Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 6 sie 2025, o 16:05

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 sty 2011, o 21:48 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: Jachtowy sternik morskii
Do "elektrycznego". Dzięki za odpowiedź. Przepraszam, nie zauważyłem, że miałem post od Ciebie. Niestety jak się pewnie domyślasz nie udało mi się otworzyć tego arkusza, więc kicha...Działam obecnie tylko na malutkim netbooku. Niby jest na nim pakiet office ale pwenie jakaś okrojona wersja...Za kilka tygodni wracam do domu i postaram się odczytać ten arkusz na domowym kompie. W każdym razie dzięki za pomoc. Pewnie jeszcze będę miał pare pytań... Wydawało mi się , że dam radę bez liczenia (wykręcam się od tego jak widzisz... jak tylko mogę...), ale pewnie mnie to liczenie nie minie...Pozdrawiam tymczasem i czytam dalej co koledzy w międzyczasie napisali. Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 sty 2011, o 22:24 

Podziękował : 1635
Otrzymał podziękowań: 2386
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Chelo jak tylko zliczysz, nie prąd pobierany przez urządzenia na Twoim jachcie, a moc tych urządzeń...np.oświetlenie, radio, laptop, chłodziarka, pompka do wody, i co tam jeszcze masz ochotę zainstalować.
Nie potrzeba się będzie rozpisywać o wielu raczej zbędnych dla Twojego zainteresowania informacjach.
No bo co z tego teraz wiesz ?
Podaj " W " tych urządzeń i może zdażysz przed sezonem dopasować bateryjkę.

Dam Tobie taki przykład z kilku lat wstecz.
Jach Venus, pięciu chłopa na jachcie z bagażem na 2 tydnie ( napoje, puszki, wędki, gitara ).Silnik przyczepny elektryczny zaburtowy Minkota, akumulator 120.
Trasa J.Świecajty rybaczówka w Ogonkach do J.Gołdapiwo rzeką Sapiną http://pl.wikipedia.org/wiki/Sapina.
Całą trasę zrobiliśmy na silniku, do śluzy Przerwanki w dwa dni z postojem nocnym na J.Wilkus.
Akumulator zostawiliśmy u śluzowego na kolejną noc na ładowaniu.
Koszt ładowania akumulatora, jedna flaszka wspólnie wypita ze śluzowym Kazikiem.
Chyba to dzisiejsze żeglarstwo na WJM stało się jakieś " trudniejsze ". :roll:

-

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 sty 2011, o 08:45 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
Tomek Janiszewski napisał(a):
I tylko taki jeden tomjani nie słucha, i wbrew Admirałowi Oceanów Wszelakich zastosował na swoim mazuranckim Orionie baterię akumulatorów zasadowych kosztujących było nie było kilkaset PLN (już nie licząc specjalnego kosztownego układu do ich ładowania skleconego wieczorami na domowym biurku),

I do tej właśnie baterii już w najbliższym sezonie podłączy lodówkę turystyczną, bo o to wszak pytał między innymi założyciel wątku...

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 sty 2011, o 09:01 

Podziękował : 1635
Otrzymał podziękowań: 2386
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
A odpowiedź zawierała będzie wykład na pół strony ekranu monitora,
z którego wynikało będzie, że nikt na niczym się lepiej znać nie może. :wink:
I zanim lody zejdą Chelo zapyta no to gdzie teraz ten akumulator mam włożyć ?. :)
Dodam, że dziesiąty dzień założyciel wątku nie wie ile jego urządzenia mogą mieć mocy łacznej, dopytując bez prostego wyliczenia x+y+z=... [W]... zrobił się z tematu elaborat.

Ostatnio edytowano 22 sty 2011, o 09:12 przez Wojciech, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 sty 2011, o 09:09 

Podziękował : 281
Otrzymał podziękowań: 86
Uprawnienia żeglarskie: JSM, SRC, STCW, MIŻ
Chelo arkusik, który stworzył elektyczny można otworzyć w płatnym programie Microsoft Excel ale można go również otworzyć w bezpłatnym programie OpenOffice. Można go pobrać z tej strony: http://download.openoffice.org/other.html.

A tak swoją drogą ma ktoś wiedzę ile pobiera watów radio morskie na nasłuchu :?: Szukałem, szukałem i nie mogłem znaleźć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 sty 2011, o 15:02 

Podziękował : 235
Otrzymał podziękowań: 118
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Kolos napisał(a):
tak swoją drogą ma ktoś wiedzę ile pobiera watów radio morskie na nasłuchu Szukałem, szukałem i nie mogłem znaleźć.

Jedynie z podręcznika RYA VHF RADIO (inc GMDSS) "konkrety ogólne"
Cytuj:
Power Supplies
While receiving, the radio consumes very little current. While transmitting, the current may rise to five or more ampers. Generally, transmissions are infrequent and unlikely to present a serious drain on the boat's battery. however, some thought should be given, should the situation arise, when you need to send a distress message if the vessel is sinking and the main battery flooded. Under these circumstances a hand-held vhf radio with its own internal battery is essential.

Załącznik:
power supplies 00.jpg
power supplies 00.jpg [ 211.33 KiB | Przeglądane 2839 razy ]

Załącznik:
power supplies 01.jpg
power supplies 01.jpg [ 154.47 KiB | Przeglądane 2839 razy ]

Nie wiem Pawle czy o to Ci chodziło?. To niewiele, ale tylko tyle znalazłem u siebie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 sty 2011, o 15:18 

Tak o coś w tym stylu mi chodziło, dzięki Sławek :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 sty 2011, o 15:21 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: Jachtowy sternik morskii
Dzieki, postaram sie po pracy sciagnac ten program i otworzyc arkusz elektrycznego. Wybaczcie pisownie, ale nie mam chwilowo polskiej czcionki. Szukalem informacji na temat tego ile ogolnie pobieraja energii moje sprzety, bo do lodeczki mam ponad 200 kilometrow. I tylko po to zeby podokrecac sprzety i odczytac pobierany prad bylo mi troche daleko.Nie myslalem ze te wartosci tak mocno moga sie roznic. Jakies dane ramowe mialy wystarczyc do moich obliczen. Mam taka jedna madra ksiazke, w ktorej kilka srednich danych jest podanych, ale za malo niestety. No i po tym jak podalem te dane na forum koledzy stwierdzili, ze tu nie tak i tam tez nie dobrze...No coz albo jednak zostanie mi policzenie tego na oko z zachwowaniem jakiegos zapasu, albo bede musial czekac az wreszcie dotre do lodki, ale to potrwa. Szkoda, bo chcialem zaopatrzyc sie w nowy akumulator i ewentualnie baterie sloneczna wczesniej. Coz moze arkusz elektrycznego jakos mnie poratuje jak uda mi sie go otwozyc. Jesli ktos z Was zna jakies ramowe (od-do) dla sprzetow przeze mnie wspomnianych bylbym wdzieczny....Pozdrawiam wszystkich.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 sty 2011, o 15:41 

Sławek a czy tam przypadkiem nie ma błędu :?: Chodzi mi o odejmowanie "Tyle nam potrzeba. Zużycie dobowe w" od "Faktycznie tym dysponujemy" w wyniku tego otrzymujemy "Dzienny niedobór" a nie powinno być "To co nam zostaje" :?:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 sty 2011, o 17:44 

Podziękował : 235
Otrzymał podziękowań: 118
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Zauważ Pawle, że rubryka K3- [ 2400 Wh ]Faktycznie tym dysponujemy określa ile energii mamy w stanie początkowym.
Następnie w rubryce J11 - wykazujemy dobowe zużycie, które jest sumą składowych tej kolumny i wynosi [2578,6 Wh ]. 2400 - 2578,6 = (-178,6 Wh)
Z tego już mamy bilans ujemny [ -178,6 Wh] tego wyniku nie ma w tabeli, ale jeśli do tej liczby dodamy to co zostało stracone i doładowane, [czyli niedobór Wh] a więc komórkę np: G14 (-2358,6 to ponownie otrzymamy dzienne zużycie zawarte w komórce J11 na poziomie 2578,6 Wh :D
Wiem, że jest dobrze, only moje wyjaśnienie może być zagmatwane :D
Miłej analizy :wink:
Bez piwa nie rozpracujesz.
Ja tu jeszcze dzisiaj wrócę :D

A najprościej to tak:
Dostałeś wypłatę 2400 zł., którą w całości masz oddać żonie.
Ale poszedłeś z kumplami na wódę i przepiłeś te 2400 zł już wobec żony masz -2400.
Mało Ci było wódy więc od kolegi pożyczyłeś jeszcze 178,6 zł i już masz faktycznie - 2578,6 zł.
W knajpie stał jednoręki bandyta i korzystając z tego, że miałeś jeszcze do niego nie wiedzieć skąd żeton, można by rzec, że zainwestowałeś pociągnąłeś za wajchę i Ci się poszczęściło, bo wygrałeś 220 PLN. Czyli do zapłacenia swojej lubej pozostało Ci już tylko 2358,6 zł. Postanowiłeś koledze oddać 178,6 zł i w kieszeni pozostało Ci tylko 21,4 zł. Teraz aby oddać żonie pieniądze, musisz wygrać za pomocą jednorękiego 2358,6 zł.
Jednoręki to ten kolektor słoneczny.
Pasuje? :D
Chyba jednak w excelu coś pokręciłem, spieszę gdyż ponieważ oczekuję gościa, ale wrócę i poprawię excela. Jestem już na tropie :D
Edit:
już wiem te 41,4 z H14 powinno być liczone do 2400 a nie do 2578,6 i wówczas będzie ok. czyli 21,4 Wh
Excela poprawie ale nie tu gdzie Pawle zauważyłeś, tylko w rubryce H14 :D

Ostatnio edytowano 23 sty 2011, o 06:51 przez elektryczny, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 sty 2011, o 20:49 

AAA bo widzisz ja sobie po przerabiałem wartości aby lepiej pasowały do jednego jachtu na którym pływam i u mnie zawsze w K11 mam bilans dodatni więc u mnie zostaje a u Ciebie jest(tzn. przed przeróbkami) to niedobór bo łączny bilans jest ujemny :D
Jednym słowem masz rację ale tylko w przypadku gdy uzyskujemy tam wynik ujemny w tym drugim przypadku ja mam rację.
Rozpracowałem bez piwa :D

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4