Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 26 lip 2025, o 02:44

Autor Wiadomość
PostNapisane: 31 sie 2016, o 15:30 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: jeszcze brak
Hej,
mam cel; mieć uprawnienia aby wypożyczyć na 2 lub max. kilka osób łódź motorową i spędzić na niej wakacje. Ostatnio sobie to marzenie podkręciłem, bo w Szwecji wypożyczyłem całkiem fajną i szybką łódeczkę, niemniej taką nie wymagającą uprawnień.

Szukam kursy sternika motorowodnego, lub może potem czegoś więcej (żagle na razie nie). I teraz rozważam dwie opcje; albo gdzieś w okolicach Warszawy, i wtedy będę dojeżdżał, natomiast zastanawiałem się, czy są opcje wyjazdowe, aby kurs zintensyfikować i ew może połączyć z żeglowaniem/przygodą/etc...

Także do sedna - poszukuję kursów motorowodnych wyjazdowych, kilku-dniowych (sądzę, że tydzień max).

Możecie mi coś polecić?

dzięki,
Lunak

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 wrz 2016, o 06:00 

Podziękował : 53
Otrzymał podziękowań: 23
Uprawnienia żeglarskie: LRC + IWC + STCW + ŻJ PZŻ
Cześć,

też jestem w podobnej sytuacji - jeszcze nie mam uprawnień spotowych a bardzo chcę je zdobyć ;) .
Z tego co wyczytałem w przepisach oraz odnosząc się do Twojego postu
lunak napisał(a):
Szukam kursy sternika motorowodnego, lub może potem czegoś więcej

Najlepszą opcją byłoby robienie od razu patentu Motorowodnego Sternika Morskiego.
Wymogi tutaj są trochę bardziej rozbudowane niż na samego Sternika Motorowodnego, niemniej po pierwsze uprawnienia nabyte są wyższe:
1. Prowadzenie jachtów motorowych po wodach śródlądowych
2. Prowadzenia jachtów motorowych o długości kadłuba do 18 m po wodach morskich.
Po wtóre jest to najwyższy stopień, na który przeprowadza się egzamin(na wyższy stopień - kapitana motorowodnego wystarczy potem już sama praktyka pływania - opinie z rejsów).
Istnieje jednak wymóg formalno-prawny: Aby przystąpić do egzaminu na patent motorowodnego sternika morskiego kandydat musi przedstawić opinie dokumentujące odbycie przez niego co najmniej dwóch rejsów po wodach morskich w łącznym czasie co najmniej 200 godzin żeglugi. Rejsy powinny odbyć się jachtami z napędem silnikowym.
Dokładnie tak samo wyglądają wymagania na najwyższy egzaminowalny stopień żeglarski w Polsce - Jachtowego Sternika Morskiego. Różnica jest taka, że tam rejsy muszą odbywać się na jachcie o napędzie żaglowym.
Konkludując zatem: Pierwszą rzeczą, jaką dobrze jest zrobić to wziąć udział w co najmniej dwóch rejsach morskich na jachcie motorowym i uzyskanie z tych rejsów opinii. Dopiero mając w rękach te co najmniej dwie opinie dokumentujące 200 godzin żeglugi warto poszukać kursu i egzaminu.
Takie rozwiązanie ma jeszcze jeden plus: Podczas rejsu wiedzę zdobywasz w praktyce a nie tylko teoretycznie lub w warunkach stacjonarnego zbiornika. Dzięki temu potem sam egzamin praktyczny powinien Tobie łatwiej pójść.
O tym, że mając samego sternika motorowodnego i chcąc potem w przyszłości zwiększyć uprawnienia na motorowodnego sternika morskiego trzeba ponownie zdawać egzamin i płacić za niego to już nie wspominam bo to jest myślę oczywiste - czyli i tak lepiej za pierwszym razem Motorowodnego Sternika Morskiego robić ;)
Co do samych ośrodków i motorowodnych rejsów stażowych myślę, że bardziej doświadczeni forumowicze coś będą mogli polecić - z tego co sam widzę, to chyba niestety oferta motorowodna jest mniejsza, niż oferta typowo jachtowa(żaglowa).
P.S. Jeśli chciałbyś czarterować motorówki w Chorwacji, to prawdopodobnie będziesz potrzebował obok polskego patentu też patent Chorwacji Voditjel Brodice kategorii B i lub C oraz Zapovjednik jahte kategorije B - polskie ośrodki szkoleniowe również te szkolenia prowadzą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 wrz 2016, o 11:12 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
Podpowiedzą, że jeśli uzyskasz morsa żeglarskiego /2 rejsy, egzamin/ to udajesz się z nim do związku motorowodnego, okazujesz wypełniasz wnioski i otrzymujesz morsa motorowodnego /kapitana też to dotyczy/. W drugą stronę też to działa, ale oprócz patentu morsa czy kapitana motorowodnego musisz okazać patent żeglarza by otrzymać kwity żeglarskie.

Co zwiększa elastyczność w wyborze rejsów i egzaminów.

Sternika motorowodnego Kolega zrobi w tydzień albo szybciej w Warszawie, na Mazurach czy na Wybrzeżu. Mors zajmie mu trochę więcej czasu.

PS. co do chorwackich papierów "obok" polskich Ty chcesz kiedyś popływać czy lubisz po prostu kwity kolekcjonować? :roll: Można mieć jeszcze ISSA, RYA, PPL, VFR NOC, IR, MEP, CPL, ATPL, a nawet UDT na sztaplarkę.

Za ten post autor Były user otrzymał podziękowanie od: SP9GMK
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 wrz 2016, o 12:47 

Podziękował : 53
Otrzymał podziękowań: 23
Uprawnienia żeglarskie: LRC + IWC + STCW + ŻJ PZŻ
Yigael napisał(a):
jeśli uzyskasz morsa żeglarskiego /2 rejsy, egzamin/ to udajesz się z nim do związku motorowodnego, okazujesz wypełniasz wnioski i otrzymujesz morsa motorowodnego /kapitana też to dotyczy/.

Cenna informacja - przyda się.

Yigael napisał(a):
Można mieć jeszcze (...) PPL, VFR NOC, IR, MEP, CPL, ATPL, a nawet UDT na sztaplarkę.

A od kiedy to te wymienione dokumenty mają cokolwiek wspólnego z żeglarstwem/motorowodniactwem? :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 wrz 2016, o 12:53 

A od kiedy "Jeśli chciałbyś czarterować motorówki w Chorwacji, to prawdopodobnie będziesz potrzebował obok polskego patentu też patent Chorwacji Voditjel Brodice kategorii B i lub C oraz Zapovjednik jahte kategorije B"?

Bo widzisz ja napisałem że można, Ty, że kolega "prawdopodobnie będzie potrzebował". I jeden z nas napisał prawdę ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 wrz 2016, o 15:10 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: jeszcze brak
Dzięki za odpowiedzi :)

Może tego nie dopowiedziałem jasno, ale też chodzi mi o możliwości wyjazdowego kursu motorowodnego, łącznie np z wyrobieniem licencji za granicą. Wyobrażam sobie, że np tygodniowy wyjazd do Chorwacji połączony z robieniem patentu mógłby być całkiem fajny :).

Lu

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 wrz 2016, o 16:13 

Zapraszam zainteresowanych na szkolenie na patent sternika motorowodnego uprawniający do prowadzenia łodzi motorowych bez ograniczenia mocy silnika napędowego oraz do prowadzenia skuterów motorowodnych.
Patent sternika motorowodnego jest obowiązkowym dokumentem do prowadzenia łodzi i skuterów motorowodnych powyżej 15 KM.
Uprawnia do żeglugi na wodach śródlądowych oraz na wodach morskich do 2 mil od brzegu na jednostkach motorowych do 12 metrów długości z silnikiem bez ograniczenia mocy.
W cenie szkolenia materiały edukacyjne do nauki teorii w domu.
Termin szkolenia praktycznego - 17.09.2016r.
Akwen szkolenia - Zalew Rybnicki.
Egzamin w dniu - 17.09.2016r.
Zgłoszenia pod nr tel . 508842343

Z sieci, Organizator jest Forumowiczem ;)

Za ten post autor Były user otrzymał podziękowanie od: Wojciech
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 wrz 2016, o 17:20 

Podziękował : 1633
Otrzymał podziękowań: 2384
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Yigael napisał(a):
Zapraszam zainteresowanych na szkolenie na patent sternika motorowodnego uprawniający do prowadzenia łodzi motorowych bez ograniczenia mocy silnika napędowego oraz do prowadzenia skuterów motorowodnych.
Patent sternika motorowodnego jest obowiązkowym dokumentem do prowadzenia łodzi i skuterów motorowodnych powyżej 15 KM.
Uprawnia do żeglugi na wodach śródlądowych oraz na wodach morskich do 2 mil od brzegu na jednostkach motorowych do 12 metrów długości z silnikiem bez ograniczenia mocy.
W cenie szkolenia materiały edukacyjne do nauki teorii w domu.
Termin szkolenia praktycznego - 17.09.2016r.
Akwen szkolenia - Zalew Rybnicki.
Egzamin w dniu - 17.09.2016r.
Zgłoszenia pod nr tel . 508842343

Z sieci, Organizator jest Forumowiczem ;)

Dzięki Marcin :D

Oraz nowość... u mnie.
Szkolenie dla posiadaczy patentów sternika motorowodnego, i egzamin w celu uzyskania Licencji na holowanie narciarza wodnego lub innych obiektów pływających

Odpowiedz z cytatem