Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 9 sie 2022, o 15:23




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Musaka domowa
PostNapisane: 16 kwi 2020, o 03:39 
*** Ban ***

Dołączył(a): 20 mar 2010, o 03:26
Posty: 4717
Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
Od 09 maja mam być w Grecji na rejsie - skipperowanie i gotowanie - przez dwa tygodnie i od 30 maja ponownie, czy dojdzie to do skutku?
Wielka niewidoma.
Póki co zażywam tamtejszego klimatu w kuchni.

Musaka jest dość prostą potrawą ale pracochłonną, przepisów na nią sporo.

Moja musaka wygląda tak.
Na początku gotuję ziemniaki w mundurkach, powinny być "al dente", tak by po obraniu i pokrojeniu w plastry nie rozpadały się.
Mieloną wołowinę - jagnięcina jednak za droga - wrzucam na patelnię, na której uprzednio zeszkliłem drobno posiekaną cebulę, dodaję wyciśnięty czosnek, pomidory z puszki.
Z przypraw pieprz czarny i kumin plus odrobina wina czerwonego i oregano.
Pocięty w cienkie plastry bakłażan, posypany pieprzem cytrynowym oraz suszoną nacią pietruszki, grilluję.

Wysmarowane oliwą naczynie żaroodporne, może być blaszana forma do ciasta, zapełniam układanymi w warstwy składnikami.
Załącznik:
90513759_3719268608145017_2206854681739657216_o.jpg
90513759_3719268608145017_2206854681739657216_o.jpg [ 221.55 KiB | Przeglądane 3892 razy ]

Plastry ziemniaków posypane pieprzem cytrynowym, na to bakłażan, plastry sera koziego, wołowina, na górę ponownie resztka ziemniaków i plastrów bakłażana.
Górę polewam równo rozprowadzonym sosem beszamelowym z gałką muszkatołową i sporą ilością dobrego sera, np zmielony Grana Padano.
Załącznik:
90636186_3719269754811569_1415888908893290496_o.jpg
90636186_3719269754811569_1415888908893290496_o.jpg [ 145.21 KiB | Przeglądane 3892 razy ]

Do rozgrzanego piekarnika temperatura około 160 stopni wkładamy zapełnione naczynie, wyjmujemy gdy sos z serem stężeje i zmieni kolor na jasno brązowy.
Załącznik:
90402404_3719655464772998_3626987825775247360_n.jpg
90402404_3719655464772998_3626987825775247360_n.jpg [ 148.07 KiB | Przeglądane 3892 razy ]

Musaka najlepsza jest po schodzeniu, wstawieniu do lodówki i ponownym, następnego dnia podgrzaniu, o ile domownicy się powstrzymają przed wcześniejszą konsumpcją.

Repertuar przypraw może być znacznie szerszy niż wyżej wymieniony, bo i papryka, tymianek, liście laurowe, ziele angielskie też się dobrze przysłużą, ale nie stosujmy majeranku i nadmiaru ostrych przypraw, soli też nie za dużo, do mięsa ani grama.

Piotr Siedlewski



Za ten post autor ins otrzymał podziękowania - 2: Aucuba, Janna
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2020, o 13:07 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2011, o 17:40
Posty: 4689
Podziękował : 222
Otrzymał podziękowań: 756
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
ins - dobry przepis, kilka tipów podrzucę :)
Ziemniaki sałatkowe lepiej się sprawdzają o tej porze roku.
Jeżeli jagnięcina za droga, to można użyć mieszanego wołowo-jagnięcego, lub wołowo-cielęcego.
Po zalaniu winem i pomidorami warto trochę podusić na małym ogniu, jakieś 20min.
Ja osobiście zamiast sera koziego preferuję owczy, IMHO daje lepszy smak.
Grana Padano najlepszy jest w Lidlu :) (i chyba raczej używasz tartego a nie mielonego)

Smacznego :)


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2020, o 13:19 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 lis 2011, o 21:33
Posty: 1926
Podziękował : 274
Otrzymał podziękowań: 827
Uprawnienia żeglarskie: niebieskie, plastikowe, ze zdjęciem
Bakłażana kroję w plastry, układam na ręczniku papierowym, solę i odczekuję około pół godziny. Po tym czasie osuszam plastry - również ręcznikiem papierowym - i dopiero wtedy je grilluję lub lekko podsmażam na patelni z odrobiną oleju.

_________________
Daniel
***** ***
"W demokracji wolno głupcom głosować, w dyktaturze wolno głupcom rządzić." Bertrand Russell
"Propaganda u ruskich jest bardzo potrzebna. bo jak im wyłączycie TV to się zorientują, że są głodni." Internet


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2020, o 22:31 

Dołączył(a): 12 kwi 2013, o 19:20
Posty: 8008
Podziękował : 1861
Otrzymał podziękowań: 2400
Uprawnienia żeglarskie: -
ins napisał(a):
Mieloną wołowinę - jagnięcina jednak za droga - [...]
Kurde... :cry:
Ależ, ludziska, myślta: kupujcie naszą jagnięcinę, co akurat dobra a tania. A tania bo nie było jak wysłać "tym biednym Włochom".. :roll:
No i co z tego że te tam zakłądy i skupy (giermańskie) i siupermarkiety (takoż) jakoś nie sprzedają, a wolą upychać odpady swoje?
A co, a internet to pies? :lol:


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2020, o 22:41 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7 lis 2019, o 12:31
Posty: 1117
Podziękował : 524
Otrzymał podziękowań: 487
Uprawnienia żeglarskie: skip ICC RYA
O cynamonie zapomnieliście. Do mięsa się dodaje.

Sent from my E6853 using Tapatalk

_________________
"nigdy nie polemizuj z idiotą, najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem" M Twain


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2020, o 22:56 
*** Ban ***

Dołączył(a): 20 mar 2010, o 03:26
Posty: 4717
Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
Ryś napisał(a):
A co, a internet to pies?

Bywa w Lidlu mieszanka wołowo-jagnięca, ale rzadko, z kolei nie będę magazynować kilogramów w zamrażarce, a ściąganie 1 kg jagnięciny czyni papu trochę za drogim.

piotras napisał(a):
O cynamonie zapomnieliście.

Nie zapomniałem, akurat ja za cynamonem w mięsie nie przepadam.

Piotr Siedlewski


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 kwi 2020, o 00:10 

Dołączył(a): 12 kwi 2013, o 19:20
Posty: 8008
Podziękował : 1861
Otrzymał podziękowań: 2400
Uprawnienia żeglarskie: -
A, to jak kto żyje lidlami, to ja przepraszam...
Aleć ile waży jagnię, że zamrażarki żal? ;)


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 kwi 2020, o 12:43 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2011, o 17:40
Posty: 4689
Podziękował : 222
Otrzymał podziękowań: 756
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
ins napisał(a):
ściąganie 1 kg jagnięciny czyni papu trochę za drogim.

To znaczy jakie masz limity? Bo mielona jagnięcina jest za kilogram 10-15zł droższa niż wołowina. Przy ilościach, które jednorazowo spożywam to jest zupełnie pomijalna różnica.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 61 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
[ Index Sitemap ]
Frezowanie modeli 3D | Stocznia jachtowa | Nexo yachts | Łodzie wędkarskie Barti | Szkolenia żeglarskie i rejsy NATANGO
Olej do drewna | SAJ | Wypadki jachtów | Marek Tereszewski dookoła świata | Projektowanie graficzne


Wszystkie prawa zastrzeżone. Żaden fragment serwisu "forum.zegluj.net" ani jego archiwum
nie może być wykorzystany w jakiejkolwiek formie bez pisemnej zgody właściciela forum.żegluj.net
Copyright © by forum.żegluj.net


Nasze forum wykorzystuje ciasteczka do przechowywania informacji o logowaniu. Ciasteczka umożliwiają automatyczne zalogowanie.
Jeżeli nie chcesz korzystać z cookies, wyłącz je w swojej przeglądarce.



POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL