Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 29 mar 2024, o 02:36




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 lis 2014, o 12:01 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7 paź 2010, o 14:59
Posty: 5447
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 2914
Otrzymał podziękowań: 2898
Uprawnienia żeglarskie: ciut ciut
Wrzucam przepis na chleb i ciasto drożdżowe. Roboty przy nich mało, choć trzeba oczywiście poczekać, aż ciasto wyrośnie.

Chleb

1. 4 szklanki ciepłej wody plus 10 dag drożdży plus trochę mąki (tak na oko to ze dwie łyżki) plus 4 łyżeczki cukru w garze lub misce dużej zamieszać druciakiem i zostawić w cieple na trochę, aż drożdże ruszą i wszystko zacznie bąblować (jakieś 15 minut).
2. Dosypać resztę mąki z torebki (w sumie, razem z tą wcześniej wsypaną, mąki ma być 1 kg, można mieszać różne gatunki), 4 łyżeczki soli i jakieś ziarenka, płatki owsiane czy inne otręby.
3. Zamemłać ręką przez chwilę, aż się wszystko połączy. Jest to dość miękkie, ja wyrabiałam może z minutę, nie trzeba czekać aż się przestanie kleić do rąk.
4. Zostawić w cieple na ok. 40 minut, aż wyrośnie. Ja wstawiłam do letniego piekarnika (jakieś 25-30 stopni), wyrosło po 20 minutach.
5. Przełożyć do foremek i piec 40 min w temp. 180-190 stopni.

Ciasto drożdżowe

1. Do miski (dużej) rozkruszyć 100 g drożdży
2. Na drożdże wysypać 3/4 szklanki cukru + 1 cały cukier wanilinowy
3. Rozbić 4 jajka do osobnej miski, rozbełtać trzepaczką i siup na cukier
4. Na to wylać 1 szklankę oleju
5. Następnie 3/4 szklanki mleka
6. Potem wsypać 4 szklanki mąki
7. I na koniec szczyptę soli
Nic nie mieszać! Zostawić tak jak jest, warstwowo na 3 godziny.
Drożdże sobie poradzą same. :D
Po 3 godzinach łyżką przemieszać kilka razy, żeby się ujednoliciło konsystencjalnie.
No i do blaszki (smarujemy tylko dno masłem/margaryną, można podsypać bułką tartą).
Możemy na wierzch wrzucić owoce, albo kruszonkę.
Piec 45 minut w 180 stopniach.

_________________
Pozdrawiam,
Smoczyca



Za ten post autor Janna otrzymał podziękowania - 2: Micubiszi, Zielony Tygrys
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 lis 2014, o 12:16 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 mar 2013, o 18:30
Posty: 7297
Lokalizacja: Oceany Konińskie
Podziękował : 3585
Otrzymał podziękowań: 1951
Uprawnienia żeglarskie: papierowe
Ciasto z jabłkami debilo, lenio i faloodporne
4 jabłka pokroić w grubą kostkę i zasypać 1szklanką cukru. gdy puszczą sok wbić 3 jajka, dodac 3 łyżki oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 szklanki mąki, 1 szklankę mleka i wymieszać. Na blachę, do zimnego piekarnika i piec na średnim ogniu ok pół godziny albo trochę dłużej.
W kuchence jachtowej, jako że blacha była bardzo cienka, podłożyłam od dołu drugą dla asekuracji.
Wułala:

Obrazek

_________________
Aniołek, kurła, aniołek.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 lis 2014, o 14:08 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 gru 2012, o 11:42
Posty: 416
Podziękował : 107
Otrzymał podziękowań: 55
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Jakoś tak na Wielkanoc płynąłem Copernicusem, w związku z tym drewna było dookoła wszędzie pełno, to i uwędziłem Kiełbaski Na Okrągło.
Przygotowany farsz mięsny nadziewa się w tzw. "ślepe kiszki" i wędzi do uzyskania odpowiedniego koloru. :)

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

A tutaj Kiełbaski Na Okrągło jeszcze na bukszprycie.


Załączniki:
334.jpg
334.jpg [ 66 KiB | Przeglądane 11727 razy ]
327.jpg
327.jpg [ 69.43 KiB | Przeglądane 11735 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 lis 2014, o 16:17 

Dołączył(a): 9 lut 2011, o 19:45
Posty: 4709
Lokalizacja: ES
Podziękował : 390
Otrzymał podziękowań: 963
Uprawnienia żeglarskie: galernik
Janna napisał(a):
4 szklanki ciepłej wody plus 10 dag drożdży plus trochę mąki

Janna napisał(a):
razem z tą wcześniej wsypaną, mąki ma być 1 kg,

No to liczymy.
1 - 4 - 10
Czyli to nie jest receptura na chleb tylko na najprzedniejszy bimber.

_________________
Pozdrawiam
Wiesław


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 lis 2014, o 17:35 

Dołączył(a): 6 lis 2009, o 15:57
Posty: 57
Podziękował : 137
Otrzymał podziękowań: 6
Uprawnienia żeglarskie: ssm
Bombel napisał(a):
Czyli to nie jest receptura na chleb tylko na najprzedniejszy bimber.


Z mąki??? Fujj! :mrgreen:

pozdrawiam
Czarek


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 lis 2014, o 17:40 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 mar 2013, o 18:30
Posty: 7297
Lokalizacja: Oceany Konińskie
Podziękował : 3585
Otrzymał podziękowań: 1951
Uprawnienia żeglarskie: papierowe
Bombel napisał(a):
Czyli to nie jest receptura na chleb tylko na najprzedniejszy bimber.

To receptura na najprzedniejszą zagrychę do bimru, po dodaniu smalcu i ogórców.

_________________
Aniołek, kurła, aniołek.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 lis 2014, o 18:21 

Dołączył(a): 9 lut 2011, o 19:45
Posty: 4709
Lokalizacja: ES
Podziękował : 390
Otrzymał podziękowań: 963
Uprawnienia żeglarskie: galernik
puffin napisał(a):
Fujj! :mrgreen:

Żadne tam "fujjj".
A najlepsza to taka "razówka", znaczy się ten tego na chlebek razowy.
Sprawdzono własno/produkcyjno/gardłowo. :-P

Zielony Tygrys napisał(a):
To receptura na najprzedniejszą zagrychę do bimru, po dodaniu smalcu i ogórców.


A kto broni...przygotować dwie porcje. :rotfl:

_________________
Pozdrawiam
Wiesław


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 lis 2014, o 09:11 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 mar 2013, o 18:30
Posty: 7297
Lokalizacja: Oceany Konińskie
Podziękował : 3585
Otrzymał podziękowań: 1951
Uprawnienia żeglarskie: papierowe
I tak najlepszy jest drynk góralski "góracy".

_________________
Aniołek, kurła, aniołek.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 gru 2014, o 18:39 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 lip 2013, o 16:44
Posty: 1742
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował : 264
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: KJ
Pasat napisał(a):
pewnie dołączyłbym z Nim do szeregu jako paszcza do wrzucania słodkości:)

Będąc samokontrolującą się dziewczynką , oszczędzając Wojtka Numerowanego , grzecznie przeniosłam się z kulinarną pisaniną do właściwego działu.

Szybka słodkość na niespodziewane chwile lub na zaspokojenie zachcianki.
1. Zaopatrzyć się w sklepie w 2 - 3 szt. gotowego ciasta francuskiego lub półfranc. (takie ruloniki w chłodniach)
2. Przez okres przydatności przechowywać w lodówce.
W razie konieczności:
1. Wyjąć z lodówki i rozpakować to ciasto. Tak ostrożnie by się nie połamało
2. Na 1 rulon - przygotować 1 żółtko roztrzepane z odrobiną wody lub mleka
3. Posmarować ciasto
4. Posypać dość grubo czym się ma : makiem , wiórkami kokosowymi , płatkami migdałów , pokruszonymi orzechami , grubym cukrem. Można wszystkim po trochu.
5. Pokroić jak się chce.
6. Ułożyć na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika ( 180 st.C) na 15 min. Aż ciasto się zarumieni.
Gotowe .
Jak się nie ma czym posypać - pociąć ciasto na wąziutkie paseczki , zrolować , po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.
To samo ciasto można wykorzystać jako słodki posiłek, nadziewając je np. twarożkiem , konfiturą , duszonymi warzywami, itp. Wtedy ciasto kroimy na kwadraty , nakładamy farsz , zamykamy po przekątnej zlepiając brzegi. I do piekarnika.

To taki szybki, prosty i dość efektowny sposób na niespodziewane sytuacje. Smacznego.

_________________
Jestem w tym wieku, że milczę gdy ktoś opowiada głupoty.
Szkoda mi czasu na walkę z idiotami.
Hania - Halina - Inka


Ostatnio edytowano 10 gru 2014, o 19:16 przez Wojciech, łącznie edytowano 1 raz
Korekta cytatu.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2014, o 16:03 

Dołączył(a): 8 sty 2013, o 00:27
Posty: 820
Podziękował : 93
Otrzymał podziękowań: 87
Uprawnienia żeglarskie: wioślarz, majtek żeglugi pontonowej
Ahoj!

Brzmi pysznie, a ciasto fłancuskie przypomniało mi jeszcze Turopitę i tym podobne...Mniamiyami!!!
Tylko to na pewno nie jest dla leniwych! Dla leniwych to jest tak:
wyjmujemy mrożonkę z lodówki, czytamy co to jest - odwalamy tasakiem kawałek i wkładamy do paszczy. Następnie - czekamy aż się rozpuści, wyobrażając sobie smak jaki powinien być albo jaki chcielibyśmy uzyskać i oglądając kolorowe obrazki jedzenia na tropikalnych wyspach - oczywiście w necie - czytamy forum.żegluj net - wątki z kambuza. :mrgreen: :-P :rotfl:

pozdrawiam
Lech


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2014, o 16:35 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 sie 2009, o 15:04
Posty: 14323
Lokalizacja: Stara Praga
Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5395
Pasat napisał(a):
ciasto fłancuskie
PAC! Masz wadę wymowy. Ono jest fhancuskie. :rotfl:

_________________
Pozdrawiam
Janusz Zbierajewski


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2014, o 17:03 

Dołączył(a): 8 sty 2013, o 00:27
Posty: 820
Podziękował : 93
Otrzymał podziękowań: 87
Uprawnienia żeglarskie: wioślarz, majtek żeglugi pontonowej
Ahoj!

Wiedziałem, że na pewno nie przez "R" :-P
Włehcie/whehcie? siem doczekałem:) Dostałem PAC-ką:)

pozdrawiam
Lech


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2014, o 17:33 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 paź 2011, o 19:00
Posty: 5018
Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
Bhawo Zbiehaj! Hip, Hip Huha! ;)


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2014, o 21:51 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 lip 2013, o 16:44
Posty: 1742
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował : 264
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: KJ
Załącznik:
świątecznie.jpg
świątecznie.jpg [ 149.05 KiB | Przeglądane 9467 razy ]


w sumie to też dla leniwych ;)

_________________
Jestem w tym wieku, że milczę gdy ktoś opowiada głupoty.
Szkoda mi czasu na walkę z idiotami.
Hania - Halina - Inka


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2014, o 22:18 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 mar 2013, o 18:30
Posty: 7297
Lokalizacja: Oceany Konińskie
Podziękował : 3585
Otrzymał podziękowań: 1951
Uprawnienia żeglarskie: papierowe
Inka raczysz żartować. Tyle układania dla leniwych?
Dla leniwych to jest : wsypac do miski precle, biszkopty, kolorowe cukierki i babeczki i ustawić miskę na stole.

Obaj się mylicie. Ani po fłancusku, ani po fhancusku tylko po fhąsusku.

_________________
Aniołek, kurła, aniołek.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2014, o 22:29 

Dołączył(a): 8 sty 2013, o 00:27
Posty: 820
Podziękował : 93
Otrzymał podziękowań: 87
Uprawnienia żeglarskie: wioślarz, majtek żeglugi pontonowej
Ahoj!

A może po flancósku:)?
Po francuzku to jest Ani Mru Mru:
https://www.youtube.com/watch?v=C9GVfjs7xB4

pozdrawiam
Lech


Ostatnio edytowano 11 gru 2014, o 23:09 przez Zbieraj, łącznie edytowano 1 raz
Usunąłem dublet.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 gru 2014, o 00:40 

Dołączył(a): 22 gru 2014, o 03:08
Posty: 27
Podziękował : 5
Otrzymał podziękowań: 4
Uprawnienia żeglarskie: patent żeglarza
Pozdrawiam co do pieczenia chleba jaka to ma być mąka?


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 gru 2014, o 00:43 

Dołączył(a): 16 lis 2010, o 16:17
Posty: 10463
Podziękował : 1300
Otrzymał podziękowań: 4172
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
SGraczyk napisał(a):
Pozdrawiam co do pieczenia chleba jaka to ma być mąka?


Jaki chleb?


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 gru 2014, o 01:21 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 sty 2014, o 09:40
Posty: 1822
Lokalizacja: SDL
Podziękował : 168
Otrzymał podziękowań: 137
Uprawnienia żeglarskie: B.R.A.K
plitkin napisał(a):
SGraczyk napisał(a):
Pozdrawiam co do pieczenia chleba jaka to ma być mąka?


Jaki chleb?


Janna napisał(a):
Chleb

1. 4 szklanki ciepłej wody plus 10 dag drożdży plus trochę mąki (tak na oko to ze dwie łyżki) plus 4 łyżeczki cukru w garze lub misce dużej zamieszać druciakiem i zostawić w cieple na trochę, aż drożdże ruszą i wszystko zacznie bąblować (jakieś 15 minut).
2. Dosypać resztę mąki z torebki (w sumie, razem z tą wcześniej wsypaną, mąki ma być 1 kg, można mieszać różne gatunki), 4 łyżeczki soli i jakieś ziarenka, płatki owsiane czy inne otręby.
3. Zamemłać ręką przez chwilę, aż się wszystko połączy. Jest to dość miękkie, ja wyrabiałam może z minutę, nie trzeba czekać aż się przestanie kleić do rąk.
4. Zostawić w cieple na ok. 40 minut, aż wyrośnie. Ja wstawiłam do letniego piekarnika (jakieś 25-30 stopni), wyrosło po 20 minutach.
5. Przełożyć do foremek i piec 40 min w temp. 180-190 stopni.

_________________
Mirosław Dados


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 gru 2014, o 08:19 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 cze 2009, o 16:22
Posty: 8653
Lokalizacja: sv Nimrod, Newhaven, UK
Podziękował : 3578
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
SGraczyk napisał(a):
Pozdrawiam co do pieczenia chleba jaka to ma być mąka?

A jaką waćpan sobie życzysz.
W zależności od tego, jakiej się użyje wyjdzie coś nieco (a czasem bardzo) innego.
Ale wszystko pachnące, świeże i smaczne.
Wiec w sumie co za różnica, za pięć minut (przy przeciętnej załodze) bedzie trzeba piec kolejny :)

_________________
Pozdrawiam, Monika Matis
http://www.facebook.com/theseanation

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lip 2016, o 19:15 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 mar 2010, o 14:31
Posty: 72
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował : 44
Otrzymał podziękowań: 15
Uprawnienia żeglarskie: kj
Hej,
wrzucam kolejny przepis dla leniwych, który świetnie sprawdził się na moich rejsach i w domu.


Danie nazwałem SYTOSAŁATKA bo bardzo sycący to posiłek, często jadam rano na śniadanie.
Jak w przypadku sałatki, szybko można jednorazowo przygotować dla wielu osób.

Podaję ilości na 1 porcję.


01. Oliwki zielone marynowane, konserwowe, ok 5 sztuk (ja kroję na cztery części każdą)

02. Jabłko, 1/3 sztuki, najlepiej twarde i lekko kwaśne, pokroić w małą kosteczkę

03. Ser twarogowy chudy, ok 1/3 klinka (80g), rozdrobnić

04. Kukurydza, konserwowa, 2 łyżki

05. Papryka czerwona, 0,1 sztuki, pokroić w drobną kostkę

06. Tuńczyk w wodzie z puszki, 3 łyżeczki

07. Sałata lodowa, 0,2 główki

08. Oliwa z oliwek, 1 łyżka

09. Sos sojowy (jasny), 2-3 łyżeczki

Wszystko mieszamy w miseczce i do tego...

10. Chleb żytni razowy, 1 kromka

Danie sprawdzone w boju :)

Polecam

_________________
Pzdr
Artur Malec


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lip 2016, o 19:43 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 sie 2009, o 15:04
Posty: 14323
Lokalizacja: Stara Praga
Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5395
kolorama napisał(a):
przepis dla leniwych
To jest przepis dla leniwych?????
Chyba żartujesz! To jest przepis dla pieprzonych kambuzowych pracusiów.

A na morzu są dwie zakały: Pracowity kapitan (sam się urobi i załogę zgnoi) i pracowity kuk (on się urobi, a załoga głodna, bo jeść nie ma co).

Dla leniwych przepis jest taki (nauczyli mnie tego Grecy parędziesiąt lat temu, więc ja to nazywam greek fast-food):

Kawałek żółtego sera (dowolny, no, może poza parmezanem, bo to twarda zaraza) i garść oliwek (dowolnych).

Sposoby użycia:
1. Odgryzasz kawałek sera, przegryzając oliwką.
2. Gryziesz oliwkę przegryzając kęsem sera.

Zalety:
1. Przygotowanie posiłku trwa (łącznie z otwarciem i zamknięciem lodówki) ok. 20 sekund.
2. Uczucie głodu znika na wiele godzin.
3. Oglądanie kuka, który już trzecią godzinę męczy się w kambuzie - bezcenne. :lol:

_________________
Pozdrawiam
Janusz Zbierajewski



Za ten post autor Zbieraj otrzymał podziękowania - 7: -O-, bratanek65, burbon, Marian Strzelecki, Moroszka, Stara Zientara, Zielony Tygrys
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lip 2016, o 20:32 

Dołączył(a): 22 mar 2009, o 13:35
Posty: 390
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował : 61
Otrzymał podziękowań: 83
Zbieraj napisał(a):
(nauczyli mnie tego Grecy parędziesiąt lat temu, więc ja to nazywam greek fast-food):

A to nie było wtedy kiedy Jazon po złote runo płynął? :rotfl:


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lip 2016, o 20:39 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 sie 2009, o 15:04
Posty: 14323
Lokalizacja: Stara Praga
Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5395
Skier napisał(a):
A to nie było wtedy kiedy Jazon po złote runo płynął?
Cholera, wszystko się wydało. A już się chciałem odmłodzić. :-(

_________________
Pozdrawiam
Janusz Zbierajewski


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lip 2016, o 20:42 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 mar 2010, o 14:31
Posty: 72
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował : 44
Otrzymał podziękowań: 15
Uprawnienia żeglarskie: kj
hehe :)

no tak, przy takiej miarce jaką podałeś, to moją sałatkę zakwalifikowałbym do leniwych pracusiów.

Powiem Ci, że w tym roku nauczyłem się lepić pierogi, a przy tym jest co robić i trzeba dobrze zarządzać zespołem by się nie zarobić :) Przy tej pracy taka moja sałatka to pryszcz.

Ale tak poważniej, to na kilku rejsach miałem współzałogantów, którzy robili nawet placki ziemniaczane ku uciesze pozostałych. Pamiętam, że w Lipawie kupili nawet patelnie żeliwną na targu za grosze coby się dobrze smażyło.
Placki były pycha, ale że trochę przyciężkawe to z powrotem było co niektórym trochę gorzej :)
Knstatując - jak jest wola w załodze to pewnie pierogi możnaby polepić :)

_________________
Pzdr
Artur Malec


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lip 2016, o 13:26 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 mar 2013, o 18:30
Posty: 7297
Lokalizacja: Oceany Konińskie
Podziękował : 3585
Otrzymał podziękowań: 1951
Uprawnienia żeglarskie: papierowe
Wreszcie wiemy skąd Jazon miał siły i spryt na swoje przygody. Ja dzisiaj wynalazłam przepis na zupę kukurydzianą dla leniwych: zrobić rosół z kosti i dodać kukurydzę z puszki. W wersji dla pracusiów: można zabielić czymś mlecznym, dodać włoszczyzny i doprawić. Uwętualnie- ale to już wersja lux na wypasione jachty z załogą na bezpłatnym stażu- możnb upichcić jakieś kluski albo makaron dm tej zupy.

_________________
Aniołek, kurła, aniołek.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lip 2016, o 16:05 
*** Ban ***

Dołączył(a): 18 lip 2015, o 11:08
Posty: 649
Podziękował : 280
Otrzymał podziękowań: 125
Uprawnienia żeglarskie: niebieskie?
Zielony Tygrys napisał(a):
rosół z kosti i dodać kukurydzę z puszki

Wreszcie wiemy czyjej kuchni unikać jak ognia. To ja już wolę jak ostatnio, 2 dni na paczce mentosów.

_________________
"W wielu ludziach krąży po cichu robak szaleństwa."
Waldemar Łysiak


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lip 2016, o 16:17 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 mar 2013, o 18:30
Posty: 7297
Lokalizacja: Oceany Konińskie
Podziękował : 3585
Otrzymał podziękowań: 1951
Uprawnienia żeglarskie: papierowe
bratanek65 napisał(a):
[object Selection]
i właśnie o to chodzi. Dostaję zakaz wstępu do kambuza i wszyscy są zadowoleni :)

_________________
Aniołek, kurła, aniołek.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lip 2016, o 16:32 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 mar 2013, o 18:30
Posty: 7297
Lokalizacja: Oceany Konińskie
Podziękował : 3585
Otrzymał podziękowań: 1951
Uprawnienia żeglarskie: papierowe
sałatka z bezcennością. Po obiedzie należy wysłać załogę z jakimś odpowiedzialnym zadaniem np po piwo. W tym czasie wrzucić do garnka kilka zupek chińskich, dodać część przypraw, różnd warzywka ze słoika lub puszki najlepiej razem z zalewą, wkroić np ogórek, pomidor, paprykę, ogórek kiszony itepe, co jest. Dodać majonez, wymieszać i schować zanim "czipsy przyjdą". Wieczorem miny załogi pytającej "skąd nagle wzięłaś sałatkę?" bezcenne.

_________________
Aniołek, kurła, aniołek.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lip 2016, o 16:45 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 mar 2013, o 18:30
Posty: 7297
Lokalizacja: Oceany Konińskie
Podziękował : 3585
Otrzymał podziękowań: 1951
Uprawnienia żeglarskie: papierowe
jak już załoga przyniesie piwo można zrobić makaron na 2 sposoby : makaron po bastardzku- ugotowany makaron omaścić zielonym pesto. Makaron po tygrysiu- ugotowany makaron omaścić pastą z suszonych pomidorów. Obydwa podawać z piwem. Uwaga! Zbierajowi podawać z bewsztykiem.

_________________
Aniołek, kurła, aniołek.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 28 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
[ Index Sitemap ]
Łódź motorowa | Frezowanie modeli 3D | Stocznia jachtowa | Nexo yachts | Łodzie wędkarskie Barti | Szkolenia żeglarskie i rejsy NATANGO
Olej do drewna | SAJ | Wypadki jachtów | Marek Tereszewski dookoła świata | Projektowanie graficzne


Wszystkie prawa zastrzeżone. Żaden fragment serwisu "forum.zegluj.net" ani jego archiwum
nie może być wykorzystany w jakiejkolwiek formie bez pisemnej zgody właściciela forum.żegluj.net
Copyright © by forum.żegluj.net


Nasze forum wykorzystuje ciasteczka do przechowywania informacji o logowaniu. Ciasteczka umożliwiają automatyczne zalogowanie.
Jeżeli nie chcesz korzystać z cookies, wyłącz je w swojej przeglądarce.



POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL