfanki i suma summarum poszła do wachy? To chyba takie trendy jest mówić na każdą zaburtową gadzinę, że jest pycha.
Ze smacznych rybek, to dorsz smażony jest pycha a makrela, żeby była smakowita to musi być wędzona :-)

_________________
Pozdrawiam,
Marek Grzywa


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2012, o 15:31 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7 kwi 2010, o 22:07
Posty: 3015
Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 451
Uprawnienia żeglarskie: Jachtowy Sternik Mazurski
Maar napisał(a):
dlaczego tej ryby zostało dwie brytfanki i suma summarum poszła do wachy?

za dużo jej było?

_________________
Olek Kwaśniewski


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2012, o 20:07 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 sty 2012, o 00:16
Posty: 441
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował : 95
Otrzymał podziękowań: 69
Uprawnienia żeglarskie: mate
Polecam makrele (zwłaszcza młode) grilowane.
Przed podaniem posypać gruboziarnistą solą.
Pycha - sam na obiad zjadam 6 sztuk :)

Oczywiście mówię o rybie świeżej, bo o taką, zdaje mnie się, pyta Kuracent.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 wrz 2012, o 09:27 

Dołączył(a): 4 lis 2010, o 20:20
Posty: 73
Podziękował : 3
Otrzymał podziękowań: 6
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Jeżeli jest świeża to w każdej postaci jest super.Smażona w panierce,a jak zostanie z obiadu to w zalewę octową i za kilka dni do kolacji lub pod wódeczkę(pamiętam na Roztoczu jak robiłem to w Świnoujściu się jeszcze pytali czy pod stołem jaki słoiczek się nie ostał :D ).Albo z piekarnika,robimy kilka nacięć na bokach,solimy może być kucharek zamiast soli,kilka kropel oliwy w nacięcia,jak mamy to dobrze położyć na rybę gałązkę rozmarynu i do piekarnika na trzy zdrowaśki.Jeżeli jest prosto zza burty to każda ryba smakuje.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
[ Index Sitemap ]
Łódź motorowa | Frezowanie modeli 3D | Stocznia jachtowa | Nexo yachts | Łodzie wędkarskie Barti | Szkolenia żeglarskie i rejsy NATANGO
Olej do drewna | SAJ | Wypadki jachtów | Marek Tereszewski dookoła świata | Projektowanie graficzne


Wszystkie prawa zastrzeżone. Żaden fragment serwisu "forum.zegluj.net" ani jego archiwum
nie może być wykorzystany w jakiejkolwiek formie bez pisemnej zgody właściciela forum.żegluj.net
Copyright © by forum.żegluj.net


Nasze forum wykorzystuje ciasteczka do przechowywania informacji o logowaniu. Ciasteczka umożliwiają automatyczne zalogowanie.
Jeżeli nie chcesz korzystać z cookies, wyłącz je w swojej przeglądarce.



POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL