Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 17 sie 2019, o 23:36




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 sie 2019, o 23:29 

Dołączył(a): 20 mar 2010, o 03:26
Posty: 5578
Podziękował : 29
Otrzymał podziękowań: 603
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
Kupić wyczyszczoną głęboko zmrożoną ośmiornicę.
Odmrozić w sposób naturalny - w ciepłym miejscu, żadnych mikrofali, gotowania itp.
Pociąć w kawałki.
Wrzucić do gara, gotować na małym ogniu bez dodatków, zero wody.
Po 30 - 40' zredukować sos na większym ogniu.
Do gara wlać trochę oliwy i wsypać przyprawy: tymianek, liść laurowy, ziele angielskie, podsmażyć. W końcowej fazie smażenia dodać dużo cebuli w kawałkach i parę zmiażdżonych ząbków czosnku.
Uwaga na czosnek, ma się tylko zarumienić.
Dolać czerwone wino i pulpę pomidorową.
Gotować na małym ogniu, mieszać!, aż do momentu gdy przyduszony widelcem kawałek ośmiornicy rozchodzi się.

Dodać, ale nie w nadmiarze, paprykę i pieprz.

Gulasz powinien być w smaku korzenny, lekko pieprzny, ale w wyraźną nutą frutti de mare.
Ponieważ jest gorący, najlepiej podać go po zachodzie słońca, w towarzystwie zimnej ziemniaczanej sałatki anchois.
Do tego pomidory, rukola, oliwki i feta, skropione balsamico z cytryną.

Nie kupować dużej ośmiornicy, lepiej dwie małe, dlatego że z przyssawek wyjdą gumowate kuleczki, tym większe im większy jest stwór.
Można przyssawki odciąć ostrym nożem przed obróbką cieplną.

Piotr Siedlewski



Za ten post autor ins otrzymał podziękowania - 2: Andrzej Rachwał, Aucuba
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
[ Index Sitemap ]
Senior | Stocznia jachtowa | Nexo yachts | Łodzie wędkarskie Barti | Projektowanie graficzne | Szkolenia żeglarskie i rejsy NATANGO
Olej do drewna | SAJ | Ośrodek Żeglarski AM | Setką przez Atlantyk | Opieka Senioralna | Kapiszonownik


Wszystkie prawa zastrzeżone. Żaden fragment serwisu "forum.zegluj.net" ani jego archiwum
nie może być wykorzystany w jakiejkolwiek formie bez pisemnej zgody właściciela forum.żegluj.net
Copyright © by forum.żegluj.net


Nasze forum wykorzystuje ciasteczka do przechowywania informacji o logowaniu. Ciasteczka umożliwiają automatyczne zalogowanie.
Jeżeli nie chcesz korzystać z cookies, wyłącz je w swojej przeglądarce.



POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL