Forum żeglarskie
https://forum.zegluj.net/

przechowamie miesa
https://forum.zegluj.net/viewtopic.php?f=42&t=33488
Strona 1 z 1

Autor:  alpa [ 19 cze 2022, o 14:57 ]
Tytuł:  przechowamie miesa

Jak przechowac mieso bez lodowki?
Np mielone szynke kure
Probowalem smazyc gotpwac suszyc na sloncu.
Wkladalem do sloikow.
Tu gdzie stoje jest goraco.

Autor:  DBX [ 15 lip 2022, o 14:23 ]
Tytuł:  Re: przechowamie miesa

Z mięsem lekko nie ma. Gotowane i "zawekowane" powinno dać radę. Samo wsadzenie do słoików nie wystarczy, trzeba wykonać to zgodnie z przykładowo tą instrukcją:
wekowanie/tyndalizacja/pasteryzacja
Mięso oczywiście możesz suszyć, wołowina do tego będzie najłatwiejsza. Problem polega na przechowaniu suszonego mięsa w wilgotnym środowisku, więc po ususzeniu mięcha zapakuj je próżniowo w porcjach, żebyś nie musiał od razu całości otwierać i zjadać na raz. Do suszenia wołowiny to wiadomo - polędwica najlepsza, ale tak naprawdę możesz użyć też ligawy, bo wysuszona polędwica i tak będzie twarda, a ligawę sobie spokojnie przeżujesz i też kalorii Ci da. Ja robię tak, że podmrażam przez godzinę wołowinę i kroję ją w cienkie plasterki, max 3mm, a lekko zmrożoną łatwiej pokroić nie tępiąc noża. Następnie taplam to wszystko w słodkim sosie chili (konserwanty nie zaszkodzą :D). Potem do piekarnika na 12h na tryb suszenie, możesz też użyć suszarki do grzybów oczywiście. Gotowe są wtedy, jak po przegryzieniu nie jest miękko w środku. Chyba zgłodniałem...

Autor:  StTehnik [ 9 gru 2022, o 16:07 ]
Tytuł:  Re: przechowamie miesa

jak gotujesz mięso?

Strona 1 z 1 Strefa czasowa: UTC + 1
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/