Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 23 lip 2025, o 17:03

Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 lis 2014, o 19:45 

Podziękował : 15
Otrzymał podziękowań: 6
Uprawnienia żeglarskie: JSM
46. Międzynarodowe Targi Boat Show Düsseldorf

Termin: 17-25.01.2015
Miejsce: Centrum wystawowe Duesseldorf
Wejście: codziennie od 10 do 18.

www.boot.de

Był ktoś z was? Może coś więcej powiedzieć o targach? Nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat ceny biletów, może ktoś wie ile kosztują/kosztowały w poprzednich edycjach?
Z tego co czytałem to wydają się świetne i jest co oglądać, ale miło byłoby poznać opinię z pierwszej ręki, od kogoś kto na nich był.
Zastanawiam się, by się na nie wybrać. Zachęcający jest fakt, że loty tanimi liniami do Dusseldorfu na weekend to ok. 180zł w dwie strony. Lub za 78zł w dwie strony do Dortmundu.
Chętnie się podzielę informacjami o lotach, jeśli ktoś jest zainteresowany.

A może ktoś poleci jakiś niedrogi nocleg w Dusseldorfie?

Załączniki:
mapa targi.pdf [1.43 MiB]
Pobrane 88 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lis 2014, o 15:28 

Podziękował : 264
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: KJ
http://www.boot.de

Poprzednio za dzień zwiedzania to było 15 Eu za dorosłą osobę. Na stronie jest informacja , że sprzedaż biletów rozpocznie się od 01.12.14 . Jak znam Niemców to wtedy będzie pełna informacja o cenach.

Targi czynne od 1000 do 1800 .

Chyba najfajniejsze ze wszystkich bo faktycznie duże. Z niemieckich to chyba jeszcze te we Friedrichshafen są warte grzechu. Hamburg już od paru lat nie.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Nocleg - jak nie masz znajomych w pobliżu , to zapomnij o jakimś w ludzkich cenach. Zwykle w promieniu 50 km wszystko zajęte.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lis 2014, o 16:14 

Podziękował : 4120
Otrzymał podziękowań: 1968
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Nie bylem w Hamburgu po raz pierwszy od 7 lat. Oczywiscie od Dusseldorfu zdecydowanie skromniejsze z tendencja do ograniczania ale podobno w tym roku byla widoczna poprawa. Dla mnie istotna roznica jest taka ze rano wyjezdzam a wieczorem wracam. Z Dusseldorfem, Paryzem czy Londynem juz tak sie nie da.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 lis 2014, o 21:18 

Podziękował : 264
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: KJ
Wiadomo , dla nas HH pod ręką. Targi się polepszą jak wróci to co zwykle na wodzie było. Ostatnio przy kejach nie było wystawy.
Dla mniejszych łódek to nawet ciekawy może być - Maritimer Flohmarkt beim Yachthafenfest in Wedel . Zwykle jest to wrzesień. To taka ichnia impreza klubowa ale otwarta dla wszystkich i za free. Typowy pchli targ rzeczy raczej używanych robiony przez żeglarzy. Głównie żagle , liny miękkie , odbijacze , farby. Dla mnie wszystko było za małe - nie ten kaliber.
Swoją drogą fajny pomysł z tym pchlim targiem. Klubowicze się bawią , coś tam kupią coś sprzedadzą.

Kurcze - ja mam taki w salonie :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 lis 2014, o 21:39 

Podziękował : 121
Otrzymał podziękowań: 73
Uprawnienia żeglarskie: inny kapitan, inny też niż myślicie
lunsive napisał(a):
46. Międzynarodowe Targi Boat Show Düsseldorf

Termin: 17-25.01.2015
Miejsce: Centrum wystawowe Duesseldorf
Wejście: codziennie od 10 do 18.

http://www.boot.de

Był ktoś z was? Może coś więcej powiedzieć o targach? Nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat ceny biletów, może ktoś wie ile kosztują/kosztowały w poprzednich edycjach?
Z tego co czytałem to wydają się świetne i jest co oglądać, ale miło byłoby poznać opinię z pierwszej ręki, od kogoś kto na nich był.
Zastanawiam się, by się na nie wybrać. Zachęcający jest fakt, że loty tanimi liniami do Dusseldorfu na weekend to ok. 180zł w dwie strony. Lub za 78zł w dwie strony do Dortmundu.
Chętnie się podzielę informacjami o lotach, jeśli ktoś jest zainteresowany.

A może ktoś poleci jakiś niedrogi nocleg w Dusseldorfie?

Proszę ;)
http://www.asber.de/tauchen-berlin/nuet ... ?agid=1003

Załączniki:
Targi 2015.jpg
Targi 2015.jpg [ 47.9 KiB | Przeglądane 5887 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 lis 2014, o 21:50 

Podziękował : 49
Otrzymał podziękowań: 149
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Warto zobaczyc. To nie tylko jachty, ale wszystko co sie po wodzie, pod woda i nad woda porusza. Caly " przemysl" zwiazany ze sportami wodnymi. Firmy czarterowe z calego swiata. Ubezpieczenia. Najnowsze tredy w sportach wodnych, spotkania z ciekawymi ludzmi, swiatowej slawy zeglarzami, prelekcjami, szkoleniami, warsztatami szutniczymi,.................ito jeszcze nie wszystko!
Jestem tam co roku od prawie25 lat. Dla mnie to taki poczatek sezonu, bo tylko luty, a w marcu to juz przygotowanie do sezonu. Jezeli ktos ma mozliwosc to polecam. Bilety od 15 do 18 euro. Mozna kupic przez internet, wychodzi taniej.
pozdrowienia
bartoszek

http://www.bartoszek.de

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 lis 2014, o 22:25 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
A jak się to ma do Berlina, który za chwilę

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 lis 2014, o 22:28 

Podziękował : 4120
Otrzymał podziękowań: 1968
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Jak mastif do yorka :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 gru 2014, o 20:35 

Podziękował : 15
Otrzymał podziękowań: 6
Uprawnienia żeglarskie: JSM
Czy trudno dostać się z lotniska w Dortmundzie na targi w Dusseldorfie? Z google maps wynika, że to ok. 2,5h podróży z dwoma przesiadkami, ktoś może więcej powiedzieć na temat tej podróży?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 gru 2014, o 20:40 

Podziękował : 121
Otrzymał podziękowań: 73
Uprawnienia żeglarskie: inny kapitan, inny też niż myślicie
lunsive napisał(a):
Czy trudno dostać się z lotniska w Dortmundzie na targi w Dusseldorfie? Z google maps wynika, że to ok. 2,5h podróży z dwoma przesiadkami, ktoś może więcej powiedzieć na temat tej podróży?

Za 25 euro DB Bahn w niecałą godzinę
http://reiseauskunft.bahn.de/bin/query2 ... PPLICATION

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 gru 2014, o 21:34 

Podziękował : 1877
Otrzymał podziękowań: 2419
Uprawnienia żeglarskie: -
Pożycz mały samochodzik na lotnisku, dobry stamtąd wyjazd, a w godzine dojedzie. I swoboda, gdyby jeszcze gdzieś, coś.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 gru 2014, o 22:12 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
Jeśli jedziecie w 2 lub więcej osób, opłacalny jest samochód. Na lotnisku w Dortmundzie możesz wynająć fiestę lub citroena DS3 za ok. 70 Euro.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sty 2015, o 22:30 

Podziękował : 281
Otrzymał podziękowań: 366
Może trochę off topic, ale opowieść jest jednoaktowa, kontynuacji nie będzie i dotycząca tych targów :mrgreen:

W latach 1992-1998 pracowałem dorywczo w firmie wystawienniczej Intermedia w Centrali (Wawka), która to obsługiwała wystawców różnej maści na wielu targach. Najczęściej było to tak, że ekipa montażowa dostawała telefony (a ludzie byli z całej Polski), że spotykamy się tu i tu.
Pewnego dnia w roku 1995 lub 6 dostałem telefon od szefa, który spytał mnie czy chcę jechać do Duseldorfu , aby obsłużyć (czyt: ustawić zabudowę, podpiąć prąd, zamocować fryzy … itp …) klienta, który będzie prezentował swe utki na targach.
Była to firma z Iławy, dziś już nie pamiętam nazwy, ale to nieistotne… Na targi pojechałem z właścicielami firmy samochodem, a 2 utki pojechały wcześniej jakimś konwojem.
Zakwaterowaliśmy się w hotelu niedaleko banhoffu, do targów jechaliśmy ok 30 minut i przez kolejne 4 pełne dni przygotowywałem stoisko. I jak to zwykle bywa, ostatnie przygotowania do otwarcia trwały do 4 rano kiedy to od 8 stoiska były do dyspozycji wystawców, a od 10 chyba już dla zwiedzających. Już nad ranem, kiedy czułem satysfakcję że wsie żarówy świecą .. %-))) chodziłem po stoisku i głaskałem te wszystkie chromowane elementy na utkach , podziwiając ich doskonałość i wykonanie…..
Wcześniej nie miałem żadnego związku z żeglarstwem i dla mnie te utki były niczym choinka, którą trzeba udekorować odpowiednio, aby lśniły całym swym blaskiem, chwilo trwaj %-))) :rotfl:

No ale potem czar prysł, szef odwiózł mnie na banhoff, podziękował za dobrą robotę i zostawił ech … w centrum Europy na godzinę przed odjazdem autokaru do Gdańska.
No masakra, (pomyślałem po polsku) i zacząłem sobie przypominać słówka i zwroty germańskie znane jeszcze z czasów studiów… :roll:

Wszedłem na teren dworca.
Najpierw jakieś markety, kwiaciarnie, stoiska.. co kilkadziesiąt metrów muzycy, z czapkami wystawionymi przed sobą… a podróżni każdej maści: Kitajce, Japończycy z aparatami, czarni i blondyny niemieckie… %-))).
Wreszcie zobaczyłem jakieś „Information”, wszedłem i łamanym germańskim spytałem: Wo ist die Bushaltestelle?, na których stoją autokary do Polski. A czas płynie. :evil: (do odjazdu zostało 30 min.)

Panienka wskazała kierunek ręką – na zasadzie – Idź tam - >>> %-))).
Pognałem od razu w wyznaczonym kierunku. Po drodze mijałem chyba 3 razy więcej peronów jak w Wawce Centralna i znalazłem się po drugiej stronie dworca na jakimś placu. Na chwile zwolniłem, (stres wyzwolił już wszystkie możliwe poty) i wreszcie … zobaczyłem 3-4 stanowiska autokarowe , a na nich z 10 różnokolorowych pojazdów ..%-))

No prawie w domu jestem uffff….. (Do odjazdu zostało 12-15 minut …)
Szybka koncentracja i zacząłem szukać wzrokiem polskich tablic … znalazłem trzy, potem napisy na szybach – Wawka, Katowice, Lublin … a gdzie kuźwa Gdańsk ?
Podbiegłem do Centralnego i pytam kierowcę czy do Gdańska już przyjechał?
A on się odwraca i pokazuje ręką małą uliczkę z której właśnie wyłaniał się ten mój, wyśniony do Gdańska , do Polski… %-)))

Autokar podjechał pod odpowiedni słupek, stało nas tam ze 20 osób, podróżni wysiedli i wreszcie .. mogłem znaleźć się na polskiej ziemi , traktując autokar w tamtych latach jako azyl. :lol:
Do Gdańska dotarliśmy po kilkunastu godzinach, wtedy chyba też była końcówka stycznia.

No ale miało to być opowiadanie żeglarskie , więc dopowiem ... do dziś pamiętam te utki … :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 sty 2015, o 23:27 

Podziękował : 49
Otrzymał podziękowań: 149
Kolega "Helix" wstawil w swoim poscie tabele z cenami biletow . Pod spodem pisze ze bilet ten umozliwia bezplatny przejazd autobusami i pociagami na teren wystawowy, w obszarze VRR-Verbundraum Süd (Rein-Ruhr)
http://www.vrr.de/imperia/md/content/ti ... m_2014.pdf
Obszar ten zaznaczony jest na mapce czerwona linia.
pozdrowienia
bartoszek
http://www.bartoszek.de

Odpowiedz z cytatem