Forum żeglarskie https://forum.zegluj.net/ |
|
Wojskowe żarełko w sam raz na rejs. https://forum.zegluj.net/viewtopic.php?f=42&t=27905 |
Strona 1 z 14 |
Autor: | Kurczak [ 16 sty 2018, o 09:06 ] |
Tytuł: | Wojskowe żarełko w sam raz na rejs. |
Kiedyś szukając tradycyjnego smaku końserwy turystycznej kumpel dał mi namiar na sklep internetowy sprzedający puszkowane i pakowanie próżniowo wojskowe żarełko. http://sklep.arpol.net.pl/pl/13-konserwy-wojskowe Nigdy nie kupowałem - bo o nim zapomniałem, ale teraz pewno skorzystam. Przypomniałem sobie o tym sklepie przy okazji wyprawowego wątku Emeryta. Są to końserwy produkowane na potrzeby wojska, nie są tanie ale smaczne, wysokiej jakości, wartościwe kalorycznie i odporne na warunki przchowywania. Są tam też gotowe potrawy, które podgrzewa sie razem z opakowaniem w garnku z wodą i całodzienne racje żywnościowe (śniadanie, obiad, kolacja). W przypadku małego, ciasnego jachtu idealne rozwiązanie na dłuższy rejs. Także zawiarające bezpieczny chemiczny podgrzewacz, lub gotowe posiłki z zamontowanym w puszcze z samopodgrzewaczem. Idealne rozwiązanie na trudnie warunki. ![]() Nie potrzeba używać kuchenki ... http://sklep.arpol.net.pl/pl/posilki-sp ... -400g.html Jest także to czego zwykle w rejsach brakuje, zaś zagraniczny paskudny jest - czyli chleb. Chleb razowy, nieśmiertelny w plastrach zapuszkowany ![]() Można się zaopatrzyć na cały rejs z dostawą kurierem do burty. ![]() |
Autor: | Jurmak [ 16 sty 2018, o 10:00 ] |
Tytuł: | Re: Wojskowe żarełko w sam raz na rejs. |
Ech... gdzie te Baltonowskie konserwy?:-((((((( Ten boczek w plastrach, ta kaszanka:-((((( |
Autor: | Kurczak [ 16 sty 2018, o 10:14 ] |
Tytuł: | Re: Wojskowe żarełko w sam raz na rejs. |
Przcież jest ![]() Nawet sało ![]() |
Autor: | plitkin [ 16 sty 2018, o 10:14 ] |
Tytuł: | Re: Wojskowe żarełko w sam raz na rejs. |
Jurmak napisał(a): Ech... gdzie te Baltonowskie konserwy?:-((((((( Ten boczek w plastrach, ta kaszanka:-((((( No nie wiesz gdzie? Zostały tam, gdzie trawa była bardziej zielona, kobiety ładniejsze, życie jaskrawe i pełne przygód. Czyli w młodości... ![]() |
Autor: | Bombel [ 16 sty 2018, o 10:26 ] |
Tytuł: | Re: Wojskowe żarełko w sam raz na rejs. |
Kurczak napisał(a): Można się zaopatrzyć na cały rejs z dostawą kurierem do burty. ![]() Kurczak. Uważaj. Zaraz pojawi się podkuchenny ins i wyjaśni Ci wyższość zrazów z sandacza w panierce tatarsko-mongolskiej nad nadgniłą paszą z puchy. ![]() |
Autor: | Kurczak [ 16 sty 2018, o 10:34 ] |
Tytuł: | Re: Wojskowe żarełko w sam raz na rejs. |
W zakładce "outdoor" znalazłem takie bajery ![]() http://sklep.arpol.net.pl/pl/52-ogrzewacze-do-ciala |
Autor: | Kurczak [ 16 sty 2018, o 12:16 ] |
Tytuł: | Re: Wojskowe żarełko w sam raz na rejs. |
Co to za firma kurierska ? ![]() W "normalnych" typu DPD, UPS - to nie do pomyślenia jest. ![]() |
Autor: | Jurmak [ 16 sty 2018, o 12:22 ] |
Tytuł: | Re: Wojskowe żarełko w sam raz na rejs. |
Kurczak napisał(a): W "normalnych" typu DPD, UPS - to nie do pomyślenia jest. Żebyś się nie zdziwił:-))) DHL |
Autor: | piotr6 [ 16 sty 2018, o 12:59 ] |
Tytuł: | Re: Wojskowe żarełko w sam raz na rejs. |
Najgorsza firma |
Autor: | Wojtek Bartoszyński [ 24 sty 2018, o 16:01 ] |
Tytuł: | Re: Wojskowe żarełko w sam raz na rejs. |
Kurczak napisał(a): Kiedyś szukając tradycyjnego smaku końserwy turystycznej kumpel dał mi namiar na sklep internetowy sprzedający puszkowane i pakowanie próżniowo wojskowe żarełko. http://sklep.arpol.net.pl/pl/13-konserwy-wojskowe Na fotografie zaoszczędzili... ![]() ![]() Załącznik:
|
Autor: | Były user [ 24 sty 2018, o 16:42 ] |
Tytuł: | Re: Wojskowe żarełko w sam raz na rejs. |
Wojtek Bartoszyński napisał(a): Na fotografie zaoszczędzili... Gdzie? To dla wojska pokazano oba rodzaje opakowań ![]() |
Autor: | plitkin [ 24 sty 2018, o 16:52 ] |
Tytuł: | Re: Wojskowe żarełko w sam raz na rejs. |
Oj tam! Jestem pewny, że sfotografowali każdą na szczególną pozycję ![]() |
Autor: | taka_jedna [ 24 sty 2018, o 17:16 ] |
Tytuł: | Re: Wojskowe żarełko w sam raz na rejs. |
Z połapaniem się co w której puszce nie ma problemu, o ile nie odlecą papierowe etykiety. (A potrafią. Temat przerabiałam). Jedzonko pyszne, pierwsza klasa - zupy, gulasze, etc. Ale... Z trawieniem tego to już bywa różnie, bowiem wszystko nafaszerowane różnymi glutaminianami sodu. Aż dziwne że nie świeci. No, ale jeśli jedzonko ma termin przydatności do spożycia dwa lata,... ![]() |
Autor: | Wert23 [ 24 sty 2018, o 17:30 ] |
Tytuł: | Re: Wojskowe żarełko w sam raz na rejs. |
taka_jedna napisał(a): Z połapaniem się co w której puszce nie ma problemu, o ile nie odlecą papierowe etykiety. (A potrafią. Temat przerabiałam). A to nie lepiej aby nie było papierowych etykiet jak ktoś się decyduje na konserwy w dłuższym rejsie? Nie wiem co ten druczek na deklu oznacza, pociągnąć lakierem jak trzeba i gra. |
Autor: | Marian J. [ 24 sty 2018, o 17:41 ] |
Tytuł: | Re: Wojskowe żarełko w sam raz na rejs. |
Kilka dni temu rozmawiałem w gronie znajomych na temat przygotowywania słoiczków mięsnych na sezon żeglarski. Zwrócono mi uwagę na to żeby nie dawać do zawartości cebuli i czosnku. O cebuli, że pogarsza trwałość takich słoiczków to wiedziałem wcześniej ale nie przypuszczałem, że potrawy z dodatkiem czosnku też mogą się gorzej przechowywać. Ale w pierwszym linku podanym przez Kurczaka wśród różnych produktów jest także słonina wojskowa z czosnkiem. Co przeczyłoby takim przeciwwskazaniem. Czy ktoś z szanownych forumowiczów ma jakąkolwiek wiedzę na temat tego czosnku. Czy jego dodatek może pogorszyć trwałość własnoręcznie przygotowywanych słoiczków? |
Autor: | piotr6 [ 24 sty 2018, o 17:44 ] |
Tytuł: | Re: Wojskowe żarełko w sam raz na rejs. |
Rzeczywiście bez cebuli ale czosnek stosuje, tylko u mnie słoiki długo nie leżą max 1mc. Tak swoją drogą używać przypraw można w trakcie odgrzewania |
Autor: | Kurczak [ 24 sty 2018, o 17:44 ] |
Tytuł: | Re: Wojskowe żarełko w sam raz na rejs. |
Spokojnie, żołnierze to kuszają aż im się uszy trzęsą. ![]() ![]() Co do etykiet wystarczy marker permanentny. Jak nikt nie będzie puszek moczył w spirytusie, będziesz Pan zadowolony. ![]() |
Autor: | Janna [ 24 sty 2018, o 17:45 ] |
Tytuł: | Re: Wojskowe żarełko w sam raz na rejs. |
A'propos chleba, to dziś widziałam w Lidlu chleb razowy (2 rodzaje), pakowany w folię, 450 g za niecałe 3 zł za sztukę (2,65?), z terminem przydatności do spożycia 08.2018. Cenowo konkuruje z chlebem ze sklepu wojskowego z linku Kurczaka, jak jest z jakością - nie sprawdzałam. |
Autor: | Kurczak [ 24 sty 2018, o 17:48 ] |
Tytuł: | Re: Wojskowe żarełko w sam raz na rejs. |
Do sierpnia ? Jutro jadę do Lidla ![]() |
Autor: | Wert23 [ 24 sty 2018, o 17:58 ] |
Tytuł: | Re: Wojskowe żarełko w sam raz na rejs. |
Marian J. napisał(a): Czy ktoś z szanownych forumowiczów ma jakąkolwiek wiedzę na temat tego czosnku. Czy jego dodatek może pogorszyć trwałość własnoręcznie przygotowywanych słoiczków? Mielony zylc kaszubski zawiera czosnku sporo, w słoikach potrafi stać nawet pół roku jak się skryje w szafce/spiżarce. |
Autor: | Wojtek Bartoszyński [ 24 sty 2018, o 17:58 ] |
Tytuł: | Re: Wojskowe żarełko w sam raz na rejs. |
Kurczak napisał(a): Jutro jadę do Lidla nie ma pośpiechu, masz czas do... sierpnia... ![]() * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * Marian J. napisał(a): Kilka dni temu rozmawiałem w gronie znajomych na temat przygotowywania słoiczków mięsnych na sezon żeglarski. W tym wypadku bezpieczniej stosować tyndalizację, zwykła pasteryzacja może nie wystarczyć. |
Autor: | Kurczak [ 24 sty 2018, o 18:04 ] |
Tytuł: | Re: Wojskowe żarełko w sam raz na rejs. |
A jak inne żeglarze wykupią ? ![]() |
Autor: | Wert23 [ 24 sty 2018, o 18:06 ] |
Tytuł: | Re: Wojskowe żarełko w sam raz na rejs. |
Wojtek Bartoszyński napisał(a): W tym wypadku bezpieczniej stosować tyndalizację, zwykła pasteryzacja może nie wystarczyć. Na bank nie wystarczy, chyba, że do chłodni, o tym nasze Babcie wiedziały. ![]() |
Autor: | Marian J. [ 24 sty 2018, o 18:13 ] |
Tytuł: | Re: Wojskowe żarełko w sam raz na rejs. |
Wojtek Bartoszyński napisał(a): W tym wypadku bezpieczniej stosować tyndalizację, zwykła pasteryzacja może nie wystarczyć. Ja robię to jednokrotnie wstawiając słoiczki do szybkowara. Jeszcze zostało mi kilka z ubiegłego sezonu które powoli zużywam i wszystkie trzymają się dobrze. A zaczynam mysleć nad przygotowywaniem nowej partii na nadchodzący sezon.
|
Autor: | Ryś [ 24 sty 2018, o 18:53 ] |
Tytuł: | Re: Wojskowe żarełko w sam raz na rejs. |
Marian J. napisał(a): Zwrócono mi uwagę na to żeby nie dawać do zawartości cebuli i czosnku. Cebuli nie zaleca się do trwałych wędlin, ale w sterylizowanej konserwie? O ile mówimy o rzeczywiście sterylizowanej konserwie, nie tylko zagrzanym słoiczku ... ![]() Ale mam gdzieś jeszcze słoik gęsi (duszonej z cebulką ![]() ![]() Przy okazji podkreślić zawsze warto, że trwała sterylizacja, dla pewności, wymaga przegrzania do ponad 110'C przez kilka minut każdego kawałeczka wewnątrz słoika, rzecz zatem w tem by ciepło z gwarancją dotarło wewnątrz wszędzie. Stąd szybkowar dobry, jednak pod warunkiem że się zważa na owo porządne przegrzanie. |
Autor: | Bombel [ 24 sty 2018, o 19:18 ] |
Tytuł: | Re: Wojskowe żarełko w sam raz na rejs. |
Ryś napisał(a): Przy okazji podkreślić zawsze warto, że trwała sterylizacja, dla pewności, wymaga przegrzania do ponad 110'C przez kilka minut każdego kawałeczka wewnątrz słoika, rzecz zatem w tem by ciepło z gwarancją dotarło wewnątrz wszędzie. Stąd szybkowar dobry, jednak pod warunkiem że się zważa na owo porządne przegrzanie. I w tem przewaga zwykłej soli. Jak siem zada do zwykłej wody to temperatura wrzenia solanki tak + 110 stopniów. A jeszcze pod dekielkiem szybkowara to i 115 chyci. A w skrajnym przypadku doszło do 119. |
Autor: | Wert23 [ 24 sty 2018, o 19:27 ] |
Tytuł: | Re: Wojskowe żarełko w sam raz na rejs. |
Mnie jednak bardziej smakują potrawy po tyndalizacji, niż sterylizacji, a i tak trzymają spokojnie pół roku. Tyle, że bardziej upierdliwe w wekowaniu. Oczywiście mówię o swoich domowych przetworach. |
Autor: | Bombel [ 24 sty 2018, o 19:46 ] |
Tytuł: | Re: Wojskowe żarełko w sam raz na rejs. |
Wert23 napisał(a): Mnie jednak bardziej smakują potrawy po tyndalizacji, niż sterylizacji, a i tak trzymają spokojnie pół roku. Tyle, że bardziej upierdliwe w wekowaniu. Oczywiście mówię o swoich domowych przetworach. A wszak nie wtem rzecz co komu smakowite, jeno w tem co skutecznie zapobiega psuciu. Jak to było: Ksiądz lubi ogórki, organista jego córki ![]() |
Autor: | Koma5 [ 24 sty 2018, o 19:47 ] |
Tytuł: | Re: Wojskowe żarełko w sam raz na rejs. |
Wojtek Bartoszyński napisał(a): W tym wypadku bezpieczniej stosować tyndalizację, zwykła pasteryzacja może nie wystarczyć. Bez przesady... W ogóle nie jadam konserw obiadowych. Żegluję od lat i od lat robię obiady do słoików. Słoje gotuję tylko raz! Słoiki nie są większe niż 1 litr. Obowiązuje zasada: wypełniamy słój w taki sposób, aby 1/4 (1/5) jego pojemności była wolna. Nigdy do wieczka!!! jesli zawartość jest sucha, wlewam nieco wody, aby była para. Gotuję w garze przez 1 godzinę. Woda jakieś 3 cm poniżej nakrętki. Na dno gara oraz między słoje wkładam gazety. Słoik jest zamknięty, jeśli nakrętka ma "wklęśnięcie". Tylko sół i ewentualnie pieprz. Bez cebuli, bez warzyw. Czosnek może być, bo czosnek konserwuje. Ale po co? Lepiej dodać potem, w czasie doprawiania. Najlepiej trzyma: - mięso gulaszowe - obsmażone, trochę podgotowane we własnym sosie. potem można z niego zrobić gulasz z warzywami, sosik z grzybkami, ugotowac na tym jakąś zupkę czy kapustkę... - mięso mielone: własnoręcznie zmielone, posolone, podsmażone. też można je róznie wykorzystać, zwłaszcza z przecierem pomodorowym, do spaghettii. Oczywiście trzeba doprawić i dodać ser. - mięso z kurczaka, wyfiletowane udka. Usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Można potem dorobić sosik lub potrawkę...(lub tylko podgrzać). W tym roku, jak niektórzy wiedzą, miałam długi, półroczny rejs po wodach greckich. Zabrałam 60 słoików mięsa. Na początku wyrzuciłam 2 słoiki, bo zrobiłam też trzy porcje kotletów mielonych. Nie wytrzymały... Reszta tak, do samego końca... Na jachcie, w bakiście, w greckim upale. |
Strona 1 z 14 | Strefa czasowa: UTC + 1 |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |