Forum żeglarskie
https://forum.zegluj.net/

Flapjack
https://forum.zegluj.net/viewtopic.php?f=42&t=27998
Strona 1 z 1

Autor:  kokop [ 1 lut 2018, o 12:31 ]
Tytuł:  Flapjack

Przed chwilą w sąsiednim wątku o jajecznicy z proszku tak mnie naszło.
No właśnie, przecież tytułowy flapjack to znakomite jedzonko na jacht. Jeszcze gdy gdzieś tam dalej się telepiemy to tym bardziej wskazane.
Przepisów na flapjacka jest ogromnie dużo. Z doświadczenia jednak wiem że one nie są potrzebne i szybko dochodzi się do wprawy.
Głównym składnikiem (powiedzmy) są zwykłe płatki owsiane. Tradycja nakazuje że bierze się na wagę tyle samo płatków, cukru (najlepiej brązowy) i masła. Topimy masło-rozpuszczamy cukier i mieszamy z tym płatki. Wykładamy to na blaszkę i dobrze przyklepujemy. Całość do piekarnika w 180 stopni na pół godziny ew. aż zrobi sie złote.
Wyciągamy- kroimy w kostkę i czekamy aż wystygnie.
To wszystko :mrgreen:

Flapjack ma być mdląco słodki i w konsystencji takiego nie wygniecionego kitu do okien.
Świetnie zalepia kichę jak kiedyś słyszałem. Jest to kaloryczne i pożywne i należy w sumie zakwalifikować do tzw. zdrowej żywności.

Ja osobiście niekoniecznie używam masła. Dobry wychodzi na oleju. I zamiast cukru można dać glukozę przez co będzie jeszcze bardziej słodkie. Bądź też miód. Możemy dodawać rodzynek, orzechów, suszonych owoców itp... Nasza wyobraźnia nas ogranicza jedynie. Odpowiedni poziom lepkości tegoż kitu do zalepiania kichy możemy regulować dodając odrobinę jakiego kondensowanego soku np. Po wierzchu polać czym chcemy :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

znany propagator :mrgreen:
Obrazek

Obrazek

Autor:  Sąsiad [ 1 lut 2018, o 12:50 ]
Tytuł:  Re: Flapjack

Smak dzieciństwa, zapomniałem o tym ciastku, przyznaję. Dzięki :)
Ja robiłem zawsze z miodem i orzechami włoskimi. I, oczywiście, wyłącznie na maśle, samodzielnie klarowanym.

Autor:  kokop [ 1 lut 2018, o 13:26 ]
Tytuł:  Re: Flapjack

Tak mnie złapało że poszedłem zrobić próbkę eksperymentalną na maśle kokosowym zmieszanym pół na pół z olejem, cukrem brązowym, odrobiną glukozy i odrobinką kondensatu z czarnych porzeczek. Do tego garść posiekanych migdałów i nerkowca i winogrona. Rodzynek mi się nie chciało szukać :)
Czekam aż dojdzie w piekarniku.
Wszelkie składniki odmierzane na oko a owsa tyle że stwierdziłem> chyba dobry kit wychodzi :rotfl:

ed:

mój eksperymentalny ciastek przed pieczeniem

Obrazek

po wygląda podobnie. Trochę za mało cukru :roll: jakby
:rotfl:

Autor:  Waldi_L_N [ 1 lut 2018, o 15:01 ]
Tytuł:  Re: Flapjack

Idę po strzykawkę z insuliną :mrgreen:

Strona 1 z 1 Strefa czasowa: UTC + 1
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/