Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 24 wrz 2018, o 12:23




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1200 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 36, 37, 38, 39, 40
Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 sie 2018, o 23:46 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 sie 2010, o 12:32
Posty: 11004
Lokalizacja: Miasto 178 Mm na południe od Bornholmu
Podziękował : 1205
Otrzymał podziękowań: 1247
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Propan-butan jest cięższy od powietrza dlatego odpływ jest u dołu bakisty.

Włodek mi bardziej chodzi o stelaż wzdłuż szprycbudy od burty do burty z prostopadłymi do niego elementami przymocowanymi do dachu kabiny.

_________________
Fellowship 28 s/y Dulcinea
POL 17017

Jestem "gorszego sortu" i "specjalnej troski" ...


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 sie 2018, o 12:30 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 sie 2010, o 12:32
Posty: 11004
Lokalizacja: Miasto 178 Mm na południe od Bornholmu
Podziękował : 1205
Otrzymał podziękowań: 1247
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Czekam na ofertę od Sailservice dotyczącą bomu z rolkami do reflinek ( II refy), dwoma zaczepami do bloczków szotowych i jednym do obciągacza.

Oczywiście w charakterze alternatywy dla rolowanego grota.

Ciekawe jaka będzie cena ? :D

_________________
Fellowship 28 s/y Dulcinea
POL 17017

Jestem "gorszego sortu" i "specjalnej troski" ...


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 sie 2018, o 08:02 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 sie 2010, o 12:32
Posty: 11004
Lokalizacja: Miasto 178 Mm na południe od Bornholmu
Podziękował : 1205
Otrzymał podziękowań: 1247
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Dostałem ofertę za bom wykonany na profilu 80/110 mm. Trochę mnie zatkało - bo cena to 800 euro (brutto). Dużo jak za kawał amelinium. :)

Profil rozmiar mniejszy ma być tańszy, kwestia o ile ? Muszę wcześniej zmierzyć obecny bom.

Może trzeba będzie poszukać czegoś podobnego w ogłoszeniach. Profil można przecież ewentualnie skrócić.

_________________
Fellowship 28 s/y Dulcinea
POL 17017

Jestem "gorszego sortu" i "specjalnej troski" ...


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 sie 2018, o 08:42 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 lis 2011, o 09:57
Posty: 9103
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował : 952
Otrzymał podziękowań: 2272
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Kurczak napisał(a):
wykonany na profilu 80/110 mm

Duży profil.

Mój bom ma długość ponad 2,8 m, wysokość profilu to 71 mm.
Grot ma pow. 15 metrów kw.
Sam profil jest nietypowy, bo ma przekrój wielokąta i wygląda tak:
http://zpokladu.pl/glowna/relacje/zdjec ... 389_2.jpeg
http://zpokladu.pl/glowna/relacje/zdjec ... 7098_2.jpg

_________________
Strona jachtu: http://www.zpokladu.pl


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 sie 2018, o 08:45 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 sie 2010, o 12:32
Posty: 11004
Lokalizacja: Miasto 178 Mm na południe od Bornholmu
Podziękował : 1205
Otrzymał podziękowań: 1247
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Dokładnie o coś takiego mi chodzi. Przekrój profilu nie ma znaczenia. Mój obecny jest np. owalny. :)

Ma mieć rolki do reflinek na obu końcach.

Też mi się wydaje, że profil jest zbyt duży. Jutro lub w sobotę będę wiedział na bank.

_________________
Fellowship 28 s/y Dulcinea
POL 17017

Jestem "gorszego sortu" i "specjalnej troski" ...


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 sie 2018, o 09:25 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 lis 2011, o 09:57
Posty: 9103
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował : 952
Otrzymał podziękowań: 2272
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Dokładnie bom widać na tym zdjęciu. Moim zdaniem jest ok i nie planuję zmian.
Na Twoim miejscu brałbym mniejszy profil (niż ten z oferty), chyba że masz znacznie większego grota niż ja.


Załączniki:
39812814_1869862479772236_1674283921061183488_o.jpg
39812814_1869862479772236_1674283921061183488_o.jpg [ 242.9 KiB | Przeglądane 652 razy ]

_________________
Strona jachtu: http://www.zpokladu.pl
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 sie 2018, o 09:30 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 sie 2010, o 12:32
Posty: 11004
Lokalizacja: Miasto 178 Mm na południe od Bornholmu
Podziękował : 1205
Otrzymał podziękowań: 1247
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Nie Tomku. Mój grot jest podobnych rozmiarów do Twojego.

_________________
Fellowship 28 s/y Dulcinea
POL 17017

Jestem "gorszego sortu" i "specjalnej troski" ...


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2018, o 20:49 

Dołączył(a): 21 lut 2011, o 23:52
Posty: 240
Podziękował : 27
Otrzymał podziękowań: 36
Uprawnienia żeglarskie: sternik
A może w sprawie bomu zadzwonić do firmy Mast? podejrzewam, że za 800 Euro to u nich bom, maszt, salingi i jeszcze zostanie na olinowanie. Ja mam bom od nich z 3-ma bloczkami na końcach do 2 reflinek i szkentli.

_________________
Maciej Stachowicz



Za ten post autor Moris29 otrzymał podziękowanie od: Kurczak
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sie 2018, o 07:48 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 sie 2010, o 12:32
Posty: 11004
Lokalizacja: Miasto 178 Mm na południe od Bornholmu
Podziękował : 1205
Otrzymał podziękowań: 1247
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Jakiej długości i ile Ciebie o kosztowało, jeśli to nie tajemnica ?

_________________
Fellowship 28 s/y Dulcinea
POL 17017

Jestem "gorszego sortu" i "specjalnej troski" ...


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sie 2018, o 08:40 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 lis 2011, o 09:57
Posty: 9103
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował : 952
Otrzymał podziękowań: 2272
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Kurczak napisał(a):
jeśli to nie tajemnica ?

Miejmy nadzieję, że adresat pytania nie wyznaje filozofii, że wszystkie ceny i dane do analiz człek może sobie sam wydobyć z netu... :mrgreen:

_________________
Strona jachtu: http://www.zpokladu.pl


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sie 2018, o 10:26 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 sie 2010, o 12:32
Posty: 11004
Lokalizacja: Miasto 178 Mm na południe od Bornholmu
Podziękował : 1205
Otrzymał podziękowań: 1247
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Bom na profilu mniejszym (68x95) ma kosztować prawie 2.300 netto. W cholerę pieniędzy. :-o

Dzwonię do MAST- u.

_________________
Fellowship 28 s/y Dulcinea
POL 17017

Jestem "gorszego sortu" i "specjalnej troski" ...


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sie 2018, o 11:37 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 sie 2010, o 12:32
Posty: 11004
Lokalizacja: Miasto 178 Mm na południe od Bornholmu
Podziękował : 1205
Otrzymał podziękowań: 1247
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Dzwoniłem. Za to samo 1200 zł netto - czyli zdecydowanie mniej ale też dużo.

Proponują jednak grubszy profil, różnica w cenie 100 zł, waga większa tylko o 0,5 kg (especjally for Waliant :D ).

Profil posiada po bokach "likszpary" do mocowania lazyjacka.

_________________
Fellowship 28 s/y Dulcinea
POL 17017

Jestem "gorszego sortu" i "specjalnej troski" ...


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sie 2018, o 11:42 

Dołączył(a): 2 mar 2008, o 23:03
Posty: 11172
Podziękował : 330
Otrzymał podziękowań: 1107
A n8e możesz dorobić bloczków do starego?

_________________
pozdrowienia piotr


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sie 2018, o 11:55 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 sie 2010, o 12:32
Posty: 11004
Lokalizacja: Miasto 178 Mm na południe od Bornholmu
Podziękował : 1205
Otrzymał podziękowań: 1247
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Technicznie pewno byłoby to możliwe. Kwestia wykonania odpowiednich okuć noku i pięty.

Tyle, że coś takiego nie będzie kosztowało 100 czy 200 zł.

To się nie pali. Może gdzieś się trafi używany bom. Nawet jak będzie dłuższy zawsze można go skrócić.

_________________
Fellowship 28 s/y Dulcinea
POL 17017

Jestem "gorszego sortu" i "specjalnej troski" ...


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 wrz 2018, o 15:44 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 sie 2010, o 12:32
Posty: 11004
Lokalizacja: Miasto 178 Mm na południe od Bornholmu
Podziękował : 1205
Otrzymał podziękowań: 1247
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Bomu nowego na razie nie zamawiam. Wrzuciłem na oba fora ogłoszenie, może ktoś będzie miał taki na zbyciu. :)

_________________
Fellowship 28 s/y Dulcinea
POL 17017

Jestem "gorszego sortu" i "specjalnej troski" ...


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 wrz 2018, o 13:40 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 sie 2010, o 12:32
Posty: 11004
Lokalizacja: Miasto 178 Mm na południe od Bornholmu
Podziękował : 1205
Otrzymał podziękowań: 1247
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Kolejna sprawa związana z wymianą bomu. Potrzebuję odcinek około 0.5 metra likszpary mocowanej do masztu. Muszę usunąć odcinek umocowany na drewnianym klinie ( dla lepszego zwijania grota na bomie) a i tak powinien być nieco dłuższy, żeby pełzacze niżej spadały więc będę musiał coś dosztukować.

Załącznik:
20171202_141233.jpg
20171202_141233.jpg [ 148.65 KiB | Przeglądane 356 razy ]


Odcinek oparty na klinie ma ucięte elementy, które służą mocowaniu likszpary do profilu masztu.

Ktoś posiada takie coś albo stary maszt z takim profilem likszparowym ?

_________________
Fellowship 28 s/y Dulcinea
POL 17017

Jestem "gorszego sortu" i "specjalnej troski" ...


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 wrz 2018, o 18:42 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 sie 2010, o 12:32
Posty: 11004
Lokalizacja: Miasto 178 Mm na południe od Bornholmu
Podziękował : 1205
Otrzymał podziękowań: 1247
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Problem bomu prawdopodobnie został rozwiązany. Będzie używany 100x70. :) Miałem także inną propozycję zakupu używanego bomu ale cena była z kosmosu. :-o

Kolejna sprawa to AIS. Zastanawiam się nad tym, żeby zamiast kupowania transpondera ONWA

http://onwamarine.com/ks-200a/

i za jakiś czas plotera współpracującego z AIS-em, nie kupić kombajnu tj. plotera z transponderem AIS i wewnętrzną anteną GPS.

http://onwamarine.com/kp-708a/

Różnica w cenie nie jest duża. Mam tylko jeden problem. Nie chcę przełączalnego, osobnego ekranu dla mapy i AIS. Chodzi mi o taki ploter, który nakłada dane z AIS na mapę. Ktoś miał do czynienia z takim sprzętem lub potrafi coś końkretnego wyczytać w dostępnych na stronie danych technicznych. :)

_________________
Fellowship 28 s/y Dulcinea
POL 17017

Jestem "gorszego sortu" i "specjalnej troski" ...


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 wrz 2018, o 19:10 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 sie 2010, o 06:58
Posty: 1835
Podziękował : 204
Otrzymał podziękowań: 341
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Kurczak napisał(a):
Różnica w cenie nie jest duża.
A gdzie tam są ceny? Bo nie zauważyłem.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 wrz 2018, o 20:07 

Dołączył(a): 8 wrz 2010, o 14:36
Posty: 1342
Podziękował : 83
Otrzymał podziękowań: 194
Uprawnienia żeglarskie: kj
Kurczak napisał(a):
Nie chcę przełączalnego, osobnego ekranu dla mapy i AIS. Chodzi mi o taki ploter, który nakłada dane z AIS na mapę.
Kurczaku a gdzie to wyczytałeś, wg mnie obiekty AIS są wyświetlane na mapie (str 61 User Manual)

_________________
Pozdrawiam
Krzyś


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 wrz 2018, o 20:15 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 sie 2010, o 12:32
Posty: 11004
Lokalizacja: Miasto 178 Mm na południe od Bornholmu
Podziękował : 1205
Otrzymał podziękowań: 1247
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Ceny są tu:

https://pl.aliexpress.com/item/ONWA-KP- ... autifyAB=0

lub

https://www.alibaba.com/product-detail/ ... 78b831yckz

Sam AIS

https://www.alibaba.com/product-detail/ ... 164a1wNXfH

Ploter KP 708 (bez AIS)

https://www.alibaba.com/product-detail/ ... 6434W0SgUE

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Krzys napisał(a):
Kurczak napisał(a):
Nie chcę przełączalnego, osobnego ekranu dla mapy i AIS. Chodzi mi o taki ploter, który nakłada dane z AIS na mapę.
Kurczaku a gdzie to wyczytałeś, wg mnie obiekty AIS są wyświetlane na mapie (str 61 User Manual)


Tylko instrukcja nie jest od tego sprzętu tylko od combo z echosondą. Chyba, że mi się coś popiórkało. :)

_________________
Fellowship 28 s/y Dulcinea
POL 17017

Jestem "gorszego sortu" i "specjalnej troski" ...


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 wrz 2018, o 20:20 

Dołączył(a): 8 wrz 2010, o 14:36
Posty: 1342
Podziękował : 83
Otrzymał podziękowań: 194
Uprawnienia żeglarskie: kj
Popiórkało :) Przeczytaj Rozd.10

_________________
Pozdrawiam
Krzyś


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 wrz 2018, o 20:23 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 sie 2010, o 12:32
Posty: 11004
Lokalizacja: Miasto 178 Mm na południe od Bornholmu
Podziękował : 1205
Otrzymał podziękowań: 1247
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
A jakie jest Wasze zdanie na temat takich kombajnów ? Nie lepiej jednak kupić osobne urządzenia ?

_________________
Fellowship 28 s/y Dulcinea
POL 17017

Jestem "gorszego sortu" i "specjalnej troski" ...


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 wrz 2018, o 20:32 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 sie 2010, o 06:58
Posty: 1835
Podziękował : 204
Otrzymał podziękowań: 341
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Kurczak napisał(a):
Ceny są tu:
Dane intput: NMEA0183, RS232
https://pl.wikipedia.org/wiki/NMEA_0183
Powoli zastępowany przez NMEA 2000. Czy nad tym nie powinieneś się zastanowić?


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 wrz 2018, o 23:22 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 sie 2010, o 12:32
Posty: 11004
Lokalizacja: Miasto 178 Mm na południe od Bornholmu
Podziękował : 1205
Otrzymał podziękowań: 1247
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
To nie jest problem. Potrzebuję z niego tylko sygnał GPS do radia. A jemu wszystko jedno czy NMEA0183 czy 2000. :) Nie planuję nic więcej do niego podłączać.

_________________
Fellowship 28 s/y Dulcinea
POL 17017

Jestem "gorszego sortu" i "specjalnej troski" ...


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 wrz 2018, o 05:28 

Dołączył(a): 20 maja 2011, o 18:31
Posty: 105
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował : 24
Otrzymał podziękowań: 19
Uprawnienia żeglarskie: nie posiadam
ja u siebie planuje kupić radyjko gx2200 z aisem i podłączyć to do laptoka

_________________
https://albincirrus78.com/


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 wrz 2018, o 06:55 

Dołączył(a): 2 mar 2008, o 23:03
Posty: 11172
Podziękował : 330
Otrzymał podziękowań: 1107
Piotr a do radia możesz też podłączyć mysz GPS? Miałbyś dwa niezależne GPS.

_________________
pozdrowienia piotr


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 wrz 2018, o 07:28 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 sie 2010, o 12:32
Posty: 11004
Lokalizacja: Miasto 178 Mm na południe od Bornholmu
Podziękował : 1205
Otrzymał podziękowań: 1247
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Raczej nie. Próbowaliśmy ale nie da się. Nawet Wojtek odpuścił.
Dodatkową komplikacją jest osobne zasilanie do myszki bo radio odbiera sygnał ale nie daje prądu. :-(

Istnieje inna opcja. Zamienić/sprzedać mojego Lovrance'a Link-8 z AIS na zwykłe radyjko z możliwością podłączenia myszy i przystosowane do montażu w panelu.
Dwa AIS-y nie są mi potrzebne. :)

_________________
Fellowship 28 s/y Dulcinea
POL 17017

Jestem "gorszego sortu" i "specjalnej troski" ...


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 wrz 2018, o 09:41 

Dołączył(a): 2 mar 2008, o 23:03
Posty: 11172
Podziękował : 330
Otrzymał podziękowań: 1107
Możemy się zamienic :D

_________________
pozdrowienia piotr


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 wrz 2018, o 09:53 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 sie 2010, o 12:32
Posty: 11004
Lokalizacja: Miasto 178 Mm na południe od Bornholmu
Podziękował : 1205
Otrzymał podziękowań: 1247
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Musiałbym się zamienić na radio montowane w dziurę po Link - 8 ( zdaje się, że jest większa niż w typowych radiach) np. Link - 5 lub Standard Horizon.
Nie mam zdrowia ani ochoty przerabiać zbudowany dwa lata temu panel. :)

_________________
Fellowship 28 s/y Dulcinea
POL 17017

Jestem "gorszego sortu" i "specjalnej troski" ...


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 wrz 2018, o 10:36 

Dołączył(a): 2 mar 2008, o 23:03
Posty: 11172
Podziękował : 330
Otrzymał podziękowań: 1107
Mam najtańszego standardy horizona

_________________
pozdrowienia piotr


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1200 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 36, 37, 38, 39, 40


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: peter1985 i 37 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
[ Index Sitemap ]
Senior | Stocznia jachtowa | Nexo yachts | Łodzie wędkarskie Barti | Projektowanie graficzne | Szkolenia żeglarskie i rejsy NATANGO
Olej do drewna | Biopreparaty i bakterie do szamba | SAJ | Ośrodek Żeglarski AM | Setką przez Atlantyk | Opieka Senioralna | Druk 3D Warszawa


Wszystkie prawa zastrzeżone. Żaden fragment serwisu "forum.zegluj.net" ani jego archiwum
nie może być wykorzystany w jakiejkolwiek formie bez pisemnej zgody właściciela forum.żegluj.net
Copyright © by forum.żegluj.net


Nasze forum wykorzystuje ciasteczka do przechowywania informacji o logowaniu. Ciasteczka umożliwiają automatyczne zalogowanie.
Jeżeli nie chcesz korzystać z cookies, wyłącz je w swojej przeglądarce.



POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL