Forum żeglarskie
https://forum.zegluj.net/

Plik grib
https://forum.zegluj.net/viewtopic.php?f=47&t=5028
Strona 3 z 4

Autor:  Maar [ 1 wrz 2011, o 14:35 ]
Tytuł:  Re: Plik grib

Można. Na ten przykład w bardzo fajnym programie Sail Cruiser.

Autor:  Vanjazor [ 1 wrz 2011, o 14:37 ]
Tytuł:  Re: Plik grib

Maar napisał(a):
NaviWeather pracuje na plikach GRIB2, z tego co wiem, niekompatybilnych z MaxSea i OpenCPN.


Dzięki Marku, ale może JacekBol ma jakąś tajną a prostą metodę. Niestety Sail Cruisera nie mam.


Pozdrawiam
VanJ

Autor:  JacekBol [ 1 wrz 2011, o 14:43 ]
Tytuł:  Re: Plik grib

Vanjazor napisał(a):
Działa, bardzo ładny, prosty w obsłudze! Gratulacje. Czy można z pobranych plików korzystać w innych programach? Rozszerzenie .grb2???


:) Dzięki
To Twoje pliki GRIB więc możesz z nimi robić co potrzebujesz. Kiedy pobierzesz obszar, podświetl go w menadzerze plików GRIB i wybierz opcje Save/Zapisz. Plik zostanie przekształcony do grb2 i możesz go wczytywać do czegokolwiek.
Pliki też możesz pobierać np. w kafejce internetowej (trudno wpiąć tam swojego kompa) ze strony http://www.navsim.pl/nawigacja_jachtowa/pogoda/mapy_pogodowe

Wybierasz z listy rozwijanej obszar a w lewym dolnym rogu masz przyciski GRIB1 GRIB2 wciśniecie powoduje od razu pobranie i zapisanie (np.:pen) pełnego 7 dniowego pliku na obszar który widac na mapce.

Od poczatku niejako nie wspieramy w oprogramowaniu GRIB1 bo z definicji jest gorzej kompresowany, a co za tym idzie większe koszty transmisji. Ale ktoś mi mówił że MaxSea wczytuje GRIBa2. Serwery w NOAA na GRIB1 są strasznie powolne i większość ludzi i producentów już się przesiadła na GRIB2. Moze Grzesiek Pawlak z MaxSea podpowie...?

*****

Stara Zientara napisał(a):
Te, co kolory zmieniają? Dziś po update griba znowu - tym razem na czarny. Pewnie dlatego, że prognoza kiepska :)


Wojtek... nie od razu Kraków zbudowano! Lepiej pozapisuj konfiguracje bo niedługo 2.02. Chociaż programiści obiecują, że już nie będzie zmian kolorów i strzałek... ale... oni są od wyższych celów.

Póki co jutro wypływamy z wszystkimi programistami na morze na tydzień. Mam nadzieję, że sami odczują, czemu program musi mieć ustawienia i dlaczego niektóre okienka nie mogą być 4 piksele x 4piksele :)

Będzie się działo i mam nadzieję, że będziemy mieć pięciu nowych zapaleńców żeglarstwa.

Autor:  Maar [ 1 wrz 2011, o 15:05 ]
Tytuł:  Re: Plik grib

JacekBol napisał(a):
Będzie się działo i mam nadzieję, że będziemy mieć pięciu nowych zapaleńców żeglarstwa.
:-)
I mam nadzieję, że zrozumieją, że niektórzy potrzebują własne punkty na mapie w NaviWeather (vide: xnw) :-)

ps. Hmmm, fajna firma, że tak dba o żeglarski rozwój pracowników :-)

Autor:  JacekBol [ 1 wrz 2011, o 15:20 ]
Tytuł:  Re: Plik grib

Maar napisał(a):
:-)
I mam nadzieję, że zrozumieją, że niektórzy potrzebują własne punkty na mapie w NaviWeather (vide: xnw) :-)

ps. Hmmm, fajna firma, że tak dba o żeglarski rozwój pracowników :-)


Heh... Jest rozkaz wyjazdu... i nie ma przebacz.
Nigdy ni emówiłes że potrzebujesz własne punkty. W 2.02 będą już chyba miasta (te największe albo pojawiające się w zależności od skali), ale o własnych punktach na pogodę? Coś musiało mi umknąć.

Autor:  Maar [ 1 wrz 2011, o 15:24 ]
Tytuł:  Re: Plik grib

JacekBol napisał(a):
Nigdy ni emówiłes że potrzebujesz własne punkty.

Od miesiąca wisi w "Pomysłach"
http://xnw.navsim.pl/showthread.php?tid=108
a w wersji bezklikalnej:
"Prowadzę teraz support będącemu na środku Atlantyku Polonusowi i bardzo brakuje mi możliwości postawienia na mapie punkciku.

Wygodnie byłoby móc zaznaczyć jakąś pozycję (rzeczonym punktem) i przesuwając TimeShifta spokojnie analizować prognozę.

Ideałem byłoby gdyby można było postawić kilka punktów (dwa, trzy) i w dodatku gdyby można było od punktu do punktu zmierzyć odległość i namiar - chodzi o zaznaczenie teraz są tu, a jutro jadąc danym kursem z daną szybkością będą tu.

Bardzo poprawiłoby to funkcjonalność. Obecnie używam pisaka do suchych tablic i stawiam kropy na ekranie - serio, lub zasysam GRIBa spoza navsimovego źródła do OpenCPN.
"

Autor:  JacekBol [ 1 wrz 2011, o 15:30 ]
Tytuł:  Re: Plik grib

Hm... i robi nam się program nawigacyjny... Marku. Sorry nie widziałem na XNW tego postu. Postaram się aby w miarę szybko pojawił się możliwość postawienia punktu. A i najwyższy czas, żebyśmy opublikowali API. Wtedy takie proste zadania każdy będzie mógł sobie sam dopisywać jesli będzie chciał (jeśli umie w czymkolwiek programować lub ma kolegę programistę). GPS i AIS są właśnie takimi pluginami, które coś tam rysują na mapie.

Autor:  Vanjazor [ 1 wrz 2011, o 15:32 ]
Tytuł:  Re: Plik grib

JacekBol napisał(a):
To Twoje pliki GRIB więc możesz z nimi robić co potrzebujesz.

Od poczatku niejako nie wspieramy w oprogramowaniu GRIB1 bo z definicji jest gorzej kompresowany, a co za tym idzie większe koszty transmisji. Ale ktoś mi mówił że MaxSea wczytuje GRIBa2. Serwery w NOAA na GRIB1 są strasznie powolne i większość ludzi i producentów już się przesiadła na GRIB2. Moze Grzesiek Pawlak z MaxSea podpowie...?

*****

.


Wszystko jasne. Dzięki za info i link. Stary Max nie czyta GRIB2, ale NW fajnie się prezentuje, to jakoś dam radę :D

Pozdrawiam

VanJ

Autor:  Maar [ 1 wrz 2011, o 15:36 ]
Tytuł:  Re: Plik grib

JacekBol napisał(a):
robi nam się program nawigacyjny.
Nie zupełnie ale już blisko :-)

Nie miałem tego problemu z prognozą bałtycka czy generalnie około europejską. Widać zarys lądu i jest on punktem odniesienia. Na Atlantyku, w szczególności w tym roku, gdy passat wiał z SW, zrobienie routingu na dwa dni było silnie niewygodne.

Naprawdę stawiałem kropki mazakiem na ekranie! :-)

Autor:  JacekBol [ 1 wrz 2011, o 15:38 ]
Tytuł:  Re: Plik grib

Vanjazor napisał(a):
Wszystko jasne. Dzięki za info i link. Stary Max nie czyta GRIB2, ale NW fajnie się prezentuje, to jakoś dam radę PozdrawiamVanJ


Mam nadzieję że pod koniec przyszłego roku... NaviWeather stanie się Navi i będzie co najmniej tak funkcjonalny jak SailCruiser lub MaxSea

*****

Maar napisał(a):

Naprawdę stawiałem kropki mazakiem na ekranie! :-)

Wysłałem już Twój wpis do szefa programistów z prośbą, żeby oszczędził Twój monitor!

Autor:  star [ 28 wrz 2011, o 15:28 ]
Tytuł:  Re: Plik grib

Próbuje wyznaczać izochrony . Tak wyglądają moje próbne rysunki .
Obrazek
kuba

Autor:  Maar [ 28 wrz 2011, o 23:55 ]
Tytuł:  Re: Plik grib

star napisał(a):
Próbuje wyznaczać izochrony.
Czy to te niebieskie, grube linie?
Z czego jest ten pie?

Autor:  JacekBol [ 29 wrz 2011, o 09:38 ]
Tytuł:  Re: Plik grib

star napisał(a):
Tak wyglądają moje próbne rysunki .

Czy tylko ja nie widze ? Coś się cały czas kręci....

Autor:  limEs [ 2 paź 2011, o 19:58 ]
Tytuł:  Re: Plik grib

Alternatywą dla GRIBUS podobnie działającą jest Expedition LT
http://tasmanbaynav.co.nz

*****

limEs napisał(a):
Alternatywą dla GRIBUS podobnie działającą jest Expedition LT
http://tasmanbaynav.co.nz


Nie dodałem, że w ostatnim wydaniu jest to element pakietu Expedition dostępny do pobrania na wymienionej wcześniej stronie.

Autor:  Stara Zientara [ 3 paź 2011, o 16:49 ]
Tytuł:  Re: Plik grib

Przestałęm używać GribUS, od kiedy mam NaviWeather :)

Autor:  Maar [ 3 paź 2011, o 17:11 ]
Tytuł:  Re: Plik grib

Stara Zientara napisał(a):
od kiedy mam NaviWeather
... brakuje mi punkcika. [Hermetyczne - Jaaaaaceeeeekkk!!!]

Autor:  Jurmak [ 3 paź 2011, o 17:24 ]
Tytuł:  Re: Plik grib

Maar napisał(a):
... brakuje mi punkcika. [Hermetyczne - Jaaaaaceeeeekkk!!!]


Za niecałe dwa tygodnie będę miał Jacka na puckim SIZ to też go pomęczę:-)

Autor:  Maar [ 3 paź 2011, o 17:31 ]
Tytuł:  Re: Plik grib

A Tobie Jureczku ta kropa tez wydaje się niezbędna?

Autor:  JacekBol [ 3 paź 2011, o 18:56 ]
Tytuł:  Re: Plik grib

Nieoficjalnie wersja 2.02 w tym tygodniu.
Nie wiem czy punkcik przejdzie testy stabilności, ale podobno miejscowości już będa i to w technologii SCAMIN..
Ale... podpatrzyłem trochę Marku na tej wirtualnej grze... i chyba wiem co zrobimy do NaviWeather. Tym bardziej że własnei przez brak.... układu odniesienia przerżnąłem wyścig... wstyd!

Autor:  Jurmak [ 3 paź 2011, o 19:20 ]
Tytuł:  Re: Plik grib

Maar napisał(a):
A Tobie Jureczku ta kropa tez wydaje się niezbędna?


Może nie konkretnie kropka, ale... :D

Autor:  JacekBol [ 3 paź 2011, o 19:23 ]
Tytuł:  Re: Plik grib

Jurmak napisał(a):
to też go pomęczę:-)

Pomęczę... To przyjadę z jakimś programistą :) :lol: :lol: :lol:

Autor:  star [ 26 lis 2011, o 15:35 ]
Tytuł:  Re: Plik grib

Pobrałem Grib2 z programu NavSim. Rozpakowałem przy pomocy Wgrib2 . Jest tam umieszczone 360 pól 720x361.
Elementy w siatce co pół stopnia cały globus . Są to prognozy co 3 godziny do 180 godz.
Jest prognozowane ciśnienie *100 , składowe wiatru U V , temperatura , wysokość powierzchni 500 mb , zachmurzenie .
Czy można by uzupełnić tego griba o kierunek i wysokość falowania i pole prądów stałych ?
Bardzo dziękuje!
kuba

Autor:  JacekBol [ 26 lis 2011, o 21:15 ]
Tytuł:  Re: Plik grib

star napisał(a):
Pobrałem Grib2 z programu NavSim

O ile się domyślam pobrałeś ten plik za pomocą NaviWeather (http://www.naviweather.eu) ... a może ze strony www?
O ile wiem właśnie nad tym pracujemy. Spieszymy się bardzo...

Niestety nie jest to takie proste… bo:
1. Nie ma jednego modelu na cały świat prądów (będzie zastosowany dla Atlantyku model z NOAA+kilka lokalnych modeli stworzonych przez niektóre państwa)
2. Nie ma jednego modelu na świat zafalowania (będzie zastosowany model WW3)
3. Nieststy modele GFS (GRIB2) , zafalowanie (WW3) i prądy… sa niezupełnie kompatybilne ani co do siatki danych ani co do interwałów czasowych… :(

Autor:  elektryczny [ 13 gru 2011, o 13:58 ]
Tytuł:  Re: Plik grib

JacekBol napisał(a):
Chciałbym tylko nieśmiało poinformować kolegów i koleżanki... że pliki GRIB (wraz z ich wyświetlaniem) można już pobierać za pomoca nowego polskiego programu NaviWeather (http://www.naviweather.eu). Program do zastosowań podstawowych jest bezpłatny... Miłego korzystania i testowania. Mamy nadzieję w niedługim czasie skompilowac go na Linuxa i Mac'aWszelkie pomysły... rozwojowe mile widziane... są

Zmieniłem swój komputer i mam teraz Windows Vista. Pobrałem ww. program zainstalowałem na swoim laptopie i nie chce ów program odpalić pod vistą. Odpala tylko czołówka jak w załączniku i z takim komunikatem.
Załącznik:
naviweather.jpg
naviweather.jpg [ 86.31 KiB | Przeglądane 3921 razy ]

Da się z tym coś zrobić?

Autor:  Stara Zientara [ 13 gru 2011, o 14:33 ]
Tytuł:  Re: Plik grib

elektryczny napisał(a):
mam teraz Windows Vista

Kto Ci taką świnię podłożył? Nie mogłeś zainstalować Win7? Albo XP?

Autor:  Były user [ 13 gru 2011, o 14:36 ]
Tytuł:  Re: Plik grib

elektryczny napisał(a):
Zmieniłem swój komputer i mam teraz Windows Vista. Pobrałem ww. program zainstalowałem na swoim laptopie i nie chce ów program odpalić pod vistą. Odpala tylko czołówka jak w załączniku i z takim komunikatem.
Załącznik:
naviweather.jpg

Da się z tym coś zrobić?


Zainstalować 7. Vista to takie Windows Millenium tylko, że bardziej.

Autor:  Magister [ 13 gru 2011, o 16:54 ]
Tytuł:  Re: Plik grib

Yigael napisał(a):
...tylko, że bardziej.

Co :?: :lol:
elektryczny napisał(a):
Da się z tym coś zrobić?

Spróbuj ustawić zgodność na XP i odpal jeszcze raz, jeśli to nic nie da to raczej tego programu nie odpalisz. Na swoim WIN7 też nie mogłem go odpalić a próbowałem różnych sztuczek :-?

Autor:  Stara Zientara [ 13 gru 2011, o 17:03 ]
Tytuł:  Re: Plik grib

Kolos napisał(a):
Na swoim WIN7 też nie mogłem go odpalić

U mnie działa na obu kompach z Win7 bez żadnych sztuczek.

PS. Jacek będzie dziś w Korsarzu - można zapytać.

Autor:  Magister [ 13 gru 2011, o 17:08 ]
Tytuł:  Re: Plik grib

Stara Zientara napisał(a):
U mnie działa na obu kompach z Win7 bez żadnych sztuczek.

Wiem, rozmawialiśmy już na ten temat w innym wątku ;)
Stara Zientara napisał(a):
Jacek będzie dziś w Korsarzu - można zapytać.

Sławek jak najbardziej, ja to co innego ;)

Autor:  elektryczny [ 13 gru 2011, o 17:56 ]
Tytuł:  Re: Plik grib

Stara Zientara napisał(a):
Kto Ci taką świnię podłożył?

W we firmie tak mi zrobili :evil: :D
Prezio siem wyszczwanił :evil: :lol:
Na taczki z nim :lol:

Strona 3 z 4 Strefa czasowa: UTC + 1
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/