Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 25 kwi 2024, o 21:58




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Zdolna babunia
PostNapisane: 8 lut 2015, o 15:08 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 sie 2009, o 15:04
Posty: 14323
Lokalizacja: Stara Praga
Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5396
Wpadłem na pomysł, że zrobię sałatkę jarzynową. Bez majonezu - jak bez ręki.
Nabyłem Majonez Babuni.
Załącznik:
Babunia.jpg
Babunia.jpg [ 183.67 KiB | Przeglądane 11602 razy ]


No i wszystko stało się jasne. Wreszcie wiem, że to ta cholerna babunia wynalazła skrobię modyfikowaną i sól wapniowo-disodową EDTA. :rotfl: :rotfl: :rotfl:

_________________
Pozdrawiam
Janusz Zbierajewski


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lut 2015, o 22:19 

Dołączył(a): 8 wrz 2010, o 13:36
Posty: 1386
Podziękował : 100
Otrzymał podziękowań: 235
Uprawnienia żeglarskie: kj
Majonez to temat na czasie, tak tydzień temu nie chciało mi się dupska ruszyć do sklepu po wyrób "babuni" na odczepnego rzuciłem żonie " nie możesz sobie zrobić sama". Po krótkiej ripoście ( nie będę cytował :lol: ) pomyślałem czemu nie - olej, dwa jajka trochę cytryny i mikser na wolnych obrotach i już, a jajka to dwa konkretne żółtka a nie jakieś tam marne 4% :rotfl:

_________________
Pozdrawiam
Krzyś


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lut 2015, o 22:25 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7 kwi 2010, o 22:07
Posty: 3015
Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 451
Uprawnienia żeglarskie: Jachtowy Sternik Mazurski
Zbieraj napisał(a):
Wreszcie wiem, że to ta cholerna babunia wynalazła skrobię modyfikowaną i sól wapniowo-disodową EDTA

Bywają majonezy z większą ilością tablica Mendelejewa, ten powyżej to Pan Pikuś. Jak będę w sklepie to cyknę fotkę.

_________________
Olek Kwaśniewski


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lut 2015, o 22:54 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 sie 2009, o 15:04
Posty: 14323
Lokalizacja: Stara Praga
Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5396
Olek napisał(a):
Bywają majonezy z większą ilością tablica Mendelejewa, ten powyżej to Pan Pikuś.
Wiem, ale rozśmieszyła mnie ta babunia ze skrobią modyfikowaną.

Kiedyś gdzieś na południu kraju widziałem przydrożną knajpę z szyldem: Potrawy kuchni chińskiej. A pod spodem: Jemy jak u mamy. :D

_________________
Pozdrawiam
Janusz Zbierajewski


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lut 2015, o 22:59 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7 kwi 2010, o 22:07
Posty: 3015
Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 451
Uprawnienia żeglarskie: Jachtowy Sternik Mazurski
Zbieraj napisał(a):
Potrawy kuchni chińskiej. A pod spodem: Jemy jak u mamy. :D

Co w tym dziwnego, taki target sobie wybrali ;) Chińczycy zamieszkujący południe Polski, tęskniący za kuchnią mamy :lol: psy, koty, gołębie ...

Znam hodowcę gołębi, który w latach 90. opowiadał, że na targach skośnoocy pojawiali się pod koniec wystawy. Byli zainteresowani egzemplarzami które się nie sprzedały z powodu przetrąconego skrzydełka, złego ubarwienia itp. Wystawcy chętnie sprzedawali im za bezcen co nie poszło w trakcie targów.

_________________
Olek Kwaśniewski


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lut 2015, o 23:44 

Dołączył(a): 5 paź 2012, o 15:48
Posty: 2404
Podziękował : 557
Otrzymał podziękowań: 528
Uprawnienia żeglarskie: sernik morski gotowany
Znam Polaków, którzy kupowali z wiejskich gołębników ptactwo i ukręcali im łebki przed obiadem, więc nie zwalajcie na Azjatów
Na moich oczach w biały dzień wyciągnięto młodego łabędzia z wody, niestety było to na drugim brzegu, tam gdzie nie stoją wędkarze, bo bez klepania by się nie obeszło

_________________
Miłego dnia :)
Pozdrawiam
Waldi


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lut 2015, o 23:48 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 paź 2011, o 19:00
Posty: 5018
Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
Jak ktoś ma babcię/mamusię dobrze pamiętającą międzywojnie to niech zapyta z czego robiono rosołek na wzmocnienie chorym i rekonwalescentom :mrgreen: ;)


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2015, o 01:19 

Dołączył(a): 9 lut 2011, o 19:45
Posty: 4709
Lokalizacja: ES
Podziękował : 390
Otrzymał podziękowań: 963
Uprawnienia żeglarskie: galernik
Yigael napisał(a):
Jak ktoś ma babcię/mamusię dobrze pamiętającą międzywojnie to niech zapyta z czego robiono rosołek na wzmocnienie chorym i rekonwalescentom :mrgreen: ;)

I dlaczego koty przywożono aż z Łodzi, miasta Łodzi :rotfl:

_________________
Pozdrawiam
Wiesław


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2015, o 08:32 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2011, o 01:22
Posty: 1212
Podziękował : 263
Otrzymał podziękowań: 367
Uprawnienia żeglarskie: sterownik azjatycki
Waldi_L_N napisał(a):
Znam Polaków, którzy kupowali z wiejskich gołębników ptactwo i ukręcali im łebki przed obiadem, więc nie zwalajcie na Azjatów
Ba! Ja znam Polaków, którzy do tej pory hodują zwierzęta rzeźne. Ptactwo też: kury, indyki, gęsi, kaczki, pantarki, gołębie, przepiórki - a nawet strusie!
Czym specjalnym się kura od gołębia różni, że ją można hodować dla zabicia, a gołąbka to już niekoniecznie? Poza tym, że nie fruwa.

_________________
Pozdrawiam,
Marcin



Za ten post autor Margrabi otrzymał podziękowania - 3: junak73, skipbulba, Zielony Tygrys
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2015, o 09:57 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 paź 2011, o 19:00
Posty: 5018
Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
Margrabi napisał(a):
Czym specjalnym się kura od gołębia różni


Więksiejsza? :mrgreen:


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2015, o 10:03 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 lis 2011, o 20:33
Posty: 2020
Podziękował : 310
Otrzymał podziękowań: 935
Uprawnienia żeglarskie: niebieskie, plastikowe, ze zdjęciem
Yigael napisał(a):
Czym specjalnym się kura od gołębia różni

Podejściem do latania.

_________________
Daniel
***** ***
"W demokracji wolno głupcom głosować, w dyktaturze wolno głupcom rządzić." Bertrand Russell
"Propaganda u ruskich jest bardzo potrzebna. bo jak im wyłączycie TV to się zorientują, że są głodni." Internet


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2015, o 10:28 
*** Ban ***
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 sty 2012, o 00:32
Posty: 2084
Lokalizacja: gdzie zawieje :-)
Podziękował : 455
Otrzymał podziękowań: 766
Uprawnienia żeglarskie: mam
Margrabi napisał(a):
Ba! Ja znam Polaków, którzy do tej pory hodują zwierzęta rzeźne. Ptactwo też: kury, indyki, gęsi, kaczki, pantarki, gołębie, przepiórki - a nawet strusie!
Czym specjalnym się kura od gołębia różni, że ją można hodować dla zabicia, a gołąbka to już niekoniecznie? Poza tym, że nie fruwa.


Absolutnie się zgadzam z Tobą. Dziwne nie :mrgreen:

Ba - ja nawet nie jeden raz rosołek z gołąbka i udko jadłem :-) i polecam po stokroć. W smaku inny troszku :-)

_________________
Seba

"Są dwie naprawdę bezgraniczne rzeczy - Wszechświat i ludzka głupota; co do Wszechświata nie jestem całkiem pewien. Albert Einstein


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2015, o 11:26 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2011, o 01:22
Posty: 1212
Podziękował : 263
Otrzymał podziękowań: 367
Uprawnienia żeglarskie: sterownik azjatycki
Seba napisał(a):
Absolutnie się zgadzam z Tobą. Dziwne nie
Dziwne. A nawet podejrzane... :-P :lol:
BTW: bardziej Ci smakowały białobrewe czy białookie? :twisted:

_________________
Pozdrawiam,
Marcin


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2015, o 17:24 

Dołączył(a): 12 kwi 2013, o 18:20
Posty: 8028
Podziękował : 1872
Otrzymał podziękowań: 2413
Uprawnienia żeglarskie: -
Seba napisał(a):
polecam po stokroć. W smaku inny troszku :-)
Widać zaraz praktyka, co to w pełni rozumie iże "Pieczone gołąbki nie wlecą same do gąbki" :)
A btw - wicie Panowie, szlachetnością smaku nic nie pobije sławnego "Rysia Polskiego" (Krakowskiego). :mrgreen:
http://vpx.pl/image/TBfA


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2015, o 22:17 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 mar 2013, o 18:30
Posty: 7314
Lokalizacja: Oceany Konińskie
Podziękował : 3608
Otrzymał podziękowań: 1970
Uprawnienia żeglarskie: papierowe
Są dużo szlachetniejsze smaki niż gotowane trupy.

_________________
Aniołek, kurła, aniołek.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2015, o 22:24 

Dołączył(a): 16 lis 2010, o 16:17
Posty: 10463
Podziękował : 1300
Otrzymał podziękowań: 4173
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Zielony Tygrys napisał(a):
Są dużo szlachetniejsze smaki niż gotowane trupy.


Podobno, ale ja surowego mięsa nie lubię.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2015, o 22:29 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 sie 2009, o 15:04
Posty: 14323
Lokalizacja: Stara Praga
Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5396
plitkin napisał(a):
ale ja surowego mięsa nie lubię
Tygrysica miała na myśli korzonki, bo ona ani surowego, ani gotowanego, ani smażonego, ani pieczonego, ani grillowanego, ani... ani... ani....
Taki drapieżnik-wyrodek. :kiss:

_________________
Pozdrawiam
Janusz Zbierajewski


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2015, o 22:38 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 lut 2011, o 00:42
Posty: 13977
Lokalizacja: Przedmieścia Gdańska
Podziękował : 338
Otrzymał podziękowań: 2423
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
Zbieraj napisał(a):
ona ani surowego, ani gotowanego, ani smażonego, ani pieczonego, ani grillowanego, ani... ani... ani....
Taki drapieżnik-wyrodek.


Znaczy widać anorektyczka jakaś :rotfl:
Bidulka ...
Na samym chlebie i wodzie ? :lol:
Pzdr
Kocur

_________________
Pozdrawiam
Włodzimierz "Bury Kocur" Ring
S/y "Bury Kocur IV"
POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2015, o 23:04 

Dołączył(a): 16 lis 2010, o 16:17
Posty: 10463
Podziękował : 1300
Otrzymał podziękowań: 4173
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Zbieraj napisał(a):
plitkin napisał(a):
ale ja surowego mięsa nie lubię
Tygrysica miała na myśli korzonki, bo ona ani surowego, ani gotowanego, ani smażonego, ani pieczonego, ani grillowanego, ani... ani... ani....
Taki drapieżnik-wyrodek. :kiss:


Dwójka z poczucia humoru, Januszu :kiss:


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2015, o 23:06 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 sie 2009, o 15:04
Posty: 14323
Lokalizacja: Stara Praga
Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5396
plitkin napisał(a):
Dwójka z poczucia humoru, Januszu
To po dyskusji z SIRKIEM. :rotfl:

_________________
Pozdrawiam
Janusz Zbierajewski


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lut 2015, o 06:57 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 mar 2013, o 18:30
Posty: 7314
Lokalizacja: Oceany Konińskie
Podziękował : 3608
Otrzymał podziękowań: 1970
Uprawnienia żeglarskie: papierowe
Mówcie mi ascetyczka.

_________________
Aniołek, kurła, aniołek.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lut 2015, o 09:17 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 gru 2010, o 14:27
Posty: 1498
Lokalizacja: Łódź
Podziękował : 150
Otrzymał podziękowań: 238
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m.
Krzys napisał(a):
Majonez to temat na czasie, tak tydzień temu nie chciało mi się dupska ruszyć do sklepu po wyrób "babuni" na odczepnego rzuciłem żonie " nie możesz sobie zrobić sama". Po krótkiej ripoście ( nie będę cytował :lol: ) pomyślałem czemu nie - olej, dwa jajka trochę cytryny i mikser na wolnych obrotach i już, a jajka to dwa konkretne żółtka a nie jakieś tam marne 4% :rotfl:

Krzysiu nie wiedziałem, że masz takie zdolności kulinarne. No proszę, proszę, co się z ludźmi porobiło :mrgreen:

_________________
Robert "Długi"


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lut 2015, o 09:32 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 kwi 2006, o 15:07
Posty: 4811
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Zielony Tygrys napisał(a):
Są dużo szlachetniejsze smaki niż gotowane trupy.
Nie ma. Nie widze różnicy między pożeraniem trupa zwierzęcia, a pożeraniem trupa roślinki..... a może te roślinki jeszcze żyją jak je jesz? :shock: obrzydliwe :rotfl: :rotfl:

_________________
Maciek"S"Kotas

---
O!...



Za ten post autor skipbulba otrzymał podziękowanie od: Marian Strzelecki
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lut 2015, o 09:33 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 sie 2009, o 15:04
Posty: 14323
Lokalizacja: Stara Praga
Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5396
Krzys napisał(a):
i mikser na wolnych obrotach i już
Tej sztuczki nie znałem. Wziąłeś urlop na robienie majonezu? :roll:
Ja włączam blender i 15 000 obrotów. Robienie majonezu trwa ok 3,78 sekundy. :lol:

_________________
Pozdrawiam
Janusz Zbierajewski


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lut 2015, o 09:34 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 gru 2010, o 14:27
Posty: 1498
Lokalizacja: Łódź
Podziękował : 150
Otrzymał podziękowań: 238
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m.
Zbieraj napisał(a):
Krzys napisał(a):
i mikser na wolnych obrotach i już
Tej sztuczki nie znałem. Wziąłeś urlop na robienie majonezu? :roll:
Ja włączam blender i 15 000 obrotów. Robienie majonezu trwa ok 3,78 sekundy. :lol:

Daj spokój , on się dopiero uczy ;-)

_________________
Robert "Długi"


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lut 2015, o 09:37 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 sie 2009, o 15:04
Posty: 14323
Lokalizacja: Stara Praga
Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5396
Dlugi napisał(a):
on się dopiero uczy
Znaczy - jego babunia mówiła: lataj, Krzysiu, mikserem nisko i powoli? :rotfl:

_________________
Pozdrawiam
Janusz Zbierajewski


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lut 2015, o 18:35 

Dołączył(a): 12 kwi 2013, o 18:20
Posty: 8028
Podziękował : 1872
Otrzymał podziękowań: 2413
Uprawnienia żeglarskie: -
Zielony Tygrys napisał(a):
Są dużo szlachetniejsze smaki niż gotowane trupy.
A dlatego właśnie Ryś napisał(a):
A wicie Panowie, ... :mrgreen:
A i tak nie pomogło. :rotfl:


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2015, o 10:24 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 lis 2011, o 08:57
Posty: 11651
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował : 1629
Otrzymał podziękowań: 3889
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
skipbulba napisał(a):
a może te roślinki jeszcze żyją jak je jesz?


W niedawnym programie Cejrowskiego o kowbojach, ranczach w Tekasie i krówkach było, żeby jeść wołowinę. Bo świnia to wszystko je, kury podobnie robaczki wpierniczają, a krowy to tylko trawkę, więc ich mięso jest zdrowe i wegetariańskie :)
Dodał że smak mięsa zależy od umaszczenia krowy i najlepsze steki są z rudych...
;)

_________________
Strona jachtu: http://www.zpokladu.pl


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2015, o 10:49 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 lis 2011, o 20:33
Posty: 2020
Podziękował : 310
Otrzymał podziękowań: 935
Uprawnienia żeglarskie: niebieskie, plastikowe, ze zdjęciem
Drżyjcie, rudzielce!!! :rotfl:

_________________
Daniel
***** ***
"W demokracji wolno głupcom głosować, w dyktaturze wolno głupcom rządzić." Bertrand Russell
"Propaganda u ruskich jest bardzo potrzebna. bo jak im wyłączycie TV to się zorientują, że są głodni." Internet


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2015, o 10:51 

Dołączył(a): 9 lut 2011, o 19:45
Posty: 4709
Lokalizacja: ES
Podziękował : 390
Otrzymał podziękowań: 963
Uprawnienia żeglarskie: galernik
waliant napisał(a):
najlepsze steki są z rudych...

Nie wiem jak steki ale rude i owszem smakują

_________________
Pozdrawiam
Wiesław


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 53 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
[ Index Sitemap ]
Łódź motorowa | Frezowanie modeli 3D | Stocznia jachtowa | Nexo yachts | Łodzie wędkarskie Barti | Szkolenia żeglarskie i rejsy NATANGO
Olej do drewna | SAJ | Wypadki jachtów | Marek Tereszewski dookoła świata | Projektowanie graficzne


Wszystkie prawa zastrzeżone. Żaden fragment serwisu "forum.zegluj.net" ani jego archiwum
nie może być wykorzystany w jakiejkolwiek formie bez pisemnej zgody właściciela forum.żegluj.net
Copyright © by forum.żegluj.net


Nasze forum wykorzystuje ciasteczka do przechowywania informacji o logowaniu. Ciasteczka umożliwiają automatyczne zalogowanie.
Jeżeli nie chcesz korzystać z cookies, wyłącz je w swojej przeglądarce.



POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL