Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 23 kwi 2024, o 20:49




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 paź 2011, o 17:16 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 cze 2009, o 07:49
Posty: 4953
Lokalizacja: 50°1'N 22°3'E
Podziękował : 191
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: kiper patentowany
Pragnę nieśmiało nadmienić, że nadejszła wiekopomna chwila. Pierwszy tegoroczny obciąg, połączony z filtrowaniem i degustacją. :D

_________________
Słаwek vel Wąski
"Mаrynаrz powinien być chlujny i mrаwy..."


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 paź 2011, o 17:19 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 sie 2009, o 15:04
Posty: 14323
Lokalizacja: Stara Praga
Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5396
SlaWasII napisał(a):
Pierwszy tegoroczny obciąg
Niby co to ma być? Satyra na leniwe baby??? :lol:

_________________
Pozdrawiam
Janusz Zbierajewski


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 paź 2011, o 18:09 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 cze 2009, o 07:49
Posty: 4953
Lokalizacja: 50°1'N 22°3'E
Podziękował : 191
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: kiper patentowany
Zbieraj napisał(a):
Niby co to ma być? Satyra na leniwe baby??? :lol:

Baby potem... zanim będzie śpiew. Najpierwej wino! (ten to mi zawsze dowali) :lol:

PS
Będem łamał regulamin. Oj, dziś nie będzie bezpiecznie. Jakbym na środku Atlantyku za bardzo fastrygował moją virtualną udką, nie mylić z haftowaniem, to dajcie znać! ;)

_________________
Słаwek vel Wąski
"Mаrynаrz powinien być chlujny i mrаwy..."


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 paź 2011, o 19:07 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 sie 2009, o 01:45
Posty: 9992
Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
helixwroclaw2005 napisał(a):
PP e tam :roll: Najlepsze wino jest z ryżu

Też jest niezłe i można nastawić nawet głęboką zimą, jak nie ma żadnych owoców !
Przepis tu:
http://www.winiarze.pl/?d=artykuly.php&AGID=14&AID=19

Warto dać dużo więcej rodzynek no i koniecznie sparzyć rodzynki - zabija to "słabe" naturalne drożdże i wymywa... olej, jakim są częstokroć konserwowane...
Przyprawę "wermutową" można skomponować samemu podobnie jak w przepisie albo kupić gotową, z "Biowinu":
http://biowin.pl/?bio=1&lang=pol&str=4& ... 9bc176b0e1
Zioła zaparza się i rozrabia z 1/4 l spirytu na kilka tygodni wcześniej i dodaje do +/- 15l bańki na kilka dni przed butelkowaniem.
Dodatek niewielkiej ilości dowolnego wina czerwonego czyni wermut różowy!

Oczywiście pić wino ryżowe bez ziół też się da! :lol:

_________________
Jaromir Rowiński aka pierdupierdu
Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lis 2011, o 20:12 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 cze 2009, o 07:49
Posty: 4953
Lokalizacja: 50°1'N 22°3'E
Podziękował : 191
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: kiper patentowany
Właśnie zwolnił się dymion i dziś nastawiam wino z rodzynek i ryżu. :cool:

_________________
Słаwek vel Wąski
"Mаrynаrz powinien być chlujny i mrаwy..."


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 sty 2012, o 23:42 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 cze 2009, o 07:49
Posty: 4953
Lokalizacja: 50°1'N 22°3'E
Podziękował : 191
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: kiper patentowany
Dziś miał miejsce wypadek przy pracy. Dwa tygodnie temu zrobiłem kolejny nastaw. Dziś dolałem cukru zgodnie z przepisem, troszkę przesadziłem z poziomem w balonie i podczas mojej nieobecności przytkało rurkę. Jak wieczorem wróciłem do domu, to zauważyłem że winko wyszło na spacer... Myślałem, że to tylko tak troszkę, a po odetkaniu wywaliło pod dużym ciśnieniem i obryzgało ścianę, sufit... masakra. :evil:
Niby się takie rzeczy wie, ale czasem trzeba to sprawdzić w praktyce. :lol:
Szlachetne aktywne drożdże + pożywka z witaminami daje czadu! :cool:

_________________
Słаwek vel Wąski
"Mаrynаrz powinien być chlujny i mrаwy..."


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 sty 2012, o 00:16 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 sie 2009, o 01:45
Posty: 9992
Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Ja kiedyś wyjechałem do roboty na statek, zostawiwszy żonie balonik z nastawionymi świeżo wydrylowanymi wiśniami, cukrem i drożdżami w srodku.
Koszt licznych połączeń satelitarnych z meldunkami o wyczynach tego nastawu połączony z kosztem malowania kuchni z pewnością wystarczyłyby na tuzin butelek szlachetnego Bordeaux. Tymczasem wiśnie wylazłwszy kilkukrotnie z balonu złapały bakterie, zaoctowały i gdy po miesiącu wróciłem do domu to musiałem wszystko wylać...
;)

_________________
Jaromir Rowiński aka pierdupierdu
Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 sty 2012, o 00:32 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 cze 2009, o 07:49
Posty: 4953
Lokalizacja: 50°1'N 22°3'E
Podziękował : 191
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: kiper patentowany
Eee... ocet winny do sałatek... mniam, mniam... ;)

_________________
Słаwek vel Wąski
"Mаrynаrz powinien być chlujny i mrаwy..."


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 sty 2012, o 08:25 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 sty 2012, o 07:01
Posty: 163
Lokalizacja: Gdynia/Gozdowice
Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 20
Uprawnienia żeglarskie: .
Czy do produkcji wina, woda musi być przegotowana, czy to bez znaczenia?

_________________
Pozdrawiam
Jacek Atroszko
http://www.poludnik-zero.pl
Całe życie w przechyle...


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 sty 2012, o 08:34 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 cze 2009, o 07:49
Posty: 4953
Lokalizacja: 50°1'N 22°3'E
Podziękował : 191
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: kiper patentowany
Do produkcji wina wszystko musi być sterylne. Jak się dostaną jakieś bakterie i inne żyjątka, to wino może mieć zły smak. Dlatego ja zawsze przegotowuję wodę, a sprzęty odkażam pirosiarczynem potasowym.

_________________
Słаwek vel Wąski
"Mаrynаrz powinien być chlujny i mrаwy..."


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 sty 2012, o 12:34 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 kwi 2006, o 11:31
Posty: 17304
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 2170
Otrzymał podziękowań: 3591
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
SlaWasII napisał(a):
pirosiarczynem potasowym
Toż nawet Stara Sobieska w ekologicznym widzie przestała używać siary, a Ty w dalszym ciągu to ciągniesz? :-) :-)

A tak na poważnie, to czym czyściej/sterylniej tym lepiej, ale bez przesady. Jeśli to ma być wino "do wypicia zaraz" to zarazki nie przeszkadzają.

Jeśli nastawa jest z kawałkami owoców (a nie czysty starylizowany sok) to i tak będziesz miał mikroby w środku, itd, itp.

_________________
Pozdrawiam,
Marek Grzywa


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 sty 2012, o 15:21 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2011, o 16:40
Posty: 4693
Podziękował : 222
Otrzymał podziękowań: 758
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Dlatego wino, po zrobieniu, zawsze należy przepędzić. Już 40% giną wszystkie szkodliwe żyjątka. :)


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 sty 2012, o 15:48 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 maja 2009, o 17:01
Posty: 3022
Lokalizacja: Frankfurt am Main
Podziękował : 121
Otrzymał podziękowań: 73
Uprawnienia żeglarskie: inny kapitan, inny też niż myślicie
Sąsiad napisał(a):
Już w 40% giną

18% ryżowego wystarczy :D

_________________
VR - Helix_zegluj
app - Pozdrawiam
Ex: Braniewo, Jaromin, Szczecinek, Krynica, Poznan, Gołdap, Krakow, Wola Batorska, Wrocław, Antoniniek, Poznan, Frankfurt am Main ... BOCAL island


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 sty 2012, o 15:58 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2011, o 16:40
Posty: 4693
Podziękował : 222
Otrzymał podziękowań: 758
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Helix napisał(a):
18% ryżowego wystarczy :D

Nie! :evil:


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 sty 2012, o 16:01 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 maja 2009, o 17:01
Posty: 3022
Lokalizacja: Frankfurt am Main
Podziękował : 121
Otrzymał podziękowań: 73
Uprawnienia żeglarskie: inny kapitan, inny też niż myślicie
Jak nie jak tak :D
Z wina ryżowego więcej nie wyciągnie bez wspomagacza ;)

_________________
VR - Helix_zegluj
app - Pozdrawiam
Ex: Braniewo, Jaromin, Szczecinek, Krynica, Poznan, Gołdap, Krakow, Wola Batorska, Wrocław, Antoniniek, Poznan, Frankfurt am Main ... BOCAL island


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 sty 2012, o 16:04 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2011, o 16:40
Posty: 4693
Podziękował : 222
Otrzymał podziękowań: 758
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Helix napisał(a):
Jak nie jak tak :D
Z wina ryżowego więcej nie wyciągnie bez wspomagacza ;)

Dlatego mówię - przepędzić! To najlepszy wspomagacz. A i wino wtedy szlachetności nabiera.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 sty 2012, o 16:26 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 wrz 2011, o 10:05
Posty: 3408
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 255
Otrzymał podziękowań: 309
Uprawnienia żeglarskie: blond bezpatencie
Sam jesteś szlachetny jak borowik sromotnikowy :evil:
Wino to jest wino i z żadnym kompotem z ziemniaków mnie tu nie wyskakuj!
Chłopaki o dobrym winie, a ty nic tylko gołda i gołda! (Tak wiem mam piętno na paszczy - no i co z tego? To tylko zdanie jakiegoś impotenta emocjonalnego co umi bredzić tylko o ubecji i żydokracji, z manią prześladowczą i małym przedsięwzięciem. To - aby Cię wyprzedzić o jeden ruch - jak w szachach.. A co! Kunktatorstwo :evil: ;) ) No i kto tu jest pijus? :lol: ;)
Chłopcy sobie grzecznie o winie, aż miło poczytać, a Ty tutaj z ziemniaczanym markietingiem wyjeżdżasz! :evil:

_________________
Narcyza
Nobody's perfect. Call me Nobody.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 sty 2012, o 16:38 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 maja 2009, o 17:01
Posty: 3022
Lokalizacja: Frankfurt am Main
Podziękował : 121
Otrzymał podziękowań: 73
Uprawnienia żeglarskie: inny kapitan, inny też niż myślicie
a było już tak przyjemnie :-( :lol:

_________________
VR - Helix_zegluj
app - Pozdrawiam
Ex: Braniewo, Jaromin, Szczecinek, Krynica, Poznan, Gołdap, Krakow, Wola Batorska, Wrocław, Antoniniek, Poznan, Frankfurt am Main ... BOCAL island


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 sty 2012, o 16:43 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 wrz 2011, o 10:05
Posty: 3408
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 255
Otrzymał podziękowań: 309
Uprawnienia żeglarskie: blond bezpatencie
Mnie tam przyjemnie poczytać wynurzenia SlaWasa Drugiego. Bo ja lubię wino. A ten tutaj wyżej nie może tego pić, jako i krewetków jeść nie może. Psuje mnie ogląd, bo czytam sobie o tym wińsku z przyjemnością dziką. Poza tym to nie Twój wątek regatowy, żebym musiała prosić o pozwolenie odezwania się, tylko SlaWasa II. O! :evil:
Poza wszystkim jestem trollem forumowym, a raczej kornikiem(potem tylko wióry lecą), i wszędzie wetknę swoje trzy grosze. :lol: ;)

_________________
Narcyza
Nobody's perfect. Call me Nobody.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 sty 2012, o 16:46 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 maja 2009, o 17:01
Posty: 3022
Lokalizacja: Frankfurt am Main
Podziękował : 121
Otrzymał podziękowań: 73
Uprawnienia żeglarskie: inny kapitan, inny też niż myślicie
Sąsiad jakby co to ja po Twojej stronie :D

_________________
VR - Helix_zegluj
app - Pozdrawiam
Ex: Braniewo, Jaromin, Szczecinek, Krynica, Poznan, Gołdap, Krakow, Wola Batorska, Wrocław, Antoniniek, Poznan, Frankfurt am Main ... BOCAL island


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 sty 2012, o 18:08 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 cze 2009, o 07:49
Posty: 4953
Lokalizacja: 50°1'N 22°3'E
Podziękował : 191
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: kiper patentowany
Marek napisał(a):
Jeśli nastawa jest z kawałkami owoców (a nie czysty starylizowany sok) to i tak będziesz miał mikroby w środku, itd, itp.
Można dyskutować, gdyż albowiem i na to są sposoby.
Dobra siara nie jest zła... ;)
Otóż. Robi się moszcz wyciskając sok z owoców razem z mikrobami, potem do tego siara, ze dwa dni walki i mikroby nie żyją. Po dwóch dniach, a nawet już po dobie, ale lepiej po dwóch dniach, siary ni ma! Wyparowywuje. No i wtedy ślachetne drożdże z pożywką, i jechane!
Wyzywanie domowego wyrobu od siary, że niby nie należy jej używać, to przesąd. :lol: :lol: :lol:
"Wszystko można, co nie można, byle z wolna i ostrożna". Znaczy, z umiarem i zgodnie z recepturą.

_________________
Słаwek vel Wąski
"Mаrynаrz powinien być chlujny i mrаwy..."


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 sty 2012, o 19:34 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2011, o 16:40
Posty: 4693
Podziękował : 222
Otrzymał podziękowań: 758
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
A, że tak z ciekawości zapytam, jak wino z ryżu robisz? Zamierzam wstawić po raz pierwszy w życiu, a gugiel zwraca bardzo różne przepisy, trudno wybrać


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 sty 2012, o 03:15 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 cze 2009, o 07:49
Posty: 4953
Lokalizacja: 50°1'N 22°3'E
Podziękował : 191
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: kiper patentowany
Sąsiad napisał(a):
jak wino z ryżu robisz?

Zgodnie z tym co radzą uczeni w piśmie, robię wg przepisu Skrzycha: http://wino.org.pl/content/view/112/105/

PS
Ćwierć wieku temu, gdy jeszcze nie było netu, robiłem wg klasyki - znaczy, Cieślak "Domowy wyrób win".

_________________
Słаwek vel Wąski
"Mаrynаrz powinien być chlujny i mrаwy..."



Za ten post autor Wąski otrzymał podziękowanie od: Sąsiad
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 sty 2012, o 09:54 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 cze 2009, o 07:49
Posty: 4953
Lokalizacja: 50°1'N 22°3'E
Podziękował : 191
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: kiper patentowany
Dla zainteresowanych tematem, gorąco polecam forum tematyczne: http://wino.org.pl/forum/ Jest tam kopalnia wiedzy, moderowana przez znawców sztuki.

_________________
Słаwek vel Wąski
"Mаrynаrz powinien być chlujny i mrаwy..."


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 sty 2012, o 14:21 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 kwi 2006, o 11:31
Posty: 17304
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 2170
Otrzymał podziękowań: 3591
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
SlaWasII napisał(a):
moderowana przez znawców sztuki.
Moderatorskiej?

_________________
Pozdrawiam,
Marek Grzywa


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 sty 2012, o 14:23 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 cze 2009, o 07:49
Posty: 4953
Lokalizacja: 50°1'N 22°3'E
Podziękował : 191
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: kiper patentowany
Marek napisał(a):
Moderatorskiej?
Winiarskiej! :lol:

_________________
Słаwek vel Wąski
"Mаrynаrz powinien być chlujny i mrаwy..."


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 52 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
[ Index Sitemap ]
Łódź motorowa | Frezowanie modeli 3D | Stocznia jachtowa | Nexo yachts | Łodzie wędkarskie Barti | Szkolenia żeglarskie i rejsy NATANGO
Olej do drewna | SAJ | Wypadki jachtów | Marek Tereszewski dookoła świata | Projektowanie graficzne


Wszystkie prawa zastrzeżone. Żaden fragment serwisu "forum.zegluj.net" ani jego archiwum
nie może być wykorzystany w jakiejkolwiek formie bez pisemnej zgody właściciela forum.żegluj.net
Copyright © by forum.żegluj.net


Nasze forum wykorzystuje ciasteczka do przechowywania informacji o logowaniu. Ciasteczka umożliwiają automatyczne zalogowanie.
Jeżeli nie chcesz korzystać z cookies, wyłącz je w swojej przeglądarce.



POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL