Forum żeglarskie https://forum.zegluj.net/ |
|
tydzień śledziowy https://forum.zegluj.net/viewtopic.php?f=42&t=28461 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | ins [ 27 kwi 2018, o 22:14 ] |
Tytuł: | tydzień śledziowy |
Powodowany wynurzeniami specjalistów od zamaczania ryby, pokrytej grubą warstwą mazi o nieustalonym pochodzeniu, w rozgrzanej fryturze, chciałbym przypomnieć smakoszom rybiego mięsa, że u naszych zachodnich, serdecznych przyjaciół kończy się właśnie słynny, herring woche. W wolnym przekładzie śledziowe tygodnie,kiedy to ryba ta, ładuje się w głąb rozlewisk słodko-słonych. Setki naszych kochanych sojuszników dbających o niską stopę polskiego bezrobocia bierze urlopy by na wszelkie sposoby złapać sledzia...od czasu do czasu nawet jacht. Klasyk kulinarny to świeży sledż, wypartoszony, z lekka osolony, popieprzony i obsypany przez sito mąką, niekiedy też z przyprawami. Smażony jest on, na grubym metalowym blacie, posmarowanym tłuszczem, od dołu utrzymywanym w wysokiej temperaturze palącym się węglem W Ryck przy moście zapytają się ile tego śledzia chcemy na talerzu. Standardowa cena obejmuje trzy sztuki, nawet pięć nam dadzą w towarzystwie smażonych ziemniaków - nie brać frytek!!! W Trzebieży świeży śledż stał po 2,50 PLN za kilo, mały ale fantastystyczny w smaku. Piotr Siedlewski |
Autor: | Wert23 [ 28 kwi 2018, o 02:49 ] |
Tytuł: | Re: tydzień śledziowy |
Nie tylko zachodni sąsiedzi ruszają na śledzie kiedy wchodzi na tarło. Niżej tegoroczny obrazek z Gdańska. ins napisał(a): Klasyk kulinarny to świeży sledż, wypartoszony, z lekka osolony, popieprzony i obsypany przez sito mąką, niekiedy też z przyprawami. Smażony jest on, na grubym metalowym blacie, posmarowanym tłuszczem... Klasyk na Kaszubach od lat, ale ma też odmianę w zalewie*. Tak przygotowany trafia do niej na parę dni i smakuje wybornie. Nadaje się jako doskonała przegryzka. W smaku nie ma nic wspólnego z herringsami do nabycia w słoikach/puszkach w rozmaitych sieciówkach. Załącznik: *Zalewa na 1 kg śledzi: 3 szklanki wody 1 szklanka octu 1 łyżka cukru 1 płaska łyżeczka soli kilka ziaren ziela angielskiego liście laurowe 3 duże cebule Zagotować wodę z octem, dodać cukier i sól, ziele angielskie i liść laurowy.Cebule pokroić w plasterki, dodać do zalewy. Chwilę gotować. Gotową, ostudzoną zalewą zalać usmażone śledzie i odstawić do lodówki. |
Autor: | ins [ 28 kwi 2018, o 03:56 ] |
Tytuł: | Re: tydzień śledziowy |
Wert23 napisał(a): .Cebule pokroić w plasterki, Zalecałbym podsmażoną. Piotr Siedlewski |
Autor: | Koma5 [ 28 kwi 2018, o 21:36 ] |
Tytuł: | Re: tydzień śledziowy |
Wert23 napisał(a): Zagotować wodę z octem, dodać cukier i sól, ziele angielskie i liść laurowy.Cebule pokroić w plasterki, dodać do zalewy. Przyjmij uwagi dot.estetyki: - cebulka powinna być mała - małe krążki są ładniejsze, - dodać krążków z marchewki - będzie ładniej i smaczniej (robienie zalewy zaczynamy od marchewki, bo gotuje się nieco dłużej niż cebulka) - dobrze dodać trochę pieprzu cytrynowego, który wyjątkowo pasuje do ryb, a poza tym zalewa będzie ładniejsza, bo nieco żółta. - do zalewy, na koniec, trzeba dodać trochę oleju od smażenia ryb - doda smaku i urody. |
Autor: | ins [ 29 kwi 2018, o 11:51 ] |
Tytuł: | Re: tydzień śledziowy |
Wert23 napisał(a): Gotową, ostudzoną zalewą zalać usmażone śledzie i odstawić do lodówki. Świeżego śledzia nie potrzeba wcale smażyć. Wystarczy po wybebeszeniu, potrzymać go przez dwie trzy godziny w posolonej wodzie , a potem do zalewy. Idealny po dwóch dniach do sporządzenia niemieckiej sałatki lub do bułki. Piotr Siedlewski |
Autor: | mirekh [ 30 kwi 2018, o 20:53 ] |
Tytuł: | Re: tydzień śledziowy |
Świeży posolony śledź dyskwalifikuje jakiekolwiek sushi |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa: UTC + 1 |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |