Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 20 lip 2025, o 12:28

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 144 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 lis 2012, o 20:39 

Podziękował : 95
Otrzymał podziękowań: 69
Uprawnienia żeglarskie: mate
elmo napisał(a):
Przybyłam na to forum, aby się zorientować czy w ogóle taki laik jak ja nadaje się do żeglowania,

elmo napisał(a):
Pewnie sternik jachtowy na początek

To ja proponuje Ci na początek popłynąć w morze... ot tak, jako załogantka.
Zobaczysz jak to wygląda i "uzbierasz" trochę pełnomorskiego stażu,
który pewnie będzie wymagany na sternika jachtowego.
Przy okazji.... polecam skorzystać właśnie z Kubryka.
Ja się osobiście na nim nie zawiodłem i nigdy nie słyszałem złej opinii na jego temat.

pozdrawiam i życzę powodzenia
Paweł

Za ten post autor dudeusz75 otrzymał podziękowanie od: elmo
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lis 2012, o 21:04 

Podziękował : 15
Otrzymał podziękowań: 5
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
A dziękuję bardzo za opinię :) na pewno się przyda :) w sumie cała moja chęć robienia patentu zaczęła się właśnie od kilku krótkich, ale jakże przemiłych rejsów po Bałtyku.
Chyba założę osobny temat to może mi podpowiecie więcej o stażu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lis 2012, o 21:07 

Podziękował : 334
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: RYA/MCA Yachtmaster Ocean
Staż trzeba mieć :-) I to nie chodzi wcale o to, że ktoś tam sobie wymyslił to i zawarł w przepisach, ale tak naprawdę żeglowanie to ilość wytłuczonych mil, godzin (co kto woli). Nie jest tak istotna teoria, jak własnie te wytłuczone mile.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lis 2012, o 21:09 

Podziękował : 656
Otrzymał podziękowań: 355
Uprawnienia żeglarskie: k.j., kpt.mt.
dudeusz75 napisał(a):
Przy okazji.... polecam skorzystać właśnie z Kubryka.

Ja też słyszałem wiele pozytywnych opinii o Kubryku.

Jest tylko jeden jedyny minus. Organizują teraz kurs na stopień, który obecnie nie istnieje. Nie ma gwarancji, że będzie istniał.

Jeśli ktoś zapisuje się na kurs na stopień X, a potem nie ma możliwości zdania egzaminu, to co? Sąd przyzna rację tym, co wprowadzili w błąd?

Mariusz Główka napisał(a):
Staż trzeba mieć :-) I to nie chodzi wcale o to, że ktoś tam sobie wymyślił to i zawarł w przepisach, ale tak naprawdę żeglowanie to ilość wytłuczonych mil, godzin (co kto woli). Nie jest tak istotna teoria, jak właśnie te wytłuczone mile.

Tu bym uściślił. Chodzi Ci o doświadczenie załoganta. To faktycznie mile/godziny. Gdybyś mówił o doświadczeniu skipera, to o wiele ważniejsze jest ilość wejść w dzień i w nocy do nowych portów. Ale to temat na zupełnie nowy i długi wątek.

pzdr,
Andrzej Kurowski

Ostatnio edytowano 9 lis 2012, o 21:14 przez Kuracent, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lis 2012, o 21:14 

A nie jest przypadkiem ważniejsze to, żeby się jak najwięcej nauczyć o tym jak się pływa? Tak naprawdę? Czy musi być od razu na stopień?
Jak ktoś chce żeglować, to nie ważne jest czy kurs który w tej chwili jest anonsowany, jest na stopień o którm z kolei nie wiadomo czy będzie i jakie bedą wymagania. Ważne jest żeby ów kurs nauczył tego co do samodzielnego żeglowania jest potrzebne.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Kuracent napisał(a):
Gdybyś mówił o doświadczeniu skipera, to o wiele ważniejsze jest ilość wejść w dzień i w nocy do nowych portów

To są właśnie godziny. Te najbardziej wartościowe.

Za ten post autor Szaman3 otrzymał podziękowanie od: piotr6
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lis 2012, o 21:20 

A nie jest przypadkiem ważniejsze to, żeby się jak najwięcej nauczyć o tym jak się pływa? Tak naprawdę? Czy musi być od razu na stopień?
Jak ktoś chce żeglować, to nie ważne jest czy kurs który w tej chwili jest anonsowany, jest na stopień o którym z kolei nie wiadomo czy będzie i jakie będą wymagania. Ważne jest żeby ów kurs nauczył tego co do samodzielnego żeglowania jest potrzebne.

Oczywiście Mariuszu masz absolutną rację! Biję bravo! Tylko chodzi o to, że większość ludzi w Polsce zapisuje się na kurs licząc na patent. Jeśli będzie podpisane oświadczenie, że 'wiem, że kurs nie ma nic wspólnego z drabinką stopni PZŻ i mogę nie zdobyć po jego ukończeniu żadnego patentu. Zależy mi wyłącznie na wiedzy a nie uprawnieniach', to super! Oby więcej takich szkoleń! Tylko nie wprowadzajmy w błąd kursantów. Tylko o to mi chodzi!

pzdr,
Andrzej Kurowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lis 2012, o 21:31 

Podziękował : 11
Otrzymał podziękowań: 36
Kuracent napisał(a):

Jest tylko jeden jedyny minus. Organizują teraz kurs na stopień, który obecnie nie istnieje. Nie ma gwarancji, że będzie istniał.

Jeśli ktoś zapisuje się na kurs na stopień X, a potem nie ma możliwości zdania egzaminu, to co? Sąd przyzna rację tym, co wprowadzili w błąd?

Całe szczęście nasi Klienci i potencjalni Klienci są ludźmi umiejącymi czytać. I to ze zrozumieniem. I po przeczytaniu informacji na naszej www, którą cytowałem wyżej, nie będą mieli wątpliwości na co się zapisują, w jakim celu i na jakich zasadach.

Daj proszę spokój z pozywaniem nas do sądu w każdym poście.

Pozdrawiam serdecznie,
Wojtek Czerwiński
www.kubryk.pl

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lis 2012, o 22:58 

Wojtek - KUBRYK napisał(a):
Kuracent napisał(a):

Całe szczęście nasi Klienci i potencjalni Klienci są ludźmi umiejącymi czytać. I to ze zrozumieniem. I po przeczytaniu informacji na naszej www, którą cytowałem wyżej, nie będą mieli wątpliwości na co się zapisują, w jakim celu i na jakich zasadach.

Daj proszę spokój z pozywaniem nas do sądu w każdym poście.

Pozdrawiam serdecznie,
Wojtek Czerwiński
http://www.kubryk.pl

Podobnie jak Mariusz bardzo popieram szkolenie dla wiedzy a nie dla patentu. Ale czepiam się słówek. Może napisać tak: szkolenie według programu s.j. do 15.10,2012. Obecnie tylko dla wiedzy, nie dla patentu.

pzdr,
Andrzej Kurowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lis 2012, o 23:00 

Andrzej, a nie sądzisz, że to sprawa ogłoszeniodawcy, a nie Twoja? :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lis 2012, o 23:04 

Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 109
Andrzeju, sądzę, że ludzie sobie poradzą i nie musisz się o nich martwić.

Jest w ofercie czytelna i aktualna informacja, że nie ma w tej chwili rozporządzenia, że obecny projekt rewolucji nie przewiduje i że, gdyby jednak, to po prostu nie będzie tego egzaminu. Sprawa powinna być dla klienta jasna, a chcącemu nie dzieje się krzywda.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lis 2012, o 23:55 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
gf napisał(a):
No co Ty? Dla Jędrusia to ewidentne naruszenie regulaminu! Gdzieś tam jego podświadomość odczuwa dyskomfort - nie ważne, że Wojtek pisze, że jego klienci potrafią czytać i rozumieją co się do nich mówi - dla Jędrusia wszyscy ludzie to debile, którym trzeba przygotować life-plan.

gf napisał(a):
Jest w ofercie czytelna i aktualna informacja
Jest zapewne też w umowie a poza tym, w czasie gdy będzie się ów kurs odbywał to rozporządzenie zapewne będzie, więc o sooo chodzi?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lis 2012, o 23:59 

A mam pytanie? Czy ten temat nie powinien być w całości (lub w częściach jak tam teściowa uważa) w Przepisach Szkoleniach?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lis 2012, o 00:02 

Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 451
Uprawnienia żeglarskie: Jachtowy Sternik Mazurski
elmo napisał(a):
A mam pytanie? Czy ten temat nie powinien być w całości (lub w częściach jak tam teściowa uważa) w Przepisach Szkoleniach?

odezwała się nieśmiało moderatorska część elmo

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lis 2012, o 00:04 

hehe oj cicho hehe :oops: powiedzmy że z troski o potomnych co by łatwiej znaleźć mogli :cool:
Ale przyzwyczajenie trochę też :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lis 2012, o 00:07 

Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 109
W "Przepisach..." bym tego za Chiny nie znalazł, bo tam by było tak całkiem na temat - bez sensu :) Temat dotyczy tylko tej konkretnej oferty, czyli to taki miękki offtop - dopiero ma potencjał, żeby się rozkręcić ;)

No i Wojtek-Kubryk ma zawsze najaktualniejsze ogłoszenie na forum :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lis 2012, o 00:15 

W sumie Żeglarskie wydarzenia / eventy / kursy
Macie rację, nie kłócę się :cool:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lis 2012, o 11:49 

elmo napisał(a):

Jak najbardziej popieram.

gf napisał(a):
No i Wojtek-Kubryk ma zawsze najaktualniejsze ogłoszenie na forum :D

Też popieram. Poczekajmy jeszcze trochę na przeniesienie.

Andrzej, a nie sądzisz, że to sprawa ogłoszeniodawcy, a nie Twoja? :)

gf napisał(a):

Jest w ofercie czytelna i aktualna informacja, że nie ma w tej chwili rozporządzenia, że obecny projekt rewolucji nie przewiduje i że, gdyby jednak, to po prostu nie będzie tego egzaminu. Sprawa powinna być dla klienta jasna, a chcącemu nie dzieje się krzywda.

Maar napisał(a):
No co Ty? Dla Jędrusia to ewidentne naruszenie regulaminu! Gdzieś tam jego podświadomość odczuwa dyskomfort - nie ważne, że Wojtek pisze, że jego klienci potrafią czytać i rozumieją co się do nich mówi

No nie no! Tylu Moderatorów uważa, że oferta jest czytelna w obecnej formie. Olek też to czytał i nie poparł mojego punktu widzenia.

No dobrze! Nie bijcie mnie więcej! Ja mam lekki niedosyt. Bardziej ostrzegałbym potencjalnych kursantów. Ale zrobiłem co mogłem! Jakby co to ja ostrzegałem. Mam więc czyste sumienie. Wypełniłem swój obywatelski, społeczny obowiązek.

Czyżby EOT? :-(

pzdr,
Andrzej Kurowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lis 2012, o 12:18 

Podziękował : 256
Otrzymał podziękowań: 1141
Uprawnienia żeglarskie: galernik
Ktoś pytal o cwiczenia i pozwolenie na cwiczenia. Ćwiczyłem w takich miejscach gdzie nie było kogo pytać o zgodę, albo w Skradin poza sezonem, gdzie tak jak dzisiaj jest mnóstwo miejsca i zero ruchu i wystarczylo poprosic/uprzedzic ze chcemy sie podszkolic - nie bylo problemow.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lis 2012, o 12:35 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Jacek Woźniak napisał(a):
Ja bym taki tego pewien nie był chyba, że oferujesz się jako obrońca :D Zresztą są środki odwoławcze a wtedy troszkę inaczej mogą spojrzeć na sprawę. Dlatego też napisałem "łatwiej"

A co środki odwoławcze mają wspólnego z możliwością wykazania zamiaru, wprowadzenia w błąd, etc...

Tu jest haczyk ;) Skąd pewność, że osoba zapisująca się na "kurs doskonale wie"?

Jest to wiedza powszechnie dostępna,.... neglegentia culpa est a ignorantia iuris nocet :lol:

Ostatnio edytowano 10 lis 2012, o 13:04 przez Carlo, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lis 2012, o 12:51 

Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 451
Uprawnienia żeglarskie: Jachtowy Sternik Mazurski
Kuracent napisał(a):
No nie no! Tylu Moderatorów uważa, że oferta jest czytelna w obecnej formie. Olek też to czytał i nie poparł mojego punktu widzenia.

Andrzej, zwróciliśmy na forum uwagę na nieścisłość. Została dodana informacja o aktualnym stanie przepisów. Jestem pod dużym wrażeniem jak to się odbyło. Po pierwsze cieszę się społeczność forumowa wychwyciła tą sprawę i nasz nacisk spowodował uzupełnienie informacji. Po drugie bardzo podoba mi się że Wojtek bez oporów dodał tą informację w ofercie (wybolodowane i na czerwono), co świadczy o tym że zależy mu na rzetelnym informowaniu klientów i jednocześnie liczy się z opinią tzw środowiska. Jak dla mnie to modelowa sytuacja, życzyłbym sobie żeby zawsze tak przebiegała współpraca ogłoszeniodawców z forumowiczami.

Za ten post autor Olek otrzymał podziękowania - 2: Jaromir, Stara Zientara
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lis 2012, o 15:03 

Olek napisał(a):
Jak dla mnie to modelowa sytuacja, życzyłbym sobie żeby zawsze tak przebiegała współpraca ogłoszeniodawców z forumowiczami.

Bez wątpienia jest to kolejny sukces Forum.

Dodam, że doceniam dobrą wolę Wojtka i Jego chęć współpracy z Forum. Ani przez moment nie wątpiłem w to. Moje rady dla Niego wynikały z tego, że chciałem Jego dobra (uniknięcie ew. przyszłych nieporozumień z kursantami). No i chodziło mi tez o dobro kursantów. Cieszę się, że wszystko dobrze się skończyło.

Wojtek napisał to w ten sposób, że spotkało się to z aprobatą 5-ciu Moderatorów (bo widzę, że i Wojtek Zientara czyta ten wątek). Dawno nie było takiej zgodności. ;-)

Życzę udanych kursów!

pzdr,
Andrzej Kurowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lis 2012, o 07:09 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Carlo napisał(a):
Ja bym taki tego pewien nie był chyba, że oferujesz się jako obrońca :D Zresztą są środki odwoławcze a wtedy troszkę inaczej mogą spojrzeć na sprawę. Dlatego też napisałem "łatwiej"

A co środki odwoławcze mają wspólnego z możliwością wykazania zamiaru, wprowadzenia w błąd, etc...

Carlo nie wiem w jakiej dziedzinie prawa masz praktykę ale jeśli jesteś karnistą to mając na uwadze to co napisałeś powyżej i wcześniej, jesteś wstanie wykazać dlaczego błędem jest Twoje stwierdzenie prokuratura to umorzy bez mrugnięcia okiem Inaczej mamy spór czysto akademicki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lis 2012, o 07:52 

jesteś wstanie wykazać dlaczego błędem jest Twoje stwierdzenie prokuratura to umorzy bez mrugnięcia okiem

Nie jest błędem, bo bez wykazania zamiaru i przy prawidłowym przeprowadzeniu postępowania sprawdzającego, sąd utrzyma zaskarżone postanowienie.

I widzisz wiem to z praktyki, więc nie muszę niczego wykazywać, ale skoro uważasz inaczej to działaj, życzę powodzenia. :lol: - usiłowanie też jest karalne, masz szansę się wykazać :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lis 2012, o 11:00 

Ps. Nie wiem czego wszystkim (uogólnienie) się wydaje, że jak przeczytają kodeks karny, znajdą jakiś przepis, to już znaleźli rozwiązanie problemu.

Zastosowanie przepisu karnego w sprawach ze stosunków cywilnych/gospodarczych wymaga bardzo szczegółowej analizy stanu faktycznego. Nie wystarczy jedynie znaleźć przepis który pozornie znajduje zastosowanie do danej sytuacji. Prawo karne nie zostało stworzone po to żeby rozwiązywać spory cywilne. Niektóre przepisy faktycznie odnoszą się do zagadnień cywilnych/gospodarczych, jednak są to przepisy które są stosowane do zachowań o charakterze przestępnym. Samo niewywiązanie się/nienależyte wywiązanie się ze stosunku prawnego łączącego strony, nie jest jeszcze zachowaniem przestępnym. W przypadku art. 286 kk który tutaj wskazujesz istotą jest zamiar pokrzywdzenia drugiej strony już w momencie zawierania umowy. Nie masz pojęcia, czy przy zawieraniu umowy organizator szkolenia informuje czy nie drugą stronę o aktualnym stanie prawnym i o jego konsekwencjach. Nie masz pojęcia również na co strony się umawiają. Na stronie internetowej organizatora jest umieszczona jedynie informacja handlowa, która sama w sobie nie jest umową.
Wrzucasz przepis który pozornie pasuje do założonej przez Ciebie tezy i masz gotowy wyrok. Wyrok który jest trzecią prawdą.

Pozdrowienia :)

Za ten post autor Carlo otrzymał podziękowanie od: Były user
Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 144 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5