Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 28 lip 2025, o 18:00

Autor Wiadomość
 Tytuł: Prognozy z KIM
PostNapisane: 11 paź 2013, o 10:34 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3697
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
JacekBol na FB fiuka radośnie - w ciągu 1 dnia 100 pobrań... fiu fiu... - gratulacje i chwała mu za to, że stworzył kolejny, tym razem androidowy kanał przez który można zassać prognozę dla żeglarzy.
Fajnie też, że istnieje kanał SMSowy, fajnie że NaviWeather pobiera sam prognozy, fajnie, że przez stronę WWW można uzyskać informacje i (najbardziej) fajnie, że mu się chce w tym wszystkim grzebać :-)

W tych wszystkich fajnościach brakuje mi jednak kilku rzeczy, które mogłyby się jeszcze przydać.
Po pierwsze: witryna z której można by pobrać pogodę na urządzenia przenośne spoza rodziny androidowej. Różne Nokie, srokie i inne iPady - Jacku, czy myślicie nad portalem m.instytutmeteo.pl? Jeśli nie, to dlaczego?

Po drugie: nie mogę nigdzie znaleźć informacji o ilości danych pobieranych przez widget pogodowy. Nie mam androida, nie instalowałem tej aplikacji i być może moje pytanie jest bezprzedmiotowe, bo może widget dokładnie informuje o ilości danych, które musiał pobrać/wysłać.
Ludków o podobnym toku myślenia jak mój jest zapewne wielu - "Eeee, co ja będę instalował sobie bajerki, wrócę z rejsu i się nie wypłacę w Erze czy innym Orange".

Po trzecie: czy ten pogodowy widget będziecie kompilować na inne platformy (Nokia, iPad, etc)

Z reguły prognozę na telefon pobieram za granicą, w kraju zwykle jest dostęp do kompa lub przy okazji pogaduszek dowiem się skąd i jak silnie będzie wiało, od przyjaciela ;-) Koszt roamingu danych nie jest niski, myślę, że wiele osób byłoby zainteresowanych informacją o koszcie jaki muszą ponieść aby uzyskać prognozę (rząd wielkości).

Stosowne linki:
Stąd można pobrać aplikację na Androida: https://play.google.com/store/apps/deta ... dget&hl=pl
Prognoza przez SMS: http://instytutmeteo.pl/newweather/deta ... se=0&tab=4
Strona Krajowego Instytutu Meteorologii: http://instytutmeteo.pl/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 paź 2013, o 11:58 

Podziękował : 95
Otrzymał podziękowań: 69
Uprawnienia żeglarskie: mate
Maar napisał(a):
nie mogę nigdzie znaleźć informacji o ilości danych pobieranych przez widget pogodowy.

a ja właśnie zainstalowałem sobie ich widget (wersje darmową) na tablecie z Androidem i mogę Ci powiedzieć, że nie nie ma żadnej informacji ile widget pobrał danych.

Zastanawiła mnie rozbieżność danych prezentowanych przez widget i dostepnych na ichnijeszej stronie, ale ot jakby OT.

pozdrawiam
Paweł

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 paź 2013, o 12:09 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
Bawię się od rana wersją pro. Android zeznaje, że na pierwszym planie zassał 2,31 MB a w tle 46,22 kB. Bawiłem się mapami i radarem pogodowym. Aktualizacja widgetu w tle co 30 minut.

Zaglądałeś w systemowy licznik danych?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 paź 2013, o 12:12 

Yigael napisał(a):
Aktualizacja widgetu w tle co 30 minut.
A czy taką aktualizację to można wyłączyć?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 paź 2013, o 12:18 

Ja mam zrootowanego androida to mogę dowolnej aplikacji odciąć transmisję danych ;)

Aplikacja ma opcje 30 minut, godzina i 3 godziny

W androidzie zawsze możesz transmisję danych wyłączyć/wymagać zgody ogólnie albo tylko dla roamingu.

PS. Dane pogodowe to podejrzewam te 46 kB. Reszta to zdjęcia satelitarne które sobie oglądałem bawiąc się itp.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 paź 2013, o 13:30 
Drodzy koledzy,
Pierwsze koty za płoty. Obserwujemy co się dzieje i jakie są komentarze. Na pewno dokładnie czytamy co piszecie i wyciągamy wnioski. Po 2 dniach jest już kilka usprawnień do zrobienia zgłaszanych przez nowych użytkowników, które.. uciekły betatesterom.

1. Transmisja danych: Staraliśmy się, zeby ruch był minimalny. Jednak jeśli ktoś właczy rarar burzowy.. aplikacja podłacza się do danych live.. i poza mapą odbiera cały strumień danych o aktualnych wyładowaniach. Dane o wyładowaniach lecą naszym kodem NMEA (lat,lon,sila, wysokosc). Co do zarządzania danymi.. Yagel opisał to tak, że sam bym tego lepiej nie zrobił. Ale szef projektu - Adam - obiecał że zrobi licznik danych generowanych przez aplikację, który będzie widoczny w ustawieniach.

2. m.instytutmeteo.pl - Idea zacna i godna realizacji. Będzie zrealizowana. Nie pytaj kiedy, bo ludzie od www są zawaleni robotą.

3. Nie wiem Marku. Będziemy obserwować teraz rynek Androida, jako najszybciej rozwijający się w mojej ocenie. Być może zrobimy to już wtedy, gdy apka na Androida osiągnie status "Doskonała". Pojawiły się pierwsze zakupy apki (30 zł).. i dziwo nie z Polski. Tak sobie myślę, że pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł.. więc trochę poobserwujemy. Tym bardziej że zarówno wersja Lite jak i PRO ... ma nieograniczony dostęp do serwera z danymi i użytkownik już za to nie płaci. Po prostu będziemy obserwować co się dzieje i reagować... w ramach dostępnych sił i środków. Póki co nie jesteśmy mieszkańcami Doliny Krzemowej a jedynie zwykłymi żeglarzami z Pogórza Sudeckiego.

Nie mniej za wszelkie uwagi będziemy zawsze mocno wdzięczni... i w miarę możliwości nasza wdzięczność będzie starała się materializować.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 paź 2013, o 13:48 

U mnie Jacku na ekranach menu np. dodawanie nowego elementu działają /klikalne są/ tylko ikony na górnym pasku - ikona na dole nieaktywna chociaż zachęca do kliknięcia.

Po załapaniu dalej sobie radzisz, ale nieintuicyjne to troszkę. Poza tym na razie super.
Kupiłem, nie oddałem, oceniłem ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 paź 2013, o 14:06 

Jacek, moje pytanka nie były skażone akademickością :-) Pytam, bo niedługo bedę zmieniał telefon i choć nie jestem szczególnym miłośnikiem otwartego softu i smyrofonów, to ze względu na value added m.in. w postaci prognozy z dobrego źródła być może zakończę wieloletni mariaż z Nokią i wezmę coś androidalnego.

Druga sprawa, to wiem, że podejście żeglarzy czasem jest nieodgadnione. Chętnie wydadzą 300 zł więcej na bardziej błyszczącą knagę od tej już nieźle błyszczącej… a 20 zł za dobrą prognozę w roamingu żałują, ale... nie chodzi tu o 20 zł. Nie chodzi o kwotę w ogóle. Chodzi mi o wiedzę i świadomość decyzji.

BTW kiedyś pewien znany żeglarz, był łaskawy się zadumać nad filozofią żeglarzy z dorzecza Wisły, Odry i Bugu. Dywagował mniej więcej tak: "Z punktu bezpieczeństwa własnego, mapy i pogoda to właściwie elementarz…. Często dziw mnie bierze, że żeglarze używają nielegalnego, niepewnego i nieposiadającego wsparcia oprogramowania lub domagają się bezpłatnych informacji mających największy wpływ na ich bezpieczeństwo. Zupełnie to dla mnie jest niezrozumiałe..."
W pierwszym odruchu, chciałem odpowiedzieć znaną śpiewką o drożyźnie, o cięciu, o przenoszeniu kosztów, ale w drugim odruchu mi argumenty skruszały ;-)

Może któremuś z forumowiczów, ostały się nieskruszone argumenty - będą jak znalazł na potrzeby dyskusji o prognozie o nieznanym - być może wysokim - koszcie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 paź 2013, o 14:51 
Marku, po całkiem niedługiej i bezkrwawej debacie zapadły decyzje przyznające Ci całkowitą słuszność, że użytkownikowi z dorzecza jak psu buda należy się informacja o wielkości transmisji generowana przez coś co generuje realny koszt, by mógł świadomie decyzję podjąć. Yiagel... ma taką wiedzę, bo sobie ją nabył drogą innej wiedzy... Każdy inny (w tym ja) również chciałbym wiedzieć ile to jest niedużo. Zatem w Ustawieniach, będzie można kontrolować ile danych Apka pociągneła, żeby nie pociągać jej twórców do odpowiedzialności za cały ewentualny rachunek.
Dostrzegając jednak problem który poruszyłeś i wychodząc mu na spotkanie śpieszę też poinformować, że wczoraj zakończyliśmy z sukcesem rozmowy z jednym z operatorów GSM (póki co nie wiem czy mogę już wymieniać nazwę) dla którego zbudujemy podobną aplikację z ostrzeżeniami pogodowymi... który to operator, zadeklarował ze będzie dostarczał dane wrażliwe swoim użytkownikom nawet gdy ci.. wyłączą roaming danych (czytaj: zadbamy o to, byś otrzymał swoje ostrzeżenie i dane pogodowe bez dodatkowych opłat, nawet jak nie bedziesz miał właczonej transmisji danych... [czytaj, bez podłaczenia do internetu]). Apka ma mieć gotowość operacyjną do tegorocznych świąt Bożego Narodzenia.

W skrócie... Jeśli użytkownik ustawi sobie ostrzeżenie o silnym wietrze lub zafalowaniu w okolicach Las Palmas i wyłączy, będąc tam roaming danych, otrzyma za pomocą technologii SMS stosowne ostrzeżenie, i ze zdziwieniem dostrzeże, że w jego nie aktualizowany danymi telefonie.. będą pokazywane aktualne dane z prognozy. A ponieważ nie miał włączonego roamingu danych... nie będzie za ten roaming obciążony kosztami.

Bo rzecz idzie o to.. by więcej dutków, na dobre wino starczyło ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 paź 2013, o 15:17 

JacekBol napisał(a):
Dostrzegając jednak problem który poruszyłeś i wychodząc mu na spotkanie śpieszę też poinformować, że wczoraj zakończyliśmy z sukcesem rozmowy z jednym z operatorów GSM
Zaprawdę godne to i sprawiedliwe, upsss, za długo siedziałem w dziale "Politycznie" - super sprawa!!!

JacekBol napisał(a):
(póki co nie wiem czy mogę już wymieniać nazwę)

Nie trzymaj nas za długo w niewiedzy, bo nie tylko mi się kończy umowa i taki pogodowy ficzer może mieć znaczenie przy ewentualnej zmianie operatora. :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 paź 2013, o 16:28 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Ściągnałem... strsznie cięzko mi sie połapać jak to ma dzialać. Na przykład nie udaje mi sie podanie lokalizacji z mapy - ale moze to kwestia łacza a nie aplikacji?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 paź 2013, o 20:10 
Pewnie Colonelu masz Galaxy? U mnie jest podobnie. Jak naciśniesz miejsce to chwilkę je przytrzymaj...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 paź 2013, o 20:30 

Podziękował : 411
Otrzymał podziękowań: 223
Uprawnienia żeglarskie: k.j.
Jacku,
W Ustawienia/ Zarządzaj ostrzeżeniami jest jedynie możliwość dodawania ostrzeżeń (w wersji PRO więcej niż jednego - ja na razie mam wersję Lite).
Pytanie: Jak usunąć stamtąd zdefiniowane właśnie ostrzeżenie ?

OK... już wiem. Przytrzymać... ;)

Odpowiedz z cytatem