Forum żeglarskie https://forum.zegluj.net/ |
|
Przepisy dla leniwych lub niemających czasu na kucharzenie https://forum.zegluj.net/viewtopic.php?f=42&t=20430 |
Strona 1 z 2 |
Autor: | Janna [ 5 lis 2014, o 12:01 ] |
Tytuł: | Przepisy dla leniwych lub niemających czasu na kucharzenie |
Wrzucam przepis na chleb i ciasto drożdżowe. Roboty przy nich mało, choć trzeba oczywiście poczekać, aż ciasto wyrośnie. Chleb 1. 4 szklanki ciepłej wody plus 10 dag drożdży plus trochę mąki (tak na oko to ze dwie łyżki) plus 4 łyżeczki cukru w garze lub misce dużej zamieszać druciakiem i zostawić w cieple na trochę, aż drożdże ruszą i wszystko zacznie bąblować (jakieś 15 minut). 2. Dosypać resztę mąki z torebki (w sumie, razem z tą wcześniej wsypaną, mąki ma być 1 kg, można mieszać różne gatunki), 4 łyżeczki soli i jakieś ziarenka, płatki owsiane czy inne otręby. 3. Zamemłać ręką przez chwilę, aż się wszystko połączy. Jest to dość miękkie, ja wyrabiałam może z minutę, nie trzeba czekać aż się przestanie kleić do rąk. 4. Zostawić w cieple na ok. 40 minut, aż wyrośnie. Ja wstawiłam do letniego piekarnika (jakieś 25-30 stopni), wyrosło po 20 minutach. 5. Przełożyć do foremek i piec 40 min w temp. 180-190 stopni. Ciasto drożdżowe 1. Do miski (dużej) rozkruszyć 100 g drożdży 2. Na drożdże wysypać 3/4 szklanki cukru + 1 cały cukier wanilinowy 3. Rozbić 4 jajka do osobnej miski, rozbełtać trzepaczką i siup na cukier 4. Na to wylać 1 szklankę oleju 5. Następnie 3/4 szklanki mleka 6. Potem wsypać 4 szklanki mąki 7. I na koniec szczyptę soli Nic nie mieszać! Zostawić tak jak jest, warstwowo na 3 godziny. Drożdże sobie poradzą same. ![]() Po 3 godzinach łyżką przemieszać kilka razy, żeby się ujednoliciło konsystencjalnie. No i do blaszki (smarujemy tylko dno masłem/margaryną, można podsypać bułką tartą). Możemy na wierzch wrzucić owoce, albo kruszonkę. Piec 45 minut w 180 stopniach. |
Autor: | Zielony Tygrys [ 5 lis 2014, o 12:16 ] |
Tytuł: | Re: Przepisy dla leniwych lub niemających czasu |
Ciasto z jabłkami debilo, lenio i faloodporne 4 jabłka pokroić w grubą kostkę i zasypać 1szklanką cukru. gdy puszczą sok wbić 3 jajka, dodac 3 łyżki oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 szklanki mąki, 1 szklankę mleka i wymieszać. Na blachę, do zimnego piekarnika i piec na średnim ogniu ok pół godziny albo trochę dłużej. W kuchence jachtowej, jako że blacha była bardzo cienka, podłożyłam od dołu drugą dla asekuracji. Wułala: ![]() |
Autor: | Bombel [ 5 lis 2014, o 16:17 ] |
Tytuł: | Re: Przepisy dla leniwych lub niemających czasu na kucharzen |
Janna napisał(a): 4 szklanki ciepłej wody plus 10 dag drożdży plus trochę mąki Janna napisał(a): razem z tą wcześniej wsypaną, mąki ma być 1 kg, No to liczymy. 1 - 4 - 10 Czyli to nie jest receptura na chleb tylko na najprzedniejszy bimber. |
Autor: | puffin [ 5 lis 2014, o 17:35 ] |
Tytuł: | Re: Przepisy dla leniwych lub niemających czasu na kucharzen |
Bombel napisał(a): Czyli to nie jest receptura na chleb tylko na najprzedniejszy bimber. Z mąki??? Fujj! ![]() pozdrawiam Czarek |
Autor: | Zielony Tygrys [ 5 lis 2014, o 17:40 ] |
Tytuł: | Re: Przepisy dla leniwych lub niemających czasu na kucharzen |
Bombel napisał(a): Czyli to nie jest receptura na chleb tylko na najprzedniejszy bimber. To receptura na najprzedniejszą zagrychę do bimru, po dodaniu smalcu i ogórców. |
Autor: | Bombel [ 5 lis 2014, o 18:21 ] |
Tytuł: | Re: Przepisy dla leniwych lub niemających czasu na kucharzen |
puffin napisał(a): Fujj! ![]() Żadne tam "fujjj". A najlepsza to taka "razówka", znaczy się ten tego na chlebek razowy. Sprawdzono własno/produkcyjno/gardłowo. ![]() Zielony Tygrys napisał(a): To receptura na najprzedniejszą zagrychę do bimru, po dodaniu smalcu i ogórców. A kto broni...przygotować dwie porcje. ![]() |
Autor: | Zielony Tygrys [ 6 lis 2014, o 09:11 ] |
Tytuł: | Re: Przepisy dla leniwych lub niemających czasu na kucharzen |
I tak najlepszy jest drynk góralski "góracy". |
Autor: | Hania [ 10 gru 2014, o 18:39 ] |
Tytuł: | Re: Przepisy dla leniwych lub niemających czasu na kucharzen |
Pasat napisał(a): pewnie dołączyłbym z Nim do szeregu jako paszcza do wrzucania słodkości:) Będąc samokontrolującą się dziewczynką , oszczędzając Wojtka Numerowanego , grzecznie przeniosłam się z kulinarną pisaniną do właściwego działu. Szybka słodkość na niespodziewane chwile lub na zaspokojenie zachcianki. 1. Zaopatrzyć się w sklepie w 2 - 3 szt. gotowego ciasta francuskiego lub półfranc. (takie ruloniki w chłodniach) 2. Przez okres przydatności przechowywać w lodówce. W razie konieczności: 1. Wyjąć z lodówki i rozpakować to ciasto. Tak ostrożnie by się nie połamało 2. Na 1 rulon - przygotować 1 żółtko roztrzepane z odrobiną wody lub mleka 3. Posmarować ciasto 4. Posypać dość grubo czym się ma : makiem , wiórkami kokosowymi , płatkami migdałów , pokruszonymi orzechami , grubym cukrem. Można wszystkim po trochu. 5. Pokroić jak się chce. 6. Ułożyć na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika ( 180 st.C) na 15 min. Aż ciasto się zarumieni. Gotowe . Jak się nie ma czym posypać - pociąć ciasto na wąziutkie paseczki , zrolować , po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem. To samo ciasto można wykorzystać jako słodki posiłek, nadziewając je np. twarożkiem , konfiturą , duszonymi warzywami, itp. Wtedy ciasto kroimy na kwadraty , nakładamy farsz , zamykamy po przekątnej zlepiając brzegi. I do piekarnika. To taki szybki, prosty i dość efektowny sposób na niespodziewane sytuacje. Smacznego. |
Autor: | Pasat [ 11 gru 2014, o 16:03 ] |
Tytuł: | Re: Przepisy dla leniwych lub niemających czasu na kucharzen |
Ahoj! Brzmi pysznie, a ciasto fłancuskie przypomniało mi jeszcze Turopitę i tym podobne...Mniamiyami!!! Tylko to na pewno nie jest dla leniwych! Dla leniwych to jest tak: wyjmujemy mrożonkę z lodówki, czytamy co to jest - odwalamy tasakiem kawałek i wkładamy do paszczy. Następnie - czekamy aż się rozpuści, wyobrażając sobie smak jaki powinien być albo jaki chcielibyśmy uzyskać i oglądając kolorowe obrazki jedzenia na tropikalnych wyspach - oczywiście w necie - czytamy forum.żegluj net - wątki z kambuza. ![]() ![]() ![]() pozdrawiam Lech |
Autor: | Zbieraj [ 11 gru 2014, o 16:35 ] |
Tytuł: | Re: Przepisy dla leniwych lub niemających czasu na kucharzen |
Pasat napisał(a): ciasto fłancuskie PAC! Masz wadę wymowy. Ono jest fhancuskie. ![]() |
Autor: | Pasat [ 11 gru 2014, o 17:03 ] |
Tytuł: | Re: Przepisy dla leniwych lub niemających czasu na kucharzen |
Ahoj! Wiedziałem, że na pewno nie przez "R" ![]() Włehcie/whehcie? siem doczekałem:) Dostałem PAC-ką:) pozdrawiam Lech |
Autor: | Były user [ 11 gru 2014, o 17:33 ] |
Tytuł: | Re: Przepisy dla leniwych lub niemających czasu na kucharzen |
Bhawo Zbiehaj! Hip, Hip Huha! ![]() |
Autor: | Hania [ 11 gru 2014, o 21:51 ] |
Tytuł: | Re: Przepisy dla leniwych lub niemających czasu na kucharzen |
Załącznik: w sumie to też dla leniwych ![]() |
Autor: | Zielony Tygrys [ 11 gru 2014, o 22:18 ] |
Tytuł: | Re: Przepisy dla leniwych lub niemających czasu na kucharzen |
Inka raczysz żartować. Tyle układania dla leniwych? Dla leniwych to jest : wsypac do miski precle, biszkopty, kolorowe cukierki i babeczki i ustawić miskę na stole. Obaj się mylicie. Ani po fłancusku, ani po fhancusku tylko po fhąsusku. |
Autor: | Pasat [ 11 gru 2014, o 22:29 ] |
Tytuł: | Re: Przepisy dla leniwych lub niemających czasu na kucharzen |
Ahoj! A może po flancósku:)? Po francuzku to jest Ani Mru Mru: https://www.youtube.com/watch?v=C9GVfjs7xB4 pozdrawiam Lech |
Autor: | SGraczyk [ 26 gru 2014, o 00:40 ] |
Tytuł: | Re: Przepisy dla leniwych lub niemających czasu na kucharzen |
Pozdrawiam co do pieczenia chleba jaka to ma być mąka? |
Autor: | plitkin [ 26 gru 2014, o 00:43 ] |
Tytuł: | Re: Przepisy dla leniwych lub niemających czasu na kucharzen |
SGraczyk napisał(a): Pozdrawiam co do pieczenia chleba jaka to ma być mąka? Jaki chleb? |
Autor: | mdados [ 26 gru 2014, o 01:21 ] |
Tytuł: | Re: Przepisy dla leniwych lub niemających czasu na kucharzen |
plitkin napisał(a): SGraczyk napisał(a): Pozdrawiam co do pieczenia chleba jaka to ma być mąka? Jaki chleb? Janna napisał(a): Chleb
1. 4 szklanki ciepłej wody plus 10 dag drożdży plus trochę mąki (tak na oko to ze dwie łyżki) plus 4 łyżeczki cukru w garze lub misce dużej zamieszać druciakiem i zostawić w cieple na trochę, aż drożdże ruszą i wszystko zacznie bąblować (jakieś 15 minut). 2. Dosypać resztę mąki z torebki (w sumie, razem z tą wcześniej wsypaną, mąki ma być 1 kg, można mieszać różne gatunki), 4 łyżeczki soli i jakieś ziarenka, płatki owsiane czy inne otręby. 3. Zamemłać ręką przez chwilę, aż się wszystko połączy. Jest to dość miękkie, ja wyrabiałam może z minutę, nie trzeba czekać aż się przestanie kleić do rąk. 4. Zostawić w cieple na ok. 40 minut, aż wyrośnie. Ja wstawiłam do letniego piekarnika (jakieś 25-30 stopni), wyrosło po 20 minutach. 5. Przełożyć do foremek i piec 40 min w temp. 180-190 stopni. |
Autor: | Moniia [ 26 gru 2014, o 08:19 ] |
Tytuł: | Re: Przepisy dla leniwych lub niemających czasu na kucharzen |
SGraczyk napisał(a): Pozdrawiam co do pieczenia chleba jaka to ma być mąka? A jaką waćpan sobie życzysz. W zależności od tego, jakiej się użyje wyjdzie coś nieco (a czasem bardzo) innego. Ale wszystko pachnące, świeże i smaczne. Wiec w sumie co za różnica, za pięć minut (przy przeciętnej załodze) bedzie trzeba piec kolejny ![]() |
Autor: | kolorama [ 14 lip 2016, o 19:15 ] |
Tytuł: | Re: Przepisy dla leniwych lub niemających czasu na kucharzen |
Hej, wrzucam kolejny przepis dla leniwych, który świetnie sprawdził się na moich rejsach i w domu. Danie nazwałem SYTOSAŁATKA bo bardzo sycący to posiłek, często jadam rano na śniadanie. Jak w przypadku sałatki, szybko można jednorazowo przygotować dla wielu osób. Podaję ilości na 1 porcję. 01. Oliwki zielone marynowane, konserwowe, ok 5 sztuk (ja kroję na cztery części każdą) 02. Jabłko, 1/3 sztuki, najlepiej twarde i lekko kwaśne, pokroić w małą kosteczkę 03. Ser twarogowy chudy, ok 1/3 klinka (80g), rozdrobnić 04. Kukurydza, konserwowa, 2 łyżki 05. Papryka czerwona, 0,1 sztuki, pokroić w drobną kostkę 06. Tuńczyk w wodzie z puszki, 3 łyżeczki 07. Sałata lodowa, 0,2 główki 08. Oliwa z oliwek, 1 łyżka 09. Sos sojowy (jasny), 2-3 łyżeczki Wszystko mieszamy w miseczce i do tego... 10. Chleb żytni razowy, 1 kromka Danie sprawdzone w boju ![]() Polecam |
Autor: | Zbieraj [ 14 lip 2016, o 19:43 ] |
Tytuł: | Re: Przepisy dla leniwych lub niemających czasu na kucharzen |
kolorama napisał(a): przepis dla leniwych To jest przepis dla leniwych?????Chyba żartujesz! To jest przepis dla pieprzonych kambuzowych pracusiów. A na morzu są dwie zakały: Pracowity kapitan (sam się urobi i załogę zgnoi) i pracowity kuk (on się urobi, a załoga głodna, bo jeść nie ma co). Dla leniwych przepis jest taki (nauczyli mnie tego Grecy parędziesiąt lat temu, więc ja to nazywam greek fast-food): Kawałek żółtego sera (dowolny, no, może poza parmezanem, bo to twarda zaraza) i garść oliwek (dowolnych). Sposoby użycia: 1. Odgryzasz kawałek sera, przegryzając oliwką. 2. Gryziesz oliwkę przegryzając kęsem sera. Zalety: 1. Przygotowanie posiłku trwa (łącznie z otwarciem i zamknięciem lodówki) ok. 20 sekund. 2. Uczucie głodu znika na wiele godzin. 3. Oglądanie kuka, który już trzecią godzinę męczy się w kambuzie - bezcenne. ![]() |
Autor: | Skier [ 14 lip 2016, o 20:32 ] |
Tytuł: | Re: Przepisy dla leniwych lub niemających czasu na kucharzen |
Zbieraj napisał(a): (nauczyli mnie tego Grecy parędziesiąt lat temu, więc ja to nazywam greek fast-food): A to nie było wtedy kiedy Jazon po złote runo płynął? ![]() |
Autor: | Zbieraj [ 14 lip 2016, o 20:39 ] |
Tytuł: | Re: Przepisy dla leniwych lub niemających czasu na kucharzen |
Skier napisał(a): A to nie było wtedy kiedy Jazon po złote runo płynął? Cholera, wszystko się wydało. A już się chciałem odmłodzić. ![]() |
Autor: | kolorama [ 14 lip 2016, o 20:42 ] |
Tytuł: | Re: Przepisy dla leniwych lub niemających czasu na kucharzen |
hehe ![]() no tak, przy takiej miarce jaką podałeś, to moją sałatkę zakwalifikowałbym do leniwych pracusiów. Powiem Ci, że w tym roku nauczyłem się lepić pierogi, a przy tym jest co robić i trzeba dobrze zarządzać zespołem by się nie zarobić ![]() Ale tak poważniej, to na kilku rejsach miałem współzałogantów, którzy robili nawet placki ziemniaczane ku uciesze pozostałych. Pamiętam, że w Lipawie kupili nawet patelnie żeliwną na targu za grosze coby się dobrze smażyło. Placki były pycha, ale że trochę przyciężkawe to z powrotem było co niektórym trochę gorzej ![]() Knstatując - jak jest wola w załodze to pewnie pierogi możnaby polepić ![]() |
Autor: | Zielony Tygrys [ 15 lip 2016, o 13:26 ] |
Tytuł: | Re: Przepisy dla leniwych lub niemających czasu na kucharzen |
Wreszcie wiemy skąd Jazon miał siły i spryt na swoje przygody. Ja dzisiaj wynalazłam przepis na zupę kukurydzianą dla leniwych: zrobić rosół z kosti i dodać kukurydzę z puszki. W wersji dla pracusiów: można zabielić czymś mlecznym, dodać włoszczyzny i doprawić. Uwętualnie- ale to już wersja lux na wypasione jachty z załogą na bezpłatnym stażu- możnb upichcić jakieś kluski albo makaron dm tej zupy. |
Autor: | bratanek65 [ 15 lip 2016, o 16:05 ] |
Tytuł: | Re: Przepisy dla leniwych lub niemających czasu na kucharzen |
Zielony Tygrys napisał(a): rosół z kosti i dodać kukurydzę z puszki Wreszcie wiemy czyjej kuchni unikać jak ognia. To ja już wolę jak ostatnio, 2 dni na paczce mentosów. |
Autor: | Zielony Tygrys [ 15 lip 2016, o 16:17 ] |
Tytuł: | Re: Przepisy dla leniwych lub niemających czasu na kucharzen |
bratanek65 napisał(a): [object Selection] i właśnie o to chodzi. Dostaję zakaz wstępu do kambuza i wszyscy są zadowoleni ![]() |
Autor: | Zielony Tygrys [ 15 lip 2016, o 16:32 ] |
Tytuł: | Re: Przepisy dla leniwych lub niemających czasu na kucharzen |
sałatka z bezcennością. Po obiedzie należy wysłać załogę z jakimś odpowiedzialnym zadaniem np po piwo. W tym czasie wrzucić do garnka kilka zupek chińskich, dodać część przypraw, różnd warzywka ze słoika lub puszki najlepiej razem z zalewą, wkroić np ogórek, pomidor, paprykę, ogórek kiszony itepe, co jest. Dodać majonez, wymieszać i schować zanim "czipsy przyjdą". Wieczorem miny załogi pytającej "skąd nagle wzięłaś sałatkę?" bezcenne. |
Autor: | Zielony Tygrys [ 15 lip 2016, o 16:45 ] |
Tytuł: | Re: Przepisy dla leniwych lub niemających czasu na kucharzen |
jak już załoga przyniesie piwo można zrobić makaron na 2 sposoby : makaron po bastardzku- ugotowany makaron omaścić zielonym pesto. Makaron po tygrysiu- ugotowany makaron omaścić pastą z suszonych pomidorów. Obydwa podawać z piwem. Uwaga! Zbierajowi podawać z bewsztykiem. |
Strona 1 z 2 | Strefa czasowa: UTC + 1 |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |