Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 19 lip 2025, o 19:18

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 lut 2012, o 14:31 

Podziękował : 3
Otrzymał podziękowań: 2
Zapraszamy na jednodniowy kurs radiooperatora SRC RYA.

Organizowany przez nas jednodniowy kurs radiooperatora SRC oparty jest na sprawdzonym programie szkoleniowym angielskiego Royal Yachting Association. W trakcie 7 godzin intensywnych zajęć przekażemy Wam wiedzę i umiejętności niezbędne do obsługi radia VHF z DSC i systemu GMDSS. Na koniec zajęć przeprowadzimy egzamin w formie testu, którego wyniki poznacie po kilkunastu minutach.

Najbliższe terminy:

17.03 Olsztyn
18.03 Gdynia
23.03 Poznań
24.03 Łódź
25.03 Warszawa
14.04 Wrocław
15.04 Gdańsk
29.04 Kraków
22.04 Łódź
06.05 Warszawa
12.05 Poznań
13.05 Szczecin
23.06 Łódź
24.06 Warszawa
30.06 Wrocław
01.07 Katowice

Więcej informacji na naszej stronie internetowej www.kubryk.pl

Zapraszam!
Magda Czerwińska

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 maja 2012, o 09:32 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Witam,

ostatnio znajomy brał udział w egzaminie SRC w Krakowie. Ku jego zdumieniu okazało się, że oprócz opłat egazaminacyjnych jakiś facet (jak się okazało komandor - a jakże :) ! - jednego z krakowskich klubów żeglarskich) zbierał po 20 zł rzekomo za wynajem sali i parę chipsów czy paluszków, które postawił obok. Ponieważ ludzi było tam pełno (na oko 50-80 osób) wychodzi na to, że była to chyba najdroższa sala egzaminacyjna w Polsce. Czy w innych miastach też stosuje się takie praktyki?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 maja 2012, o 09:57 

Podziękował : 11
Otrzymał podziękowań: 36
Witam serdecznie!

No cóż - ale kurs pewnie był tani, co? :)

Na kursie SRC organizowanym przez Kubryk masz gwarancję, że:
1. grupa liczy maksimum 12 osób
2. masz do dyspozycji 4 radia szkoleniowe, symulator komputerowy i różne inne pomoce
3. kawa, herbata, napoje, ciasteczka i inne rozpraszacze zawsze są w cenie
4. sala szkoleniowa o wysokim standardzie jest oczywiście w cenie
5. nie pobieramy dopłat za to, że instruktor musiał rano wstać do pracy, jechać daleko, zapłacił po drodze mandat, w sali włączona jest klimatyzacja, radia zużyły za dużo prądu, uczestnicy zadawali za dużo dociekliwych pytań....

Pobieramy opłatę za wydanie certyfikatu w wysokości 155 zł od osoby, którą przekazujemy w całości do RYA.

Kurs SRC dla 50-80 osób nie mieści się w mojej bujnej wyobraźni. Chyba, że kurs jest według polskich zasad i polega na przekazaniu uczestnikom listy 400 pytań do "wkucia na blachę" przez egzaminem UKE.

Jeżeli był to kurs według standardu RYA - to należy to natychmiast zgłosić do siedziby RYA. Jeżeli kurs RYA prowadzi jeden instruktor, uczestników nie może być więcej niż 12 osób.

Pozdrawiam serdecznie,
Wojtek Czerwiński
www.kubryk.pl

Za ten post autor Wojtek - KUBRYK otrzymał podziękowanie od: Magda - KUBRYK
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 maja 2012, o 10:49 

Podziękował : 108
Otrzymał podziękowań: 127
Uprawnienia żeglarskie: Kapitan jachtowy
Wojtek - KUBRYK napisał(a):
Chyba, że kurs jest według polskich zasad i polega na przekazaniu uczestnikom listy 400 pytań do "wkucia na blachę" przez egzaminem UKE.

Wojtek, nie wszystkie kursy według polskich zasad tak wyglądają. Proszę Cię, nie uogólniaj.
Pozdrawiam
Piotrek

Za ten post autor morka otrzymał podziękowanie od: Jakub Sepielak
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 maja 2012, o 11:15 

Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 1
Uprawnienia żeglarskie: Kapitan Jachtowy
Cześć
Pozwolę sobie odpowiedzieć jako jakiś facet "Komandor" na post kolegi Rejsio.
Organizatorem szkolenia oraz egzaminów był MKM SZKWAŁ z Krakowa.
Szkolenia organizujemy od lat wraz z Szkołą Żeglarstwa MORKA przywiązując przede wszystkim wagę do obsługi sprzętu a nie "pytań" które są na stronie UKE, które podaję każdemu zainteresowanemu zdaniem egzaminu dla "papieru".
Egzamin odbył się 14 IV 2012 w Liceum Ogólnokształcącym które zostało wynajęte (rozumieć OPŁACONE) wraz z obsługą: sprzątaczki, woźnego itp. Tym ludziom należy zapłacić za przyjście do pracy w wolnym od pracy dniu, ale kolega zapewne nie zauważa takiego faktu że sprzątanie po 50 osobach trwa i kosztuje. Rzekome ciastka to był gest dobrej woli z mojej strony, szanowni państwo nie płacili za to..
Komisja Egzaminacyjna z UKE nie zezwala na egzaminy po knajpach, lokalach itp, stąd wynajem sal, a że od lat szkolenia i egzaminy w SZKWALE cieszą się ogromną popularnością wynajęty został cały poziom na czas egzaminu.
Wojtku, nie wiem ja z Twoją bujną wyobraźnią, ale do egzaminu podeszły osoby uczestniczące w szkoleniach w XII 2011, I 2012, II 2012 oraz III 2012 .. listę każdego szkolenia zamykamy na 10 osobach więc proponuje nie krytykować niepotrzebnie nie znając faktów i ludzi do których adresujesz posta.
Jakub Sepielak
www.klubszkwal.pl

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 maja 2012, o 11:16 

morka napisał(a):
Wojtek, nie wszystkie kursy według polskich zasad tak wyglądają. Proszę Cię, nie uogólniaj.

Piotrek, niczego takiego nie napisałem. Oczywiście, że kurs według polskich zasad może być prowadzony na wysokim poziomie, z przekazywaniem praktycznej wiedzy, która przyda się w rzeczywistości a nie tylko na egzaminie UKE. A sam egzamin traktowany jako upierdliwa formalność. Ale nie dla 50-80 osób jednorazowo! W takim przypadku musiała to by być lipa.

Swoją drogą dopiero teraz zauważyłem, że Rejsio pisał o egzaminie a nie kursie. Czyli stale aktualne jest powiedzenie, że czytanie ze zrozumieniem ma świetlaną przyszłość. :)

Pozdrawiam serdecznie,
Wojtek Czerwiński
http://www.kubryk.pl

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

morka napisał(a):
Wojtku, nie wiem ja z Twoją bujną wyobraźnią, ale do egzaminu podeszły osoby uczestniczące w szkoleniach w XII 2011, I 2012, II 2012 oraz III 2012 .. listę każdego szkolenia zamykamy na 10 osobach więc proponuje nie krytykować niepotrzebnie nie znając faktów i ludzi do których adresujesz posta.
Jakub Sepielak
http://www.klubszkwal.pl

Pisałem odpowiedź na post Piotrka równolegle z Tobą. Zaznaczyłem tam już swoją pomyłkę odnośnie egzaminu a nie kursu. Teraz wyjaśnię dokładniej.

Przyzwyczajony jestem do kursów, które kończą się egzaminem w tym samym dniu i miejscu co kurs SRC. A ponieważ post "Rejsio" był umieszczony pod informacją o kursach, które prowadzi moja firma, chciałem szybko odpisać, aby nie powstało wrażenie, że sprawa dotyczy moich szkoleń. I z automatu przyjąłem egzamin=kurs, kurs=egzamin.

Pozdrawiam serdecznie,
Wojtek Czerwiński
http://www.kubryk.pl

Za ten post autor Wojtek - KUBRYK otrzymał podziękowania - 2: Jakub Sepielak, morka
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 maja 2012, o 11:46 

Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 1
Uprawnienia żeglarskie: Kapitan Jachtowy
OK, no problem Wojtku, nie mam zwyczaju się logować i siać po forach jakikolwiek, ale nie pozwolę sobie na pisanie głupot zwłaszcza, jak przypuszczam od osób które nie zostały dopuszczone do egzaminu 14 IV z powodu spóźnienia i stanu "nieważkości" w jakim się znajdowały albo zadowoliły się wiedzą ze stron UKE i ze zdziwieniem odkryły porażkę na egzaminie.
Egzamin jest formalnością i były 2-3 przypadki w ciągu ostatnich 5 lat poprawek wśród uczestników naszych kursów, niestety procent ludków którzy sami sobie przerabiają pytania bez praktyki rokrocznie rośnie ale.. prawo im na to zezwala.
Stopy wody i do zobaczenia gdzieś na szlaku..
Pozdrawiam
Jakub Sepielak
www.klubszkwal.pl

Za ten post autor Jakub Sepielak otrzymał podziękowanie od: Wojtek - KUBRYK
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 maja 2012, o 19:51 

Podziękował : 142
Otrzymał podziękowań: 90
Uprawnienia żeglarskie: k.j.bałtycki
Wojtek - KUBRYK napisał(a):
Za ten post autor Wojtek - KUBRYK otrzymał podziękowanie od: Magda - KUBRYK

:roll: :roll: :roll:
Znaczy Wojtku pogratulować żony. Poważnie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 maja 2012, o 21:14 

Podziękował : 3
Otrzymał podziękowań: 2
Roman K napisał(a):
Znaczy Wojtku pogratulować żony. Poważnie.

:roll:
Znaczy w imieniu Wojtka dziękuję. Poważnie

Pozdrawiam
Magda Czerwińśka

Za ten post autor Magda - KUBRYK otrzymał podziękowanie od: Wojtek - KUBRYK
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 maja 2012, o 21:16 

:D

Pozdrawiam serdecznie (żonę najserdeczniej),
Wojtek Czerwiński