Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 16 kwi 2024, o 06:02




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 sty 2011, o 03:29 
*** Ban ***

Dołączył(a): 20 mar 2010, o 02:26
Posty: 4717
Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
Zakładając, że płyniemy na jachcie wyposażonym w kuchenkę z piekarnikiem.
Rybę sprawiamy i następnie dzielimy na dwie części w ten sposób że nie kroimy jej w dzwonka tylko wzdłuż. Ryba po osuszeniu zostaje delikatnie posolona, skropiona oliwą i sokiem z cytryny oraz poprószona pieprzem . Na jedna połówkę kładziemy liście laurowe parę ziarenek ziela angielskiego, krążki cebuli i składamy połówki na 1 - 2 h.
Blachę do piekarnika smarujemy oliwą i posypujemy grubo mielonymi orzechami, albo migdałami, albo otrębami i na to kładziemy rozdzielone połówki ryby skórą do blachy.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, i czekamy aż krążki cebuli na rybie delikatnie się pozłocą. Robimy pierwszą próbę powinny być dobre.
Fantastycznie wychodzi dorada w ten sposób, poza tym dorsz, morszczuk nawet filetowany.
Tak samo można robić, tym razem pokrojonego w dzwonka, małego rekina, ale zamiast soku z cytryny polecał bym tartą suszona skórkę cytrynową lub...pieprz cytrynowy.
Wspaniały pstrąg podobnie, ale nie dzielimy go, tylko wspomniane ingrediencje + nać pitruszki ładujemy do rozbebeszonego brzucha i obwiązujemy rybę nitką. Trzeba go przewrócić w piekarniku by dobrze się z każdej strony zarumienił. Dobrze jest na cztery minuty przed wyjęciem z piekarnika poprószyć skórkę ostrą papryką , a następnie ją polać łyżką miodu zmieszanego z drobno zmielonymi migdałami.

Piotr Siedlewski



Za ten post autor ins otrzymał podziękowanie od: peppino
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 maja 2011, o 10:37 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 lip 2009, o 19:02
Posty: 111
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 6
Otrzymał podziękowań: 1
Uprawnienia żeglarskie: Morsik;))
Zakładając ze mamy akurat rybę złowiona/ filet - na jachcie- chce nam się ja zrobić, to kiedyś popełniłam cos takiego:(potrzebna spora patelnie)
Składniki ryba ( 1/2 na osobe), 2 marchewki, 1piertuszka,1 duzy por, pieprz, sol/vegeta
ziola (np.majeranek, czy oregano/inne zioła ),maslo *opcjonalnie czosnek
Filety rozmrozone/ świeże przyprawiamy: posypujemy sola/vegeta pieprzem oraz delikatnie ziolami, * jesli ktos lubi to smarujemy filety czoskiem i, wyciskamy sok z cytryny. Filety zostawiamy w calości ( w przypadku bardzo duzych filetow dzielimy na poł)

Przygotowujemy warzywa krojac w talarki, nastepnie rozgrzewamy na sporej patelni kawalek masla, wrzucamy pokrojone marchew i pietruszke i podsmazamy kilka minut, mieszajac od czasu do czasu.
Nastepnie dolewamy z ok. pol szklanki wody (ilosc wody na tyle aby warzywka zaczely sie dusic) i przykrywamy. Po ok 10-15 minutach sprawdzamy miekkosc warzywek, jesli sa twarde dolewamy wody i jeszcze z 5 minut dusimy, natomiast jesli pol miiekkie to kladziemy przygotowane filety rybne. Posypujemy calosc pokrojonym porem, dodajemy jeszcze z pol szklanki wody przykrywamy i. po *10 -15 minutach rybka gotowa.

to tak w ramch weny twórczej;)

_________________
..kiwać się między falami..

pozdrawiam cieplutko
Agata"Agatonek"Mryczko


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 22 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
[ Index Sitemap ]
Łódź motorowa | Frezowanie modeli 3D | Stocznia jachtowa | Nexo yachts | Łodzie wędkarskie Barti | Szkolenia żeglarskie i rejsy NATANGO
Olej do drewna | SAJ | Wypadki jachtów | Marek Tereszewski dookoła świata | Projektowanie graficzne


Wszystkie prawa zastrzeżone. Żaden fragment serwisu "forum.zegluj.net" ani jego archiwum
nie może być wykorzystany w jakiejkolwiek formie bez pisemnej zgody właściciela forum.żegluj.net
Copyright © by forum.żegluj.net


Nasze forum wykorzystuje ciasteczka do przechowywania informacji o logowaniu. Ciasteczka umożliwiają automatyczne zalogowanie.
Jeżeli nie chcesz korzystać z cookies, wyłącz je w swojej przeglądarce.



POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL